Jul 30, 2014

கோழி இறைச்சியில் அதிக அளவு ஆன்ட்டி பயாடிக்: சி.எஸ்.இ. எச்சரிக்கை


விஞ்ஞானம் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையம் (சி.எஸ்.இ) நடத்திய ஆய்வில் கோழி இறைச்சியில் அதிக அளவு ஆன்ட்டி பயாடிக் இருப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டுள்ளது.
எந்த விதமான வழிகாட்டுதலும் இல்லாத நிலையில், கறிக்கோழிகளுக்கு அதிக அளவு ஆன்ட்டி பயாடிக் கொடுக்கப்படுகிறது, இதனால் கோழிகளுக்கு வரும் குணப்படுத்தக்கூடிய நோயையும் குணப்படுத்த முடியாமல் போவதோடு, இறைச்சியை சாப்பிடும் மனிதர்களுக்கும் நோய்க்கூறுகள் தோன்றுகின்றன என்று அந்த ஆய்வு தெரிவித்துள்ளது.
சாதாரண காய்ச்சல் உள்ளிட்ட தினசரி நோய்கள் பலவற்றுக்கு பல்வேறு ஆன்ட்டி பயாடிக்குகள் பயன்படுகின்றன. ஆனால், கறிக்கோழியில் அதிகம் ஆனட்டி பயாடிக் செலுத்தப்படுவதால், அதனை உட்கொள்ளும் மனிதர்களுகும் ஆன்ட்டி பயாடிக்கினால் குணப்படுத்த முடியக்கூடிய நோய்களையும் குணப்படுத்த முடியாத நிலை ஏற்படுகிறது. காரணம், அந்த மருந்துகள் நம் உடலில் அளவுக்கு அதிகமாகி வேலை செய்யாமல் விரயமாகி விடுகிறது.
இந்தியாவில் நடத்தப்பட்ட இந்த மிகப் பெரிய ஆய்வில், பரிசோதனைக்கு எடுத்துக்கொள்ளப்பட்ட கோழிக்கறியில் 40% மாதிரிகளில் அளவுக்கு அதிகமான ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகள் கலந்திருப்பது தெரியவந்துள்ளது.
விஞ்ஞானம் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையத்தின் மாசுக் கண்காணிப்பு பரிசோதனைச் சாலையில் நடத்தப்பட்ட இந்த ஆய்வில் சிக்கன் கறி பற்றிய திடுக்கிடும் தகவல்கள் வெளியாகியுள்ளது,
பரிசோதனைச் சாலையின் தலைமை இயக்குனர் சுனிதா நரைன் கூறும்போது, "ஆன்ட்டி பயாடிக் பயன்பாடுகள் மனித, மருத்துவப் பயன்பாடுகளையும் மீறிச் சென்றுள்ளது, கால்நடை வளர்ப்பு தொழிற்துறையினர் கோழிகள் எடை கூடுவதற்கும், வேகமாக வளர்வதற்கும் ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகளை அதிகம் பயனபடுத்துகின்றனர். இது தவறான அணுகுமுறை" என்று அவர் எச்சரித்துள்ளார்.
பரிசோதனை முடிவுகள்:
டெல்லியிலிருந்து 70 சிக்கன் மாதிரிகள் ஆய்வுக்கு எடுத்துக் கொள்ளப்பட்டன. கோழிகளின் லிவர், தசை மற்றும் கிட்னி பரிசோதனை செய்யப்பட்டது. பொதுவாக கோழிவளர்ப்பில் 6 ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகள் பயன்படுத்தப்பட்டு வருகிறது: ஆக்சிடெட்ரா சைக்ளின், குளோர்டெட்ராசைக்ளின், டெட்ராசைகிளின் வகையறாவான டாக்சிசைக்ளின், என்ரோபிளாக்சசின், சிப்ரோபிளாக்சசின், நியோமைசின் ஆகியவை அளவுக்கு அதிகமாக பயன்படுத்தப்பட்டு வருகிறது.
மேற்கூறிய ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகளில் 5 வகை மருந்துகள் அனைத்து சிக்கன்களிலும் காணப்பட்டன. கிலோவுக்கு 3.37-131.75 மைக்ரோகிராம் ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகளின் படிவுகள் சிக்கன் கறியில் இருப்பது தெரியவந்தது.
குர்கவான் பகுதியிலிருந்து பெற்ற சிக்கன் கறி மாதிரியில் ஒன்றுக்கும் மேற்பட்ட (ஆக்சிடெட்ராசைக்ளின், டாக்சிசைக்ளின், என்ரோபிளாக்சசின்) மருந்துகளின் படிவுகள் அதிக அளவில் காணப்பட்டுள்ளது.
கோழிகளின் வாழ்நாளில் 35 முதல் 42 நாட்களுக்குள் ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகள் காரணமில்லாமல் வெறும் எடையை அதிகரிக்கவும் வளர்ச்சியை துரிதப்படுத்துவதற்காகவும் மட்டுமே பயன்படுத்தப்படுவதாக இந்த ஆய்வாளரகள் தெரிவித்துள்ளனர்.
மேலும், இந்த ஆய்வு ஒரு சிறு அளவை மட்டுமே காண்பித்துள்ளது. இன்னும் அதிகமான ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகள் முறையற்று பயன்படுத்தப்படுகிறது என்று ஆய்வாளர்கள் தெரிவிக்கின்றனர்.
இதனால், சிக்கன் கறி சாப்பிடுபவர்களுக்கு ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகளையும் தடுக்கும் பாக்டீரியாக்களின் ஆதிக்கம் ஏற்படும் அபாயம் இருப்பதாக அவர்கள் கூறுகின்றனர்.
இதனையும் சி.எஸ்.இ. ஆய்வாளர்கள் ஆய்வுப்பூர்வமாக நிரூபித்துள்ளனர். 2002ஆம் ஆண்டிலிருந்து 2013ஆம் ஆண்டுவரை தனியார் மற்றும் அரசு மருத்துவமனைகளில் நடத்தப்பட்ட ஆய்வுகளில் பெரும்பாலான நோயாளிகளுக்கு சிப்ரோபிளாக்சசின், ஆக்சிடெட்ரா சைக்ளின், டாக்சிசைக்ளின் போன்ற ஆன்ட்டி பயாடிக் மருந்துகள் வேலை செய்யாதது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது.
சிப்ரோபிளாக்சசின் என்ற ஆன்ட்டி பயாடிக் மூக்கு முதல் பாதம் வரையிலான அனைத்து நோய்களையும் எதிர்க்கும் மருந்தாகும். இதன் பலனை மனித உடல் இழக்கும்போது டைபாய்டு உள்ளிட்ட பிற கிருமித் தொற்று நோய்களுக்கு சிகிச்சை அளிப்பது பெரும் சவாலாக மாறிவிடும், உண்மையில் இந்தியாவில் இது அதிகரித்திருப்பதாக சி.எஸ்.இ. எச்சரித்துள்ளது.
எனவே இறைச்சி உற்பத்தித் தொழிற்துறையில் தாறுமாறாக ஆன்ட்டி பயாடிக் பயன்படுத்தப்படுவதைத் தடுக்க அரசு கடும் சட்டங்களையும் கண்காணிப்பு முறையையும் கொண்டு வரவேண்டும் என்று சி.எஸ்.இ. தெரிவித்துள்ளது

Parliament canteen food not good, complain MPs

They claimed that members were falling sick after consuming food from the canteen
Quality of food served in Parliament canteen today came under attack in Rajya Sabha as a member drew attention of the government towards MPs falling sick after consuming it.
Raising the issue during Zero Hour, K C Tyagi (JD-U) said members were falling sick after consuming food from Parliament canteen and SP members Ram Gopal Yadav and Jaya Bachchan were the latest victims.
Tyagi, in a lighter vein, said it was a well-planned conspiracy to keep the members' mouth shut in Parliament.
Some members from the opposition benches remarked that food was from Gujarat, to which Parliamentary Affairs Minister M Venkiah Naidu said, "Some people keep dreaming of Gujarat, what can I do?"
When Deputy Chairman P J Kurien asked Naidu to look into the issue, he said, "I have taken note of it. I have told the canteen staff about it."
Bachchan said it was a fact that she had to suffer after she ate food in Parliament when it was sitting late.
The problem of poor quality of food is prevailing since last four-five years, she said, complaining, "They are serving stale food here."
Rajeev Shukla (Cong) supported her saying he was a member of the Food Committee and had suggested bringing the kitchen back to Parliament building.
"Food cooked at 6 AM is served till late night which was causing the problem," he said, adding the problem started only after kitchen was shifted from the main building.

Best Practices for Handling, Preparing and Processing Non Vegetarian Products

Non-Veg Food
Non-Veg Food
Processed Non-vegetarian foods like meat, marine food and poultry are those that have already been prepared for safe consumption. Processing can be of any form like grinding, adding ingredients or cooking, which changes the appearance, texture and taste from an earlier form.
Temperature control at the adequate level is one of the most important procedures in processing and preparation of non-vegetarian food as that is a key factor in the control of microorganisms. If temperatures are not adequately maintained then it would lead to the growth of harmful bacteria and the meat product would be unsafe for human consumption.
Food business operators therefore must take adequate steps so they have alternate means of maintaining the temperature in case there is electricity failure. The surrounding area as well as the area where non-vegetarian food is being prepared and processed must be kept clean and hygienic as per FSSAI regulations. There should be proper covered dustbins to dispose those parts of the food that are not consumed or which have fallen on the ground during preparation.
Keep in mind the following requirements that your employees must follow in processing and preparation of non-vegetarian products.
Keep separated raw and processed meat from other foods and surfaces.
Use separate items like cutting boards, dishes, knives and different preparation area for raw meats, poultry and marine products so there is no cross contamination.
Wash hands thoroughly when switching from the preparation of non-vegetarian items to other items or other food preparation activity.
Cook non-veg. items fully so that heat penetrates into the deepest part of the product.
Wash used surfaces with antibacterial cleaning agent, rinse properly with water and sanitise surfaces after preparing raw meat, fish or poultry.
Thaw frozen products well in time so they are ready for cooking in a way that heat penetrates to the core.
Electric grinding equipment and even chopping, cutting produce heat and so non-vegetarian products must either be immediately cooked or placed in temperatures that do not allow microorganisms to grow.

Turf war between Health and Food Safety departments rages

Tiff over whether Health Departmenthas the mandate to inspect and raid hotels
Lack of State-level coordination between Food Safety and the Health departments is hampering food safety drive.

While the Food Safety and the Health departments continue to haggle about the jurisdiction of work on raids conducted in hotels and restaurants, the government is still to come clear on a grave issue concerning public health.
M.M. Abbas, public health activist, told The Hindu that the spat was in the open because there was no State-level coordination. Only if there was a directive to both the departments, the district administration could coordinate their functioning.
The Health department, endowed with a strong strength of personnel at the grassroots level, could either be redeployed or trained by the Food Safety Department. The skeletal strength of Food Safety Department was inadequate, said Mr. Abbas.
Senior Food Safety Officials told The Hindu that the raids were conducted in violation of the Health Department directive. However, an official indicated that the issue would have come up if the Health had informed the Food Safety department and sought their cooperation too in the raids. It would save the Health department of any legal hurdle, the official said.
However, the Health department officials justify the raids as being part of the Safe Kerala Clean Kerala campaign.
Hotels are inspected to see if they maintain a clean and hygienic environment while serving food to customers, said P. N. Sreenivasan, district health officer (rural). “We do not have the mandate to test the quality of food,” he said. However, what can be detected by naked eye, like fungus on food or worm-infested foods is destroyed, he said. Legally, the Health Department might not find a firm footing int the courts, said Mr. Abbas.
While the hotels and restaurant owners are crying foul about the Health Department not having a mandate to inspect hotels, Mr. Sreenivasan believes that there is no legal hurdle in inspecting a hotel premises if it is creating circumstances that could spread diseases. In case of any large-scale food poisoning or breakout of water-borne diseases like typhoid or hepatitis A, it is the Health department that is held responsible, argued Mr. Sreenivasan.
Justifying the actions carried out by the Health Department for the last three years, he said it had definitely helped bring down water-borne diseases.
Compared to the numbers three years ago, incidents of typhoid and hepatitis A have come down drastically from 182 typhoid cases reported in 2011 to 8 cases so far this year, and from 274 hepatitis A in 2011 to 14 so far this year.
Mr. Sreenivasan says the nearly 400-strong team of health inspectors, supervisors and technical assistants available at the grassroots level are being deployed to ensure that food and water that people consume in homes and outside homes does not spread communicable diseases.
On a regular basis Health inspectors across the rural area take part in chlorination activity of wells and other water resources on the seventh day of the month and inspect hotels every 15th day of the month, said Mr. Sreenivasan.

Next Is Safe Food Zones In Govt. Hospitals

Would this be another promise not kept? If implemented, the general public can hope to get safe food at govt. hospitals
Trivandrum: Worries related to food items served from canteens functioning within government hospitals started in September last year, when an elderly woman found a dead snake in a packet of curry served from the Medical College Hospital’s canteen. 
This isn’t an isolated case. In another incident a millipede was found in a food packet bought from the Indian Coffee House near the General Hospital.
Some of the government hospitals are themselves in a sorry state of affairs. Adding to the woes are such not-so-isolated cases of food with dead insects and reptiles! But if the government’s word is anything to go by, then hope is just around the corner. 
Those admitted in government hospitals and their by-standers can take a long deep breath as the food safety department is on the verge of implementing a “Safe Food Zone” at government hospitals. On a trial basis, the Food safety department plans to launch this project at the Cheerayankeezhu government hospital in Trivandrum district.
Later this will be expanded to the main hospitals – the Medical College Hospital, the General hospital and to all the government hospitals in the city.
One of the main aims of this project apart from providing safe food is also to rehabilitate those people who are dependent on selling food outside government hospitals. Nowadays it is a common sight to find food vendors outside hospitals.

According to Food Safety Department officials, “By implementing this project we will allot a special zone for such people inside the hospital for the sale of food items. But at first only a few people will be included in the project but later on it will be expanded.”
People are usually attracted to such food vendors as they believe that such food is ‘cleaner’ and cheaper than what is provided in nearby hotels. Meals including fish curry costs anywhere between Rs.40-50 or below whereas in hotels it costs more. But the Food Safety Department is concerned over the food’s hygiene too.
Those who wish to be part of this should register their names with the Food Safety Department so that the department can regularly conduct checks at places where the food is cooked. It is expected that if all goes as planned, safe and cheap food can be guaranteed for the needy.
Yentha will follow up this story in a few weeks from now. You may send in your opinions to anything@yentha.com or comment below this story. 

புரோட்டீன் ஷேக்... நல்லதா கெட்டதா?

புரோட்டீன் ஷேக்...நல்லதா கெட்டதா?



'புரோட்டீன் பவுடர் சாப்பிட்டா உடம்பு ஃபிட்டா இருக்கும்னு சொல்றாங்க... எனக்கு புரோட்டீன் பவுடர் வாங்கிக்கொடு' இன்றைய இளைஞர்கள் ஜிம்முக்கு செல்ல ஆரம்பித்ததும் வீட்டில் நச்சரிக்க ஆரம்பிக்கிற விஷயம் இது. 'அன்றாட உணவில் இருக்கும் புரதத்தை நம்புவதைவிட புரோட்டீன் ஷேக், புரோட்டீன் பவுடர் பயன்படுத்துவது சிறந்தது’ என்ற நம்பிக்கை பலரிடம் உள்ளது.
ஒரு மனிதனுக்கு எவ்வளவு புரதச் சத்து தேவை, புரோட்டீன் ஷேக், பவுடர் போன்றவற்றை எந்த அளவில் எடுத்துக் கொள்ளலாம், தேவையான சத்துக்களை உணவின் மூலம் மட்டுமல் லாமல், இதுபோன்ற பானங்களின் வழியே எடுத்துக்கொள்வது சரியா? போன்ற பல்வேறு சந்தேகங்களை மூத்த ஊட்டச்சத்து நிபுணர் தாரிணி கிருஷ்ணன் முன்பு வைத்தோம்.
'சரியான நேரத்தில், சரியான கேள்வி. புரதச் சத்து என்பது அமினோ அமிலங்களின் கூட்டுச் சங்கிலி. இதுதான் நம் உடல் இயக்கத்துக்கு வலு சேர்க்கிறது. ஒவ்வொரு மனிதனுக்கும் தினமும் சராசரியாக 50 கிராம் புரதம் அவசியம் தேவை. ஆனால், இதில் கால் பங்குகூட நாம் எடுத்துக்கொள்வது இல்லை என்பது தான் உண்மை. இதனால், புரதச் சத்து குறைவால் பாதிக்கப்பட்டுள்ளவர்களின் எண்ணிக்கைதான் அதிகரித்திருக்கிறது. அதே நேரத்தில் தேவைக்கு அதிகமாகப் புரதச் சத்து உடலில் சேர்வதும் எதிர்வினையை ஏற்படுத்திவிடும்.
நம் உடலுக்குத் தேவையான புரதச் சத்தை உண்ணும் உணவின் மூலமாகவே எடுத்துக்கொள்ளலாம். சைவப் பிரியர்கள் பால், தயிர், கீரை வழியாகவும், அசைவப் பிரியர்கள் மீன், முட்டை, கோழி இறைச்சியை எடுத்துக்கொள்வதன் மூலமாகவும் புரதச் சத்தைப் பெறலாம். இப்படி சாப்பிடும்போது, மற்ற ஊட்டச்சத்துக்களும், தாது உப்புக்களும் கிடைத்துவிடும். ஆனால், புரோட்டீன் ஷேக், பவுடரை அருந்தும்போது புரதத்தைத் தவிர, மற்ற சத்துக்கள் உடலில் சேருவது இல்லை. தவிர, புரதச் சத்துச் செரிமானம் ஆவதற்கு அதிக நேரம் தேவைப்படும். இதனால், உடனடியாக அதிக உணவுகளை நாம் சாப்பிட முடியாது.


ஜிம்முக்குச் செல்பவர்கள், அதிகம் உடலுழைப்பு உள்ளவர்களுக்குப் புரதச் சத்து அதிகமாகவே தேவை. அவர்கள் தகுந்த அளவுடன் மற்ற சத்துக்கள் உடலில் சேருவதைப் பாதிக்காமல் இருக்கும்படியும் அருந்த வேண்டும். மேலும், புரதச் சத்துப் பானங்கள் உடல் எடையைக் குறைக்க விரும்புபவர் களுக்குப் பரிந்துரை செய்யப்படுகிறது. சிலர், உடல் எடையைக் குறைக்கிறேன் என்று புரோட்டீன் ஷேக் பானங்களை மட்டுமே அருந்துகின்றனர். இது மிகவும் தவறு. இதனால், மிகக் கடுமையான பக்க விளைவுகளுக்கு ஆளாக நேரிடும்.
தினமும் நமக்குத் தேவையான அளவு புரதத்தைக் காட்டிலும் அதிகமாக உடலில் சேரும்போது, சிறுநீரகம் பாதிக்கப்படுகிறது. சிறுநீரகத்தில் கல் தோன்றவும் வாய்ப்பு உண்டு. அதிகப் புரதச் சத்து உடலில் சேரும்போது, இதய நோய், கல்லீரல் தொடர்பான நோய்கள் வருவதற்கும் காரணமாகி விடுகின்றன. எனவே, புரோட்டீன் ஷேக், பவுடர்களைப் பயன்படுத்துபவர்கள் அவரவர் எடைக்கு எவ்வளவு தேவை என்பதை மருத்துவரின் ஆலோசனைக்குப் பிறகு எடுத்துகொள்வதே நல்லது.
தற்போது கார்ப்பரேட் ஜிம்களின் மூலமே புரோட்டீன் ஷேக் அதிகமாகப் பிரபலபடுத்தப்படுகிறது. நம் ஊரில் உள்ள சாதாரண ஜிம்களில் பயிற்சி மேற்கொள்பவர்களை, முட்டையின் வெள்ளைப் பகுதி, பருப்பு, பால், கோழி இறைச்சி போன்றவற்றைத்தான் சாப்பிட சொல்வார்கள். அதுதான் உடலுக்குச் சிறந்தது. ஒரு முட்டையில் ஆறு கிராம் அளவுக்கு புரதச் சத்து இருக்கிறது. இயற்கையான உணவுகளின் மூலம் புரதச் சத்து பெறுவதே ஆரோக்கிய மானது. உடலுக்குப் புரதச் சத்து மிகவும் தேவை. ஆனால், எதையும் அளவோடு பயன்படுத்த வேண்டும்'' என்றார். 
நல்லாக் கேட்டுக்கங்க பாய்ஸ்!

Insight - In China food testing, safety inspectors are often one step behind

A man walks out of the entrance of Husi Food factory in Shanghai July 23, 2014.

(Reuters) - When inspectors visited Shanghai Husi Food Co Ltd earlier this summer, the production line at the plant now at the centre of an international food scandal appeared in good order, with fresh meat being handled by properly-attired workers and supervisors keeping a watchful eye over the process.
However, if they had arrived unannounced a day before, they would have found piles of blue plastic bags filled with out-of-date meat stacked around the factory floor, a worker at the facility told Reuters, adding the old meat was often added back into the mix to boost production and cut costs.
"The next day, that meat just disappeared - someone must have disposed of it. The manager said it was an inspection," said the worker, who wasn't authorised to talk to the media and so didn't want to be named.
On July 20, following an undercover local TV report that alleged workers used expired meat and doctored food production dates, regulators closed the factory, which is part of OSI Group LLC, a U.S. food supplier. Police have detained five people including Shanghai Husi's head and quality manager.
The scandal - which has hit mainly big foreign fast-food brands including McDonald's Corp (MCD.N) and Yum Brands Inc (YUM.N), which owns the KFC and Pizza Hut chains - underlines the challenges facing inspectors in China's fast-growing and sprawling food industry. China is Yum's biggest market and McDonald's third largest by outlets.
Behind the thousands of brightly-lit restaurants offering what Chinese consumers see as better quality food lie supply chains that rely on an army of poorly regulated and inadequately audited processing plants. Yum has around 650 suppliers in China alone.
China's government has struggled to restore confidence in its $1 trillion food processing industry since six infants died in 2008 after drinking adulterated milk. The head of China's Food and Drug Administration told the China Daily this week that the food safety situation "remains severe" and the existing oversight system "is not effective."
China's food testing industry is expected to top 8 billion yuan ($1.29 billion) by next year, with more than 5,000 companies offering food inspection services. Regulators overseeing the industry are thinly stretched, company executives say.
Laws on food safety are incomplete and responsibility in enforcing them is unclear, making it difficult for regulators to do their jobs, Gao Guan, deputy secretary-general of the China Meat Association, told Reuters.
"In developed countries people obey the traffic rules. You wait when the light is red and you walk when the light is green. But this is not the case in China. People walk when other people walk and no one cares about the light. So in this particular environment things like Husi are very hard to avoid," Gao said.
BEST PICTURE
OSI, ranked by Forbes at 62nd on its list of U.S. private companies with annual revenue of close to $6 billion, said this week it suspended operations at Shanghai Husi Food and would review all its China plants, which would now come under direct control of its headquarters in Illinois. [ID:nL4N0Q31OC] It said it would "assign a vigilant rotation of global experts to continuously survey these operations and implement exhaustive audit steps," including constant visual surveillance of production measures and document compliance.
The Shanghai Husi scandal exposes weaknesses in big foreign brands' ability to police their own supply chains and processing plants - whether in-house or through third-party auditors.
"The issue with quality control audits is that the factories usually know about it and get ready," said Max Henry, Shanghai-based executive director of the Global Supply Chain Council.
Driven by extreme price pressures and an ambivalent workforce, suppliers often try to hide dubious practices from inspectors, showing them only certain parts of a factory or taking them to "fake" plants, so reports rarely give a full picture of compliance, auditors told Reuters.
"They want to give the customer the best picture of the factory, so when something's going wrong, they have to hide it," said Evelyne Mazaleyrat, product manager, food service for food auditor Bureau Veritas in Asia.
Audits of the Shanghai Husi factory by the U.S. Department of Agriculture (USDA) in 2004 and 2010 to clear the way for potential Chinese poultry exports to the United States, gave the facility a clean bill of health. However, links to USDA audit forms show a one-page "checklist" format that some food safety experts have criticized.
"BANKRUPT SYSTEM"
To be sure, gaps in the auditing process are not limited to China.
"It's a bankrupt system," said Mansour Samadpour, microbiologist and CEO of IEH Laboratories & Consulting Group in Seattle, noting audits are normally scheduled ahead of time and organised around publicly available questionnaires. "It's become a way for people to abdicate their responsibilities for the safety of the food product they are selling."
Buyers such as Yum and McDonald's operate on huge volumes and demand very low prices from their suppliers, which compete fiercely for business on razor-thin margins.
Shanghai Husi is just the tip of the problem.
Last year, Yum shareholders filed four lawsuits against the company for failing to properly oversee its Chinese poultry suppliers and misleading investors about growth in China, according to U.S. court records. Yum says it audits each of its suppliers at least once a year.
"The Western firms have put in place regimes that clearly have holes in them, with KFC perhaps having the biggest problem because they have the most suppliers," said Richard Brubaker, an adjunct professor at the China Europe International Business School and founder of the Collective Responsibility consultancy.
A sample audit report from Silliker, which lists McDonald's as a client in some of its markets, covers basic information such as a facility's location and workforce, and asks, too, about cleaning, sterilization schedules and storage temperatures.
Pony Testing International, which lists McDonald's and KFC as clients, says it carries out physical and chemical tests including for nutritional make-up, additives, non-food substances, microbial indicators and pesticide residues.

ஜவ்வரிசியில் ஆசிட் கலப்பு 20 சேகோ ஆலைகளில் அதிகாரிகள் சோதனை


நாமக்கல், ஜூலை 30:நாமக்கல்
மாவட்டம், ராசிபுரம், நாமகிரிப்பேட்டை, சேந்தமங்கலம் சுற்றுவட்டாரப்பகுதிகளிலுள்ள ஜவ்வரிசி ஆலைகளில், ஜவ்வரிசி தயாரிப்பின் போது மரவள்ளிகிழங்கு துண்டுகளாக வெட்டி அதில் பிரஷர்மோட்டர் என்ற பம்ப்மூலம் ஆசிட் தெளிப்பதாக விவசாயிகள் கலெக்டர் தட்சிணாமூர்த்தியிடம் புகார் அளித்தனர்.
ஆசிட் கலப்பதால் ஜவ்வரிசி பளீச்சென வெள்ளை நிறத்தில் இருக்கும். அதை சாப்பிடும் பொதுமக்களுக்கு பாதிப்பு ஏற்படும். இதையடுத்து மாவட்ட உணவுப்பாதுகாப்பு துறை, நியமனஅலுவலர் தமிழ்ச்செல்வன் மாசுகட்டுப்பாட்டுவாரிய உதவி சுற்றுச்சூழல் பொறியாளர் பழனிச்சாமி மற்றும் உதவிபொறியாளர் ரங்கராஜ், உணவுப்பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் சண்முகம், நரசிம்மன், ராமசாமி, ராமச்சந்திரன் ஆகியோர் ராசி புரம், நாமகிரிப்பேட்டை, சேந்தமங்கலம் பகுதியில் உள்ள 20 ஜவ்வரிசி உற்பத்தி தொழிற்சாலைகளில் நேற்று முன்தினம் இரவு முதல் நேற்று காலை வரை திடீர் சோதனை செய்தனர்.
ஆசிட் கலப்பதற்காக வைக்கப்பட்டுள்ள பிரஷர் மோட்டார் பம்பை பயன்படுத்த வைக்கப்படும் பெட் முற்றிலுமாக நீக்க வேண்டும் என ஆய்வின் போது அதிகாரிகள் அறிவுறுத்தினர். மேலும் ரசாயனம் வெளியே செல்ல பயன்படுத்தப்படும் இடத்தை ஒரு வாரத்தில் முற்றிலுமாக அடைக்க அறிவுறுத்தப்பட்டது. 4 ஜவ்வரிசி ஆலைகளில் 4 உணவு மாதிரி சேகரிக்கப்பட்டு ஆய்வுக்கு அனுப்பிவைக்கப்பட்டது.
கண்காணிப்பு குழுவின் இரவு நேர சோதனை தொடர்ந்து மாவட்டம் முழுவதும் நடைபெறும். இயற்கையான முறையில் ஜவ்வரிசி தயாரிப்பு உறுதிப்படுத்தப்படும்.
ரசாயனக் கலப்படம் இருப்பது கண்டறியப்பட்டால் ஜவ்வரிசி ஆலை சீல் வைத்து மூடப்படும் என உணவுபாதுகாப்பு அலுவலர் தமிழ்செல்வன் தெரிவித்துள்ளார்.

இறைச்சி கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி ஆய்வு



கடலூர், ஜூலை 30:
கடலூர் செம்மண்டலம் பகுதி இறைச்சி கடைகளை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி டாக்டர் ராஜா நேற்று திடீர் ஆய்வு செய்தார். உணவு பாது காப்பு அலுவலர் ரவிச்சந்திரன் உடன் இருந்தார். இறைச்சி கடைகளை ஆய்வு செய்து விதிமுறைகள் மீறப்பட்ட சில கடைகளின் உரிமையாளர்களுக்கு டாக்டர் ராஜா எச்சரிக்கை விடுத்தார். அப்போது அவர் கூறியதாவது:
பொது மக்கள் கூடும் இடங்களில் இறைச்சி கடைகள் இருக்கக்கூடாது. 50 மீட்டர் தள்ளியே அமைந்திருக்க வேண்டும். அதை போல் வழிபாட்டு தலங்களில் இருந்து 100 மீட்டர் தூரம் தள்ளியிருக்க வேண்டும்.
அனைவரின் பார்வையிலும் ஆடுகளை அறுக்கக்கூடாது. எலும்புகள் மற்றும் கழிவுகள், தோல்கள் ஆகியவற்றை உடனுக்குடன் அப்புறப்படுத்திவிட வேண்டும். துருப்பிடித்த கத்திகளை பயன்படுத்தக்கூடாது. இடம் சுகாதாரமாக இருக்க வேண்டும். இறைச்சியை கழுவ பயன்படுத்தப்படும் தண்ணீர் சுத்தமானதாக இருக்க வேண்டும். வெட்டப்படும் ஆடுகள் சுகாதாரமானவை என சான்றிதழ் பெற வேண்டும். இந்த விதிமுறைகள் பின்பற்றப்படவில்லை என்றால் முதற்கட்டமாக நோட்டீஸ் அளிக்கப்படும். மீண்டும் அந்த தவறை தொடர்ந்தால் லைசென்ஸ் கேன்சல் செய்யப்பட்டு கடை மூடப்படும் இவ்வாறு அவர் தெரிவித்தார்.

DINAMALAR NEWS


6 கடை உரிமையாளர் மீது வழக்கு 296 புகையிலை பாக்கெட் பறிமுதல்


திருப்பூர், ஜூலை 30:
மாவட்டத்தில் தடை செய்யப்பட்ட பான்மசாலா பொருட்கள் அதிகளவில் விற்பனை செய்யப்படுவதாக தொடர் புகார் எழுந்தது. இதன்பேரில், திருப்பூர் தெற்கு மற்றும் வடக்கு, சென்ட்ரல், அனுப்பர்பாளையம் போலீசார், பிச்சம்பாளையம், அங்கேரிபாளையம், தில்லை நகர், மங்கலம் ரோடு ஆகிய பகுதிகளில் திடீர் சோதனையில் ஈடுபட்டனர். மேலும், பள்ளி, கல்லூரி மற்றும் பொதுமக்கள் அதிகம் வந்து செல்லும் பகுதிகளில் உள்ள பெட்டி கடைகளில் சோதனையிட்டனர். இதில் 10க்கும் மேற்பட்ட கடைகளில் பான்மசாலா பொருட்களான ஹான்ஸ், சின்னி, கெய்னி, கூல்லிப், கணேச்க் புகையிலை, பதன்ஹெல்ப், சைனி உள்ளிட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்வது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. இதையடுத்து பான்மசாலா பொருட்கள் விற்பனை செய்த கடை உரிமையாளர்கள் 6 பேர் மீது வழக்கு பதிவு செய்தனர். மேலும், ரூ.2,683 மதிப்பிலான 296 போதை பாக்கு பாக்கெட்டுகளை போலீசார் பறிமுதல் செய்தனர்.

High Court issues notice on restaurant’s plea for ‘hookah’ licence

The Madras High Court has directed the Commissioner of Food Safety and the Chennai Police, among others, to respond to a petition by a restaurant here seeking a ‘hookah’ licence.
Separate area
Drizzle Restaurant at Neelangarai said it was running a ‘hookah’ bar in a separate area. As there was no legal provision for regulation of such bars, it submitted an application in March last year to the authorities for an amendment in the licence, allowing it to run the facility along with the restaurant bar.
The Chennai Corporation issued a notice, citing an order of the Commissioner of Food Safety. The import of the order was to ban the sale of tobacco in the form of food substances. However, that order was not being challenged as it had expired on May 23 this year.
The restaurant said the hookahs served by it were merely a blend of herbal leaves with scented syrup usually extracted from semi-dried fruits. The mixture was placed in an earthen shell over which a piece of burning charcoal was placed.
Even under the Tobacco Prohibition Act, only the Centre was empowered to make rules for manufacture, supply and distribution of tobacco. This being the case, the police were disrupting the business by regularly visiting the premises in large numbers.
When the matter came up before Justice M. Sathyanarayanan, Additional Government Pleader P. Sanjai Gandhi took notice.

DINAMALAR NEWS


சென்னை : ஓட்டல் உள்ள 'கிளப்'பில், 'ஹுக்கா' பயன்படுத்த, உரிமம் வழங்கக் கோரி, சென்னை உயர் நீதிமன்றத்தில், மனு தாக்கல் செய்யப்பட்டுள்ளது. மனுவுக்குப் பதிலளிக்க, அரசுக்கு, உயர் நீதிமன்றம் உத்தரவிட்டுள்ளது. சென்னை, நீலாங்கரையில் உள்ள, 'டிரிசில் ரெஸ்டாரண்ட்' உரிமையாளர் பிரகாஷ், தாக்கல் செய்த மனு: எங்கள் ஓட்டலோடு இணைந்து, 'கிளப்'பும் உள்ளது. அங்கு, 'ஹுக்கா பார்' நடத்த, அனுமதி கோரி விண்ணப்பித்தேன். உணவு மற்றும் பாதுகாப்பு துறை கமிஷனர் அளித்த பதிலில், புகையிலையை, உணவு பொருள் வடிவத்தில் விற்பனை செய்ய, தடை உள்ளதாக, தெரிவித்துள்ளார். நாங்கள் வழங்கும், 'ஹுக்கா', மூலிகை இலைகள் மற்றும் பாதி உலர்ந்த பழங்களில் இருந்து எடுக்கப்பட்ட திரவம் ஆகியவை கலந்தது. இதில், புகையிலை, நிகோடின் கலப்பு இல்லை. மும்பை உயர் நீதிமன்றம், சில நிபந்தனைகளுக்கு உட்பட்டு, 'ஹுக்கா' பயன்படுத்த, அனுமதி வழங்கி உள்ளது. அதுபோல், அரசும் நிபந்தனைகள் விதிக்கலாம்; ஆனால், தடை விதிக்க முடியாது.
சட்டத்தில், 'ஹுக்கா' புகைக்க தடை இல்லாத போது, அந்த வர்த்தகத்தை தடுப்பது சரியல்ல. காஷ்மீர், இமாச்சல பிரதேசத்தில், 'ஹுக்கா' பயன்படுத்தப்பட்டு வருகிறது. எனவே, 'ஹுக்கா' வர்த்தகத்தில், அரசு குறுக்கீடு செய்வதற்கு, தடை விதிக்க வேண்டும். எங்களுக்கு, 'ஹுக்கா பார்'க்கான, உரிமம் வழங்க, உத்தரவிட வேண்டும். இவ்வாறு, மனுவில் கூறப்பட்டுள்ளது.
இம்மனு, நீதிபதி சத்தியநாராயணன் முன், விசாரணைக்கு வந்தது. மனுவுக்குப் பதிலளிக்க, உணவு பாதுகாப்பு கமிஷனர் சார்பில், கூடுதல் அரசு பிளீடர் சஞ்சய் காந்தி, 'நோட்டீஸ்' பெற்றுக் கொண்டார். விசாரணை, இரண்டு வாரங்களுக்கு, தள்ளி வைக்கப்பட்டது.

CAIT DEMANDS REVIEW OF FOOD SAFETY ACT ENFORCED BY EARLIER GOVT ACT FRAMED ON BEHEST OF MNCs- CAIT

29/07/2014 … The Confederation of All India Traders (CAIT), apex body of the trading community of the Country in a representation submitted to Union Health Minister Dr. Harshvardhan has called for an extension of last date of obtaining registration under Food Safety & Standards Act which is expiring on 4th August, 2014 and has also demanded formation of a High level Joint Committee comprising of Senior Officials, Traders representatives and Food Experts. The said Act was enforced by the previous Government without consulting the stakeholders.
It is remembered that present Foreign Minister Smt. Sushma Swaraj and Senior BJP Leader Dr. Murli Manohar Joshi strongly pitched for amendments in the Act and took the matter at the level of the then Prime Minister Dr. Manmohan Singh and Health Minister Shri Ghulam Nabi Azad who extended the last date from 4th Feburary, 2014 to 4th August, 2014 and also assured a CAIT delegation to constitue a Joint Committee.Even the then Union Minister Shri Kapil Sibal also supported the demand of traders. Several State Governments have also expressed their reservations on implementation of the Act in their respective States. As per provisions of the Act every person dealing in food or allied business is required to obtain registration for conducting business activities failure of which shall attract severe penalties. The said Act was passed by Parliament in 2006 and the Rules and Regulations were enforced on 5th August, 2011.
CAIT National President Shri B. C. Bhartia and Secretary General Shri Praveen Khandelwal said that the Act and its Rules have grossly flouted the principle of natural justice and ignoring ground realities of Indian food business system. It is an attempt to handover Indian food market to Multinational Companies and will encourage packed food business in India. The Act provides mandatory keeping of a technician by every food business operator as also most updated laboratory which is impossible to comply with.
While opposing the Act and Rules and Regulations both Mr. Bhartia and Mr. Khandelwal said that Act is majorly a thrust of foreign laws and rules, which does not take in to consideration, our social, educational, financial, developmental and Agricultural and environmental constraints, living standards and habits and ground realities of the Country.The present Act, gives unprecedented, unfettered and arbitrary powers to the Authorities which stands against principle of natural justice.
They further said that the FSSAI provisions will cover Manufacturing / Processing including sorting, grading etc., Milk collection / chilling, slaughter House, Solvent extracting, Solvent extracting plant equipped with pre cleaning of oil seeds or pre expelling of oil, Solvent extracting and oil refining plant, Packaging, relabeling (manufactured by third party under own packing and labeling). Import, Storage / Warehouse / Cold Storage, Retail Trade, Wholesale Trade, Distributor / Supplier, Transporter of food, Catering, Dhabha or any other food vending establishment, Club / Canteen, Hotel, Restaurant & even house hold dabbawalas.
The trade leaders expressed hope that Dr. Harshvardhan will certainly take immediate cognisance of the grave issue and will meet the demands of the traders.

ADULTERATION IN FOOD ITEMS Mansa admn tightens noose

Mansa, July 29
Selling adulterated milk, spurious ghee and other spurious food items in Mansa would now cost those found guilty dear. The administration has pledged to conduct regular raids and impose fines on defaulters.
On Monday, Mansa ADC (General) Isha Kalia, the adjudicating officer, held three accused guilty of adulteration and imposed a fine of Rs 25,000 each.
Sita Ram of Banke Karyana Store who sold Shishu brand mustard oil, Ravinder Kumar of Dharampura who sold poor quality mustard oil and Satpal Singh of Ahmdpur, who sold adulterated milk, were nabbed by Food Safety Officer Sanjay Katyal.
Last month, the accused Satpal Kumar of Budhlada, who was running a dairy in his home, was caught on the wrong foot as he was allegedly supplying sub-standard milk to the consumers. To increase the fat content in the milk, the accused used to add a powder.
The then Mansa Additional Deputy Commissioner (General) Gurpreet Singh Khaira had imposed a fine of Rs 2 lakh on the defaulters. In May, the ADC (G) imposed a fine of Rs 4.5 lakh on four defaulters in separate cases.
Taking stringent action against the defaulters to control food adulteration, the ADC (G) instructed the health officials to conduct regular raids in the entire district. The Health Department has also been instructed to complete the process of compilation of files against those who have been declared defaulters after the chemical confirmation of adulteration reports from the laboratories.
Mansa Deputy Commissioner Parveen Kumar Thind said, "Food adulteration is a blot on our system and it should be curbed. The defaulters were booked under the various sections of Food Safety Act and a fine was imposed on them."

Market checking realize Rs. 15800 as fine

Doda, July 29: In a strive to ensure safe, hygienic, quality and affordable supply of essential commodities to the people of Doda district, especially on the eve of Eid-ul-Fitr, the drug and food control organization (DFCO) Doda, yesterday conducted intensive market checking across the district. 
On the directions of District Development Commissioner Doda, Shyam Vinod Meena various squads comprising the officers and officials of Drugs and Food control organization (DFCO) Doda, CA&PD department, Municipal Committee Doda, weights and Measures department Doda, Revenue Department and assisted by District Police were constituted for this purpose. 
During checking the squads scrutinized quality, rates and safety of eatables and other commodities sold in the market. A fine of Rs. 15800 was realized from the erring traders, business dealers and shopkeeper for the violations of various provisions under Food safety & standards Act, CA&PD Act, Cigarette & other Tobacco products Act (COPTA) 2003 etc. besides about one quintal rotten, unhygienic and over dated items were destroyed by the squad on spot. The team with the collaboration of prominent citizens and members of Beopar Mandals Doda apprised the traders, mutton and poultry dealers, vegetables/fruit sellers, sweet shopkeepers and other stakeholders about the laws and rules under different acts and directed them to provide safe, affordable and quality food to the consumers. The team further directed the shoppers to keep their establishments neat and clean with directions to sell mutton (Sofi), chicken (live) and chicken (dressed) at the approved rates of Rs. 225 per kg, Rs. 130 per Kg and Rs. 160 per kg respectively besides they were instructed to refrain from activities of overcharging from the consumers & warned them that strict action will be taken against the defaulters. 
Further Shopkeepers were directed to display approved rate list of various commodities sold by them at conspicuous place in their shops.

FSSAI to form committee for deliberation on product approval, says CEO

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has decided to constitute a committee of experts to suggest the future course of action with respect to regulations for such issues as product approval.
This was stated by D K Samantaray, chief executive officer of the country’s apex food regulator. 
The decision was taken after Mumbai High Court’s recent observation regarding the legality of the advisories issued by FSSAI. 
All stakeholders (consumers, food scientists and industry representatives) would have equal representation on the panel, which would be headed by an eminent scientist.
During an interaction with food business operators (FBO), Samantaray stated that the High Court held that the advisories were not the way to undertake regulatory tasks, and added that it urged FSSAI to issue regulations instead.
“So we will now issue regulations. We are setting up a task force to help us draft this regulation,” he added. 
“Two of its members would represent the industry; two would represent consumers, two would represent the state governments (which are the enforcement authorities) and two would be scientists,” Samantaray stated.
“Of the scientists, one would be a medical professional, and the other would have a background in food technology background,” he added.
Samantaray said, “To help the industry and consumers, FSSAI issued a series of advisories. The last was in May 2013, where it had defined categories for product approval.” 
“In one of the advisories that category 1a would include foods which are in compliance with the Codex Alimentarius Commission, with the United States Food and Drug Administration (USFDA), with the Australian and New Zealand standards and the European Union (EU) standards would be given product approval on the go. The industry must apply for it with documents,” he said.
“The products included in category 1b are not compliant with the standards laid down by the Codex Alimentarius Commission and USFDA, but for the past 20 years, Indians have been eating them. the product has now been standardised, and there are documents stating that it is safe,” Samantaray stated. 
“Category 1d of the advisory states that anybody makes products listed under categories 1a and 1b and another manufacturer wants to make the same product, he has to file an application informing FSSAI what he wants to use and obtain the clearance,” he added.
Then there is category 1c, wherein those foods are included about whose safety FSSAI isn’t sure. 
“One such product, which came to us, contained 200 ingredients. We have to undertake research to find out whether it is toxic or not, and whether it has gone through the entire test that a standard product has to go through before its safety is assured,” he said.
Samantaray stated, “In the context of the larger issue of product approval, which is connected to imports, manufacturers, etc., the point industry should understand is that under the Prevention of Food Adulteration (PFA) Act, 1954 (which preceded the Food Safety and Standards Act [FSSA], 2006), only 377 food products were standardised. This means the regulator has been notified, and consequently, these products can be produced. Codex has 3,500 standards.”
“Section 22 of the FSS Act states that food which is genetically modified, nutracueticals, dietary products, medicinal foods, and proprietary food cannot be produced except by following the regulations made by the government,” he said.
Samantaray explained that because the kind of reservations consumers have (for example objections to GM food), anybody could produce any kind of food without regulations, and these included proprietary foods as well.
He added that proprietary foods are those foods that are not unsafe, but not standardised. “To bring a non-standardised product which is eaten into the food chain is a serious matter,” he stated. 
“Somebody who is in charge of food safety has to ensure the consumers that what consumer is eating is safe. Now how do we know to test the product? For every food product, there are separate testing parameters. So those which have been standardised for them parameters have been set up,” Samantaray stated. 
“So if you look at any food, you would find ingredients, additives, colours and flavours, and they would always have level deflections. For example, even salt and sugar beyond a limit is not safe for consumption,” he added. 
“Safety in food is always concerned with parameters and limits within what you eat. And these parameters are not the same for every country, as our food consumption patterns are different,” Samantaray stated. 
“These patterns are studied and complied by the National Institute of Nutrition (NIN) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) makes study then they provide for the regular daily allowance (RDA). All that needs to be taken into account to set up standards,” he elaborated.
He stated that a number of imported chocolates contained vegetable oil, while Indian standards did not allow this at all. 
The Codex Alimentarius Commission said, “Five per cent vegetable oil is allowed, but Indian standards, even under PFA, maintained nil amount. Many such imported chocolates were found after test having 36-70 per cent vegetable oil.”
Samantaray maintained that product approval has a procedure to follow. He said, “The standard procedure is that you apply for the product approval, it would go to the scientific panel, then to the scientific committee, then to authority, then to the health ministry, then to the law ministry, and then it would be notified and objections would be called for, after standards would be notified with WTO.”
Harmonisation
Meanwhile, FSSAI, to streamline the subject of product approval, has also started work for the standardisation and harmonisation of Indian standards with those of the Codex Alimentarius Commission. 
So far, 200 such standards have been completed, while more are nearing completion. By August, the FSSAI aims to completing around 11,000 standards.
Also, the FSSAI is said to have almost standardised the food additives into milk, wheat flour and rice and the fortification of the vitamins. 
“We have prioritised some sectors, and we are working in that direction. Our effort is to implement regulations in a more transparent and efficient manner. The industry can suggest as well, which sector they want to prioritise,” said Samantaray.
Further elaborating on the subject, Samantaray said, “We’re working towards making the regulations flexible to accommodate the new ideas. We want to expand the standardised food basket, and one of steps in this regard was harmonisation with the Codex standards.”
“In the last authority meeting, the harmonisation of about 200 such standards were taken place. Now they would be sent to government for notification. By August, we intend to standardise about 11,000 products. So from the earlier 377 standards (during the PFA regime), we have taken a big leap to over thousands of standards,” he added.
“Once the products are standardised, the industry is free to use them. Our standards would be free as they would be minimum standards. That is the way we would go. We want to work with the industry to provided safe and wholesome food to the consumers,” Samantaray stated.

19 OFFICIALS SUSPENDED, 11 FOR TAKING BRIBES



In the last three years, as many as 19 officials from the Food and Drug Administration (FDA) including assistant commissioners, food safety officials (FSO) and drugs inspectors have been suspended in the state for reasons like bribery, extortion and dereliction of duty.
Of them, 11 officials have been suspended for taking bribe and seven among them are attached to FDA’s food department.
“If we have to overhaul the system, we have to start from within. These suspensions are just part of the long needed approach to bring about a positive change, make the department more people-centric and service oriented and imbibe values of accountability,” state FDA commissioner Mahesh Zagade told TOI on Friday.
Of the 19 suspensions made between March 2011 and June 2014, 13 suspensions are that of officials attached to FDA’s food department including FSOs (11) and assistant commissioners (2) followed by suspension of five drug inspectors and a peon.
Soon after assuming charge towards the end of 2011 fiscal, Zagade suspended a drug inspector in Amravati district for taking bribe on March 18, 2011, followed by the suspension of a food safety official in Akola district in August 2011.
A food safety official in Wardha district was suspended in November 2012 for fabricating a panchnama report. A slew of suspensions followed from 2013 onwards. A total of nine officials were suspended alone in 2013, followed by six suspensions in 2014. Two drug inspectors from Pune were suspended for dereliction of duty in August 2013 and for taking bribe in March 2014 respectively.
Suspensions between March 2011 and June 2014
* Assistant commissioners (food): 2
* Food safety officials: 11
* Drug inspectors: 5
* Peon: 1
Total 19
(Source: State FDA, Mumbai)