Aug 6, 2014

இந்தியக் குழந்தைகளை காப்பாற்றுங்கள்!: துரித உணவுகளை தடை செய்ய பரிந்துரைக்கிறது சி.எஸ்.இ.

இந்தியாவில் முன் எப்போதும் இல்லாத வகையில் குழந்தை கள் மரணமும் நீரிழிவு நோய், புற்று நோய், இதய நோய்களும் அதிகரித்திருப்பது தெரியுமா?
சமீபத்தில் அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையம் (Centre for Science and Environment) வெளியிட்டுள்ள 48 பக்க ஆய்வு முடிவுகள் அத்தனையும் மிக, மிக அதிர்ச்சி ரகம். எல்லாவற்றுக்கு காரணமாக விஞ்ஞானிகள் சுட்டிக்காட்டுவது துரித வகை உணவுகளைத்தான். தொடர்ந்து நாடு முழுவதும் குறைந்தபட்சம் கல்வி நிறுவனங்களிலாவது துரித வகை உணவுகளை (Junk foods)தடை செய்து குழந்தைகளை காப்பாற்ற வேண்டும் என்று அந்த மையம் மத்திய அரசுக்கு பரிந்துரைத்துள்ளது.
கடந்த 2013-ம் ஆண்டு செப்டம்பரில் துரித உணவுகளை உண்பதால் ஏற்படும் பாதிப்புகளை ஆய்வு செய்ய குழு அமைக்க நீதிமன்றம் உத்தரவிட்டது. தொடர்ந்து அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையத்தின் சுனிதா நரேன் மற்றும் சந்திர பூஷன் ஆகியோர் தலைமையிலான குழு இதுதொடர்பான விரிவான ஆய்வுகளை மேற்கொண்டது. அந்த ஆய்வில் இருந்து...
துரித உணவு என்றால் என்ன?
புரதம், வைட்டமின், கனிமச் சத்துக்கள் மிகக் குறைந்த அளவு அல்லது இல்லவே இல்லாத - மிகுந்த உப்பும், கொழுப்பும் கொண்ட உணவுகள் துரித உணவுகள் என்று வரையறுத்துள்ளது தேசிய சத்துணவு கழகம் (National Institute of Nutrition).
இந்தியாவில் அதிகரிக்கும் இறப்பு சதவீதம்
துரித உணவுகளை உண்பதால் நீரிழிவு, உயர் ரத்த அழுத்தம் மற்றும் இதய நோய்கள் ஏற்படுகின்றன.
இந்தியாவில் 1990-ம் ஆண்டில் மேற்கண்ட நோய்களால் ஏற்படும் இறப்பு 29 சதவீதமாக இருந்தது. இது 2008-ம் ஆண்டு 53 சதவீதமாக உயர்ந்தது. 2020-ம் ஆண்டு இது 57 சதவீதமாக உயரும்.
மேலும் இந்தியாவில் இதய நோய்களால் ஆண்டுக்கு 35 சதவீதம் பேர் (35 - 64 வயதுக்குட்பட்டோர்) இறக்கின்றனர். தவிர, வளர் இளம் குழந்தைகளின் மரணம், சிறு வயதிலேயே பூப்பெய்தல், தலை பெருத்தல், உடல் எடை அபரிதமாக அதிகரித்தல், மூளை வளர்ச்சி கோளாறுகள் ஆகியவை கடந்த 3 ஆண்டுகளில் 28 சதவீதம் அதிகரித்துள்ளதாக எச்சரித் துள்ளது உலக சுகாதார அமைப்பு.
உலகளாவிய நீரிழிவு நோய் கழகம் (International Diabetes Federation) விடுத்துள்ள அறிக்கையில் தற்போது 40.9 மில்லியனாக இருக்கும் இந்திய நீரிழிவு நோயாளிகள் எண்ணிக்கை வரும் 2025-ம் ஆண்டு 69.9 மில்லிய னாக உயரும் என்று குறிப்பிட்டுள்ளது.
கடந்த 2013-ல் உலகளாவிய மருத்துவ ஆய்வு இதழான Epidemiology சென்னையில் இருக்கும் 400 பள்ளிகளில் குழந்தைகளிடம் ஓர் ஆய்வை மேற்கொண்டது. இதில் 21.5 சதவீதம் பேருக்கு, குறிப்பாக பெரும்பாலும் உடல் எடை அதிகம் கொண்ட குழந்தைகளுக்கு உயர் ரத்த அழுத்தம் இருப்பது தெரிந்தது.
உலகளாவிய அளவில் உணவுக் காக பயன்படுத்தும் உப்பின் அளவில் மூன்று சதவீதத்தை குறைத்தாலே 50 சதவீதம் உயர் ரத்த அழுத்தமும், 22 சதவீதம் பக்கவாதமும், 16 சதவீதம் இதய நோய்களும் குறையும் என்கிறது உலக இதயக் கழகம் (World Heart Federation). ஆனால், துரித உணவுகளில் உப்பும் இனிப்பும் 50 சதவீதம் கூடுதலாக இருக்கின்றன. கூடவே, சாயமும், ரசாயனமும்.
அப்பாவிகளின் தேசமா இந்தியா?
துரித வகை உணவு விற்பனை யில் உலகிலேயே அதிக அளவு கோலோச்சியது அமெரிக்காதான். அங்கு கடந்த 2010-ம் ஆண்டு இயற்றப்பட்ட சுகாதாரம் மற்றும் பசிக்கொடுமையிலிருந்து விடுபட்ட குழந்தைகளுக்கான சட்டம் கடந்த ஜூலை மாதம் நடைமுறைக்கு வந்துள்ளது. போதாக்குறைக்கு மிச்சேல் ஒபாமா துரித உணவுகளுக்கு எதிராக தீவிர பிரச்சாரம் செய்கிறார். இதனால் அங்கு துரித வகை உணவு வியாபாரம் மொத்தமாக படுத்துவிட்டது. இவை தவிர, சமீபத்திய ஆண்டுகளில் சுமார் 20-க்கும் மேற்பட்ட நாடுகள் பல்வேறு வகைகளில் துரித வகை உணவுகளை தடை செய்துள்ளன. (பார்க்க பெட்டிச் செய்தி) அப்புறம் என்ன? இருக்கவே இருக்கிறது இந்தியா. அப்பாவிகளின் தேசம். அணுவில் ஆரம்பித்து அத்தனை கழிவுகளையும் இங்கு வந்து கொட்டலாம். 2015-16-ம் ஆண்டு களில் இந்தியாவில் துரித வகை உணவுத் தொழில் தற்போது இருப்பதைவிட ஒன்றரை மடங்கு வளர்ச்சி அடையும் என எதிர்பார்க்கப்படுகிறது.
பரிந்துரைக்கும் விதிமுறைகள்
இந்த நிலையில் கடுமையான விதிமுறைகளை வகுத்து அதனை சட்டமாக்க வேண்டும் என்று எச்சரிக்கை மணி அடித்துள்ளது அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச் சூழல் மையம். அதன் பரிந்து ரைகள்:
* கல்வி நிறுவனங்கள் மற்றும் அதன் 500 மீட்டர் தொலைவுக்குள் துரித வகை உணவு விற்பனை செய்யக் கூடாது.
*தொலைக்காட்சி, சமூக வலைத்தளங்களில் வார நாட்களில் மாலை 4 மணி முதல் இரவு 10 மணி வரையும், வார இறுதி மற்றும் விடுமுறை நாட்களில் காலை 8 மணி முதல் இரவு 10 வரையும் துரித உணவு வகை விளம்பரங்களை தடை செய்ய வேண்டும்.
* மேற்கண்ட விளம்பரங்களில் பிரபலங்கள் நடிக்கவும், துரித உணவு வகை விற்பனையை நோக்கமாக கொண்டு நடத்தப்படும் விழாக்களில் கலந்துகொள்ளவும் தடை விதிக்க வேண்டும்.
* துரித வகை உணவின் கெடுதல் குறித்தும், பாரம்பரிய உணவுகளின் நன்மைகள் குறித்து பள்ளிகளில் பாடம் வைக்க வேண்டும்.
* துரித வகை உணவுகளுடன் இலவசமாக பொம்மை, கார்ட்டூன் படங்கள் போன்ற சிறுவர் விளை யாட்டு சாதனங்கள் அளிப்பது தடைசெய்யப்பட வேண்டும்.
* மேற்கண்ட அனைத்தையும் நடைமுறைப்படுத்த புதிய சட்டம் இயற்ற வேண்டும்.
தடை செய்த உலக நாடுகள்!
கனடா, காஸ்டாரிக்கா, லாட்வியா, லூதியானா, மெக்ஸிகோ, பெரு, பிலிப்பைன்ஸ், தென் கொரியா, இங்கிலாந்து, ஸ்காட்லாந்து, ஐக்கிய அரபு நாடுகள், அமெரிக்கா ஆகிய நாடுகள் துரித வகை உணவுகளை பள்ளிகளில் விற்பனை செய்ய தடை விதித்துள்ளன.
ஆஸ்திரேலியா, கனடா, பிரான்ஸ், லூதியானா, நியூசிலாந்து, நார்வே, பெரு, போலந்து, ரோமானியா, தென் கொரியா, ஸ்வீடன், தாய்வான், இங்கிலாந்து, அமெரிக்கா, உருகுவே ஆகிய நாடுகளில் துரித வகை உணவு விளம்பரங்களுக்கே தடை விதிக்கப்பட்டுள்ளது. பின்லாந்து, பிரான்ஸ், ஹங்கேரி, அயர்லாந்து, மெக்ஸிகோ, பெரு, அமெரிக்கா ஆகிய நாடுகளில் துரித வகை உணவுக்கு கூடுதல் வரி விதிக்கப்படுகிறது.

Deadline extension disappoints officials

The decision by Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) to extend, for the fourth time, the deadline for food businesses to obtain licences has disappointed the Food Safety Wing officials.
In a circular issued on Monday, the FSSAI said that the deadline for food business operators to convert/renew their existing licences and registration had been extended to February 4, 2015.
Established under Food Safety and Standards Act, 2006, the FSSAI is a statutory authority created for laying down science-based standards for food articles and to regulate the entire sector.
A senior official said that the repeated extensions were creating a negative culture among food merchants that they would never have to get licences as the deadline would be extended yet again.
Just around 18 per cent of the total 26,691 food business, including ration shops and Government school hostels, in Coimbatore district had valid licences/registration now, the official added.

DINAMALAR NEWS


கேளம்பாக்கம் பகுதியில் தரமற்ற டீத்தூள், குட்கா பொருட்கள் பறிமுதல்


திருப்போரூர், ஆக.6:
கேளம்பாக்கம் பகுதியில் தரமற்ற டீத்தூள், குட்கா போன்ற பொருட்கள் 20 ஆயிரம் மதிப்புள்ள பறிமுதல் செய்யப்பட்டு, அழிக்கப்பட்டன.
காஞ்சிபுரம் கலெக்டர் பாஸ்கரன் உத்தரவின்பேரில் உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஜெகன்நாதன் மேற்பார்வையில் கேளம்பாக்கத்தில் உள்ள 30க்கு மேற்பட்ட சாலையோர உணவகங்கள், டீக்கடைகள், மளிகைக்கடைகளில் திடீர் சோதனை நடத்தப்பட்டது.
திருப்போரூர் ஒன்றிய உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் கிருஷ்ணமூர்த்தி, சித்தாமூர் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் சுகானந்தம் ஆகியோர் நடத்திய சோதனையில், டீக்கடைகளில் தரமற்ற டீத்தூள் பயன்படுத்தப்படுவதும், உணவகங்களில் பிளாஸ்டிக் பைகளில் உணவு பொருட்கள் சப்ளை செய்யப்படுவதும், மளிகைக்கடைகளில் பான்பராக், குட்கா உள்ளிட்ட போதை பொருட்கள் விற்பனை செய்வதும் கண்டுபிடிக்கப்பட்டது.
இதையடுத்து, தொடர்ந்து 30க்கு மேற்பட்ட கடைகளில் இருந்து தரமற்ற டீத்தூள், பிளாஸ்டிக் பேப்பர்கள், பான்பராக் குட்கா உள்பட 20 ஆயிரம் மதிப்புள்ள பொருட்கள் கைப்பற்றப்பட்டு, அழிக்கப்பட்டன.

உணவு பாதுகாப்பு உரிமம் பெற அவகாசம் : மத்திய அரசு நீட்டிப்பு: வணிகர்கள் மகிழ்ச்சி


சென்னை: நுகர்வோருக்கு உணவுப் பொருட்கள் தரமானதாக கிடைக்க வழி வகை செய்யும் வகையில், 'உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணயச் சட்டம் - 2006'ஐ, மத்திய அரசு கொண்டு வந்தது. விதிமுறைகள் வகுக்கப்பட்டு, 2011ல், அமலுக்கு வந்தது.
இதன்படி, ஆண்டுக்கு, 12 லட்சம் ரூபாய்க்குள் வர்த்தகம் செய்வோர், 100 ரூபாய் செலுத்தி, உணவு பாதுகாப்பு துறையில் பதிவு செய்ய வேண்டும். அதற்கு மேல் வர்த்தகம் செய்வோர், 2,000 ரூபாய் செலுத்தி, உரிமம் பெற வேண்டும். சான்று, உரிமம் பெறாவிட்டால், 15 லட்சம் ரூபாய் வரை அபராதம், சிறைத் தண்டனை தரும் வகையில், சட்டம் உள்ளது. 'காலத்திற்கேற்ப சட்டத்தை திருத்த வேண்டும்; அதுவரை சட்டத்தை அமல்படுத்தக் கூடாது' என, நாடு முழுவதும் வணிகர்கள் எதிர்த்தனர். இதனால், அடுத்தடுத்து மூன்று முறை, மத்திய அரசு அவகாசம் அளித்தது. கடைசியாக அளித்த, ஆறு மாத அவகாசம், நேற்றுடன் முடிந்தது.
பிரதமர் மோடி தலைமையிலான அரசு பொறுப்பேற்றதும், 'உணவு பாதுகாப்புச் சட்டத்தில் திருத்தம் வேண்டும்' என, வணிகர் அமைப்புகள், பிரதமர் மற்றும் சுகாதார அமைச்சரையும் சந்தித்து வலியுறுத்தின. ஆனால், மத்திய அரசு மவுனம் சாதித்து வந்ததால், வணிகர்கள் அச்சத்தில் இருந்தனர். இதுகுறித்து, 'தினமலர்' நாளிதழில், நேற்று செய்தி வெளியானது.
இந்த நிலையில், உணவு பாதுகாப்பு சட்டப்படி, வணிகர்கள் உரிமம் பெறுவதற்கான அவகாசம், மேலும், பிப்., 2, 2015 முடிய, ஆறு மாதங்களுக்கு நீட்டிக்கப்பட்டுள்ளது. இதற்கான உத்தரவை, உணவு பாதுகாப்புத் துறை இயக்ககம், நேற்று வெளியிட்டது. வணிகர்கள் நிம்மதி: மத்திய அரசின் இந்த கால நீட்டிப்பை, தமிழ்நாடு வணிகர் சங்க பேரமைப்பு, தமிழ்நாடு உணவுப் பொருள் வியாபாரிகள் சங்கம் உள்ளிட்ட, வணிகர் அமைப்புகள் வரவேற்றுள்ளன. 'நீட்டிப்பு காலத்திற்குள், உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தில், காலத்திற்கேற்ப திருத்தங்களை செய்ய, அரசு முன்வர வேண்டும்' என, அவர்கள் வலியுறுத்தி உள்ளனர்.

EU may ban import of paan

Over the past six months, it has banned six varieties of vegetables

After imposing an import ban on five agriculture commodities from India in the past six months, the European Union (EU) is gearing up to extend the ban to Indian paan (betel leaves) as well.
Frequent bans on Indian food products by the EU have prompted the Indian government to invite the officials of the EU Food and Veterinary Office (FVO) to let them assess the food safety standards followed by India. An EU delegation is expected to visit India in the first week of September, said an official with the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (Apeda).
Last month, Apeda had advised Indian exporters to immediately stop export of betel leaves to the EU, unless the products were tested in Apeda-approved laboratories.
Apeda said in its advisory: "There have been reports of the likelihood of betel leaves becoming the next product to be banned by the EU. Several rapid alerts have been reported. The prime reason of these rapid alerts appears to be detection of salmonella (a bacteria that causes diarrhoea and vomiting). India's annual export of betel leaves is close to $500,000 with the UK accounting for nearly 20 per cent of the exports.
Vegetables exports to the EU have fallen 30 per cent in the first four months of the current financial year, while exports of betel leaves have been negligible, said Ankush Saha, a vegetable exporter.
Among the vegetable varieties that face import ban from the EU are: Trichosanthes (snake gourd), Solanum melongena (eggplant), Momordica (bitter gourd) Colocasia (Patra leaves), and from mangoes.
In the past, the EU had raised issues about groundnut as well.
Although these vegetables account for not more than five per cent of India's total fruit and vegetable exports to the EU, in terms of value, the increased frequency of rejections of Indian products has been a dampener to India's agri-trade prospects.
India's overall vegetable exports increased 41 per cent to $506 million in 2013-14 over the previous year. The UK was the third-largest buyer of Indian vegetables in 2013-14. In terms of volume, too, the increase was nearly 20 per cent over 100,000 tonnes.
However, the export volume of vegetables to the EU has shrunk from 32,006 tonnes in 2012-13 to 30,310 tonnes in 2013-2014, a decrease of five per cent. According to the 2013 annual report of the Rapid Alert System for Food and Feed in the EU, India was subject to the second-highest number of notifications for food product rejections in the EU at 257, next to China which was subject to 433 notifications.
"The continuous reports notified by the UK has prompted the adoption of a safeguard measure suspending temporary imports of paan leaves from Bangladesh and setting up reinforced checks on paan from India and Thailand," the report said.
"Indian farmers do not have adequate knowledge about the use of pesticide and chemicals. Exporters, too, do not take adequate precautions during the farming stage," said Girish Mehta, analyst at Planet Exim.
The UK is one the biggest consumers of Indian vegetables. Between 2011-12 and 2013-2014, export of fresh fruits and vegetables from India to the EU declined by seven per cent in terms of quantity, while that of dried preserved vegetables dropped 21 per cent.
"The Indian government has not done anything for resolving the export issue with the EU so far. The large number of rejections in the EU is hurting exports," said Manoj Barai of M K Exports.
The slowdown in betel leaves export is also hurting the domestic market, as wholesale prices of betel leaf fell from Rs 1,000 for 1,000 leaves to Rs 600 for 1,000 leaves in July.

TDB to ensure food safety at Sabarimala

The Travancore Devaswom Board (TDB) would take effective steps to ensure food safety at Sabarimala, P. Venugopal, Devaswom Commissioner, said here on Tuesday.
Responding to Monday’s news item in The Hindu, ‘A tea stall inside a toilet block at Sabarimala,’ Mr. Venugopal said he had sought an explanation from TDB officials concerned on the matter. He said food safety certification from the Centre for Food Research and Development (CFRD) at Konni would be made compulsory for the Annadanam as well as Prasadom preparation units of the board at Sabarimala.
He said the TDB would make food safety certifications from the Food Safety Commissionerate and the CFRD mandatory for all hotels, tea shops and other eateries functioning at Sabarimala and this would be included in the auction guidelines too.
Action promised
He said stern action would be initiated against contractors who violate the agreement with the TDB.
Meanwhile, Special Commissioner appointed by the Kerala High Court K. Babu is learnt to have taken up the matter with the Devaswom Bench of the High Court.
The Akhila Bharatha Ayyappa Seva Sanghom (ABASS) has accused the Health Department, the police and the TDB of criminal negligence in ensuring the safety of pilgrims at Sabarimala.
In a statement here on Tuesday, D. Vijayakumar, ABASS vice president, and N. Velayudhan Nair, general secretary, called upon the government to take stern action against those violating the food safety rules.
Mr. Vijayakumar said the TDB should encourage organisations such as the ABASS to open free tea and snack kiosks along the trekking path by providing them grants so as to check fleecing of pilgrims at the hands of traders.

Licencing deadline extended to February 4, due to regulatory loopholes

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), following a notice issued by the health ministry, granted food business operators (FBO) a further six months to obtain or renew their licences or registration, as the case may be. The new deadline is February 4, 2015. 
Several players in the industry, however, attribute the extension to regulatory loopholes. Among these is the Indian Beverage Association (IBA), whose source opined that the country’s apex food regulator extended the deadline for registration and licencing for the same reason.
He said, “Since FSSAI and the health ministry are unable to finalise the regulations, they have to resort to such interim measures to facilitate the industry. Just 4-5 per cent of the six crore FBO across India are registered or licenced. This shows poor progress in the implementation of the Act.”
However, some lauded the decision. A technical official from All India Food Processors Association (AIFPA), on the condition of anonymity, said, “The food industry is very happy with FSSAI’s decision to extend the deadline for registration and licencing by another six months.”
When quizzed whether the fourth extension was justified, she said, “FSSAI has limited staff to carry out the procedure of licencing and registration, so extension is essential. And it would give them more time to obtain licences/get registered and become aware of the importance of the same.”
Praveen Khandelwal, secretary general, Confederation of All India Traders (CAIT), said, “We compliment health minister Dr Harsh Vardhan for taking cognisance of the sufferings and plight of the trading community and deferring the deadline.” 
“The CAIT members also appreciate the efforts of senior BJP leaders Murli Manohar Joshi and Sushma Swaraj to take up the issue of the traders with the health minister, because it has brought a relief to the trading community across the country,” he added.
Khandelwal added, “For the time being, it is a big relief to the traders and citizens of the country, but CAIT would continue its fight since the Food Safety and Standards Regulations (FSSR), 2011, suffer from several anomalies and disparities.” 
“During our talks with Dr Vardhan, we asked him to constitute a joint committee of senior government officials and CAIT representatives to study the Act and its Rules and Regulations in depth and recommend amendments to make it universally acceptable to all sections of the society,” he added.

Dead lizard in food: seven students taken ill inShare

Collector T.Munusamy visiting the students of Sembodai Backward Classes and Minorities Hostel admitted to Vedaranyam GH for food poisoning on Monday

Seven students of a backward classes hostel here in Vedaranyam were admitted for food poisoning after having the food served in the hostel on Monday night. The students of Sembodai Backward classes and minorities hostel developed nausea and vomiting after having food that was found to have a dead lizard.
The boys were immediately rushed to Vedaranyam Government Hospital. They were later discharged by forenoon on Tuesday.
Collector T. Munusamy visited the students around midnight on Monday.

REGISTRATION UNDER FOOD SAFETY ACT Licence renewal date extended till Feb 2015

Jammu, August 5
Facing countrywide opposition against the amended Food Safety Act-2006, the Union Health Ministry has extended the date of renewal of licence till February 4, 2015. The process was to be completed by last year, but was marred by controversy leading to slowdown in the process across the country, including Jammu and Kashmir.
Under this Food Safety Act, every food business retailer or manufacturer has to register himself with the licensing or registering authority. The Act says that even petty manufacturer shall follow the basic hygiene and safety requirements provided by these regulations.
The Chamber of Commerce and Industry (CCI), Jammu, Confederation of All India Traders (CAIT), apex body of the trading community of the country, and other trader bodies across the country have been pursuing the issue with the Central Government for the last over two years.
President of the CCI (Jammu) Rakesh Gupta said, “It is a big relief to traders and citizens of the state as it would have harmed the small traders involved in the food business. Leaders of the traders’ union said under the provisions of the Act not only the persons engaged in the food business will be required to obtain registration, but also it will be required for any social function where any kind of food articles are served.”
The petty food business operators include small retailer, roadside food vendors, hawkers, stall holders, cottage industries relating to food business, meat/mutton/poultry business operators with the slaughtering capacity of two large animals or 10 small animals or 50 poultry birds per day.
The Act says that the food manufacturer has to ensure that his premises is free from the growth of mould, fungi and infection; workers should wear clean aprons, hand gloves, headgears and keep their nails trimmed; clean and wash their hands with soap and detergent before commencing their work.