Sep 28, 2013

ஆட்டையாம்பட்டியில் அழுகிய மாட்டு இறைச்சி 200 கிலோ பறிமுதல் அதிகாரிகள் அதிரடி நடவடிக்கை

சேலம், செப்.28:
ஆட்டையாம் பட்டி ஸ்டாலின் நகரில் மக் கள் குடியிருக்கும் பகுதியில் பத்துக்கும் மேற்பட்டவர்கள் மாட்டு இறைச்சியை வெட்டி ஆட்டையாம்பட்டி, சீரகா பாடி உள்பட பல்வேறு பகுதி களில் உள்ள ஓட்டல் மற்றும் சில்லிசிக்கன் கடைகளுக்கு அனுப்பி வருகின்றனர்.
குடியிருப்பு பகுதியில் மாட்டு இறைச்சி வெட்டுவதால் சுகாதார சீர்கேடு ஏற் படுவதாக, அப்பகுதியை சே ர்ந்த சிலர் உணவு பாதுகாப்புத்துறை, சுகாதாரத்துறை, முதல்வர் தனிப்பிரிவுக்கு மனு அனுப்பினர். இதையடுத்து கடந்த ஜூலை 25ம் தேதி சேலம் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் அப்பகுதிக்கு சென்று ஆய்வு நடத்தினர்.
அப்போது சுகாதாரமற்ற முறையில் இறைச்சியை வெட்டி விற்பனை செய்ததை அதிகாரிகள் கண்டுப்பிடித்தனர். இதையடுத்து அதிகாரிகள் சுகாதாரமற்ற முறையில் இறைச்சி வெட்டி விற்பனை செய்யக்கூடாது என்றும், மேலும் குடியிருப்பு பகுதியில் இறைச்சி வெட்டுதை தவிர்க்க வேண்டும் என்று வியாபாரிகளுக்கு எச்சரிக்கை நோட்டீஸ் வழங்கினர்.
எச்சரிக்கையை மீறி, அப்பகுதியில் தொடர்ந்து வியாபாரிகள் மாட்டு இறைச்சியை வெட்டி வந்தனர். இதையடுத்து நேற்று முன்தினம் உணவு பாதுகாப்புத்துறை சேலம் மாவட்ட நியமன அலுவலர் அனுராதா, அதிகாரிகள் சிரஞ்சீவி, இளங்கோவன், சுகாதாரத்துறை ஆய்வாளர் ஆறுமுகம் உள்பட பலர் ஸ்டாலின் நகருக்கு சென்று சோதனையிட்டனர்.
அப்போது சண்முகம் என்பவர் வீட்டில் 200 கிலோ அழுகிய மாட்டு இறைச்சி இருந்ததை கண்டுப்பிடித்து பறி முதல் செய்தனர். அப்போது அதிகாரிகள் அங்கு மாட்டு இறைச்சி வெட்டும் வியாபாரிகளிடம் பொதுமக்கள் குடியிருக்கும் பகுதியில் இனி இறைச்சியை வெட்டக்கூடாது என்று, மீறி இறைச்சி வெட்டி னால் வழக்குப்பதிவு செய்யப்படும் என்று எச்சரித்துவிட்டு சென்றனர்.

FDA seizes gutka worth Rs 40,000

PUNE: The Food and Drugs Administration(FDA) officials seized gutka, pan masala and scented tobacco worth Rs 40,000 during two separate raids on September 26. The FDA officials have lodged complaints against the erring traders with Narayangaon police station.
"Both the raids were conducted at two trader's shop in Alephata. In one raid, we seized banned products worth Rs 27,900 and in another raid we seized banned products worth Rs 12,000," said Shashikant Kekare, joint commissioner (food), FDA, Pune
Shivkumar Kodgire, assistant commissioner (food), Sanjay Naragude, assistant commissioner (food) along with food safety officials Vijay Unawane, Avinash Dabhade and Ramakant Patil carried out the raids under the guidance of Shashikant Kekare, joint commissioner (food), FDA, Pune
After the state government's decision to extend the ban on the sale of gutka and paan masala by another year, the city unit of the FDA has started implementing the ban strictly and is set to take action against offenders.
The ban, which has been imposed by the FDA from July 18 , is not just limited to gutka and paan masala, but also includes the ingredients required for their preparation such as scented areca nuts and scented tobacco.
However, the ban excludes untreated tobacco and areca nuts, allowing for the manufacture, storage, distribution and sale of these.

NIFTEM & GS1 India ink MoU to develop food safety courses and syllabus

The National Institute of Food Technology Entrepreneurship and Management (NIFTEM) and GS1 India (an organisation dedicated to implementing global supply chain management standards) signed a memorandum of understanding (MoU) at the former's campus in Sonepat, Haryana on Friday to develop courses and syllabus focussing on making students aware of the global developments in the food safety sector.
This arrangement will also lead to faculty-student exchange programmes between the two organisations to bridge the skill gap through the inclusion of modules on food safety in the academic curricula. The MoU would help develop courses that would include subjects like traceability, stock management, demand forecast, tracking of product and checking counterfeit products.
“NIFTEM already started a programme based on food safety through traceability and recall,” informed Ashutosh Upadhyay, associate professor and head, Department of Food Science and Technology, NIFTEM.
Earlier while delivering address on the occasion, Ravi Mathur, chief executive officer, GS1, said that the MoU also envisaged collaboration and cooperation between the two organisations in spreading awareness on the prevalent and emerging global trends on food safety, which could be adopted by the Indian food industry, leading to greater consumer confidence in Indian food products and their increased acceptance in global markets.
“A lot of innovation is happening in the field of food safety, and there is need to incorporate these developments in the curriculum of the future food safety managers, and technologists that would address all relevant subjects related to food safety,” he said.
He added that this would help in equipping the food safety system with corrective and precautionary measures and subsequently lead to greater confidence amongst consumers.
Hailing the MoU, Ajit Kumar, vice-chancellor, NIFTEM, said that the institute was ready to incorporate all relevant global subjects of food safety. He added that there would be a series of training programmes, workshops and collaborations for strengthening the courses at the institute.