May 14, 2014

Address economically-motivated adulteration of ingredients: USP to FDA


The United States Pharmacopeial Convention (USP) submitted a public comment letter to the United States Food and Drug Administration (FDA), urging it to reconsider its strategy to address economically-modified adulteration (EMA) of food ingredients. The letter highlighted the specific risks posed by the intentional and fraudulent adulteration of food ingredients for economic gain.
“Economically-motivated adulteration of food ingredients is a significant concern, with its own challenges, posing a threat to public safety, eroding consumer confidence in the integrity of food and disrupting markets by placing control of the supply chain in the hands of criminals,” said Ronald Piervincenzi, chief executive officer, USP. He suggested that EMA be addressed as its own unique category of food adulteration. 
USP recommended that FDA consider a framework tailored to the specific nature of EMA. While the former agreed that it was not ideal to handle EMA under a typical food-defence/vulnerability approach, it stated that EMA would be equally misplaced under preventive controls.
The suggested approach would include a vulnerability assessment, mostly focussed on determining the likelihood of EMA occurring, but also including a component of public health risk assessment. A second component would be a vulnerability control plan to mitigate these risks. 
“Any food ingredient can be adulterated, and the list of potential adulterants is equally unlimited. The best way to protect consumers and safeguard industry is to focus on determining where EMA is most likely to occur,” said Piervincenzi
“Publicly available standards can also help safeguard against adulteration of food ingredients by helping assure food integrity and excluding ingredients that have been substituted, diluted or replaced, through fraud or other means,” he added. 
USP highlighted the wide array of concerns related to EMA of food adulteration. These include:
Dilution: Examples include the dilution of olive oil with potentially toxic tea-tree oil or products watered down using non-potable water
Substitution: Examples include the partial substitution of sunflower oil with mineral oil or hydrolysed leather protein in milk
Concealment: An example is the application of harmful food colouring to fresh fruit to cover defects
Mislabelling: Examples include the labelling of toxic Japanese star anise as Chinese star anise or the mislabelling of recycled cooking oil 
USP offers free public resources, including a food fraud database and plans to develop additional tools.

தொடரும் "கார்பைடு கல்' மாம்பழ விற்பனை: ஆபத்தை உணராத பொதுமக்கள்


சென்னை கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் விற்பனைக்கு குவிக்கப்பட்டுள்ள மாம்பழங்கள்.

கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் மாங்காய்களை பழுக்க வைக்க பெட்டியில் அடுக்கி வைக்கும் பணியார்கள்கள்.

சென்னை கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகளின் அறிவுறுத்தலையும் பொருள்படுத்தாமல், தொடர்ந்து கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களை வியாபாரிகள் விற்பனை செய்து வருகின்றனர். 
இது போன்ற ரசாயன கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களை உண்பவர்களுக்கு நரம்புத் தளர்ச்சி, சிறுநீரக பாதிப்பு உள்ளிட்டவை ஏற்பட வாய்ப்புள்ளது என டாக்டர்கள் எச்சரித்துள்ளனர். 
மாம்பழங்களில் மல்கோவா, செந்துறை, பங்கணப்பள்ளி, நீலம், ஒட்டு உள்ளிட்டவற்றை பலரும் அதிகம் விரும்பி சாப்பிடுகின்றனர்.
மாம்பழத்தில் உள்ள சத்துக்களும் ஏராளம். அதே நேரத்தில் கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்கள் மக்களின் உடல் நலனுக்கு அச்சுறுத்தலாக உள்ளது. கடந்த சில வாரங்களுக்கு முன் தொடங்கிய மாம்பழ சீசன் விற்பனை இப்போது சூடுபிடித்துள்ளது. இந்நிலையில் கோயம்பேடு மார்கெட்டில் விற்பனை செய்யப்படும் பெரும்பாலான மாம்பழங்கள், கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்படுகின்றன. 
தினந்தோறும் 100 டன் முதல் 150 டன் வரையிலான மாம்பழங்கள் கோயம்பேடு மார்க்கெட்டுக்கு விற்பனைக்காக கொண்டு வரப்படுகின்றன.
இங்கு கொண்டு வரப்படும் மாம்பழங்கள் அனைத்தும் பழுக்காத நிலையில், காயாகத்தான் வருகின்றன. அதைத் தொடர்ந்து, கார்பைடு கல் வைக்கப்பட்டு அந்த மாங்காய்கள் அனைத்தும் பழுக்க வைக்கப்படுகின்றன. காயாக வரும் அவற்றை அப்படியே சிறு சிறு பெட்டிகளில் அடுக்கி கார்பைடு கல் சேர்த்து வைத்து விடுகின்றனர். பின்னர் இரண்டு நாள் கழித்து பழமாக மாறிய உடன் அது விற்பனை செய்யப்படுகிறது. கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்படும் மாம்பழங்கள் பார்ப்பதற்கு அழகாக இருக்கும். ஆனால் அவை உடல் நலனுக்கு தீங்கு விளைவிக்கக் கூடியவை என்கின்றனர் டாக்டர்கள். 
இது குறித்து சென்னை அரசு ராஜீவ்காந்தி மருத்துவமனை பொது மருத்துவ டாக்டர் ரகுநந்தன் கூறியது: கார்பைடு கல் என்பது மனித உடலுக்கு ஒவ்வாத பொருளாகும். இதனால், ஒவ்வாமை போன்றவை எற்படுவதுடன் வயிற்று வலி, வயிற்றுப் போக்கு, வாந்தி உள்ளிட்ட பல்வேறு பாதிப்புகள் ஏற்படவும் வாய்ப்புள்ளது. 
அதேபோல், கார்பைடு கல் கொண்டு பழுக்க வைக்கப்படும் பழங்களைத் தொடர்ந்து சாப்பிடுபவர்களுக்கு நரம்புத் தளர்ச்சி, சிறுநீரக பாதிப்பு மற்றும் மன நிலை பாதிப்பு போன்ற நோய்களும் ஏற்பட வாய்ப்புள்ளது. 
இப்போது கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட பழங்களுக்கும், சாதாரண பழத்திற்கும் இடையே வித்தியாசம் கண்டுபிடிக்க முடியாத அளவுக்கு இரண்டும் ஒரே மாதிரி இருப்பதால், பொதுமக்கள் விழிப்புணர்வுடன் இருப்பதுதான் சிறந்தது என்றார் டாக்டர் ரகுநந்தன். 
இது குறித்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை சென்னை மாவட்ட நியமன அதிகாரி லஷ்மி நாராயணன் கூறியது: மாம்பழ சீசன் தொடங்கியதிலிருந்து சென்னை கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் இது வரை 6 முறை சோதனை நடத்தப்பட்டுள்ளன. இதில், கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட சுமார் 2,500 கிலோ எடையுள்ள மாம்பழங்கள் கைப்பற்றப்பட்டு, பாதுகாப்பாக அழிக்கப்பட்டுள்ளன. அதேபோல், இந்த மாம்பழம் பழுக்க வைக்க பயன்படுத்தப்படும் கார்பைடு கல், சுமார் 150 கிலோ எடை வரை கைப்பற்றப்பட்டுள்ளது. 
இதை தொடர்ந்து, அங்குள்ள வியாபாரிகளுக்கு கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்படும் பழங்களை உண்பதால் ஏற்படும் பாதிப்புகள் குறித்தும் விளக்கப்பட்டுள்ளன என்றார்.
இது போன்று எச்சரிக்கை விடுத்தாலும் கார்பைடு கல்லைக் கொண்டு மாம்பழங்களை பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்வோர் மீது அதிகாரிகள் கடுமையான நடவடிக்கைகள் எடுக்க வேண்டும் என சமூக ஆர்வலர்கள் வலியுறுத்தியுள்ளனர். 

கண்டறிவது எப்படி?
கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்படும் மாம்பழங்களுக்கும் சாதாரணமாக பழுக்க வைக்கப்படும் மாம்பழங்களுக்கும் உள்ள வித்தியாசத்தை கண்டறிய உணவுப் பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் சில யோசனைகளை கூறியுள்ளனர். அவற்றின் விவரம்:

"கார்பைடு' பழத்தின் வெளியே தெரியும் வித்தியாசங்கள்:
1. வெளித் தோற்றத்துக்கு மாம்பழம் முழுவதும் நல்ல மஞ்சள் நிறத்தில் இருக்கும்.
2. மாம்பழத்தின் மீது சாம்பல் பூத்தது போல் இருக்கும்.
3. பழத்தின் தோலில் சிறு சிறு கரும்புள்ளிகள் இருக்கும்.

"கார்பைடு' பழத்தின் உள்ளே தெரியும் வித்தியாசங்கள்: 
1. பழத்தின் உள்ளே சதைப்பகுதியின் மேல் மஞ்சள் நிறத்திலும், உள்பகுதியில் வெள்ளை அல்லது லேசான மஞ்சள் நிறத்திலும் இருக்கும்.
2. சுவை குறைவாக இருக்கும்.
3. பழத்தில் சாறு குறைவாக இருக்கும்.

2 food manufacturing units near Margao shut down by FDA

MARGAO: Two manufacturing units near Navelim and Sao Jose de Areal were shut down by the Food and Drugs Administration (FDA) on Tuesday and food items worth 1,80,000 combined were seized and later destroyed in the presence of the owners. 
FDA officials during raids in the morning found that Devar at Colmorod, Navelim, and Choudhary Food Products at Comba, near Sao Jose de Areal, were allegedly engaged in manufacturing foodarticles sans labels and their respective premises did not have the food safety licence as required under Food Safety and Standards Act, 2006, rules/regulations 2011. 
Food safety officers Abel Rodrigues, Shailesh Shenvi, Rajaram Patil and Shivdas Naik first intercepted three cyclist-vendors at Navelim, who were carrying unlabeled food articles for distribution to gadas, bars and restaurants. 
After interrogating the cyclists and with their assistance, the officers landed at the office of Ramesh Devar at Colmorod and found his unit engaged in manufacturing munchies under unhygienic conditions, sans any labels and without a safety licence for the premises. A similar scene was at Comba. 
"Stocks of food articles worth 1,80,000 were seized and confiscated by the officials and then subsequently destroyed in the presence of the owners," said FDA director Salim Veljee.


Get milk tested on your doorstep

Ludhiana, May 13
Residents can get their milk tested at the Dairy Development Board’s office at Model Town, near Chatar Singh Park. If you are a group of 40 persons from a locality, then a team from the board will collect samples from your doorstep.
“We regularly collect milk samples from different localities. Those residents, who want to get milk tested, can visit the office. If there are 40 samples from a locality, a team from the board will visit the locality to collect samples. For multiple samples, one can call up at 0161-2400223,” said Santokh Singh, District Inspector, Dairy Development Board.
Today, a team of the board collected 39 samples from Joshi Nagar, of which 16 were found adulterated with water. The water content in these samples was between 3 and 36 per cent. No chemical adulteration was found, said Jaswinder Singh, Senior Development Officer.
There are around 13 solid contents in pure milk, 4.5 per cent fat, 8.5 per cent solid non-fat with 3.5 per cent protein, 4.9 per cent lactose and .8 per cent minerals. Around 83-87 percent is natural fluid. In adulterated milk, most of the times the total solid content is only around 3-4 per cent and the fluid content goes up to 92-93 per cent.
Experts take
Intake of adulterated milk can lead to a stunted growth in children below one year of age while in older ones it can cause problems like diarrhoea, vomiting and stomach infections.

JMC books 8 under COTP Act

JAMMU: While continuing drive against, smoking in public places and polythene carry bags, the team of Health and Sanitation wing of Jammu Municipal Corporation under the supervision of Health Officer JMC, Dr. Mohammad Saleem Khan inspected various food establishments and seized about 19 kgs of polythene carry bags and realized Rs. 8,300 as fine from the defaulters. The team also booked eight persons under COTP Act 2003 and a fine of Rs. 800 was realised from the defaulters.
On the directions of Commissioner JMC, Kiran Wattal, the teams inspected various food establishments like hotel, restaurants, provisional stores, food stalls, vegetable vendors at Maheshpura Chowk, Mahesh Pura Sabzi Mandi, K.C Morh, Rehari Colony, Railway Road, Trikuta Naga and Panama Chowk.
Moreover, the team lifted two different kind of food samples i.e. Tomato Ketchup (Kissan brand) and Refined Soyabin Oil from Rehari Colony and sent to Food Analyst Jammu for analysis.
The JMC Health Officer, Dr. Mohammad Saleem Khan appealed to all theFood Business Operators not to sell any type of unhygienic food items not conforming to prescribed quality and standards which can put the public health to danger, otherwise stringent action under Food Safety and Standards Act 2006 shall be taken against the defaulters.
Moreover, all the Food Business operators dealing with milk and milk products are strictly warned not to sell adulterated milk and milk products.

Court orders release of Starbucks’ syrups’ consignment

The Bombay High Court has ordered the customs department of Nhava Sheva port to release a consignment of syrups belonging to Tata Starbucks Limited, which had been lying at the port since February this year.
The company had approached the court after the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) refused to grant No Objection Certificate (NOC) to release the consignment.
The court observed that the Food Safety and Standards Authority had acted in an “arbitrary and capricious manner” by detaining the goods.
Starbucks had argued that it had been importing the syrups since 2012 without any glitch.
The authorities said that the consignment of Starbucks does not confirm to the syrup category, and hence cannot be passed.
“We are of the view that the stand taken by the Respondents (FSSAI) is self contradictory. On the one hand, Respondents have in terms stated that the product which is imported by the Petitioner does not fall under category 2.3.24 (syrup) and, on the other hand, they have not cleared the goods on the ground that it does not conform to the said category under 2.3.34,” the order passed by Justices V.M. Kanade and A.K. Menon last week stated.
Starbucks had pleaded that the goods were perishable in nature and had shelf life only till August/ November 2014. It said that the goods confirmed the category of other food items of Food Safety and Standards Act, 2006.
Tata Starbucks operate around 43 cafes throughout the country, serving speciality coffees, beverages and other items.