Sep 17, 2014

உங்களுக்கு தெரியுமா??

NESTLE கம்பெனி எருதிலிருந்து தயாரிக்கும் ஜூஸ் ஐ, kitkat சாக்லேட் இல் சேர்ப்பதாக ஒத்து கொண்டுள்ளார்கள். உங்கள் மீடியா எப்போதாவது இதை உங்களுக்கு தெரிவித்துள்ளதா???
COKE மற்றும் PEPSI ஆகியவை, உண்மையில், கழிவறையை சுத்தம் செய்பவை. அதில் 21 மாறுபட்ட விஷம் கலந்திருப்பதாக நிரூபிக்கப்பட்டுள்ளது. அதனால், அதன் விற்பனை, இந்திய பாராளுமன்றத்தில் தடை செய்யப்பட்டுள்ளது. உங்கள் மீடியா எப்போதாவது இதை உங்களுக்கு தெரிவித்துள்ளதா???
வெளிநாட்டு கம்பனிகள் ஊட்டச்சத்து மிக்க பானம் என்று, பூஸ்ட், காம்ப்ளான், HORLICKS, மல்டோவா, PROTINEX ஆகியவற்றை விற்கின்றன. ஆனால், அதை, இந்தியாவில் டெல்லியில் ALL INDIA INSTITUTE (இந்தியாவில் உள்ள மிக பெரிய பரிசோதனை சாலை) இல், பரிசோதித்தபோது, நிலகடலையிளிருந்து எண்ணையை பிரித்தெடுத்த பிறகு வரும் கழிவிலிருந்து தயாரிக்கபடுகிறது. அது, விலங்குகள் உணவாகும். இந்த கழிவிலிருந்தே, ஆரோக்கிய பானங்கள் தயாரிக்கிறார்கள்.உங்கள் மீடியா எப்போதாவது இதை உங்களுக்கு தெரிவித்துள்ளதா???
PIZZA பற்றி பார்ப்போம். PIZZA விற்கும் கம்பனிகள் "Pizza Hut, Dominos, KFC, McDonalds, Pizza Corner, Papa John’s Pizza, California Pizza Kitchen, Sal’s Pizza" இவை அமெரிக்கன் கம்பனிகள். PIZZA சுவையாக இருக்க வேண்டி, E-631 என்ற flavor Enhancer சேர்க்கபடுகிறது. இது, பன்றி, கோழி இறைச்சியில் இருந்து தயாரிக்கபடுகிறது. ● கீழ்கண்ட குறியீடுகள், உங்கள் உணவு பாக்கெட்களில் கானபட்டால், அதில் என்னென்ன கலந்திருக்கும் ? E 322 – எருது E 422 – ஆல்கஹால் E 442 – ஆல்கஹால் மற்றும் கெமிக்கல் E 471 – எருது & ஆல்கஹால் E 476 – ஆல்கஹால் E 481 – எருது & கோழி E 627 – ஆபத்தான கெமிக்கல் E 472 – எருது, கோழி மற்றும் இறைச்சி E 631 – பன்றி கொழுப்பிலிருந்து தயாரிக்கப்படும் எண்ணெய் கழிவு. 
● Note – இந்த code களை, பெரும்பாலான வெளிநாட்டு கம்பனிகள் தயாரிப்பில் காணலாம். அவை, சிப்ஸ், பிஸ்கட்ஸ், பப்பிள் கம், டாபிஸ், குர்குரே மற்றும் மாகி (ஆமா, ரெண்டு நிமிஷத்துல தயாராகுமே, அதேதான்) ● நுகர்வோரே, விழித்து கொள்ளுங்கள் !!! ● மாகி யில், flavor (E-635 ) என்ற code இருக்கும். 
● கூகிள் இல், கீழ்கண்ட code களையும் தேடி பாருங்கள், இவை அனைத்துமே, ஒவ்வொன்றாய் குறிக்கும் :- E100, E110, E120, E140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904.

What are the Food labelling guidelines on Nutritional information as per FSSR?


Nutritional Facts
Nutritional information is displayed on packaged foods to let the consumer know about the amount of proteins, carbohydrates, sugar, fats, vitamins, minerals and calories contained in it. The nutrient content is displayed either as a panel or in grid form on the side or back of the packaging. This enables consumers to read the nutrient values easily and make informed choices depending on their nutrient and health needs.
Growing children and sports persons have different needs as compared to other consumers who do not require so many proteins or a high calorie diet. Obese people and those who suffer from diabetes or those who have a high lipid profile or high blood pressure need to be conscious of what nutrient or sugar levels they are consuming. A nutritional information label helps such consumers to make appropriate and safe food choices. Nutritional information allows consumers to compare the nutritional values of two similar foods of different brands and helps them choose the one that is more suitable, keeping their health issues in mind.
Nutritional value often acts like a marketing tool that attracts consumers. This is particularly relevant for health supplements. The fact that manufacturers have to place nutritional information on labels helps them make quality products since the product carries a relevant nutrient profile label.
The values for nutritional elements printed on labels should be according to the prescribed dietary limits in the food items. The nutritional limits in a food product must match with what has been specified on the label. Manufacturers must ensure that the nutritional values specified on labels are in accordance with regulatory guidelines. This could prevent the product from being considered ‘misbranded’. Food business operators must be careful as misbranding is considered as a punishable offence under Food Safety and Standards Act, 2006.
The Indian food law, Food Safety and Standards (Packaging and Labeling) Regulations 2011, as notified by the FSSAI, requires that nutritional value or Nutritional Information or nutritional facts be mentioned per 100 gm or 100ml or per serving of the product. It should be displayed as mentioned below.
(i) Energy value in kcal;
(ii) The amounts of protein, carbohydrate (quantity of sugar), and fat in gram (g) or ml;
(iii) If a special claim is made regarding nutritional value or health benefit then the amount of other nutrients according to which the claim has been made should also be mentioned on the label.
If a claim is made about fatty acids, cholesterol, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids and polyunsaturated then in addition to the other requirements mentioned above
fatty acids claims should be mentioned in gram (g)
cholesterol in milligram (mg)
amount of trans fatty acid in gram (g)
Labels can display ‘free from trans fat’, if the food product contains less than 0.2 gram per serving of trans fat. If saturated fat is less than 0.1/100gm or 100ml of food it can be claimed as ‘free from saturated fat’. Some food articles like wheat, rice, pickles etc. and the single ingredient foods are exempted from mentioning nutritional values. FBOs should always do a constant check on the nutritional ingredients in reference to the recommended values which are safe for human consumption.
It is recommended that nutritional facts be mentioned in table format (as shown below) so consumers can read nutritional values in just one glance.
Nutritional facts per 100 gm
Energy k.cal
Protein g
Carbohydrate g
Sugar g
Fats g
Saturated Fatty Acids g
Monounsaturated Fatty Acid g
Polyunsaturated Fatty Acids g
Cholesterol mg

Lindt Has Gone, Your Favourite Gourmet Ingredient Could Be Next

 
“What kind of country puts a stop on chocolate imports?” chef Gaggan Anand’s question echoed across the room during his interaction with the media last week. Bangkok-based Anand, who was in Mumbai to cook a series of meals at the Four Seasons, was referring to Swiss chocolate maker Lindt’s decision to pull out of India after consignments of its chocolates were reportedly sent back from the Mumbai port in August 2013 and January 2014, as they did not comply with the new labeling guidelines that have been set by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
Lindt chocolates, which were being imported into India without incident for the past six years, are not the only products that we won’t be seeing in our stores or plates soon. There are containers full of imported goods, reportedly worth a whopping Rs22,000 crore that are languishing in our ports, for the same reason. Most restaurants across the city rely on some percentage of imports, and many of these establishments are facing a shortage of items like butter, cheese, sausages, oils, vinegars, flour, rice, cocoa powder, wines and liquor. “All imports have taken a hit,” said a Mumbai-based importer, who requested not to be named.
Restaurateurs have been dealing with the frustrating delay in import clearances long before customers got word of the problem, which was highlighted in a spate of recent news reports including this well-articulated piece on Indianrestaurantspy.com. The reports paint a rather gloomy picture for the country’s gourmands who have grown accustomed to a certain quality of ingredients when dining out. “Soon we will have to serve daal and khichdi on our menu,” a chef of a fine-dining restaurant in Colaba joked.
According to its website, the FSSAI was established under the Food Safety and Standards Act of 2006 “as a statutory body for laying down science based standards for articles of food and regulating manufacturing, processing, distribution, sale and import of food so as to ensure safe and wholesome food for human consumption”. It was in September 2010 that the FSSAI took over the duties of food inspection and sampling from the Port Health Officers (PHO). Importers say that since the middle of 2013, the FSSAI has been looking at labeling and what is permissible by way of safe ingredients more minutely and has even implemented new and somewhat arbitrary labeling parameters some of which are highlighted here and here.
“The kind of labels that the FSSAI are demanding for all imports to India are rather peculiar,” an importer said. “What hasn’t been discussed, however, is the cost of label modification. Hundred per cent compliance with these new guidelines may be the only way out for us importers, but that’s a huge cost we have to incur and ultimately it will percolate to the consumer,” he said. There’s also the chance that manufacturers who are supplying the same products to a host of other countries, will pull out of India rather than amend labels as per our unique and seemingly unnecessary diktats, as Lindt was faced with doing.
Perhaps the bigger issue plaguing imports is the somewhat ambiguous business of product standards. “The list of ingredients that are permissible in the country are archaic, and the definitions for what is ‘safe’ are pretty vague,” said the importer. For instance, there’s no clarity on items like tofu and coconut cream, which though widely used across menus today have no mention in the FSSAI’s product standards, and are thus being held back at the ports. The lack of clarity with regards to these ingredients thus opens the matter to interpretation by the importer and the port officer. “What the officer is deeming as ‘unsafe’ is not necessarily harmful to human health as proved by scientific tests,” said the importer. “If the imports are safe for the rest of the world, then they’re safe for us.”
All the people we interviewed for this story requested not to be named out of fear of retribution from the FSSAI. “We’ve heard frightful stories of importers landing up in jail when they’ve spoken up about the FSSAI’s new policies,” the owner of a popular casual dining chain said. According to the importer, the FSSAI has been made out to be the big bad wolf, when that’s not entirely true. “These officers are doing their job,” he said. “They’ve inherited these guidelines and are simply following out orders stipulated a long time ago. We are in fact in regular talks with them and we’ve even proposed new updated labeling laws for imported goods that might serve both them and us.” The importers collectively proposed changes in the obsolete guidelines two years ago, however, the FSSAI has done nothing to implement their suggestions. “That’s the worrying part, as such nobody can forecast what the future of dining in India is going to be.”

Chandramouli appointment as FSSAI chair: Delhi HC asked to clear stand

New Delhi
Responding to the petition challenging K Chandramouli’s appointment as chairman, FSSAI,in a recent development, the Delhi High Court has asked his counsel to file an affidavit clearing their stand with regard to the appointment’s legitimacy and eligibility in three weeks time.
In an order during a hearing, the High Court stated that with regard to the prayer of quo warranto by the petitioner, its counsel drew court’s attention to Section 5 of the FSS Act and in particular to sub-sections (2) and (3) thereof, which gave an indication with regard to the eligibility of the chairperson of (FSSAI) Food Safety and Standards Authority of India.
According to lawyer-activist Prashant Bhushan, who is appearing for the petitioner NGO Lok Jagriti, the respondent No. 4 (K Chandramouli), who is the chairperson of FSSAI, does not have the requisite eligibility inasmuch as he does not have a broad range of relevant expertise and is not a person who has been associated with the subject, as indicated in sub-sections (2) and (3) of Section 5.
“In this connection the counsel for the respondents may file an affidavit setting out their stand with regard to the respondent No. 4 being eligible for the said position as chairperson of the Food Safety and Standards Authority of India. These affidavits be filed within three weeks,” the court said.
Other issues
It is pertinent to mention here that Lok Jagriti, a year back, had filed a writ petition challenging Chandramouli’s appointment as chairman. The court will hear the arguments on October 10, 2014. The petition had also sought clarity on several other issues pertaining to food testing laboratories,food importers and presence of additives in foods.
Meanwhile, with respect to the request by the petitioner for quashing the order dated 25.4.2013 through which the CFL (FRSL) - Central Food Lab (Food Research and Standardisation Laboratory), Ghaziabad, has been transferred back to Department of Health Services, the respondents through an affidavit stated that the lab is not being shut down. It is only the administration which has been transferred to the Department of Health Services. Further the laboratory at Ghaziabad would be upgraded and was not closed.
Samples
Bhushan also made a point that there was great disparity between the number of samples sent to the four FRSL laboratories at Kolkata, Ghaziabad, Mysore and Pune on the one hand, and private laboratories, on the other hand. In this context, the court has asked the respondents to file an affidavit indicating which private laboratories have been authorised to conduct testing of food samples under the Food Safety and Standards Act, 2006 and/ or Rules and / or Regulations. The respondents shall also file the connected notifications in this respect, if any. The affidavit shall also indicate as to which are the laboratories where samples of imported food articles can be tested under the said Act, Rules and Regulations.
However, since the matter related to sampling is already taken up by the Supreme Court, it is unlikely to be discussed at next hearing.
Additives
The court in connection to use of certain additives pointed out that what is prohibited under the FSS Act, Rules and Regulations, but is permitted under Codex Alimentarius, will still be regarded as prohibited in terms of the law applicable in India.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் உணவு பொருட்களில் கலப்படம் ரவை,மைதா,பால் என நீளும் பட்டியல்


விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் பொதுமக்கள் பயன்படுத்தும் பால், ரவை, மைதா, ஆயில் என அனைத்து பொருட்களிலும் கலப்படம் இருப்பதை உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் பட்டியலிட்டுள்ளனர். கல்வியறிவில் மிகவும் பின் தங்கிய மாவட்டத்தை குறிவைத்து இந்த சம்பவம் அரங்கேறியுள்ளது.
உணவுப்பொருட்களில் கலப்படம் என்பது பல்வேறு தரப்பினரின் குற்றச்சாட்டாக உள்ளது. உணவு கலப்படத்தை தவிர்க்க அரசு நடவடிக்கை மேற்கொண்டாலும், அதனை முற்றிலும் ஒழிக்க முடிய வில்லை. அதில் ஒரு முயற்சியாக மாவட்டந்தோறும் உணவுபாதுகாப்பு நியமன அலுவலர்களை தமி ழக அரசு நியமித்துள்ளது.
இவர்கள் தலைமையின் கீழ் செயல்படும் குழுவின் ஆய்வுக்கு பிறகு கலப்படம் என்பது ஓரளவிற்கு கட்டுக்குள் கொண்டுவரப்பட்டது. ஆனால் பொருளாதாரம், கல்வியறிவில் பின்தங்கிய விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் பொதுமக்கள் பயன்படுத்தும் உணவு பொருட்களில் கலப்படம் இருப்பது உணவுபாதுகாப்பு துறையினரால் கண்டுபிடிக்கப்பட்டுள்ளது. வெளி மாவட்டத்தை சேர்ந்தவர்களே கலப்படத் தொழிலில் ஈடுபட்டிருப்பதும், அதிகாரிகள் சோதனையில் கண்டுபிடிக்கப்பட்டுள்ளது.
மாவட்ட உணவுபாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஆறுமுகம் தலைமையிலான குழுவினர் மேற்கொண்ட ஆய்வில், திருவண்ணாமலையை சேர்ந்த ஒரு ஆயில் நிறுவனம் பாமாயிலில், கடலை எண்ணெய் என்று ஸ்டிக்கர் ஒட்டி பொதுமக்களிடம் கடந்த பல மாதங்களாக விற்பனை செய்து ஏமாற்றியுள்ளது.
கோலியனூரை சேர்ந்த தனலட்சுமி ஆயில் மில்லில் பாமாயிலில் கடலை எண்ணெய் என்றும் அதன்மீது மணிலா ஸ்டிக்கர் ஒட்டி பொதுமக்களிடம் ஏமாற்றி விற்பனை செய்து வந்துள்ளனர்.
அதே போல் கள்ளக்குறிச்சி பகுதியில் குழந்தைகளுக்கு பாதிப்பை ஏற்படுத்துவம் வகையில் குடல் வத்தல்களில் ரசாயன பவுடர்களை கலந்து விற்பனை செய்துவந்துள்ளனர்.
இது மட்டுமல்லாமல் குழந்தைகள், கர்ப்பிணிகள், முதியோர் குடிக்கும் பாலை தரம் குறைவாக விற் பனைசெய்வதும் தெரியவந்தது.
புதுச்சேரி நெட்டப்பாக்கத்தை சேர்ந்த சுபிக்ஷா பால் நிறுவனம் விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் பால்விற்பனை செய்துவருகிறது. அந்த பாலில் கொழுப்புசத்து குறைத்து தரம் குறைந்த பாலை மக்களிடம் விற்பனை செய்து லாபம் பெற்றுவந்துள்ளது.
பெரம்பலூரைச் சேர்ந்த சக்ரா என்ற பால்நிறுவனம் கள்ளக்குறிச்சி பகுதியில் கொழுப்பு சத்து குறைந்த தரம் குறைவான பாலை மக்களிடம் விற்பனை செய்து பல லட்சம் சம்பாதிப்பது அதிகாரிகள் ஆய்வில் கண்டறியப்பட்டுள்ளது.
அதே போல் சேலத்திலிருந்து வரும் தரம்குறைவான வெல்லத்தை கொள்முதல் செய்து பளபளப்பாக இருக்க அதில் கெமிக்கலை சேர்த்து, கள்ளக்குறிச்சி பகுதியில் விற்கின்றனர்.
குழந்தைகள் சாப்பிடும் பிஸ்தா முந்திரி பருப்பிலும், குழந்தைகளுக்கான பால் பவுடர்களில் கலப்படம் இருப்பது மாவட்டத்தில் உறுதியாகியுள்ளது.
குளுக்கோஸ், ரங்கா டீத்தூள்களில் லேபிள்கள் ஒட்டாமலும் தேதி குறிப்பிடாமல் மக்களிடம் விற்பனை செய்ததை உணவுபாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் கண்டறிந்துள்ளனர்.
ஜவ்வரிசியில் மரவள்ளிக்கிழங்கு கலந்து விற்பனை செய்தல் என இப்படி மக்கள் பயன்படுத்தும் அனைத்து உணவுப்பொருட்களிலும் கலப்படம் இருப்பதை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர்கள் பட்டியலிட்டுள்ளனர்.
இந்த பட்டியலில் மொத்தம் 16 வகையான பொருட்கள் தெரிவிக்கப்பட்டுள்ளது. கடைசியாக நேற்று விழுப்புரம் நகராட்சி அலுவலகம் எதிரே உள்ள பிரபல மளிகைக்கடையில் நடந்த சோதனையில் புழுக்கள், வண்டுகள் மிதந்த ரவை, மைதா, கோதுமை பாக்கெட்டுகளை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்துள்ளனர்.
இப்படி அனைத்து உணவுபொருட்களிலும் கலப்படம் இருப்பது மாவட்ட மக்களிடையே அதிர்ச்சியை ஏற்படுத்தியுள்ளது.
பல ஆண்டாக கலப்பட உணவை சாப்பிட்ட மக்கள் இன்னும் பீதியிலிருந்து மீளவில்லை. கடுமையான குற்றத்தில் ஈடுபட்ட அவர்கள் மீது அதிகாரிகள் எடுத்த நடவடிக்கையோ வெறும் அபராதம் மட்டும்தான். அதிகபட்சமாக அவர்களுக்கு ரூ.25 ஆயிரம் வரைதான் அபராதம் வசூலித்துள்ளனர்.
கலப்படத்தில் ஈடுபடுபவர்களுக்கு கடுமையான தண்டனை வழங்கப்பட வேண்டும் என்று மத்திய அரசு வலியுறுத்தி வரும் நேரத்தில் கலப்படம், காலாவதியான பொருட்களை விற்பனை செய்தவர்களுக்கு வெறும் அபராதத்தை மட்டுமே விதித்து அவர்கள் சட்டப்படி நடவடிக்கை எடுக்காமல் தப்பிக்க விட்டது பொதுமக்களிடையே அதிருப்தியை ஏற்படுத்தியுள்ளது.
குழந்தைகள் முதல் முதியவர்கள் வரை கலப்பட உணவை சாப்பிட்டு பாதிப்புக்கு உள்ளாகிறார்கள். இதற்கு காரணமானவர்கள் மீது நடவடிக்கை எடுக்காமல், நாங்களும் நடவடிக்கை எடுத்திருக்கிறோம் என்கிற ரீதியில் அதிகாரிகள் செயல்பாடு உள்ளது. எனவே கலப்படக்காரர்களுக்கு ஆதரவாக இருப்பவர்கள் மீது அரசு கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும்.
கலப்படக்காரர்களும் ஏழைகளே! அதிகாரி புது விளக்கம்
கலப்படம், போலி பிராண்டு சம்பவத்தில் ஈடுபடுபவர்கள் மீது கிரிமினல் நடவடிக்கை எடுக்க வில்லை. இது தொடர்பாக மாவட்ட உணவுபாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஆறுமுகத்திடம் கேட்டபோது, கலப்படம், போலி பிராண்டு மற்றும் காலாவதியான பொருட்களை விற்பனை செய்பவர்கள் மீது கிரிமினல் நடவடிக்கை எடுக்க முடியும். மேலும் அவர்களது தொழிற்சாலைகளுக்கு சீல் வைக்க சட்டத்தில் இடம் உள்ளது.
நாங்கள் அபராதம் மட்டுமே விதிக்கிறோம். இனிமேல் தவறு செய்யமாட்டோம் என்று அவர்கள் கேட்டுக்கொள்வதால் கிரிமினல் நடவடிக்கை எடுக்கவில்லை.
அவர்களும் ஏழ்மைநிலையில் இருப்பவர்கள்தான், முதல் முறையே அதிரடி நடவடிக்கை மேற்கொள்ளக்கூடாது என்று அலட்சியமாக கூறினர்.

DINAMALAR NEWS



திருவெண்ணெய்நல்லூர் பகுதியில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஆய்வு


திருவெண்ணெய்நல்லூர், செப். 17:
திருவெண்ணெய்நல்லூர் கடைவீதியில் உள்ள உணவகம், பேக்கரி, ஸ்வீட்ஸ் டால் உள்ளிட்ட பகுதிகளில் நேற்று உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் முருகன், சமரேசன் ஆகியோர் திடீர் ஆய்வு செய்தனர். ஆய்வில் உணவகங்களில் பாதுகாப்பற்ற உணவு, குடிநீர் உள்ளிட்டவைகளை பார்வையிட்டனர். மேலும் உணவு தயார் செய்யும் இடங்களை பார்வையிட்டு சுகாதாரமாக வைக்கப்படாத உணவு பொருட்களை அதிரடியாக அப்புறப்படுத்தினர்.
இதையடுத்து சில உணவகங்களில் தண்ணீர் டேங்க் மற்றும் சுகாதாரமான சமையல் கூடம் இல்லாமல் இருந்ததால் அதை மாற்றம் செய்ய அவர்களுக்கு 15 நாட்கள் அவகாசம் கொடுத்து நோட்டீஸ் வழங்கினர்.
மீண்டும் இதுபோன்று சுத்தமான உணவுகளை விற்பனை செய்யவில்லை என்றால் அவரின் மீது நடவடிக்கை எடுத்து கடை சீல் வைக்கப்படும் என்று எச்சரித்து சென்றனர்.

FSSAI Head Unlikely to Get Extension

New Delhi:
Health minister turns down Chandramouli's request for term extension, will invite fresh applications for post
K Chandramouli, chairman of the country's food regulator, is unlikely to continue at the helm of the controversy-ridden Food Safety and Standards Authority of India despite seeking an extension of his term that ends in January , two officials said.
“He (Chandramouli) is unlikely to be given aterm extension. It has been denied by health minister Harsh Vardhan,“ said an official in direct knowledge of the development.
The person cited various controversies plaguing the food regulator including nonclearance of consignments of food and liquor worth several crores and intermittent delays in new product approvals, as one of the key reasons why the chairman's term may not be extended in January.
A senior food ministry official confirmed that there was a request from Chandramouli's office to extend his term, but added that the health minister has decided to advertise the post and invite fresh applications instead. The person said Chandramouli will turn 65, the retirement age, in a year-and-a-half, but added that he is free to apply for the post again. “We are not ruling out his re-appointment.“ Chandramouli, an IAS officer of the 1975 batch and former union health secretary, had succeeded former chief PI Suvrathan as chief of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) in January 2012.
There was no official reaction from the ministry of health and family welfare on extension of his term. ET could not reach Dr Harsh Vardhan for comment. Chandramouli, on his part, wouldn't comment.“Please ask them (health ministry). I have no idea about this,“ he told ET.
As reported by ET last month, ` . 65-70 crore worth of imported liquor have been held up at the country's ports since February for not meeting the regulator's new labelling rules that required bottlers to declare ingredients in a drink. While the bottlers have sought waiver from this rule arguing it's not required in Europe from where they are imported, the regulator has stuck to its ground. The clampdown has resulted in the world's two biggest liquor firms, Diageo and Pernod Ricard, suspending shipments to India. The decision also affected festive season plans of firms such as Bacardi, William Grant & Sons and Brown Forman.
Last month, in an unprecedented move, heads of top food and beverages firms including GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Coca-Cola, McCain Foods, Kellogg, Cargill, Mother Dairy and Ferrero Group met Chandramouli and expressed concern over the pace of new product approvals.
Last year, FSSAI denied clearance to consignments of more than 200 tonnes of imported gourmet chocolates including brands such as Godiva, Guylian, Lindt and Mars, because instead of making new labels importers had pasted stickers on top of existing labels to declare ingredients.
In April this year, the food regulator had blocked a consignment of syrups meant for Tata Starbucks, which led the coffee chain to approach the Bombay High Court for relief. Earlier this year, the Indian Drug Manufacturers Association and Maharashtrabased firm Vital Nutraceuticals had filed a petition in the Bombay High Court against FSSAI for having issued an advisory which required prior product approval for dietary foods and health supplements already licensed and existing in the market. The High Court ruled in favour of the drug firm.

Rs 25,000 crore branded foods held up at ports

From Swiss chocolates to premium whiskies, from canola oil to non-alcoholic beverages — food products worth Rs. 25,000 crore are stuck in India’s various ports or being re-exported because of what the industry calls as arbitrary regulatory scrutiny.
According to food importers, the Food Safety Standard Authority’s (FSSAI’s) insistence on scrutinising every detail including labels and logos with minor changes before allowing the products to enter India have affected supplies of many marquee brands including premium alcoholic brands and chocolates, even though these are compliant with Codex — the global standard for food products.
Following the recall of major consignments from India by a few global companies including a leading Japanese alcoholic drink brand and a marquee European chocolate brand, the Prime Minister’s Office (PMO) convened an inter-ministerial meeting of the ministries of food processing industry and health to hammer out a solution to the problem that is being increasingly seen as anti-business.
“India cannot afford to be seen as anti-business,” Harsimrat Kaur Badal, food processing minister, told HT. “We have inherited this from the UPA. This is somewhat reminiscent of licence permit raj, which is hurting new enterprise. It is an inter-ministerial issue and we are solving this at the earliest with the intervention of the PMO,” the minister said.
FSSAI is a body mandated to regulate and ensure safe unadulterated food, both for imports and domestic producers.
Food importers and domestic producers, however, point out that the FSSAI has not harmonised the product standardisation process with global Codex parametres leading to arbitrary advisories in the name of approving products.
K Chandramouli, FSSAI chairman, refused to comment.
“There should be regulations and rules, but these should not be arbitrary,” Badal said.
“Since December 2013, containers of Canola oil have been detained at various ports on the instructions of food safety officers on grounds that every container of canola oil must bear the marking ‘imported rapeseed — low erucic acid oil,” said Amit Lohani, convenor of the Forum of Indian Food Importers (FIFI).
“In another instance, a leading European chocolate manufacturer had sent back its consignment from Indian ports after FSSAI ruled that stickered labeling of ingredients was not acceptable,” Lohani said.
According to Lohani, items stuck at ports include apples, olive oil, canola oil, beer, wine, spirits, seafood, mayonnaise and juices among others.
Importers and domestic processed food producers said that product approval by the FSSAI is required even for those that have been produced, imported or sold in India for many years and which are already compliant with international Codex standards.
Approval is required to be taken separately by different manufacturers wanting to produce a product with same ingredients and additives but with minor modifications.
“Food processing has to play a much larger role to move food from farms to homes. We have to produce more from less for more. We need to minimise the post-harvest losses,” Badal said.

DINAMANI NEWS



DINAMALAR NEWS