Dec 3, 2013

Government to set up 3 food parks in next six months

NEW DELHI: The government will set up three mega food parks in the country during the next six months with each project attracting an investment of Rs 400 crore to Rs 500 crore, a top official said today. 
The Food Processing Ministry has approved 30 mega food park to provide remunerative price to farmers, reduce wastage of agricultural produce, build capacity of producers and processors and create efficient supply chain from farm to market. 
Each project is expected to generate employment for about 30,000 persons and maximum grant admissible from government for a mega food park is Rs 50 crore. 
"The three food parks will come up in Punjab, Kolkata and Bangalore in the next 6 months. Already two food parks are in operation in Patanjali in Uttarakhand and Chittoor in Andhra Pradesh," Food Processing Secretary Siraj Hussain told reporters. 
He was speaking on the sidelines of the 'National Food Safety and Quality Summit', organised by the Confederation of Indian Industry ( CII). 
Hussain added that each park will have 25-30 units with an expected investment of Rs 400 crore to Rs 500 crore. 
"The food processing sector has registered growth of 8.6 per cent in last ten years, at a much higher rate as compare to agriculture and manufacturing," he said. 
He also said that parks get bit delayed as there were difficulties in getting land for the project and some approvals from the state government. 
Speaking at the function, he also highlighted the need for creating awareness about regulations and standards for food formulated by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) among people and professionals. 
Hussain also stressed that it is important for the public sector organisation to start obtaining approvals and complying with the food safety regulations. 
In his keynote address, Adviser FSSAI and Chairperson Codex Alimentarius Commission Sanjay Dave said: "Consumers are rapidly moving towards safe foods, standards and regulations have to be made effective." 
Speaking at the same function Executive Director PepsiCo India Holdings Vivek Bharti said, "Indian industry needs to be globally competitive and assured that the industry is united towards one goal 'food safety for consumers'."

சுகாதாரமற்ற உணவுகளை சாப்பிடுவதால் மழைக்கால நோய்கள் பரவும் அபாயம்

சேலம், டிச.3: 
சேலத்தின் பல்வேறு இடங்களிலும் சுகாதாரமற்ற உணவுகளை சாப்பிடுவதால் மழைக்கால நோய்கள் பரவும் அபாயம் ஏற்பட்டுள்ளது. 
தமிழக அளவில் கடந்த சில வாரங்களாக புயல் சின்னங்களால் அவ்வப்பொழுது மழை பெய்து வருகிறது. மழைக்காலங்களில் வைரஸ்களின் பெருக்கம் அதிகரிக்கும். இந்தக் காலகட்டத்தில் நோய் பரவலும் அதிகமாக இருக்கும் என மருத்துவர்கள் தெரிவிக்கின்றனர். சேலம் மாவட்டத்தின் சாலையோரங்களில் டிபன் கடைகள் மற்றும் தள்ளுவண்டியில் பழங்கள் விற்பனை அதிகளவில் நடக்கிறது. 
உணவுப் பொருட்களின் விலை உயர்வு விண்ணில் பறப்பதால், சாலையோர கடைகளில் சாப்பிடும் மக்களின் எண்ணிக்கை அதிகரித்து வருகிறது. ஆனால் சாலையோரக் கடைகளில் 99 சதவீதம் கடைகள், சாக்கடைக்கு மிக அருகில் செயல்படுகிறது. இங்கு சாப்பிடும் மக்கள் சுகாதாரமற்ற தண்ணீரை குடிக்கும் நிலையும் காணப்படுகிறது. 
அதே போல, சாலையோரப் பழக்கடைகளில் அன்னாசி, பப்பாளி, மாங்காய் போன்றவை திறந்த வெளியில் வைத்து விற்கப்படுகிறது. இவற்றின் மீது அதிக ஈக்கள் மொய்க்கின்றன. ஈக்கள் மற்றும் சாக்கடைக் கழிவுகள் மூலம் நோய் பரவும் அபாயம் உள்ளது. மழைக்காலத்தில் சுகாதாரமற்ற உணவுகளை சாப்பிடுவதால் ஏற்படும் பாதிப்புகள் குறித்து மருத்துவர் சசிக்குமார் கூறியதாவது: 
சுகாதாரமற்ற உணவுகளை சாப்பிடுவது மற்றும் பழங்கள், ஜூஸ் வகைகளை குடிப்பதால் தொண்டையில் நோய்த் தொற்று உருவாகும். அஜீரணக் கோளாறுகள், புட் பாய்சன், வாந்தி, காய்ச்சல், வயிற்றுப் போக்கு உள்ளிட்ட பிரச்னைகள் வர வாய்ப்புள்ளது. காய்ச்சி வடிகட்டிய தண்ணீரையே குடிக்க வேண்டும். குளிர் காலத்தில் அந்தந்த வேளைக்கு சூடான உணவுகள் எடுத்துக் கொள்ள வேண்டும். 
சுகாதாரமற்ற உணவுகளால் மழைக்கால நோய் பரவும் அபாயம் 
சுகாதாரமற்ற உணவுகளை சாப்பிடுவது மற்றும் பழங்கள், ஜூஸ் வகைகளை குடிப்பதால் தொண்டையில் நோய்த் தொற்று உருவாகும். அஜீரணக் கோளாறுகள், புட் பாய்சன், வாந்தி, காய்ச்சல், வயிற்றுப் போக்கு உள்ளிட்ட பிரச்னைகள் வர வாய்ப்புள்ளது. காய்ச்சி வடிகட்டிய தண்ணீரையே குடிக்க வேண்டும். குளிர் காலத்தில் அந்தந்த வேளைக்கு சூடான உணவுகள் எடுத்துக் கொள்ள வேண்டும். 
பிரிட்ஜில் வைத்த உணவுகளை பயன்படுத்தக் கூடாது. சுகாதாரமான முறையில் தயாரிக்கப்படும் உணவுகள் மூலம் நோய்ப்பரவலைத் தடுக்க முடியும். சாலையோரக் கடைகளில் சுகாதாரமற்ற முறையில் விற்கப்படும் உணவுகளை தவிர்ப்பது நல்லது. இவ்வாறு மருத்துவர் சசிக்குமார் கூறினார்.

கிருஷ்ணகிரி புதிய பேருந்து நிலையத்தில் காலாவதி குளிர்பானம் பறிமுதல் தரையில் கொட்டி அழிப்பு

கிருஷ்ணகிரி, டிச.3:
கிருஷ்ணகிரி புதிய பேருந்து நிலையம் எதிரில் கடையில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த குளிர்பானத்தை பறிமுதல் செய்து அழித்து உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் நடவடிக்கை எடுத்தார். 
கிருஷ்ணகிரி புதிய பேருந்து நிலையம் எதிரில் நேற்று காலை எய்ட்ஸ் விழிப்புணர்வு பேரணி துவக்க நிகழ்ச்சி நடந்தது. இதில் பங்கேற்பதற்காக பள்ளி மாணவ, மாணவிகள், ஆசிரியர்கள், அரசு அதிகாரிகள், பத்திரிகை நிருபர்கள் என ஏராளமானோர் அங்கு கூடியிருந்தனர். 
அப்போது பேருந்து நிலையம் எதிரில் உள்ள ஒரு பழ கடையில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த குளிர்பான பாட்டில்களை சிலர் வாங்கி குடித்துள்ளனர். அதில், ஒரு சிலருக்கு வாந்தி ஏற்பட்டுள்ளது. இதனால் சந்தேகம் அடைந்த அவர்கள் பாட்டிலில் தேதியை பார்த்தபோது காலாவதியான குளிர்பானம் என்பது தெரிய வந்தது. 
இதுகுறித்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் டாக்டர் கலைவாணிக்கு தகவல் தெரிவிக்கப்பட்டது. அவர் உடனடியாக சம்பவ இடத்திற்கு வந்து அந்த கடையில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த குளிர்பானங்களை சோதனை செய்தார். அதில் காலாவதியான சுமார் 50க்கும் மேற்பட்ட பாட்டில்களை பறிமுதல் செய்து, தரையில் ஊற்றி அழித்தார். மேலும், இது குறித்து உரிய நடவடிக்கை எடுக்க பரிந்துரை செய்துள்ளார். இந்த சம்பவம் அப்பகுதியில் சிறிது நேரம் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியது. 
கிருஷ்ணகிரி புதிய பேருந்து நிலையம் அருகில் உள்ள பழக்கடையில் விற்பனை செய்யப்பட்ட காலாவதி குளிர்பானங்களை உணவு மற்றும் மருத்துவத்துறை அலுவலர் டாக்டர்.கலைவாணி பறிமுதல் செய்து அழித்தார

Consumers important, critical stakeholders in food safety, says Zagade

It is binding upon the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) to devise mechanisms to involve consumers in the development of standards, because they are important and critical stakeholders in food Safety and are directly impacted by the safety of food in the country, according to Mahesh Zagade, food commissioner, Food and Drug Administration (FDA), Maharashtra. 
The role of the country’s apex food regulator, he informed, “The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has been established with two objectives - laying down science-based standards for articles of food, and ensuring the availability of food which is not only wholesome, but also safe for human consumption.” Zagade added, “Now under Article 16 of the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006, FSSAI will conduct surveys for the enforcement and administration of the Act in various parts of the country; search, collect and analyse relevant information relating to food consumption, the exposure to individual hazards, the incidence and prevalence of biological risks, contaminants in food and the residues of various contaminants.” 
“The authority will issue guidelines for the development of risk assessment methodologies and forward messages on health and nutritional risks to the stakeholders. It also mandates the establishment of a network of information and best practices in food safety. 
FSSAI has also proposed to ensure that the public, consumers and other stakeholders receive information regarding food safety periodically,” he said.

DINAMALAR NEWS


Yearly food safety licence mulled

Bidhannagar municipality to ensure street food is healthy and hygienic
Bidhannagar street vendors will now be bound to ensure hygiene and comply with the standards of the Food Safety and Standard Regulation, 2011.
Bidhannagar Municipality is planning to issue food safety licence to all street hawkers and vendors in Bidhannagar, on a yearly basis, to ensure they prepare food in a hygienic and healthy manner.
Every street food vendor in Bidhannagar who has an annual income of less than Rs 12 lakh per annum can now register with Bidhannagar Municipality for a nominal fee of Rs 100 per annum. 
This registration will fetch him a food safety licence so that the street vendor is then bound to follow the quality and rules prescribed in Schedule IV of the Food Safety and Standard Regulation 2011.
The director of surveillance, Food Safety Department (northern zone), Mr Pradip Chakraborty, said: "According to the Food Safety and Standard Act, 2006, we intend to ensure food safety not only in big food outlets but also in street food outlets which has maximum consumption rate in our country." 
This year we will issue food safety licence in Bidhannagar as chairman-in council, Mr Devashish Jana, has approached us regarding the issue and also because of the increasing number of street food stalls in Bidhannagar," said Mr Chakraborty.
According to a survey conducted by students of all-India Institute of public hygiene and health, in 2011, there are nearly 1.2 lakh street vendors in the city. Considering this figure, the Kolkata Municipal Corporation had already taken the initiative in the city but not Bidhannagar.
The chairman-in council of Bidhannagar Municipality, Mr Jana, who is also the supervisor of the project, said: "The intention is to set a standard for street food which is consumed by a large number of people. By binding them in this agreement we can compel them to comply with the food safety standards of the Food Safety and Standard Act, 2006."
He also said food inspectors would be deployed to inspect the progress of the project.
There are various food audit agencies prescribed by the Quality Council of India (QCI) namely Export Inspection Agency (EIA) and All India Surveillance General Society (AISGS) who will be on yearly audit and give clearance for renewal of license.
The project is expected to take off by February next year, as discussion on phase II has already begun and survey and inspection process is underway in Bidhannagar.

Banned gutka freely available

BHUBANESWAR: Gutka and paan masala continue to be freely available across the state even though the government had banned these tobacco-laced products 11 months ago.
Anti-tobacco activists say that ironically, the ban has resulted in increased profits for tobacco manufacturers.
"The ban means the government has stopped taking taxes. However, the products continue to be sold freely. The manufactures are saving the cost towards excise duty," said Itishree Kanungo, an anti-tobacco activist.
Government sources said the state used to generate around Rs 100 crore from tobacco products each year before the ban was enforced. "The ban has simply stopped the government from collecting taxes. But no action is being taken to actually enforce the ban in absence of clear-cut rules," Kanungo said.
Anti-tobacco activists said the government had been soft on the violators on the pretext of an order from Orissa high court. In an interim order on January 31, the high court asked the government not to destroy the seized tobacco products and instead keep them in safe custody. The court order came on a petition of the tobacco makers that zarda could not be banned under the notification since it was not a food product.
"The court order doesn't stop government officers from making seizures. However, they are avoiding crackdown as storing these may be a difficult task. As a result, we now find open sale of gutka in the state," said Imran Ali, another anti-tobacco activist.
In the initial days after the ban, betel shops had stopped displaying chains of gutka sachets anticipating crackdown. Since the government didn't initiate sustained raids, they are selling the sachets openly.
"Everybody is selling them. So am I," said a shop owner near Master Canteen Square in Bhubaneswar.
Odisha notified the Food Safety and Standards (Prohibition and Restrictions on Sales) Regulations 2011 on January 3. It bans manufacture, sale and promotion of gutka, paan masala and other tobacco-laced edible items, major cause of lung cancer.
However, the enforcement never became effective. "Hundred per cent results can't be achieved overnight. For such a ban to work, we need greater public awareness. The crackdown could not have been continuous because we are short of manpower (food inspectors)," said Debendra Dash, director (public health), nodal officer for implementing the ban.
The government has formed a state-level coordination committee under the chief secretary to ensure the effective ban.

Traders up in arms against MC over anti-adulteration drive

Jammu, December 2
The business community is up in arms against the Jammu Municipal Corporation (JMC) for the anti-adulteration drive launched two months ago. 
The traders allege that officials are harassing shopkeepers, especially the owners of eateries. Members of the Chamber of Commerce and Industry (CCI) protested the methods adopted by the health officials.
They claimed that the MC officials had created an "atmosphere of harassment" during the past two months and traders had not even received notices before their premises were sealed and fine imposed on them.
"We received complaints from various quarters that the premises of traders and shopkeepers, especially those dealing inh eatables, are being sealed without giving any prior notice, warning or reason for the same," said CCI president YV Sharma.
Sharma said there was need to create awareness about the Food Safety and Standards Act, but no efforts had been made to talk to traders and owners of eateries.
A press note by the CCI said the chamber had also received representations from the traders whose premises had been sealed on the pretext of some violations. "We don't support any violation, but expect officials to act with due caution, balance and judiciousness and they should not appear to be taking action under excess official authority," says the statement.
The CCI has claimed that there are reports that within two months there have been around 20 to 25 sealing operations, which has sent shock waves among the trading community. "We understand that sealing is the last punitive action available to the authorities and this has to be exercised in compelling circumstances where wilful violation is committed, otherwise there are other ways to punish the violators of law and rules," it claims.

8th Food Safety and Quality Summit & CII National Good Safety Awards

New Delhi: SUMMIT to be Addressed by Mr. Siraj Hussain, Secretary, MoFPI, Domain Experts with international exposure and Food Industry Captains
Continuing its tradition of Recognition and Reward and to provide a platform to share Industry best practices and leveraging opportunities for “Collaboration for Coproduction for Food Safety and Quality, the Confederation of Indian Industry’s Food And Agriculture Center of Excellence (CII-FACE) is organizing a 2 day summit on 3-4 December at New Delhi. 
Mr. Chandramouli, Chairman FSSAI, has kindly consented to be the Chief Guest of the flagship event , CII- National Food Safety Awards night on 3rd Dec to give away the Coveted Awards to the Winners.
Mr Siraj Hussain, Secretary MoFPI will address the inaugural session to a conglomeration of participants comprising Govt., Officials, Industry Captains, NGO’s, Academicians and a plethora of National and International delegates.
The two-day summit would deliberate on areas of Collaborating for Coproduction of Food Safety across the Value Chain, through deliberations in areas such as Challenges & Opportunities in Food Retailing, Food Supply Chain, Analysis and Testing, Operational Excellence and Sustainability, Design Quality and Safe Food delivery in Perishable Agri & food sectors. The main objective of the summit is to provide a platform to interact with each other and government officials and seek opportunities for Collaboration across the Value Chain.” 
There will be a public announcement of the CII National Food Safety Awards on Dec 3rd at the Awards Night.