Feb 16, 2014

தர்மபுரி பஸ் ஸ்டாண்டில் காலாவதியான எண்ணெய் குளிர்பானங்கள் அழிப்பு


தர்மபுரி, பிப்.16: 
தர்மபுரி மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் தினேஷ் தலைமையில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் நேற்று தர்மபுரி நகரில் பேருந்து நிலையம், கடைவீதி, பென்னாகரம் சாலை, திருப்பத்தூர் ரோடு ஆகிய பகுதிகளில் 10க்கும் மேற்பட்ட மளிகை கடை, டிபார்ட்மென்டல் ஸ்டோர்கள் மற்றும் அவற்றின் குடோன்களில் திடீர் சோதனை நடத்தினர். 
இந்த சோதனையில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள், மாவு, லேபிள் இன்றி விற்பனை செய்த எண்ணெய், பேக்கிங் இல்லாமல் விற்பனை செய்த எண்ணெய் உள்ளிட்ட ஒரு லட்சம் மதிப்பிலான பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டன. 
இந்த சோதனையின் போது, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் கோபிநாத், சேகர், குமணன், நாகராஜன், நந்தகோபால் உள்ளிட்டவர்கள் உடன் இருந்தனர். 

பேராவூரணியில் உணவு பாதுகாப்புத்துறை ஆய்வு


பேராவூரணி, பிப்.16: 
பேராவூரணி கடைவீதியில் உணவு பாதுகாப்புத்துறையினர் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். 
காலாவதியான குளிர்பானத்தை அருந்திய கடலூர் மாவட்டத்தைச் சேர்ந்த சிறுமி உயிரிழந்ததை அடுத்து தமிழகம் முழுவதும் காலாவதியான குளிர்பானங்கள், கெட்டுப்போன உணவு பொருட்கள், பாக்கெட் நொறுக்குதீணிகள் விற்பனை செய்யப்படுகிறதா? என மாநில உணவு பாதுகாப்பு ஆணை யர் உத்தரவிட்டுள்ளார். அதன்படி தஞ்சை மாவட்ட கலெக்டர் சுப்பையன் ஆலோசனையின்பேரில் மாவட்ட நியமன அலுவலர் தெட்சிணாமூர்த்தி உத்தரவின்பேரில் பேராவூரணி, சேதுபாவாசத்திரம் ஒன்றியங்களில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பெட்டிகடைகள், குளிர் பான கடைகள், உணவகங்களில் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். 
பேராவூரணி கடைவீதியில் வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் ரமாராமநாதன் ஆய்வு நடத்தி காலாவதியான குளிர்பானங்கள், உணவு பொருட்களை விற்பனை செய்தால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என எச்சரித்தார். இதேபோல் சேதுபாவாசத்திரம் வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் கோபாலகிருஷ்ணன் ஒன்றிய பகுதிகளில் ஆய்வு செய்தார்.

காலாவதியான குளிர்பானங்கள் பறிமுதல்

கரூர், பிப்.15: 
கரூர் பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் காலாவதியான குளிர்பானங்களை உணவுபாதுகாப்பு துறை அலுவலர்கள் பறிமுதல் செய்தனர். 
கரூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத்துறை நியமன அலுவலர் டாக்டர் சுரேஷ்பாபு தலைமையில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் திடீர் சோதனை நடத்தினர். அப்போது கரூர் பஸ் நிலையம், தாந்தோணிமலை, கோவை ரோடு, பசுபதிபாளையம், வெங்கமேடு பகுதிகளில் உள்ள கடைகள், குடோன்களில் நடைபெற்ற திடீர் சோதனையில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள், தண்ணீர் பாக்கெட்டுகள், தடை செய்யப்பட்ட குட்கா, பான்மசாலா பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டது. இனிவரும் காலங்களில் காலாவதியான பொருட்களை விற்பனை செய்யக்கூடாது என விற்பனையாளர்களுக்கு அறிவுறுத்தப்பட்டது. மேலும் பொதுமக்கள் உணவு பொருட்கள் வாங்கும்போது பொருட்களின் தயாரிப்பு தேதி, காலாவதி தேதியை பார்த்து வாங்க வேண்டும் என விளக்கம் அளித்தனர்.

DINAMALAR NEWS






செஞ்சியில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் அழிப்பு

செஞ்சி, பிப். 15:
செஞ்சியில் திருவண்ணாமலை சாலையில் உள்ள குளிர் பான கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் திடீர் ஆய்வு நடத்தினர். 
செஞ்சியில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் கதிரவன், சரவணன், ரவிக்குமார் ஆகியோர் செஞ்சியில் உள்ள குளிர்பான கடைகளில் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். அப்பொது திருவண்ணாமலை சாலையில் உள்ள கடையில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் மற்றும் குளிர்பானங்கள் தயாரிக்கும் மூலப்பொருட்களை கைப்பற்றி அழித்தனர். மேலும் தடை செய்யப்பட்ட குளிர் பானங்களை விற்பனை செய்ய தடை விதித்தனர். இதே போன்று செஞ்சியில் கடைகளில் ஏராளமான காலாவதியான குளிர்பானங்களை கண்டுபிடித்து அழித்தனர். 
செஞ்சியில் ஆய்வு மேற்கொண்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஒரு கடையில் காலாவதியான குளிர்பானங்களை பறிமுதல் செய்து அழித்தனர். 
செஞ்சியில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் கதிரவன், சரவணன், ரவிக்குமார் ஆகியோர் செஞ்சியில் உள்ள குளிர்பான கடைகளில் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். அப்பொது திருவண்ணாமலை சாலையில் உள்ள கடையில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் மற்றும் குளிர்பானங்கள் தயாரிக்கும் மூலப்பொருட்களை கைப்பற்றி அழித்தனர். மேலும் தடை செய்யப்பட்ட குளிர் பானங்களை விற்பனை செய்ய தடை விதித்தனர். இதே போன்று செஞ்சியில் கடைகளில் ஏராளமான காலாவதியான குளிர்பானங்களை கண்டுபிடித்து அழித்தனர்.

DINAMALAR NEWS


உணவுத்துறை அதிகாரி அதிரடி ஆய்வு பிரபல நிறுவன பாக்கெட் பேரிச்சம் பழத்தில் புழுக்கள்

சென்னை, பிப். 15: 
குரோம்பேட்டை லட்சுமி நகரை சேர்ந்தவர் செல்வம் (38). இவர், நேற்று முன்தினம் அதே தெருவில் உள்ள ஒரு கடையில், பிரபல நிறுவனத்தின் பாக்கெட் பேரிச்சம் பழம் வாங்கினார். அதை வீட்டுக்கு கொண்டு சென்று பிரித்து பார்த்தபோது, அதில் புழுக்கள் இருந்ததை கண்டு, செல்வம் அதிர்ச்சியடைந்தார். 
உடனே அந்த கடைக்கு சென்று புகார் கூறினார். ஆனால் கடைக்காரர் இதனை அலட்சியம் செய்ததுடன், வாங்கிய பொருட்களுக்கான பில் வழங்கவில்லை. இதுகுறித்து, பல்லாவரம் உணவு பொருள் பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து கட்டுப்பாடு துறை அலுவலர் வேலவனிடம் புகார் செல்வம் செய்தார். 
இதையடுத்து, அதகாரி வேலவன் தலைமையில், உணவு பொருள் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் நேற்று சம்பந்தப்பட்ட கடைக்கு சென்றனர். 
அங்கிருந்த பொருட் களை அதிரடியாக ஆய்வு மேற்கொண்டனர். மேலும், கடையில் இருந்த பேரிச்சை பழம் பாக்கெட்டை பறிமுதல் செய்து ஆய்வுக்காக அனுப்பினர். 
இச்சம்பவம் அப்பகுதியில் பெரும் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியுள்ளது.

புகையிலை பொருட்கள் விற்றவர் கைது

கோவை, பிப். 15: 
நஞ்சுண்டாபுரம் சாலையிலுள்ள மாநகராட்சி பள்ளியருகேயிருந்த பெட்டிகடையில் ராமநாதபுரம் போலீசார் நேற்று சோதனை நடத்தினர். அங்கு தடை செய்யப்பட்ட ஹான்ஸ், சாந்தி, பான்பராக் போன்ற புகையிலை பொருட்கள் விற்பது தெரிந்தது. இதையடுத்து போலீசார், போதை பாக்குகளை விற்ற, வியாபாரி ஞானபிரகாசம்(49) என்பவரை கைது செய்து, இவரிடம் இருந்து 77 புகையிலை பொருட்கள் பாக்கெட்டுகளை பறிமுதல் செய்தனர்.

Milk vendor fined

A branded milk packet was found to have 0.4 per cent less milk solids content than what was stipulated. Officials slapped Rs. 1 lakh penalty on a grocery shop owner M. Hidayathullah, from whose shop they collected the sample, instead of the manufacturer.
Food Safety Officer of West Arani block Koteeswaran conducted a surprise check at his shop on March 21, 2012 and collected a sample of the Shruthi Milk packet, a homogenised, pasteurised and double toned milk that he was selling in the shop.
After a gap of 20 months, Hidayathulla got an intimation sent by District Supply and Consumer Protection Office, Tiruvannamalai. DRO S. Valarmathi told The Hindu that the milk samples collected from his shop by Food Safety Officer were found to be substandard in a laboratory . When asked if any action was taken against the manufacturer, she said, “If he had bills to prove his purchase from the manufacturer we would have taken action against the manufacturer, but the vendor had no bills. So, we had to take action against the shop-keeper.”
Mr. Hidayathullah’s advocate S. Prakash said , “The manufacturer’s address is printed on the packet and the seller is in no way responsible for the alleged quality compromise. Hence, it is not just to penalise only the seller.”

Cheese and snack sample of a super market fail food test

LUCKNOW: The food samples collected from Lucknow's Khoya mandi and two major stores have failed the authority's test. Around 33% of food samples collected from the market during Diwali time have been reported to be violating Food Safety and Security Authority of India's norms. The team had taken around 34 samples, out of which 12 could not pass the laboratory test.
The official in charge of FSSAI JP Singh said that according to the report collected from food analysis laboratory of Varanasi, the cheese and snacks' samples collected from a prominent super market in Aashiyana colony have been found to be of inferior quality. Officials said that labeling norms were violated in the packed snacks of the store. Another big store for food purchase in the locality also came under FSSAI scanner during Diwali.
Packets of raw material of sweets being sold in the store also violated packaging norms. The khoya samples picked from Pandit Khoya Mandi, Thakurganj Khoya Mandi and Kursi Road Khoya Mandi have also been reported to be substandard during Diwali time. Similarly sweet samples collected from a Rahimnagar shop and cheese collected from a dairy shop in Khurram nagar near Picnic Spot Road were of inferior quality. 
The ghee samples picked from Biharipur Saadatganj and sample of mustard cooking oil from various shops have been found to be ignoring the standards. The curd collected from a famous dairy shop in Chowk was of substandard quality. FSSAI officials said they would soon file case against shopkeepers selling inferior quality food material to consumers in the ADM court. 
If their guilt is proved in the court, the shopkeepers in question would be charged a penalty of Rs 1-5 lakh, said FSSAI officials.

Admin mulls closure of ‘unhealthy’ ration depots - HO seeks registration of FCI, CAPD outlets

Srinagar, Feb 15: Finally the health authorities are planning to shut government-run ration depots which do not confirm to health and hygiene standards and have often been accused of being breeding ground for rodents like rats.
Official sources said City’s Health Officer Dr Shafqat Khan on Saturday shot missives to Regional Director Food Corporation of India (FCI) and the Director Consumer Affairs and Public Distribution (CAPD) seeking details of its godowns and depots in the City.
In a communication vide No SMC/PS/HO 1329-32 dated February 15, 2014 addressed to Regional Director FCI and Director CAPD the Health Officer, Srinagar Municipal Corporation sought registration of “all food storage and distribution outlets of FCI and CAPDD in Srinagar City.”
The registration aims at “monitoring the quality of food stuffs like rice, sugar and atta, which are distributed for public consumption.”
“Regular inspections shall be made by the Food Safety Officers of the SMC to the outlets to ensure hygiene and sanitation. Those outlets which are found in insanitary conditions shall not be allowed to operate and also regular food sampling will be conducted of all the food items distributed for public consumption at these Shali stores,” the Health Officer said.
When contacted Dr Khan while confirming the development said: “This step has been taken in interest of public health and rules and regulations under Food Safety and Standard Act 2006.”
People often complain of poor stocking of food stuff at the ration depots and that presence of rodents are synonymous with such facilities.”

Milking the organic market

At five every morning and then again at the same time in the evening, the soothing strains of sitar waft over the farmlands of Bhirauti in Haryana, about an hour's drive from Gurgaon. It is time for the 1,000 cows of the Wholly Cow dairy to be milked.
Kiran Balhara, who looks after marketing for the dairy — which home delivers "organic, unadulterated, and farm-fresh" cow milk to residents of Gurgaon, south Delhi, and Faridabad — says the music has a purpose. It makes the cows happy and "happy cows give happy milk".
Rahul Jain, co-owner of Dr Moo, which again delivers organic and farm-fresh cow milk to residents of Mumbai and Pune, shares Balhara's belief. Jain, 27, investment banker-turned-dairy entrepreneur, says the cows on his 60-acre farm near Pune are never tied up, which makes them less stressed.
A number of boutique dairies have sprung up in recent years — there's Sarda Farms near Nashik, Pride of Cows (owned by Parag Milk Foods) and Dr Moo near Pune, Milk Company near Alwar and Wholly Cow which deliver to the National Capital Region. Not all of them are organic but all are automated — they advertise their products as being "untouched by human hand", and claim fewer contaminants in their milk.
Sarda Farms' Holstein cows, according to its website, have "special hay beds to ensure they are comfortable while sleeping or resting, industrial fans to keep them cool" and "a designated ruminating area to help the cows ruminate in leisure".
Two years ago, a survey conducted by the Food Safety Standards Authority of India showed that nearly 70% of milk samples tested were adulterated. Some of that adulteration was caused by pretty stomach-churning stuff — like detergents and starch.
Discerning consumers are now happy to have an alternative. Anuradha Kumar, Gurgaon resident and entrepreneur, says standard, branded milk and milk products used to give her six-year-old daughter a stomach ache. The family moved to Wholly Cow and the child has been better ever since, says Kumar.
Chandra Bhushan, head of the Centre for Science and Environment's food safety and toxins team, says that a lot of the milk available in the market is adulterated, especially in the north. But, he adds, the FSSAI survey mostly found problems with the milk sold loose in India, not packaged milk.
RS Sodhi, managing director of Amul, says the milk the cooperative buys is checked and tested at four different points from the time the farmer pours it out of his bucket to the time it is dispatched. Prabhakar Kanade, chief R&D officer for Mother Dairy, says farmers are paid as per the fat content of the milk they supply, making it difficult for them to adulterate it.
Even then premium milk is slowly finding a clientele. Wholly Cow milk costs Rs 70 a litre, Sarda charges between Rs 65 to Rs 80 depending on how long you order from them for, and a litre of Dr Moo costs Rs 60. Full cream milk from Amul or Mother Dairy, on the other hand, will cost you Rs 44.
Jain and his partner Anmol Trikkanad buy, and then market and distribute the milk they buy from an existing farm. Their USP is that their milk is adulteration and contamination-free and that it is organic, which again means it is free of chemicals, pesticides and injected hormones.
Bhushan adds that there is a growing market for organic foodstuff among discerning consumers. Kumar, for example, says she gets her chicken and pork from a nearby organic farm. And of course there is the fact that Mother Dairy and Amul sell you a mix of cow and buffalo milk, while the boutique dairies stick purely to cow milk.
The organic market, however, is hard to cultivate. Sandeep Chhillar, chairman of the Landmark Group which owns Wholly Cow, says they'd sent, gratis, two bottles of their milk to every flat in Aralias, one of Gurgaon's poshest residential complexes but got no response. "Which homeowner worries about the milk coming into the house?" asks Chhillar. "The maid probably accepted delivery of the bottles and then did what she felt like with them."
And maintaining organic farmland and ensuring wholly organic feed for the cattle is an expensive proposition given the low demand for this milk. The cost of production of ordinary milk, on the other hand, is close to zero. On most small farms, says Chhillar, the man looks after the fields while the wife looks after the cows. And the feed for the cows comes from the leftover parts of the crops grown in the fields.
None of the organic dairy entrepreneurs have yet broken even. Balhara has 2,000 customers while Pride of Cows says it currently caters to over 5,000 families on its Facebook page; others choose not to share their numbers. Also, the conservative Indian palate might take time adjusting to the taste of organic milk. Chhillar says his customers complain that the smell of his milk changes from time to time. "They don't realize that it has not been chemically treated and its smell will depend on the fodder given to the cow. And since fodder changes with the seasons, the smell of the milk will change too," he says.