Jul 1, 2014

Adulterated food: Centre's lab negates reports by state agency

RAIPUR: What perhaps puts a question mark on the quality of tests conducted by Chhattisgarh Food and Drug Administration (FDA) Department at the state's food testing laboratory, government of India's recognized Central Food Laboratory at Pune has been negating most of its findings on samples sent from here for a second opinion.
If insiders are to be believed, almost 90% of samples sent to Pune come back with positive reports, in contrast to the red flags raised on them at the local lab.
Majority of the food samples picked by the department to check adulteration and certified as unsafe or substandard at the state's food lab have been returned as normal by the Pune based lab, letting those booked for adulteration off the hook. As per provisions of Food Adulteration Act, four samples have to be collected from any shop or outlet and while one is to be sent to the state lab, two are reserved and one can be sent by the vendor to the accredited lab in Pune.
According to officials, almost 500 samples are collected across state by the food inspectors every year.
While majority vendors whose samples are picked up prefer to settle the matter here by paying monetary fines after their products are found lacking in quality, about 10% of them challenge the findings by sending samples for tests at the Pune lab.
When contacted, food analyst SS Tomar at the state lab attributed the difference in results to the methodology of testing. "The benchmarks and patterns used at Pune lab are different and hence variations are possible," he said.
Elaborating, Tomar said in a case relating to seizure of gutka, while the local food lab had certified the product as unsafe, since it is banned in Chhattisgarh, the Pune based lab had given it a 'normal' tag since the ban is not enforced there. He, however, admitted that this was a matter of concern and the state government was contemplating to raise the issue with Centre.
As per Food Adulteration Act, penalties for selling substandard products is severe and could even result in life imprisonment if it is found unsafe. The maximum fine for selling products of substandard quality is Rs 5 lakh and for misbranding it is to the tune of Rs 3 lakh.
According to officials, in June, 55 vendors were booked for selling substandard and misbranded products.

FSSAI ADVISORY


கலப்படம் எதிரொலி ஜவ்வரிசி ஆலைகளுக்கு கெமிக்கல் சப்ளை கிடையாது விற்பனையாளர்கள் ஒப்புதல்


சேலம், ஜூலை 1:
ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் கலப்படத்தை தடுக்க ஜவ்வரிசி ஆலைகளுக்கு ஆசிட், கெமிக்கலை இனி சப்ளை செய்யமாட்டோம் என்று உணவுபாதுகாப்புத்துறை அதிகாரி முன்னிலையில் சேலம் மாவட்ட ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்பனையாளர்கள் ஒப்புதல் அளித்துள்ளனர்.
ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் மரவள்ளிக்கிழங்கு மாவில் மக்காச்சோள மாவை ஜவ்வரிசி ஆலை உரிமையாளர்கள் கலப்படம் செய்து தயாரித்து வருவதாக குற்றச்சாட்டு எழுந்தது. இதையடுத்து கடந்த சில நாட்களுக்கு முன்பு சேலம் கலெக்டர் மகரபூஷணம் தலைமையில் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரி முன்னிலையில் மரவள்ளிக்கிழங்கு விவசாயிகள், ஜவ்வரிசி ஆலை உரிமையாளர்கள், ஜவ்வரிசி விற்பனையாளர்கள் கலந்து கொண்ட முத்தரப்பு கூட்டம் நடந்தது.
இந்த கூட்டத்தில் ஜவ்வரிசியில் கலப்படம் செய்வதால் ஏற்படும் பாதிப்புகள் குறித்து விவசாயிகள் எடுத்துரைத்தனர். அக்கூட்டத்தில் ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் இனி மக்காச்சோளம் கலக்கக்கூடாது என்று கலெக்டர் எச்சரிக்கை விடுத்தார். இந்நிலையில் கடந்த சில நாட்களுக்கு முன்பு ஜவ்வரிசியில் கலப்படம் செய்த இரு ஆலைகளுக்கு உணவுபாதுகாப்பு துறை அதிகாரி சீல் வைத்தார்.
இதையடுத்து கடந்த 23ம் தேதி சீல் வைத்த ஆலையை திறக்கக்கோரி உணவு பாதுகாப்புத்துறை சேலம் மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதாவை ஜவ்வரிசி ஆலை உரிமையாளர்கள் முற்றுகையிட்டனர். அப்போது அவர்கள் ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் இனி கலப்படம் செய்யமாட்டோம் என்று அதிகாரிடம் உறுதி அளித்தனர். இதைதொடர்ந்து நேற்று சேலம் மாவட்ட ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்பனையாளர்களுடன் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் கூட்டம் நடத்தினர்.
அந்த கூட்டத்தில் ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்பனையாளர்களிடம் உணவுப்பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரி ஜவ் வரிசி தயாரிப்பில் கெமிக்கல் மற்றும் ஆசிட் கலப்பதால் ஏற்படும் பாதிப்புகள் குறித்து விளக்கி கூறினார். இதைக்கேட்ட கெமிக்கல் விற்பனையாளர்கள், ‘இனி ஜவ்வரிசி ஆலைகளுக்கு ஆசிட், கெமிக்கலை சப்ளை செய்யமாட்டோம்’ என்று ஒப்புதல் அளித்தனர்.
இது குறித்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை சேலம் மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா கூறியதாவது:
தமிழக அரசு கடந்த மார்ச் 21ம் தேதி ஓர் அர சாணையை வெளியிட்டது. அதில் 19 வகையான கெமிக் கல் மற்றும் ஆசிட் விற்கும் விற்பனையாளர்கள், யாருக்கு ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்கப்படுகிறது என்றும், எந்த உபயோகத்திற்காக வாங்குகின்றனர் என்று தினசரி பதிவேட்டில் பதிவு செய்யவேண்டும் என்றும், ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்கும் விற்பனையாளர்கள் கட்டா யம் அந்தந்த மாவட்ட வரு வாய் அலுவலரிடம் கட்டா யம் லைசென்ஸ் பெற்று இருக்கவேண்டும் என்று அந்த உத்தரவில் கூறப்பட்டுள்ளது.
சேலம் மாவட்டத்தில் நூற்றுக்கும் மேற்பட்ட ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்பனையாளர்கள் உள்ளனர். இவர்களிடமிருந்து தான் ஜவ்வரிசி ஆலை உரிமையாளர்கள் ஆசிட், கெமிக்கலை வாங்குகின்றனர். சேலம் மாவட்டத்தில் 250க்கும் மேற்பட்ட ஜவ்வரிசி ஆலைகள் உள்ளன. இந்த ஆலைகளில் ஜவ்வரிசி வெண்மையாக வர சோடியம் ஹைப்போ குளோரைடு, சல்பியூரிக் அமிலம், பாஸ்போரிக் அமிலம், ஹைட்ராஜன் பெராக்சைடு கலப்படம் செய்யப்படுகிறது. இந்த 4 ரசாயனங்களும் இனி ஜவ்வரிசி ஆலை உரிமையாளர்களுக்கு விற்கக்கூடாது என்று ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்பனையாளர்களிடம் கூறியுள்ளோம்.
அதற்கு ஆசிட் மற்றும் கெமிக்கல் விற்பனையாளர்கள் இனி ஜவ்வரிசி ஆலை உரிமையாளர்களுக்கு இந்த 4 ரசாயனத்தையும் விற்பனை செய்வதில்லை என்று ஒப் புதல் அளித்துள்ளனர். இதை யும் மீறி ஆலை உரிமையாளர் கள் வெளி மாவட்டங்களில் இருந்து ரசாயனம் வாங்கி ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்வது தெரிய வந்தால், அந்த ஆலை யை பூட்டி சீல் வைக்கப்படும்.
இவ்வாறு உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரி டாக் டர் அனுராதா கூறினார்.

ஆனி திருமஞ்சன திருவிழா கடைகள், அன்னதான அரங்கில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி ஆய்வு


சிதம்பரம், ஜூலை 1:
சிதம்பரம் நடராஜர் கோயிலில் கடந்த 25ம் தேதி முதல் ஆனித் திருமஞ்சன திருவிழா நடந்து வருகிறது. இதனையொட்டி கோயில் அருகே உள்ள குளிர்பானக்கடைகள் மற்றும் தனியார் அன்னதானம் செய்யும் இடம் ஆகியவற்றை உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஆய்வு செய்தனர்.
கடலூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி ராஜா, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் பத்மநாபன், குணசேகரன் ஆகியோர் கொண்ட குழுவினர் நேற்று சிதம்பரம் நடராஜர் கோயில் பிரதான வாயிலான கீழசன்னதியில் உள்ள கடைகளில் ஆய்வு செய்தனர். குளிர்பான கடைகளில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் விற்கப்படுகிறதா? தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்கப்படுகிறதா என ஆய்வு செய்தனர்.
மேலும் கோயில் அருகே உள்ள தனியார் அன்னதானம் செய்யும் இடத்தையும், வழங்கப்படும் அன்னதானம் தரமாக உள்ளதா? என ஆய்வு செய்தனர். உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி ராஜா கூறுகையில், சிதம்பரம் நடராஜர் கோயில் ஆனித்திருமஞ்சன தேர் மற்றும் தரிசன விழாக்கள் நடக்கும் நாட்களில் பொதுமக்களுக்கு அன்னதானம் செய்ய விரும்புபவர்கள் உணவு பாதுகாப்பு துறையில் பதிவு செய்து பாதுகாப்பான உணவை வழங்க வேண்டும்.
அன்னதானம் செய்பவர்கள் கோயில் நிர்வாகம் மற்றும் காவல்துறை அனுமதி பெற்ற பின் உணவு பாதுகாப்பு துறையில் பதிவு செய்ய வேண்டும். சிதம்பரம் நகராட்சி அலுவலகத்தில் உள்ள உணவு பாதுகாப்பு அலுவலரை அணுகி பதிவு செய்து கொள்ளலாம், என்றார்.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



DAILY THANTHI NEWS


உணவு நிறுவனங்களுக்கு கெமிக்கல் சப்ளை செய்தால் கடும் நடவடிக்கை

சேலம்: ""கெமிக்கல் விற்பனையாளர்கள், உணவு சம்பந்தமான நிறுவனங்களுக்கு, விற்பனை செய்யக்கூடாது,'' என, வியாபாரிகளிடம், உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர் அனுராதா தெரிவித்தார்.
சேலம் மாவட்டத்தில், 250 ஜவ்வரிசி, அரிசி ஆலைகள் இயங்கி வருகிறது. சில ஜவ்வரிசி ஆலைகளில் தாயரிக்கப்படும் ஜவ்வரிசிகளில், கெமிக்கல் கலப்பு செய்து விற்பனை செய்து வருவதாக, உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர்களுக்கு தெரியவந்தது. அதையடுத்து, தரமற்ற முறையில், கிழங்கு மில்களில் கிடைக்கும் மீதமான கிழங்கு மாவுகளை விலைக்கு வாங்கி வந்து, மக்காச்சோள மாவு கலப்படம் செய்து, அவற்றை வெண்மையாக்குவதற்கு, சோடியம் ஹையோ குளோரய்டு, ஹைட்ரஜன் பெராக்ஸைடு போன்ற கெமிக்கல் பயன்படுத்திய, ஜவ்வரிசி ஆலைகளுக்கு, "சீல்' வைத்தனர்.
இந்நிலையில், சேலம் மாவட்டத்தில், கெமிக்கல் விற்பனை செய்யும் கடை உரிமையாளர்களுக்கான கூட்டம், நாட்டாண்மை கழக கட்டித்தில், உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர் அனுராதா தலைமையில், நேற்று நடந்தது. சேலம் மாவட்ட கெமிக்கல் மற்றும் விற்பனையாளர்கள் சங்கத் தலைவர்கள் சம்பத், செயலாளர், முஸ்தபா, பொருளாளர் மணிசாய்கரன் உள்பட விற்பனையாளர்கள் பலர் கலந்து கொண்டனர்.
உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர் அனுராதா பேசியதாவது:
அரசு உத்தரவுபடி, 19 வகையான கெமிக்கல் வியாபாரம் செய்பவர்கள், டி.ஆர்.ஓ.,விடம் முறையான லைசென்ஸ் பெற்றிருக்க வேண்டும். கெமிக்கல் வாங்குபவர்கள் பற்றி, முழுமையான தகவல் பெற்றுக்கொண்டு, அவர்களுக்கு விற்பனை செய்ய வேண்டும். இதுகுறித்து, அலுவலர்கள் சோதனைக்கு வரும்போது, முறையான ஆவணங்கள் சமர்ப்பிக்க வேண்டும். உணவு சம்பந்தப்பட்ட துறைக்கு, கெமிக்கல் வியாபாரம் செய்யக்கூடாது. அதை மீறி வியாபாரம் செய்பவர்கள் மீது கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும். இதுபோன்ற நடவடிக்கை எடுக்கப்பட்டால் தான், ஜவ்வரிசி ஆலைகளில், கெமிக்கல் பயன்பாட்டை முழுமையாக தடுத்து நிறுத்த முடியும். இவ்வாறு பேசினார். வியாபாரிகள், விற்பனையாளர்கள் சங்கக் கூட்டத்தில் நிறைவேற்றப்பட்ட தீர்மானங்களை, உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலரிடம் ஒப்படைத்தனர்.

உணவு பாதுகாப்பு விழிப்புணர்வு கருத்தரங்கம்



ராயபுரம், ஜூலை 1:
சென்னை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை சார்பில் உணவு பாதுகாப்பு குறித்து பள்ளி மாணவர்களுக்கான விழிப்புணர்வு கருத்தரங்கு ராயபுரம் மாநகராட்சி பள்ளியில் நேற்று நடந்தது. உணவு பாதுகாப்பு துறை ஆய்வாளர்கள் இளங்கோவன், ஜபராஜ், சிவஇளங்கோ, ஜெயகோபால் ஆகியோர் கலந்து கொண்டு, மாணவ, மாணவிகளுக்கு தண்ணீரால் ஏற்படும் நோய், பாதுகாப்பான உணவை எடுத்து கொள்வது எப்படி, ஆரோக்கியமான வாழ்வுக்கு கடைபிடிக்க வேண்டிய உணவு முறைகள் குறித்த கருத்துகள் தெரிவிக்கப்பட்டன.
மேலும், உணவு பாதுகாப்பு விழிப்புணர்வு குறித்து ஆசிரியர்களுக்கு பயிற்சி அளித்து, உணவு பாதுகாப்பு துறை சார்பில் அவர்களுக்கு சான்றிதழ் வழங்கப்பட்டது.

‘Repeated deadline extension having a negative impact’

Only 10,000 of the total 22,000 food businesses in Coimbatore have got licences so far
The Food Safety Office here was receiving more than ten applications a day during the past year from food business operators seeking licences as mandated by the Food Safety and Standards Act, 2006.
That figure shot up to nearly 30 towards February 4 this year which was the original deadline given to all big and small food businesses to obtain/renew/convert licences. However, after it was extended, for the third time, the number of applications had fallen down to barely two a day.
A senior Food Safety Official told The Hindu here on Sunday that food business operators were no longer interested in obtaining licences. They had become confident of securing another extension when the next deadline comes. Enforcement of the Act had become difficult with the traders of late, the official added.
Of the 22,000 big and small food businesses operating in Coimbatore district, only around 10,000 hadlicences so far. The roadside eateries, which were earlier seeking licences, had now completely stopped coming.
When the Food Safety Act was notified and implemented from August 5, 2011, businesses were given an initial deadline of a year to register. It was extended from August 4, 2012, to February 4, 2013, and to February 4 this year and again to August 5.
Having a licence will make the businesses act more responsible. As an example, the official said that almost all of the food safety violations, such as adulteration, unearthed recently were in shops yet to obtain licences.
The Food Safety Act mandated all food businesses ranging from roadside eateries and canteens to star-category hotels and restaurants to either register or obtain licence, failing which it provided for imposing a fine of up to Rs. 5 lakh besides imprisonment for up to six months.

TRIBUNE IMPACT - De-addiction centre inspected

Jalandhar, June 30
In response to the news report published in Jalandhar Tribune on Sunday regarding the lapse by the Health Department in serving food to drug addict patients without checking its quality, a team of food safety officers, working under the Health Department, today visited the de-addiction camp at the ESI hospital and took two samples of the food served to the patients.
The department has now sent these for testing to the State Health Laboratory in Chandigarh. The inspection was conducted after the department received directions from Husn Lal, Managing Director, Punjab Health Systems Corporation (PHSC), who, after going through the news report, expressed shock over the issue.
“I was not aware that the food is being supplied by some unauthorised contractor. I have directed the district Health Department to test the quality of food and to also check toxicants, if any, at the earliest. I have also directed them to issue a receipt for any money being charged from the patients either as meal or file expenses,” said Husn Lal.
When asked about the logic behind charging a whopping Rs 2,500 as meal expenses from extremely poor families of drug addicts, he replied that since such patients required special diet as prescribed by their doctors, the meal expenses had to be borne by the patient himself.
Although the Health Department received directions to inspect the quality of food in the morning itself, due to reasons best known to them, it could only dispatch its team of food safety officers by evening. “We had visited the de-addiction ward and took samples of ‘bhindi’ and ‘dal’ from the food given to the patients. The food is indeed being provided by a local contractor who was not holding any licence under the Food Safety and Standards Act 2006,” revealed Dr Harjot Singh, Food Safety Officer. He also said that during the inspection, the families had complained about the poor quality of food being served to them by the Health Department.

India should focus on non-trade barriers to promote trade

India should also focus on removing non-trade barriers to promote trade and investment in the country, Italian Trade Commissioner to India Amedeo Scarpa said. 
The new government was trying to promote FDI, but there was no word on removing non-trade barriers which was important to promote trade, Scarpa told an interactive session with the Bharat Chamber of Commerce. 
He was referring to Food Safety and Standards Authority of India labelling regulations that led to holding back of hundreds of shipping containers of imported food and alcohol by the customs. 
It was estimated that at least 50 containers of alcohol were stranded for labelling rules. 
He said in 2013, the total bilateral trade was USD 7 billion. 
"First, we have to recover trade of USD 10 billion we had in 2011-2012 and we don't see why cannot we get back to that by 2015," Scarpa said when asked about trade projections. 
Consul General of Italy in Kolkata Cesare Bieller said there was huge potential in exchange of knowledge for promoting business exchange with West Bengal. 
He also said state should promote tea tourism which held a lot of potential besides leather and food.

Food authority advisory unlawful, says Bombay high court

MUMBAI: In a relief to dietary and health supplement manufacturers, the high court on Monday, by a majority judgment quashed, as unlawful, an advisory issued last May by the Food Safety and Standards Authority for prior product approvals of dietary food and health supplements already licenced and existing in the market under the erstwhile Food Adulteration Act.
Since 2006, a Food Safety and Standards Act has been governing manufactured food safety in India.
Indian Drug Manufactures Association and a private neutraceutical firm had moved the HC last year, to challenge the advisory as it said the authorityhad no powers to issue it.