Feb 2, 2015

Food business operators seek time for registration under Food Safety and Standards Act

FOOD BUSINESS OPERATORS’ PLEA
Food business operators have sought time till February 2, 2016, for registration under the Food Safety and Standards Act, 2006. In a memorandum submitted to Nirmala Seetharaman, Union Minister of State for Commerce, Tamil Nadu Foodgrains Merchants Association has appealed to her to urge the Ministry of Health and Family Welfare to extend the current deadline of February 4 by a year. 
Its joint secretary M. Karthikeyan said the UPA government gave three extensions for registration and getting licence, after coming to know of the shortcomings of the Act. The association also wanted Ms. Seetharaman to give due representation to farmers, food scientists and food business operators in the two committees appointed to review the shortcomings.

வடலூர் தைப்பூச திருவிழாவில் அன்னதானம் வழங்க கட்டுப்பாடு உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிரடி

கடலூர், பிப்.1:
கடலூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரி டாக்டர் ராஜா வெளியிட்டுள்ள அறிவிப்பு:
வடலூர் தைப்பூச திருவிழா வள்ளலார் ஜோதி தரிசனத்திற்கு வருகை தரும் பக்தர்களுக்கு அன்னதானம் வழங்க விரும்புவோர் முன்னதாக வடலூர் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலரிடம் பதிவு செய்து கொள்ள வேண்டும். உணவு விடுதிகள் மற்றும் அன்னதான விடுதிகளில் பாதுகாக்கப்பட்ட சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர் வழங்க வேண்டும். அன்னதானம் செய்பவர்கள் பாக்கு மட்டை தட்டு அல்லது வாழை இலைகளில் உணவை வழங்க வேண்டும். பிளாஸ்டிக் பேப்பர் பயன்படுத்தக்கூடாது.
தெரு ஓரங்களில் விற்பனை செய்யப்படும் உணவு பண்டங் களை அதாவது அல்வா, இனிப்பு கார வகைகளை, பேரீச்சம்பழம், அன்னாசி பழத்துண்டுகள் போன்றவற்றை பாலிதீன் பேப்பர் கொண்டு மூடி வைத்து வியாபாரம் செய்ய வேண்டும். இனிப்பு பண்டங்கள், பழங்கள் போன்றவற்றை ஈ மொய்க்காமலும், தெரு புழுதி படாதவாறும் மூடி வைக்க வேண்டும். பஜ்ஜி, போண்டா, வடை போன்றவற்றை தயாரிக்கும் போது ஒரு முறை பயன்படுத்திய சமையல் எண்ணையை மறுமுறை உபயோகிக்கக்கூடாது. செயற்கை வண்ணங்கள் சேர்த்து உணவு பொருட்கள் தயாரிப்பதை நிறுத்த வேண் டும்.
தேநீர் கடைகளில் தரமான டீத்தூளை பயன்படுத்த வேண்டும். டீ கிளாஸ்களை கொதிக்கும் தண்ணீர் கொண்டு கழுவி பயன்படுத்த வேண்டும். உணவு பொருட்கள் தயாரிப்போரும், கையாள்வோரும் கையுறை அவசியம் அணிய வேண்டும்.
அழுகிய பழங்களை விற்பனை செய்வதோ அல்லது அவற்றை கொண்டு பழச்சாறு தயாரிப்பதோ கூடாது. பழச்சாறு, மோர் தாய�ரிப்பதற்கு சுத்திகரிக்கப்பட்ட தண்ணீரை பயன்படுத்த வேண்டும். காலாவதியான உணவு பொருட் களையும், மேலுறையில் விவரங்கள் இல்லாத உணவு பொருட்களையும் விற்பனை செய்யக்கூடாது. இவ்வாறு கூறப் பட்டுள்ளது.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



DINAMALAR NEWS


High toxin levels found in city's bottled water



Industry Says Ground Water May Be To Blame
High levels of certain carcinogens were found in bottled drinking water samples in Mumbai, according to a study conducted by the Bhabha Atomic Research Centre (BARC) at Trombay .
A BARC team of four scientists checked 90 samples from 18 brands of bottled water sold by various manufacturers in the city. They found 27% samples contained higher than World Health Organisation-permitted limits of bromates, a salt containing bromide that is a by-product of the disinfection. The International Agency for Research on Cancer (IARC) classifies bromates as Group 2B ca rcinogens that could possibly cause cancer in humans.Some samples had bromate levels four times the WHO limit of 10 microgram per litre (see box inside).
The BARC findings were published in the January 10 issue of Current Science Journal, a peer-reviewed Indian science publication. Its objective was to check the water for chemical by-products caused by disinfecting processes. A Bhabha Atomic Research Centre study, which found carcinogenic chemicals in bottled water samples in the city, says the paper should be used to recommend standards for disinfection by-products.
Technically speaking, the findings don’t mean bottled water samples are contaminated or below standards. The Bureau of Indian Standards has stringent limits on presence of chemicals and radioactive substances in bottled water, these don’t include disinfection by-products like bromates and chlorates.
Using ozone in disinfection can form bromates if the water had bromine to begin with. Similarly, certain hypochloride salts can form chlorites and chlorates. “Bottled water is in many cases drawn from ground water, which, in our country, is known to contain heavy metals that can cause chronic diseases like dementia, heart problems as well as hypertension,” said Dr Altaf Patel from Jaslok Hospital, who conducted several studies on heavy metal poisoning.
“Of the samples analyzed for bromates, 38 did not contain any detectable residues and the rest had detectable levels ranging from 0.7 to 43 microgram per litre. There are no regulatory limits prescribed in India for drinking water. Therefore, the presence of bromate in a sample does not violate any Indian standard for drinking water,’’ said a BARC spokesperson.
On WHO limits of 10 micrograms per litre for bromates in drinking water, the spokesperson said: “Only five samples of five brands showed bromate levels exceeding this limit. Even other bottles of the same brand did not have levels above WHO limits.’’ The spokesperson also said since data presented in the paper is limited to one city, generalized inferences should not be drawn from the paper.
The bottled water industry has faced allegations of the presence of toxins in the past as well. Ramesh Chauhan, chairman of Bisleri International, said, “Is the problem with the packing or water? If it's the latter, then it's the city water that is bad. There have been no objections with bottles.’’ He said the city’s piped drinking water contains chlorine which is harmful.
“We don’t allow chlorine in our process, but we do use ozone for disinfection,’’ he added.