Jan 11, 2014

அரியலூர் அருகே காலாவதி உணவு பொருள் பறிமுதல் அதிகாரிகள் அதிரடி சோதனை


அரியலூர், ஜன. 11: 
அரிய லூர் அருகே கடைகளில் அதிகாரிகள் அதிரடி சோத னை நடத்தி காலாவதியான உணவு பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர். 
அரியலூர் மாவட்டம், கீழப்பழூர் பகுதியில் உணவு பாதுகாப்புத் துறை நியமன அலுவலர் செல்வராஜ் அறிவுரையின்படி உணவு பாது காப்பு அலுவலர்கள் ரத்தி னம், ஸ்டாலின்பிரபு, நயி னார் முகமது மற்றும் சிவக்குமார் ஆகியோர் திருமா னூர் அடுத்த கீழப் பழுர் பகு தியில் டிக்கடை மற்றும் பெட்டிக்கடைகளி ல் அதி ரடி சோதனை நடத்தினர். 
அப்போது, கீழப்பழுர் பகுதியில் ரூ.3 ஆயிரம் மதிப்புள்ள தடை செய்யப்பட் ட பான் மசாலா, குட்கா பொருட்கள் கைப்பற்றப்பட்டன. மேலும் 2 கிலோ காலாவதியான ரவா, ஆட்டா, மைதா கைப்பற்றப்பட்டு அழிக்கப்பட்டது. 
டீக்கடைகளில் கலப்பட டீத்தூள் உபயே கப் படுத்தப்படுகிறதா? என்பதை ஆய்வு செய்து 2 கிலோ கலப்பட டீத்தூள் அழிக்கப்பட்டது. பின்னர் வணிகர்களுக்கும், பொது மக்களுக்கும் எவ்வாறு கலப்பட டீத்தூளை கண்டறிவது என்ற எளிய செயல் முறை விளக்கம் செய்து காண்பித்து விழிப்புணர்வும் ஏற்படுத்தினர். 
வணிக நிறுவனர்களி டம் தடைசெய்யப்பட்ட பான் மசாலா, குட்கா ஆ கிய புகையிலை பொருட்கள் கடைகளில் விற்பனை செய் வதோ வியாபாரிகள் வீடுக ளி ல் பதுக்கி வைப்பதோ த ரி க்ஷ்யவந்தால் உடனடி ய கடும் நடவடிக்கை எடுக்க ப்படும் என்று எச்சரித்தனர்.

உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தை நடைமுறை படுத்தக் கூடாது வணிகர் சங்கம் கோரிக்கை

திண்டுக்கல், ஜன. 11: 
மத் திய அரசின் உணவு பாதுகாப்பு தர நிர்ணயச் சட்டத்தால் உணவுத் தொழில் பாதிக்கப்படும். அதனால், இந்த சட்டத்தை தமிழகத்தில் நடைமுறைப் படுத்த கூடாது என்று மாவட்ட தெழில் வர்த்தகர் சங்கத்தினர் தமிழக முதலமைச்சருக்கு கோரிக்கை விடுத்துள்ளனர். 
இது குறித்து மாவட்டத் தலைவர் கிருபாகரன் தமிழக முதலமைச்சருக்கு அனுப்பி உள்ள கோரிக்கை மனுவில் கூறி இருப்பதாவது: “மத்திய அரசின் உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணயச் சட்டம், விதிகள், ஒழுங்குமுறை களை உணவுத் தொழில் புரிவோர் கடைபிடிக்க முடியாது. உணவுத் தொழில் ஒட்டு மொத்தமாக அழியும் சூழ்நிலை உருவாகும். எனவே இந்த சட்டத்தை நடைமுறைப்படுத்தக் கூடாது. பதிவு மற்றும் உரிமம் எடுக்க 2015 பிப்.4ம் தேதி வரை கால நீட்டிப்பு அளிக்க வேண்டும். இந்த கோரிக்கை மத்திய சுகாதார அமைச்சர் குலாம்நபி ஆசாத்திடம் வழங்கப்பட்டு தற்போது பரிசீலனையில் இருக்கிறது. அதனால், மாநில அரசும் கட்டாயப் படுத்தக் கூடாது. 
மேலும், சில்லரை வணிகத்தில் அந்நிய நிறுவனங்களை இந்தியாவில் அனுமதிக்கக் கூடாது என்று அனைத்து வணிகர்களும் போராடி வரும் நிலையில், இங்கிலாந்தைச் சேர்ந்த டெஸ்கோ நிறுவ னம் டாடா நிறுவனத்து டன் கூட்டு சேர்ந்து சில்ல ரை கடைகளை திறக்க மத்திய அரசு அனுமதி வழ ங்கி உள்ளது. தமிழகத்தில் டெஸ்கோ நிறுவன கடைகளைத்திறக்க தமிழக முதல் வர் அனுமதிக்கக் கூடாது. இவ்வாறு அந்த மனுவில் கூறப்பட்டு உள்ளது. 

உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஹோட்டல்களில் திடீர் சோதனை


கோபி, ஜன.11: 
கோபி பகுதியில் உள்ள உணவகங்களில் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் திடீர் சோதனை நடத்தினர். 
கோபி பகுதியில் உள்ள பல்வேறு உணவகங்களில் சுகாதாரமற்ற முறையில் உணவு தயாரிக்கப்படுவதாக கோபி சப் கலெக்டர் சந்திரசேகர் சாகமுரிக்கு பல்வேறு புகார்கள் வந்தது. அதைத்தொடர்ந்து ஹோட்டல்களில் சோதனை நடத்த மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகளுக்கு சப்கலெக்டர் உத்தரவிட்டார். 
அதைத்தொடர்ந்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் கண்ணன் தலைமையில் அலுவலர்கள் முருகேசன், மனோகர், குழந்தைவேலு மற்றும் கோபி தொழிலாளர் உதவி ஆய்வாளர் ராஜசேகர், சப்கலெக்டர் அலுவலக ஆர்.ஐ. சண்முக சுந்தரம் ஆகியோர் கொண்ட குழுவினர் நாய்க்கன்காடு பகுதியில் உள்ள ஹோட்டல் ஒன்றில் ஆய்வு நடத்தினர். அப்போது பிளாஸ்டிக் கவர்களில் உணவு பொருட்கள் பாக்கெட் செய்திருப்பது கண்டு அவற்றை அப்புறப்படுத்த உத்தரவிட்டனர். 
அதே போன்று அங்கு தயாரிக்கப்பட்ட உணவு வகைகள் மற்றும் தயாரிக்கும் முறைகள் குறித்து விசாரணை செய்தனர். மேலும் அங்கு பணியில் இருந்த பணியாளர்கள் சீருடையுடன் இருக்கவும் அறிவுறுத்தினர். இதுகுறித்து உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் கூறும் போது, �உணவகங்களில் சுவைக்காக போடப்படும் அஜினோமோட்டோ என்பது வேதிப்பொருளாகும். இதை ஒரு வயதுக்குட்பட்ட குழந்தைகளுக்கு சாப்பிட் கொடுக்கக்கூடாது. அதனால் உணவகங்களில் அஜினோமோட்டோ பயன்படுத்தப்பட்டுள்ள உணவுகள் குறித்து கட்டாயம் அறிவிப்பு பலகை சாப்பிடும் அறையில் வைக்கப்பட வேண்டும். 
அதே போன்று சமையலுக்கு பயன்படுத்தப்படும் எண்ணை வகைகள் குறித்தும் அறிவிப்பு பலகை வைக்க வேண்டும். பணியாளர்கள் கட்டாயமாக சீருடையுடன் தான் இருக்க வேண்டும். விதிகளை பின்பற்றாத உணவகங்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்.

உணவு பொருள் கலப்படம் குறித்த விழிப்புணர்வு முகாம்

ஊட்டி, ஜன. 11: 
உணவு பொருள் கலப்படம் குறித்த விழிப்புணர்வு முகாம் இன்று ஊட்டி அரசு கலைக் கல்லூரியில் நடக்கிறது. 
நீலகிரி மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரக்கட்டுப்பாட்டு அலுவலர் டாக்டர் ரவி வெளியிட்டுள்ள அறிக்கையில் கூறியிருப்பதாவது: 
உணவுப் பொருள் கலப்படம் மற்றும் அதனை தடுப்பது குறித்த விழிப்புணர்வு முகாம் ஊட்டியில் உள்ள அரசுக் கலைக்கல்லூரியில் 11ம தேதி (இன்று) நடக்கிறது. இதில், உணவு பொருட்களில் கலப்படம் எவ்வாறு செய்யப்படுகிறது. 
அதனை கண்டறியும் முறைகள் மற்றும் தடுக்கும் முறைகள் குறித்து பயிற்சி அளிக்கப்படும். தொடர்ந்து தேசிய நுகர்வோர் பாதுகாப்பு தின விழா போட்டிகளும் நடக்கும். பேச்சு, கட்டுரை, கவிதை, ஓவியப் போட்டிகள் நடத்தப்படவுள்ளன. 
இப்போட்டிகளில் வெற்றி பெறும் மாணவர்களுக்கு சான்றிதழ் மற்றும் பரிசுகள் வழங்கப்படும். இப்போட்டிகள் தொடர்பான விவரங்களை அறிந்து கொள்ள அரசு கலைக்கல்லூரி தாவரவியல் பேராசிரியர் டாக்டர் ரவியை தொடர்பு கொண்டு தெரிவித்துக் கொள்ளலாம். இவ்வாறு தரகட்டுப்பாட்டு அலுவலர் ரவி தெரிவித்துள்ளார். 

சாலையில் கிடந்த 3 லட்சம் குட்கா பொருட்கள்

சென்னை, ஜன. 11: 
எம்கேபி நகர் போலீசார் நேற்று முன்தினம் இரவு ரோந்து பணியில் ஈடுபட்டனர். எம்கேபி நகர் வடக்கு அவன்யூவில் சென்றபோது, சாலையில் 10 மூட்டைகள் கேட்பாரற்று கிடந்தன. இதை பார்த்து சந்தேகமடைந்த போலீசார், அந்த மூட்டைகளை பிரித்து பார்த்தனர். அதில், ஹன்ஸ், குட்கா, பான்பராக் உள்ளிட்ட குட்கா பொருட்கள் இருந்தது தெரிந்தது. அவற்றின் மதிப்பு ரூ.3 லட்சம் இருக்கும் என கூறப்படுகிறது. இதையடுத்து 10 மூட்டைகளையும் போலீசார் கைப்பற்றி காவல் நிலையம் கொண்டு வந்தனர். 
பின்னர், உணவு பொருள் பாதுகாப்பு துறை அதிகாரி லட்சுமி நாராயணாவிடம், கைப்பற்றப்பட்ட குட்கா பொருட்களை ஒப்படைத்தனர். நேற்று அவற்றை கொடுங்கையூர் குப்பை கொட்டும் வளாகத்தில் கொட்டி, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அழித்தனர். குட்கா பொருட்களை கடத்தி வந்து, சாலையில் போட்டு சென்றது யார் என போலீசார் விசாரிக்கின்றனர்.

DINAMANI NEWS


Sweet-making unit sealed

Corporation officials sealed an unauthorised sweet and snacks unit at Bethaniapuram on Friday.
A press release said M. Jayapandi had put up an illegal structure to carry out his business. Sanitation, pollution, smoke and public safety issues were raised by people of that area. After an inspection, the Corporation instructed the unit to obtain proper permission. But he continued to flout the rules and was running the unit. Therefore, it was sealed.


Substandard food items seized

Trichy: A raid carried out by the officials of food safety wing in Srirangam, on Thursday, ahead of the Vaikunta Ekadesi, brought to light the usage of substandard tea powders, expiry date-barred cool drinks, rotten fruits, and banned tobacco products in shops around the famous Sri Ranganathaswamy Temple in Srirangam. The seized products were taken by the food safety wing.
Even though surprise raids are not unusual, Thursday's raid had more significance because it was conducted ahead of Vaikunta Ekadesi festival that falls on January 11. All the food safety officers (FSOs) in the district were deployed in the raid. Each official headed a special team and raided the tea stalls, juice shops, hotels and Annadhanam preparation places.
During the raid, officials found the use of sub-standard tea powders at around 20 shops. Besides, they also found expiry date-barred beverages and rotten fruits, gutkha and pan masalas worth Rs 1 lakh. Though the officials verified the quality of the tea powder by tissue paper testing, final results will be out only after the receival of the laboratory confirmation. Talking to TOI about the raid, Dr A Ramakrishanan, the designated officer of the food safety wing, said, "We seized around 15 kg of sub-standard tea powders. But, we can confirm the adulteration level, only after testing them in the laboratory,"
Mixing methanol yellow with tea powder is the most common practice of adulterating tea powders. This will enrich the colour of the tea, which people usually prefer. "Once the shop owners are caught, they try to wash their hands off saying they were unaware of it. But, it is their duty to ensure the quality of the tea powder as it will directly affects the public," he said.
What's more surprising is the fact that even though food safety officials seize such products from shops, the original suppliers and manufacturers is never brought to book. Commenting on this, Dr Ramakrishnan said, "The suppliers change their target to other areas once a raid is conducted in a particular area. We have been seizing such tea powders at regular intervals. However, still we have a lot to do for total eradication."
Yet another truth that came to light during the raid was the exploitation of lakhs of devotees who throng the temple during the festival. "Customers were being given sub-standard food products," said the officials.
On whether the raid would continue during the festival, the food safety wing officials assured that their entire force will be deployed till Sunday to conduct surprise checks in Srirangam.

More stringent cooking, storage norms in hostels now

NAGPUR: Taking cognizance of complaints regarding bad quality food in government hostels, civil supplies minister Anil Deshmukh has made extremely stringent norms for the provider, be it government or private. Schedule 4 of Food Safety and Standards Rules, 2011, has been made applicable to them. This rule was applicable to most places where food is cooked and served including eateries, restaurants, snack bars, canteens, food service at religious places, neighbourhood tiffin service, rail and airline catering and hospital catering.
"We observed that cereals were not stored properly in many hostels. Instead of being stored in rooms, they were kept in the open. This caused dysentery among the inmates and in some cases mild food poisoning. To stop such incidents we have made the norms stringent," the minister told TOI adding that as the government supplied cereals to the agencies at extremely subsidized rates, they should not cut costs.
The responsibility of implementing this new rule has been fixed on hostel wardens, superintendent of hostels, district social welfare officer of zilla parishad. In case a private agency is the supplier then chairperson of that agency. They have to submit a compliance report as soon as possible.
Deshmukh said the ministry would ensure the rule was implemented properly. "It has been mandatory for district level officers to check whether this rule is being followed when they visit hostels. Social welfare commissioner, handicapped welfare commissioner, director of VJNT directorate and regional commissioner of social welfare will review the implementation of rule when they hold meetings of their subordinates," he said.
Specific requirements will have to be met for food preparation areas, hand washing facilities and toilets, raw materials including cereals, vegetables and fruits, non-vegetarian items, cooking, chilling, prevention of cross contamination and ensuring that older food is used first (stock rotation). There are specific requirements for high risk foods like cut fruits, salads, etc. confectionary foods, non-vegetarian products, water-based chutneys, etc.
The employees engaged in food preparation must maintain high standards of hygiene. The vehicle used for transportation of food should be clean. Ten conditions have to be met regarding storage. Other norms pertain to foods with gravy, fried foods, adding ingredients after cooking and thawing of frozen products.

Final notification issued to food business operators

KOHIMA, JANUARY 9 (MExN): The Department of Health and Family Welfare has issued a final notification to all food business operators in Nagaland state to obtain license or register their food businesses under the Food Safety and Standards Act and Standards Act, 2006 and Rules, 2011 from the office of the Designated Officer (Chief Medical Officer) of each district before February 4. Licensing and Registration forms and other details can be obtained from the office of the designated officer on all working days, informed the notification. It further cautioned that operating food business without a license or registration will attract a penalty of upto Rs 5 lakhs and imprisonment of upto six months. The food business operators addressed to in the notification include food manufacturers, millers, grinders, whole sellers, retailers, godowns, warehouses, cold storages, distributors, transporters, stockers, agencies, departmental suppliers, repackers or relabellers, pharmacies dealing with food items and food supplements, hotels, restaurants, canteens, caterers and all petty food business operators.

Stale food, putrid meat on sale in Valley

SRINAGAR, JAN 10:
Fresh fruits, vegetables, eggs and meat are the keys to healthy living especially in urban areas. But Kashmir valley is running short of supply of essential commodities. People of valley allege that after snowfall business outlets have been engaged in selling the expired items.
People from various areas of Kashmir have alleged that their local grocery stores and supermarkets have stale food on their shelves with crossed expiry dates. The complaints received by Greater Jammu said that putrid meat and rotten edibles were being sold in the markets.
While talking to Greater Jammu, a local resident, Abdul Majeed from Kulgam said that he had gone to buy flour bags from a local market but to his utter surprise, he found that the bags were labeled with the expiry date of October 2012.
Another resident, Khalid Ahmad Shah from Baramulla said that the vegetables and fruits being sold after snowfall are rotten and very expensive. He said that there is no governance in our area, adding that on January 9, he bought some fruits and vegetables which were rotten, moldy and bruised.
Locals from Srinagar said that there are no fresh vegetables and fruits available in the market. People in Lal Chowk said that we don't have any option except taking home the expired provisions and foodstuff. 
"The people in valley are going through lot of problems in terms of expired and unhygienic products, not only expired food but recently surfaced scandal of food adulteration is also a serious concern", Kashmir Traders Federation, president, Mohd Yaseen told Greater Jammu.
On the other hand, Health Officer, Srinagar Municipal Corporation, Dr Shafqat said that he alongwith his team kept vigil in the market to take action against those who are involved in selling outdated products. He said that four corn flake outlets were closed as they were using substandard oil. He also said that his team visited slaughter houses and butcher shops to check the quality of meat. 
Speaking exclusively to Greater Jammu about the post snowfall situation in valley, Minister for Consumer Affairs and Public Distribution, Choudhary Mohammad Ramzan said that department will take strict action against the traders who are involved in such type of unscrupulous profiteering and black marketing. He said that a team would be constituted to check the food items across the valley. The Minister said, "Greater Jammu has brought this to our notice and we will take steps to nab the culprits". He further added that people need not to worry as government has kept enough stock available. He said that there is no dearth of ration, kerosene and LPG but some areas have got affected due to unprecedented snowfall.
Meanwhile, Deputy Commissioner, Kulgam, Mir Jahangir alongwith his market checking squad paid a surprise visit in the markets on Thursday. During his visit four shops were sealed and R 25000 were realized as fine for not following the Food Safety Act and selling substandard food items. Market checking squad also destroyed stale food items.
Shopkeepers were also given warning to sell the products of high standard quality and to follow the provisions of Food Safety Act-2006.

SC suspends operation of High Court order Kanwal Agro gets major relief

FOOD ADULTERATION
Srinagar, Jan 10: In a major relief to Kashmir-based Kanwal Agro Food Industries, the Supreme Court Thursday stayed J&K High Court’s order imposing Rs 10 crore costs on it. Two days earlier the apex court had stayed the order in respect of Srinagar-based Khyber Agro Farms Limited.
A three judge bench led by Chief Justice, P Sathasivam stayed the order after the counsel representing Kanwal Agro Industries pleaded that the petitioner was not a party to the proceedings before the High Court and no notice was given to it before passing the order.
The bench observed that on going through the impugned order of the High Court, the contention of the petitioner’s counsel was found to be true. “Instead of going further into the matter, we suspend the operation of the impugned order for a period of four weeks from today,” the bench said. 
The apex court, however, permitted the petitioner “to file application for impleading themselves as a party in the proceedings of the High Court on January 27.”
“On such petition being filed, we request the High Court to go into the plea of the petitioner and pass appropriate order after affording opportunity to all the parties. We have not expressed any opinion,” the court said while disposing of the Special Leave Petition against the High Court order.
Pertinently, on December 23 while taking cognizance of a report on sale of “adulterated food” items, the High Court had imposed Rs 30 crore costs on three food-processing companies including two Kashmir-based companies namely Khyber and Kanwal. The third company was Delhi-based Avon Agro Industries Pvt Ltd.
The “impeached companies” were asked to deposit Rs 10 crore each with Director SKIMS immediately. 
The directions had been passed by a division bench after perusing the quality testing reports of the food items by Kolkata based Central Food Laboratory.
The reports presented before the court revealed that toned Khyber milk marketed under the brand name of Khyber Milk (Lot No. MD E S P 17 having manufacturing date July 2013) was found to be unsafe/misbranded/substandard (Ref. No.G.14-6/DO/2013 (pt-l)-725 dated 25th November, 2013).
As per the laboratory analytical reports, detergents were found in the samples of milk. Turmeric powder manufactured by the Avon Company was declared unsafe after the sample showed presence of Tartrazine, a coloring matter, which can cause fatal diseases including cancer. 
Similarly, the laboratory report had revealed that the Saunf powder processed and sold by Kanwal Agro Food Industries Anantnag (Islamabad) was unsafe after results showed presence of Carmoisine and Tartrazine in the samples.
Subsequently, the court had directed Deputy Commissioner, Food Safety Kashmir to send copies of the results from Central Food Laboratory, Kolkata to Director SKIMS, Srinagar, who had been directed to file report about the nature of the diseases which could be caused due to the coloring matter “found in the spices and the toned milk.” 
“The Government shall also give wide publicity in the print, electronic media about these adulterated food items so as to create general awareness in the public for non-use of the aforesaid spices and toned milk,” the court had said.
The court had directed the authorities under the Food Safety and Standards Act-2006, read with Rules of 2011, to take all necessary steps for seizing these spices and toned milk wherever available in the market and in the premises of manufacturers.

Food adulteration: Now, Kanwal gets SC relief

Srinagar: The Supreme Court has suspended for four weeks an order of J&K High Court asking Kashmir-based Kanwal Agro Food Industries to deposit Rs 10 crore with the SK Institute of Medical Sciences here for allegedly indulging in food adulteration.
“...Instead of going further into the matter, we suspend the operation of the impugned order for a period of four weeks from (January 9),” a division bench headed by Chief Justice P Sathasivam said after hearing a Special Leave Petition filed by the Kanwal Industries against the December 23 order of the High Court.
The bench of apex court also comprising Justices Ranjan Gogoi and Shiva Kirti Singh passed the order after hearing senior advocate Firdouse Qutb Wani and others who brought to its notice that the petitioner was not a party to the impugned proceedings before the High Court and that no notice was given to it before passing the order.
While deposing of the SLP, the court permitted the petitioner to file an application for impleading themselves as a party in the proceedings on the re-opening date on January 27.
“On such petition being filed, we request the High Court to go into the plea of the petitioner and pass appropriate order after affording opportunity to all the parties,” the court said.
However, the bench said, it has not expressed any opinion on the merits of the claim of the petitioner.
“It is made clear that by virtue of this order the petitioner is not permitted to sell their products, which are the subject matter of the dispute, pending before the High Court.”
On Tuesday, the apex court had passed a similar order regarding Khyber Agro Farms Pvt. Ltd on the High Court order.
On December 23, a division bench of Justices Muzaffar Hussain Attar and Tashi Rabstan passed the impugned order after perusal of documents submitted by Deputy Commissioner Food Safety Kashmir, revealing that based on laboratory tests, the toned Khyber Milk (lot no. MD E S P 17), turmeric powder (manufactured by AVON Agro Industries) and saunf powder by Kanwal Agro Food Industries (batch-P21/B6) were “unsafe.”
Following the officer’s submissions, the court had also directed him to send the reports from CFL, Kolkata, to Director SKIMS.
“Director SKIMS to file report about the nature of disease which can be caused because of the colouring matter which has been found present in the spices and the material which has been found in the tonned milk,” the court had said.
The court was hearing a PIL—Sheikh Ayoub Vs State— seeking implementation of Food Safety and Standard Act 2006 (FSSA) to check food adulteration in the state.