Mar 26, 2015

Introduction of Self Declaration system dated 26th March 2015 to substitute affidavits in the Licensing and Registration of Food Business






Book criminal cases against food adulteration: DC

Mysuru: Deputy Commissioner C Shikha has instructed the officials to book criminal cases against traders, who indulge in adulteration of food products.
Presiding over a meeting at her office recently, the Deputy Commissioner directed the authorities concerned to form a team, comprising officials from Food and Civil Supplies department, Food Safety and Standards, Horticulture, Health and Legal Metrology departments. 
The team should take punitive action against adulteration of food grains and fruits.
The DC said, there are various complaints against adulteration of food, especially fruits. 
Chemicals are being sprayed to ripen fruits, mainly mangoes with the mango season to set in. In addition to this, there are complaints against adulteration of food grains on a large scale at APMC yard by wholesale dealers and retail merchants. 
Book cases
Tur dal is being adulterated on a large scale. The team should crackdown on such traders and book case after assessing the standard of the food, she said.
Earlier, an official attached to the Food Safety and Standards department explained to the deputy commissioner that there are no such instances of selling adulterated fruits in the city. 
He claimed to have collected and tested samples of watermelon fruits, following a complaint by the public. During the test, no such chemical was found to be used to ripen the fruit, he claimed.
However, the DC, who was not satisfied with the reply, asked the officials to initiate action, if any trader was found guilty.

DINAMALAR NEWS


சென்னை கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ‘திடீர்’ சோதனை பதுக்கி வைக்கப்பட்ட ‘கார்பைடு’ கற்கள் பறிமுதல்


சென்னை, 
சென்னை கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் திடீர் விழிப்புணர்வு சோதனை நடத்தினர். அப்போது சில பழக்கடைகளில் பதுக்கி வைக்கப்பட்ட ‘‘கார்பைடு’’ கற்களை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர். 
தொடர் புகார் 
சென்னை கோயம்பேடு பழச்சந்தையில் ‘கார்பைடு’ கற்கள் மூலம் மாம்பழங்கள் பழுக்க வைக்கப்படுகிறது என்று உணவு பாதுகாப்புத்துறைக்கு புகார் வந்தபடி இருக்கிறது. 
இந்தநிலையில் தமிழக அரசின் உணவு பாதுகாப்புத்துறை கூடுதல் ஆணையாளர் டாக்டர் வாசகுமார் தலைமையில் சென்னை மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் லட்சுமி நாராயணன், அதிகாரிகள் ஏ.சதாசிவம், மணிமாறன், ஜெபராஜ், சுந்தர்ராஜன், இளங்கோவன், ராஜா உள்ளிட்டோர் சென்னை கோயம்பேடு பழச்சந்தைக்கு வந்தனர். பின்னர் ஒவ்வொரு பழக்கடைக்கும் சென்று அங்குள்ள வியாபாரிகளிடம் பழங்களை செயற்கை முறையில் பழுக்க வைக்கவேண்டாம் என்று ‘மெகா போன்’ மூலம் அறிவுறுத்தினர். 
‘திடீர்’ சோதனை 
இந்த விழிப்புணர்வு நிகழ்ச்சியின் போது, அதிகாரிகள் சில கடைகளில் ‘திடீர்’ சோதனையிட்டனர். சோதனையில், அந்த கடைகளில் ‘கார்பைடு’ கற்கள் கொண்டு மாம்பழங்கள் பழுக்க வைக்கப்பட்டிருந்தது தெரியவந்தது. 
இதையடுத்து அந்த கடைகளில் இருந்த ‘கார்பைடு’ கற்களும், அதனால் பழுக்க வைக்கப்பட்டிருந்த மாம்பழங்களும் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. இதையடுத்து அங்கிருந்த வியாபாரிகளை அதிகாரிகள் எச்சரித்தனர். 
செயற்கை முறையில் பழங்கள் பழுக்க வைக்கப்படுவது குற்றம் என்றும், அத்தகைய செயல்களில் வியாபாரிகள் ஈடுபட வேண்டாம் என்று வாசகங்கள் அடங்கிய பேனர்கள் பழச்சந்தையின் முக்கிய இடங்களில் வைக்கப்பட்டது. 
தடை 
இதுகுறித்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரி டாக்டர் லட்சுமி நாராயணன் கூறுகையில், ‘‘உணவு பாதுகாப்பு சட்டம் 2006 மற்றும் ஒழுங்கு முறை விதிகள் 2011-ன் படி கால்சியம் ‘கார்பைடு’ கற்களை கொண்டு செயற்கை முறையில் பழங்களை பழுக்கவைத்து விற்பனை செய்வது தடை செய்யப்பட்டுள்ளது. இதனால் உணவு உபாதை, வயிற்றுபோக்கு உள்ளிட்ட அஜீரண கோளாறுகள் ஏற்படுவதுடன், புற்றுநோய்க்கு ஒரு காரணியாகவும் ஏற்பட வாய்ப்புள்ளது. எனவே இதுபோன்ற சம்பவங்களில் வியாபாரிகள் ஈடுபடுவது குற்றமாகும்’’, என்றார்.

Mysuru DC sets up team to curb use of chemicals by mango merchants

MYSURU: Ahead of mango season, the district administration has set up a team of officials asking them to ensure that chemicals are not used to ripen the fruit. 
This follows complaints from the public and elected representatives. DC C Shikha asked the horticulture officials to visit the market and collect the samples. She has asked them to book criminal cases in case chemicals are used to ripen the mangoes. 
During a meeting of the officials from the food and civil supplies, horticulture and health departments, the DC expressed concern about food adulteration and set up the team. It is asked to deal with food adulteration, including use of chemicals by fruit merchants. Shikha asked the team to invoke provisions contained in Food Safety and Standards Act, 2006 and book criminal cases against adulterators. 
The officials said they have collected samples of watermelon and tested it for chemical use. However, there are no such case, they said. Shikha didn't agree and pointed at large scale complaints and asked them to focus on mango season when use of chemicals to ripen the fruit early is rampant. 
She asked the officials to crack down on food adulterators, both retailers and wholesalers and raid them. District health officer Dr H T Puttaswamy and deputy director of food and civil supplies Ka Rameshwarappa attended the meeting.

TOBACCO CHECK: PB GOVT RAIDS MORE THAN 1,400 EATERIES

To check violations or ban on chewable tobacco, e-cigarettes, or hookah bars, the Punjab Government has conducted raids on more than 1,400 eateries and pan or cigarette shops. Announcing this, State Health and Family Welfare Minister Surjit Kumar Jayani on Wednesday said that raids were conducted to check whether Food Safety and Standard Act of India (FSSAI) or Cigarettes and Other Tobacco Products Act (COTPA) were being effectively implemented and monitored regularly at the State level.
He said that as many as 800 violators were challaned during a special three-day campaign which was conducted in all districts to check use of tobacco and nicotine, hookah bar and illegal sale of e-Cigarettes, loose cigarettes and flavoured or scented chewable tobacco. “This is the first ever initiative in India, and such campaigns will continue in future to protect the youth from abuse of tobacco or nicotine,” said Jayani. The Minister has directed the State health officials to keep a strict vigil against sale of tobacco for strict compliance of COTPA.

Food eateries fined over food safety issue in Kerala

The officials have collected about 36.75 lakh as fine following inspections conducted at various hotels and restaurants; food safety commissioner has informed the Kerala High Court.

In a recent drive by the food safety commissioner in Kerala over 12 eateries were ordered to be closed and 223 outlets were served with improvement notices.
The officials have collected about 36.75 lakh as fine following inspections conducted at various hotels and restaurants; food safety commissioner has informed the Kerala High Court.
At the same time, two tanker Lorries carrying adulterated coconut oil was confiscated, an affidavit filed by food safety commissioner Anupama TV said.
These would show that strict action is being taken against erring food business operators, including hotels and restaurants, the food safety commissioner opined.
The affidavit was filed in response to a contempt of court petition filed by Basil Attipetty alleging inaction on the part of the commissioner.
Following a high court order issued in February 2012, special drives were ordered across the state.
Inspections are conducted through inter-district squads frequently in addition to inspections during festivals and special occasions. Special drive was conducted all over the state with emphasis on ghee, pickle, payasam mix, spices and condiments, cooked meat, bakery food, chips, milk and milk products, and oil.
Surveillance at check posts were intensified with the assistance of mobile analytical labs during Onam, the affidavit filed through senior government pleader Joe Kalliyath said.