Dec 23, 2014

MAALAI MALAR NEWS


MAALAI MURASU NEWS


சேலத்தில் மசாலா பொருட்களில் கலப்படம் 20 லட்சம் மதிப்புள்ள 500 மூட்டை சோம்பு, சீரகம், மிளகு பறிமுதல் குடோனுக்கு அதிரடி சீல்


சேலம், டிச.23&
சேலத்தில் சோம்பு, சீரகம், மிளகு ஆகிய மசாலா பொருட்களில் கலப்படம் செய்து விற்பனை செய்து வந்த குடோனுக்கு அதிகாரிகள் சீல் வைத்தனர். அங்கிருந்து ரூ.20 லட்சம் மதிப்புள்ள 500 மூட்டை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது.
சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா தலைமையிலான அதிகாரிகள் சேலம் செவ்வாய்பேட்டையில் உள்ள மொத்த வியாபாரிகளின் குடோனில் இன்று காலை அதிரடி சோதனை நடத்தினர்.
இதில், சேலம் அங்கம்மாள் காலனி பகுதியை சேர்ந்த கீரித் என்பவரின் குடோனிலும் சோதனை நடத்தப்பட்டது. இவர் சோம்பு, கடுகு, சீரகம், மிளகு உள்ளிட்ட பொருட்களை குஜராத், டெல்லி உள்ளிட்ட மாநிலங்களில் இருந்து வாங்கி வந்து, பாலிஷ் செய்து, செவ்வாய்பேட்டை மூலப்பிள்ளையார் கோயில் தெரு பகுதியில் உள்ள குடோனில் இருப்பு வைத்து விற்பனை செய்து வந்தார். கடந்த 10 வருடங்களாக சேலத்தில் இந்த தொழிலை செய்து வருகிறார்.
இந்நிலையில் இவரது குடோனில் அதிகாரிகள் நடத்திய சோதனையில், அனைத்து பொருட்களிலும் கலப்படம் செய்யப்பட்டிருப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. சோம்பில் கூடுதல் நிறம் கிடைக்க பச்சை நிற ரசாயன பவுடரை கலந்து முதல் ரகம் போன்று விற்பனை செய்து வந்துள்ளார். மிளகில் பப்பாளி விதைகளை கலந்து கலப்படம் செய்து விற்பனை செய்துள்ளார். மேலும் சீரகம் மற்றும் கடுகில் அதே போன்று பொருட்களை கலந்திருப்பதும், வெந்தயத்தில் வெள்ளை நிற ரசாயன பவுடரை பயன்படுத்தி கூடுதல் நிறமேற்றியதும் தெரியவந்தது.
இதையடுத்து அதிகாரிகள் அவரது குடோனில் இருந்த 500 மூட்டை சோம்பு, சீரகம், கடுகு, வெந்தயம் ஆகியவற்றை பறிமுதல் செய்தனர். இவற்றின் மதிப்பு சுமார் ரூ.20 லட்சம் என அதிகாரிகள் தெரிவித்தனர். மேலும் கலப்பட பொருட்களை விற்பனை செய்ததால், குடோனை பூட்டி சீல் வைத்தனர்.
இது குறித்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் அனுராதா கூறுகையில், “ஜனவரி மாத துவக்கத்தில் புதிய பொருட்கள் விற்பனைக்கு வரும். புதிய பொருட்கள் சில நாட்களில் விற்பனைக்கு வர உள்ளதால் செவ்வாய்பேட்டை பகுதியில் உள்ள குடோன்களில் ஆய்வு செய்தோம். மேலும் பொருட்களில் கலப்படம் செய்வதாகவும் எங்களுக்கு புகார்கள் வந்தது. ரசாயன பொருட்களால் கலப்படம் செய்த உணவு பொருட்களை உட்கொண்டால், உடல் நலத்திற்கு பெரும் தீங்கு ஏற்படும்.
அல்சர் போன்ற நோய்கள் உண்டாகும். இங்கிருந்து சோம்பு, சீரகம் உள்ளிட்ட பொருட்கள் மாதிரி எடுக்கப்பட்டு, சோதனைக்கு அனுப்பப்பட்டுள்ளது. அதன் அறிக்கை அடிப்படையில், உரிமையாளர் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்,” என்றார். கலப்படம் செய்த குடோனுக்கு அதிகாரிகள் சீல் வைத்த சம்பவம் அப்பகுதியில் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியது.
செவ்வாய்பேட்டை மூலப்பிள்ளையார் கோயில் தெருவில் உள்ள மசாலா பொருள் குடோனில் உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையிலான அதிகாரிகள் சோதனை நடத்தினர். கீழ்படம்: கலப்படம் செய்த பொருட்கள் மற்றும் கலப்படம் செய்யப்படாத பொருட்கள் தனித் தனியாக பிரித்து எடுக்கப்பட்டு ஆய்விற்கு அனுப்பி வைக்கப்பட்டது.

FDA aims for ‘food literacy’ by May 1, campaign starts this month-end

Over 10,000 school-going children in Mumbai will be part of a unique ‘food literacy’ campaign by the Food and Drug Administration (FDA), which will be kickstarted by the end of this month. The FDA plans to visit schools, hotels, lanes that are full of street food vendors, and residential societies as part of this project, with the target of making Maharashtra ‘food literate’ by May 1 next year.
The state-arm of FDA, along with several self-help groups (SHGs), schools that serve mid-day meals, anganwadis and non-government organisations (NGOs), plans to conduct workshops and sensitisation programmes to educate masses about importance of consuming unadulterated food items and to train street vendors and hotels on the importance of adopting hygiene while preparing meals.
The programme, meant at stricter implementation of the Food Safety and Standards Act, 2006, will operate in the six divisions handled by FDA in the state, including Mumbai, Pune, Nashik, Konkan, Nagpur and Aurangabad.
According to joint commissioner of food for Mumbai district, Suresh Annapure, the process of making jingles, posters, presentations and advertisement is currently underway following which the campaign will be officially launched.
FDA commissioner Dr Purshottam Bhapkar said, “The idea is to generate self-discipline in handling, buying, making and transportation of ‘food’ without requiring regular inspection of FDA inspectors. The worst is the condition of street vendors who don’t wash plates before using them and often sacrifice on food quality to reduce costs.”
In urban pockets like Mumbai, a greater need of sensitisation is required as the trend of street food is very popular, said Kamlesh Sankhe, joint commissioner of food for state, FDA. “The vendors will be shown street plays and advertisements to increase their awareness onfood safety,” Sankhe added.
The target groups like school children, housewives, transport agencies, vendors, milk distributors, fish and meat suppliers, hotels and corporates will be approached separately.
“Public and private schools will be approached first and they will be taught about sanitary habits and hygiene. This will also include a simple act of washing hands,” said Sankhe.
The transport agencies will be sensitised about secured methods of transporting food products, including methods of packaging processed and raw food items.
“The food inspectors have observed ignorance when it comes to importance of using high quality and nutritious food products. This campaign will be aggressive in its approach and we hope to sensitise people about maintaining good health,” said Annapure.

'Local bodies can't issue licence to slaughterhouses'

KOCHI: The Food Safety and Standards Authority of India, in a communication to the food safety commissioners stated that local bodies are not the licencing authorities for slaughterhouses. All meat shops and slaughterhouses must have FSSAI licence, the communication from ministry of health and family welfare said.
According to the statement issued, the central advisory committee of the food safety society will meet on December 29 to review and discuss the enforcement issues and plans. The state food commissioners have been asked to come prepared with their action plan so that they together delineate a future roadmap.
In the guidelines to be proposed, the FSSAI wants to implement a penalty of up to Rs 5 lakh a day for defaulters and violators. The transport of animals for slaughter has to be as per FSSAI regulations (licencing and registration) 2011. No meat shop is allowed to slaughter animals, even chicken. No animal other than sheep, goat, bovines, pigs, poultry, fish are allowed to be slaughtered for food.
It has suggested that requisite infrastructure be put in place for the slaughterhouses as it is absent in most of the existing ones. State-supported slaughterhouses should be given adequate budgetary allocations. The private operators should also be called upon to make a provision in a time-bound manner. Stating that road-side slaughter units where live birds are kept and slaughtered do not have the basic infrastructure for stunning/handling, the authority said it is detrimental to health of consumers and also against animal welfare.
The FSSAI has also proposed installing CCTV at all strategic positions in the slaughterhouses, which would be an effective deterrent as far as hygiene and 'stunning' norms are concerned.
The communication follows the earlier letter sent on August 6 asking for enforcement of the regulations under legal provisions.

Despite ban, local vendors still sell gutka openly


A gutka kiosk near Master Canteen Railway Station
Under the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) Act, 2011 and its section 2, 3 and 4, the state government of Odisha had banned the production and sale of nicotine items that are used as food item. The state government had also issued a notification on January 4, 2013 regarding the issue, following the announcement of former Health and Family Welfare Minister Damodar Rout to ban manufacturing, selling and chewing of gutka in the state on January 1, 2013.
However, the local vendors including pan shops, grocery shops, verity stores, Omfed Parlours, BMC kiosks – Safal, 909, Pan Parag, Minajee, Pan Bahar – can be seen flouting the rules openly. Gutka shops have also been set up at railway stations, bus stands, schools, colleges, government offices.
Subhendu Mohanty, President of Youth and Student Organisation reveals, “About 14% of school children in the state are addicted to these products which trigger dangerous diseases like oral cancer. More than 15 illegal local Gutka companies surrounding Bhubaneswar have been selling these products in the state. Due to these illegal shops, the state government is loosing revenue worth Rs 12 crore per month and Rs 1crore 25 lacks as commercial tax per day. Besides the government is also loosing excise duty of Rs 150 crore per year.”
He further adds that although the state government has banned advertisement of Gutka on public places, hoardings of several gutka products on bus stands and public toilets that come under the jurisdiction of Bhubaneswar Municipal Corporation can be commonly seen.
Subhendu alleges that the BMC, Health and Family welfare, excise department officials and police are involved with the illegal gutka trader and manufacturer companies in the state.
In order to call upon the attention of the authorities, the Youth and Student Organisation has decided to stage a protest if the state government does not ban the illegal selling in the state by January 7.
It may be noted that Odisha is the 15th state in the country to ban gutka after Kerala, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar, Punjab, Rajasthan, Jharkhand, Maharashtra, Haryana, Marjoram, Chatishgargh, Gujarat, Sikkim, Himachal Pradesh and Uttarakhand and Union Territories like Delhi and Chandigarh.

FAST FOOD SLOWS DOWN CHILDREN'S BRAINS


DINAMALAR NEWS


வெல்ல ஆலை கொட்டகைகளில் அலுவலர்கள் திடீர் சோதனை உற்பத்தியாளர்களுக்கு கடும் எச்சரிக்கை கலப்பட புகார் எதிரொலி

பரமத்திவேலூர், டிச.23:
நாமக்கல் மாவட்டம், பரமத்தி வேலூர் வட்டம் பிலிக்கல்பாளையம், அய்யம்பாளையம், ஜேடர்பாளையம் மற்றும் சுற்று வட்டார பகுதிகளில் ஏராளமான வெல்லம் தயாரிக்கும் ஆலைகள் செயல்பட்டு வருகின்றன. இங்கு தயாரிக்கப்படும் உருண்டை வெல்லம், அச்சு வெல்லம் மற்றும் நாட்டு சர்க்கரையை 30 கிலோ கொண்ட சிப்பமாக கட்டி, பிலிக்கல்பாளையத்திற்கு மொத்தமாக கொண்டு வந்து ஏலத்தின் மூலம் விற்பனை செய்து வருகின்றனர். இங்கிருந்து தமிழகத்தின் தென் மாவட்டங்கள் மற்றும் பல்வேறு இடங்களுக்கு அனுப்பி வைக்கப்படுகிறது.
எதிர்வரும் பொங்கல் பண்டிகையையொட்டி தற்போது வெல்லம் உற்பத்தி முழுவீச்சில் நடைபெற்று வருகிறது. இதனை பயன்படுத்தி கலப்படம் செய்யப்படுவதாக புகார் எழுந்தது. இதன்பேரில், உணவு பாதுகாப்புத்துறை மாவட்ட நியமன அலுவலர் தமிழ்ச்செல்வன் மற்றும் பரமத்தி வேலூர் அலுவலர்கள் சிவநேசன், நடேசன் ஆகியோர் நேற்று அதிரடி சோதனையில் ஈடுபட்டனர். 10க்கும் மேற் பட்ட ஆலைகளில் இந்த சோதனை நடைபெற்றது.
அப்போது, ஆலைகளில் உருண்டை வெல்லம், அச்சு வெல்லம் மற்றும் நாட்டு சர்க்கரையை மாதிரி எடுத்துக்கொண்டனர். அப் போது, அஸ்கா சர்க்கரை கலக்காமல் தரமாக உற்பத்தி செய்யுமாறும், மீறி னால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படுமென எச்சரிக்கை விடுக்கப்பட்டது. இதே போல், பிலிக்கல்பாளையத்தில் உள்ள அனைத்து கடைகளிலும் ஆய்வு செய்து மாதிரி எடுக்கப்பட்டது. அப்போது, ஏலம் எடுக்க வந்த உள்ளூர் மற்றும் வெளியூர் வியாபாரிகளிடம் அஸ்கா சர்க்கரை கலக்காத தரமான வெல்லத்தை வாங்கி விற்பனைக்கு எடுத்துச்செல்ல அறிவுறுத்தப்பட்டது.
இதுகுறித்து அதிகாரிகள் கூறுகையில், ஆய்வின்போது எடுக்கப்பட்ட அனைத்து உணவு மாதிரிகளும் அரசு உணவு பகுப்பாய்வு கூடத்திற்கு அனுப்பி வைக்கப்படும். சோதனையில் ஏதேனும் தவறுகள் கண்டுபிடிக்கப்பட்டு ஆய்வு அறிக்கை பெறப்பட்டால் உணவு பாதுகாப்பு தர நிர்ணய சட்டம் 2006ன் படி கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்றனர்.
ஏற்கனவே இப்பகுதியில் சோதனையில் ஈடுபட்ட அதிகாரிகள், 2 ஆலைகளில் வெல்லத்தில் கலப்படம் செய்யப்பட்டதை கண்டுபிடித்து `சீல் வைத்தனர் என்பது குறிப்பிடத்தக்கது.

வைகுண்ட ஏகாதசி விழா உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஸ்ரீரங்கம் கடைகளில் கெடுபிடி



திருச்சி, டிச.23:
ஸ்ரீரங்கம், திருவானைக்காவல் கோயில் மற்றும் சுற்றுப்புற பகுதிகளில் உள்ள கடை களில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அதிரடி சோதனை நடத்தினர்.
ஸ்ரீரங்கம் ரங்கநாதர் கோயிலில் வைகுண்ட ஏகா தசி விழா துவங்கி நடந்து வருகிறது. விழாவின் முக் கிய நிகழ்ச்சியாக வரும் ஜன வரி 1ம் தேதி அதிகாலை சொர்க்கவாசல் திறக்கப்படுகிறது. விழாவிற்கு லட்சக்கணக்கான பக்தர்கள் வருவார்கள் என்பதால் கலெக் டர் ஜெயஸ்ரீ உத்தரவின்பேரில் அனைத்து அடிப் படை வசதிகளும் செய்யப் பட்டு வருகின்றன. சுகாதார பணிகளும் நடந்து வருகின் றன. இதன் ஒரு பகுதியாக உணவு பாதுகாப்புத் துறையின் திருச்சி மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் ராதாகிருஷ்ணன் தலை மையில் 12 அலுவலர்கள் கொண்ட குழுவினர் நேற்று ஸ்ரீரங்கம் மற்றும் திருவானைக்காவல் கோயில்கள் மற்றும் சுற்றுப்புற பகுதி களை பார்வையிட்டு ஆய்வு செய்தனர்.
மேலும் பெட்டிக்கடை, மளிகை கடை, டீக்கடை, ஓட்டல்களிலும் அதிரடி சோதனை நடத்தினர். கடைகளில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் மற்றும் தடை செய்யப்பட்ட புகை யிலை பொருட்கள் விற் பனை செய்யப்படுகிறதா, டீக்கடைகளில் கலப்பட டீத்தூள் பயன்படுத்தப்படுகிறதா, ஓட்டலில் பிளாஸ் டிக் பைகளில் பார்சல்கள் கட்டமால் உள்ளனரா என வும் சோதனை செய்தனர். மேலும், வியாபாரிகளிடம் தரமான பொருட்களை விற்பனை செய்யுமாறு அறிவுறுத்தினர்.
ஓட்டல்களில் தரமான உணவு பாதுகாப்பான முறையில் பரிமாறப்படுகி றதா என சோதனை செய் தனர். சோதனையின்போது காலாவதியான குளிர்பானம் மற்றும் பொருட் களை பறிமுதல் செய்தனர்.
விழாக்காலம் முடியும் வரை இந்த சோதனை தொடரும் எனவும் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அறிவித்துள்ளனர்.

முட்புதரில் பதுக்கிய 105 பான் மசாலா மூடைகள் பறிமுதல் திருமங்கலம் அருகே பரபரப்பு

 
திருமங்கலம், டிச. 23:
திருமங்கலம் அருகே ரிங்ரோட்டில் முட்புதரில் பதுக்கி வைத்திருந்த 105 மூடை பான் மசாலா பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன.
திருமங்கலம் அருகே கப்பலூரில் இருந்து விமானநிலையம் செல்லும் ரிங்ரோட்டில், சாலையோர முட்புதரில் மூடைகள் கிடப்பதாக கப்பலூர் விஏஓ மகாலிங்கத்திற்கு தகவல் கிடைத்தது. இதுகுறித்து விஏஓ மகாலிங்கம், திருமங்கலம் தாசில்தார் பாலசுப்பிரமணியம் மற்றும் டவுன் போலீசாருக்கு தகவல் கொடுத்தார். தாசில்தார் மற்றும் போலீசார் சம்பவ இடத்திற்கு சென்று முட்புதர்களில் கிடந்த மூடை களை கைப்பற்றி திறந்து பார்த்தனர்.
அங்கு கிடந்த 105 மூடைகளில் தடை செய்யப்பட்ட பான் மசாலா, குட் கா பாக்கெட்டுகள் இருந் தன. இவற்றின் மதிப்பு சுமா ர் ரூ.5 லட்சம். அனைத்து மூடைகளையும் வருவாய்த்துறையினர் பறிமுதல் செய்து திருமங்கலம் டவுன் போலீசாரிடம் ஒப்படைத்தனர்.
தாசில்தார் பாலசுப்பிரமணியன் கூறுகையில், தடை செய்யப்பட்ட காலாவதியான பான் மசாலா, குட்கா பாக்கெட்டுகளை வீசி சென்றது யார் என விசாரணை நடத்தி வருகி றோம். திருமங்கலம் மற்றும் சுற்றுவட்டார கடைகளில் இவை விற்பனை செய்யப்படுகின்றனவா எனவும் சோதனை நடத்திவருகிறோம் என்றார்.

Directives for food manufacturers

Dimapur, December 22 (MExN): As per the directives received from the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI), New Delhi, the Chief Medical Officer (CMO), Dimapur has directed all the food items manufacturers, including the ones making at home, under Dimapur jurisdiction to put proper labels on each packet, which should have the information mentioned in the box. Non-compliance to this directive would be an offence and punishable under relevant Act and Rules, cautioned the CMO, Dr. MA Wati in a press release. Further, he directed bakeries, hotels, stalls, or any shop selling food items not to sell or store “mis-branded” food articles. Any shopkeeper found violating the above mentioned directives will be penalized under Food Safety and Standard Act, 2006, by the Food Safety personnel/ Food Safety Regulatory Authority at any time without warning, it was stated.
Each food packet should have label with following information:
1. Name of the food
2. Ingredients used
3. Veg or non-veg logo
4. Date of manufacture
5. Lot number/ batch number/ code number
6. Best before
7. Proper packer’s address
8. FSSAI license/ registration number with FSSAI logo, which is mandatory under 2.1 (Packaging and Labelling) Regulation, 2011.

Cap on Aravana sale continues

Info sought from Mysore institute on moisture content limit

The regulation in sale of Aravana to three tins (250 ml each) a pilgrim continued at Sabarimala for the second day on Sunday.
The shortage has left many a pilgrim from far-off places unhappy as they used to purchase large quantity of the prasadam to be distributed among friends and relatives on their return.
K.R. Jyotilal, Principal Secretary to devaswom, who is also the Sabarimala Chief Co-ordinator, told The Hindu that the TDB had regulated the Aravana sales to three tins a pilgrim from Saturday due to its short supply of the prasadom. Mr. Jyotilal said the Aravana production was stopped for six days earlier, owing to short supply of certain raw materials, reducing the fairly good buffer stock maintained by the devaswom to just 1.69 lakh tins by Friday evening. The devaswom had a buffer stock of 23 lakh tins of Aravana at the beginning of the pilgrim season.
Moisture content
Mr. Jyotilal said the duration of Aravana production had gone up by 30 minutes on every ‘koottu’ with the State Food Safety Department’s recommendation that the moisture content in the prasadam be maintained to a maximum of 10 per cent. Devaswom officials said that maintaining 10 per cent moisture content in Aravana required more time for drying and cooling, ultimately affecting the production.
Mr. Jyotilal said experts at the Council for Food Research and Development at Konni were of the opinion that the moisture content of Aravana, which had a sugar content of 60 per cent and above, could even go up to 15 per cent. He said the matter was taken up with the Central Food Technological Research Institute, Mysore, and a final decision would be taken after receiving technical advice from there.
Mr. Jyotilal said the production of Aravana at Sabarimala on Saturday was 2.29 lakh tins. He said the TDB should install one more Aravana unit at Sabarimala before the next pilgrim season.
Heavy rush
The Sabarimala Sanidhanam witnessed heavy rush on Sunday, raising the demand for Aravana. The average demand for Aravana at Sabarimala during rush days used to be 2.5 lakh to 3 lakh a day.

FDA scales up food safety drive to curb adulteration

PUNE: The state food and drug administration (FDA) commissioner Purushottam Bhapkar on Friday said officials have been told to conduct surprise visits to ensure food safety as the administration wants to weed out adulteration in food items.
"We have intensified our surveillance across the state and initiated a cross-verification of surveillance work by sending food safety officials outside their jurisdictions for inspection. There will be consistent cross-surveillance by officials who would be conducting raids on establishments," said Bhapkar, who was in the city to review the work done by FDA officials.
Officials would register non-cognizable offences against erring chemists if they overcharged or dispensed substandard or spurious medicines. "FDA officials won't be spared if they are found at fault," he added.
"We have received complaints of milk adulteration from Mumbaikars following which we have filed criminal cases against top milk brands. We have registered cases against dairy owners in Jalgaon and Kolhapur. From milk manufacturer to the delivery boy, the entire chain involved in milk business is being monitored across the state," he added.
The Food Safety and Standards Act, 2006, which came into effect on August 5, 2011, looks at various aspects of milk adulteration and divides them into various segments like safe food, food not of the nature or substance or quality demanded, extraneous but harmless matter, misbranded items and unsafe for consumption.
According to the Act unsafe food means an article of food whose name, substance or quality is so affected as to render it injurious to human health. "As per the Act, adding a substance directly or as an ingredient which is not permitted is also considered as unsafe," said Shashikant Kekare, joint commissioner (food), FDA Pune.
Toll-free number for complaints
Citizens can register their food and drugs related grievances 24x7 on a toll free number 1800222365. It was launched on December 17 and has already registered 10 anonymous complaints so far.
"Anyone can register complaints regarding adulteration, substandard quality, overcharging. They are free to reveal their identity or remain anonymous. The moment a complaint is registered, we inform FDA officials about it which forwards the same to state FDA commissioner who takes a review of the complaints," said a helpline employee.
Since December 17 the toll free number has received 10 complaints regarding food as well as drugs. People have registered complaints about possible adulteration in milk and milk products. There are complaints about food business operator doing business without obtaining valid licence from FDA. "So far there has been no complaint from Pune. The number became operational two days ago and not many are aware about such a facility," the call centre employee said.