Jul 11, 2015

கொஞ்சம் அமுதம் கொஞ்சம் நஞ்சு 5: சிக்கனிலும் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் எச்சம்


தேனீக்களுக்குக் கொடுக்கப்படும் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்து குழந்தைகள், பெரியவர்கள், முதியோர்களிடம் எப்படிப்பட்ட உடல்நலப் பாதிப்புகளை ஏற்படுத்தும் என்று பார்த்தோம். அதைவிட நீண்டகாலமாகவும், பரவலாகவும் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் பயன்படுத்தப்படும் மற்றொரு துறை கறிக்கோழி (பிராய்லர் சிக்கன்) உற்பத்தி.
உயிருக்கு ஆபத்து
அமெரிக்காவில் உறைநிலையில் 10 ஆண்டுகளுக்கு வைக்கப்பட்ட கறிக் கோழி மிச்சங்கள், இந்தியா உள்ளிட்ட ஆசிய நாடுகளுக்கு ஏற்றுமதி செய்ய முயற்சிக்கப்படுகின்றன என்ற குற்றச்சாட்டு சமீபகாலமாக எழுந்துள்ளது. அதற்காக உள்நாட்டில் விற்கப்படும் கறிக்கோழி ஆரோக்கியமானது என்பதற்கு எந்த உத்தரவாதமும் இல்லை.
கறிக்கோழிகளைப் பார்க்கும்போதும், சாப்பிடும்போதும் நமக்கு எச்சில் ஊறலாம். ஆனால், பிராய்லர்களில் கூட்டம்கூட்டமாக அடைக்கப்பட்டுத் தீவனத்துடன், ஆன்ட்டிபயாட்டிக் திணிக்கப்பட்ட கறிக்கோழிகள் மனிதர்களின் உடலில் ஏற்படுத்தும் பிரச்சினைகளுக்கு முற்றுப்புள்ளி இல்லை என்கிறது புதுடெல்லி சுற்றுச்சூழல் மற்றும் அறி வியல் மையம் (CSE) நடத்திய ஆய்வு.
21-ம் நூற்றாண்டில், பிந்தைய ஆன்ட்டிபயாட்டிக் யுகத்தில் சாதாரண நோய்த்தொற்றுகள், சிறிய காயங்கள்கூட உயிரைப் பறிக்கக்கூடியதாக மாறியுள்ளன. அதற்குக் காரணம் நோய்த்தொற்றை மட்டுப்படுத்த ஒருவர் முயற்சிக்கும்போது, ஏற்கெனவே உடலில் சேர்ந்த ஆன்ட்டிபயாட்டிக் எச்சமும், கூடுதல் எதிர்ப்புசக்தி கொண்ட பாக்டீரியாக்களும் கட்டுப்பட மறுப்பதுதான். இதுவே Antibiotic Resistance அல்லது கிருமிகள் பெறும் எதிர்ப்பு சக்தி.
பக்கவிளைவு அதிகம்
இதன் காரணமாகப் பொதுவான நோய்த்தொற்றுகளுக்குச் சிகிச்சை அளிப்பது கடினமாகவும், சில நேரம் சிகிச்சை அளிக்க முடியாமலும் போகிறது, உடல் மீள்வதற்குத் தாமதமாகிறது, இறப்புகள் அதிகரிக்கின்றன, சிகிச்சை செலவு அதிகரிக்கிறது, நோய் தொற்று பரவலாகிறது, நோய்க்கிருமிகளின் எதிர்ப்புசக்தியும் அதிகரித்துவிடுகிறது.
இப்பிரச்சினையால் தற்போது பயன்பாட்டில் உள்ள பெரும்பாலான ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்துகள் பயனற்றவையாக மாறிவருகின்றன. அதனால், இரண்டாம் வரிசை ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்துகள் பயன்படுத்தப்படுகின்றன. சிக்கல் என்னவென்றால், இவற்றின் விலையும் அதிகம், பக்க விளைவுகளும் மோசமானவை.
இதன் விளைவாகப் புற்றுநோய்க்கான கீமோதெரபி சிகிச்சை, உறுப்பு மாற்று அறுவை சிகிச்சை, அறுவை சிகிச்சைக்குப் பிந்தைய நடைமுறைகள் போன்றவை தோல்வியில் முடிகின்றன அல்லது ஆபத்தானவையாக மாறிவருகின்றன.
குழந்தைகள் பலி
இந்தியாவில் கிருமிகள் பெறும் எதிர்ப்பு சக்தி எப்படிப்பட்ட பாதிப்புகளை ஏற்படுத்தி வருகிறது என்பது தொடர்பாகக் கணிக்கப்பட்ட முடிவுகள் அதிர்ச்சி தருகின்றன. பிறந்து நான்கு வாரங்களுக்குள் இறந்து போகும் பச்சிளம் குழந்தைகளின் எண்ணிக்கை தேசிய அளவில் 2 லட்சம். இதில் மூன்றில் ஒரு குழந்தை, கிருமிகள் பெறும் எதிர்ப்பு சக்தி காரணமாக இறந்துபோகிறது.
அது மட்டுமல்லாமல், காசநோய்க்குச் சிகிச்சை பெற்றவர் களில் மருந்து செயலாற்றாமையால் மீண்டும் சிகிச்சைக்கு உட்படுத்தப்படுபவர்களில் 15 சதவீதம் பேர், கிருமிகள் பெறும் எதிர்ப்பு சக்தியால் பாதிக்கப்பட்டவர்கள்.
இறைக்கப்படும் ஆன்ட்டிபயாட்டிக்
தேசிய அளவில் கறிக்கோழி, மாடு, பன்றி, மீன் வளர்ப்பில் வளர்ச்சியை ஊக்குவிக்கவும், நோய்த்தொற்றை முன்கூட்டியே தடுக்கவும் எந்தவிதக் கட்டுப்பாடுகளும் இல்லாமல் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் வாரி இறைக்கப்படுகிறது. இதுவே நோய்க்கிருமிகள் கூடுதல் எதிர்ப்புசக்தியைப் பெறுவதற்கு முக்கியக் காரணம்.
அமெரிக்காவில் பயன்படுத்தப்படும் மொத்த ஆன்ட்டிபயாட்டிக்குகளில் 80 சதவீதம் கால்நடை வளர்ப்புக்கும், 20 சதவீதம் மனிதத் தேவைக்கும் பயன்படுத்தப்படுகிறது. அதைப்போலவே இந்தியாவில் கறிக்கோழி, மீன் வளர்ப்பில் பெருமளவு ஆன்ட்டிபயாட்டிக் பயன்படுத்தப்படுகிறது. எந்த அரசு விதிமுறைகளும் இதைக் கட்டுப்படுத்தவும் இல்லை, பயன்படுத்தப்படும் மொத்த அளவுக்கு எந்தக் கணக்கும் இல்லை என்பதுதான் வயிற்றைக் கலக்குகிறது.
எப்படிப் பாதிக்கிறது?
கிருமிகளின் எதிர்ப்பு சக்தி இரண்டு வகைகளில் மனிதர்களைப் பாதிக்கிறது. முதலாவது, கால்நடைகளுக்கு ஆன்ட்டிபயாட்டிக்கை குறைந்த அளவில் தொடர்ச்சியாகக் கொடுத்துவருவதன் காரணமாக, அவற்றின் உடலில் தொற்றும் பாக்டீரியா கூடுதல் எதிர்ப்புசக்தியைப் பெற்றுவிடுகிறது. ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்துக்கு எதிராகக் கூடுதல் எதிர்ப்புசக்தி பெறும் இந்தப் பாக்டீரியா, இறைச்சி உணவு வழியாக மனித உடலுக்குள் நுழைகிறது.
இரண்டாவது, கால்நடை உற்பத்திப் பொருட்களான இறைச்சி, முட்டை, பால் போன்றவை மூலமாக மனித உடலுக்குள் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் எச்சம் சேர்கிறது. இதனால் நம் உடலில் இருக்கும் பாக்டீரியாக்கள் கூடுதல் எதிர்ப்பு சக்தியைப் பெறுகின்றன.
இறைச்சி சாப்பிடாதவரும்...
அது மட்டுமில்லாமல் கால்நடைப் பண்ணையின் திட, திரவக் கழிவுகள் மூலம் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் எச்சமும், கூடுதல் எதிர்ப்பு சக்தி கொண்ட பாக்டீரியாவும் மனிதர்களின் உடலை அடைய நிறைய வாய்ப்பு உண்டு. கோழிப் பண்ணைகள், இறைச்சிக்கூடம், இறைச்சி விற்பனையகம் போன்றவை மூலமாகவும் இப்பிரச்சினைகள் அதிகரிக்கின்றன. இதன் மூலம் இறைச்சி உண்ணாதவர்களையும் இந்தப் பிரச்சினைகள் பாதிக்கக்கூடும் என்பதுதான் நாம் ஒவ்வொருவரும் உணர வேண்டியது.
கறிக்கோழி வளர்ப்பில் குஞ்சு பொரித்த முதல் நாளில் இருந்து, நோய்த்தொற்றைத் தடுப்பதற்காகக் குஞ்சுகளுக்கு ஆன்ட்டிபயாட்டிக் செலுத்தப்படுகிறது. அத்துடன், கோழிப் பண்ணைகளில் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் வளர்ச்சி ஊக்கிகள் (antibiotic growth promoters - AGPs) என்பது பிரிக்க முடியாத ஒன்றாக இருக்கிறது. பிராய்லர் கோழிக் குஞ்சுகள் வாழ்நாள் முழுக்கச் சாப்பிடும் தீவனம், ஆன்ட்டிபயாட்டிக் கலக்கப்பட்டே தரப்படுகிறது. இப்படிச் செய்வதன் மூலம் இந்தக் கோழிக் குஞ்சுகள் சதைப்பற்றுடன் கொழுகொழுவென வளரும், அதேநேரம் இக்குஞ்சுகள் தீவனத்தை அதிகம் சாப்பிடாது. இதனால் உற்பத்தியாளர்களுக்குத் தீவனச் செலவு பெருமளவு குறையும் என்கிறது சி.எஸ்.இ.
ஒரு பண்ணையில் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்துகளுக்கு ஆண்டுக்கு ரூ. 2 லட்சம் செலவாகிறது என்றால், ரூ. 1.75 கோடிக்கு மேல் கோழிப்பண்ணை உரிமையாளருக்கு லாபமாகக் கிடைக்கிறது.
பரிந்துரை அவசியமில்லை
அது மட்டுமில்லாமல், எந்த நோயும் தொற்றாதபோதும்கூட, பண்ணையில் உள்ள அனைத்துக் கோழிகளுக்கும் துணைச் சிகிச்சைக்குத் தரப்படும் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்து குறிப்பிட்ட இடைவெளிகளில் புகட்டப்படுகிறது. நோய்த் தடுப்பு நடைமுறையாக இது வழக்கத்தில் உள்ளது.
பொதுவாக ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்தை வாங்குவதற்குக் கால்நடை மருத்துவரின் பரிந்துரை அவசியம். ஆனால், ஆன்ட்டிபயாட்டிக் மருந்துகளும் ஆன்ட்டிபயாட்டிக் கலக்கப்பட்ட தீவனங்களும் சந்தையில் மிகச் சாதாரணமாகக் கிடைக்கின்றன.
இறைச்சி உண்பவர்கள் ஆசைப்படும் வகையில் சிக்கன் லாலிபப்பும், கோழிக்காலும் கிடைக்கின்றன என்றாலும், அவற்றின் உற்பத்தி நடைமுறை ஆரோக்கியமானதாக இல்லை என்பது சி.எஸ்.இ. நடத்திய ஆய்வின் மூலம் தெளிவாகத் தெரிகிறது. இப்படி ஆரோக்கியத்தை அடகு வைத்து உற்பத்தி செய்யப்படும் கறிக்கோழிகள், நம் உடலில் ஏற்படுத்தும் பாதிப்புகளைப் பற்றி அடுத்த வாரம் பார்ப்போம்.

வாங்க (கலப்பட) டீ சாப்பிடலாம்!

களைப்பாய் வருகிறது...கண்களில் படுகிறது டீக்கடை. சூடாய் ஒரு டீ. சுறுசுறுப்பு தொற்றிக்கொண்டாலும், சுரீர் என்றொரு வலி வயிற்றில் எட்டிப்பார்க்கிறது. அத்தனைக்கும் காரணம் கலப்பட தேயிலைதான். மனிதன் மனசாட்சியே இல்லாமல் செய்யும் கலப்படங்கள் கோடி கோடி.
ஏழைகளும், கீழ்தட்டு, நடுத்தட்டு வர்க்கமும் இந்தியாவில் வாங்கிப் பயன்படுத்தும் தேயிலை கலப்படக் குப்பை என்ற பகீர் உண்மை வெளிச்சத்துக்கு வந்துள்ளது. பல இடங்களில் அரசு அதிகாரிகளால், குறிப்பாக தமிழ்நாட்டில் நடத்தப்படும் திடீர் சோதனைகளில், இந்த உண்மை வெளியாகி உள்ளது. கலப்பட டீ தொழிற்சாலைகள் இருப்பதும் கண்டறியப்பட்டது.
தரமான தேயிலைத் தூள் கிலோ ரூ.400 முதல் ரூ.550 வரை விற்கப்படும்போது, தேநீர் கடைகளில் நேரடியாகவே கலப்படத் தேயிலைத் தூள் கிலோ ரூ.220-க்கு விற்கப்படுகிறது. இந்த கலப்பட தேயிலைத்தூள் மூலம் தயாரிக்கப்படும் தேநீர் சிவப்பு நிறத்தில் காணப்படுகிறது. மேலும் ரசாயனம் கலந்த சாயப்பொடி என்பதால் ஏராளமான தேநீர் தயாரிக்க முடிகிறது. இதனால் கடைக்காரர்கள் லாபநோக்கத்துடன் கலப்படத் தேயிலையை மட்டுமே வாங்கி கொள்ளை லாபம் பெறுகின்றனர்.
கலப்பட டீ த்தூள் எப்படி தயாரிக்கப்படுகிறது?
@ அரிசி உமியைப் பொடியாக அரைத்து நன்றாக வறுத்தெடுப்பர். பின்னர் சாயப்பொடி (பார்பிராஜின்) எனப்படும் ரசாயனப் பொருளை கலப்பர். 
@ உபயோகப்படுத்திய தேநீர் தூளை நன்கு உலர்த்திவிட்டு, அதில் பெரிய நிறுவனத்தின் தேயிலையை சிறிதளவு கலந்து, பார்பிராஜின் என்ற ரசாயனப் பொருளைக் கலந்து விற்பனை செய்வர்.
@ புளியங்கொட்டையை அரைத்து பொடியாக்கி அதில் பார்பிராஜின் ரசாயனப் பொருளை கலந்து விடுவார்கள்.
@ கிராமங்களில் கிடைக்கும் இலவம்பஞ்சுக் காயைப் பறித்து, காயவைத்து அரைத்து தேயிலைத் தூளுடன் கலந்து விடுகிறார்கள். இதில் தயாரிக்கப்படும் தேநீர் அடர்த்தியாக, படு ஸ்ட்ராங்காக இருக்கும். பால் எவ்வளவு தண்ணீராக இருந்தாலும் தேநீர் திக்காகவே இருக்கும்.


@ முந்திரிக் கொட்டையின் தோலைக் காய வைத்து பொடியாக்கி, தேயிலைத் தூளுடன் கலக்கிறார்கள். நிறத்தைக் கூட்டுவதற்காக இதனுடன் சோடியம் கார்பனேட் ரசாயனத்தைச் சேர்க்கிறார்கள். சலவை சோப்புடன் சேர்க்கப்படும் ஆபத்தான ரசாயனம் இது! இதுதான் இருப்பதிலேயே குமட்டல் வரக்கூடியது.
@ மஞ்சனத்தி இலையைக் காய வைத்து அரைத்து, காய்ந்த குதிரைச் சாணத்துடன் கலந்து தேயிலையுடன் கலப்படம் செய்தால், கண்டே பிடிக்க முடியாதாம்.
இதனால் வரும் பாதிப்பு என்ன?
இதைத் தொடர்ந்து பருகுபவர்கள் நுரையீரல் பாதிப்பு, சிறுநீரகக் கோளாறு, இரைப்பை கோளாறு, மூட்டு வலி உள்ளிட்ட பல்வேறு நோய்களால் பாதிக்கப்படுகின்றனர். கலப்பட தேயிலைத்தூள் விற்றதற்காக, ஆசியா டீ நிறுவனம், தமிழ்நாடு மாநில நுகர்வோர் நல நிதியத்துக்கு ரூ.25 லட்சம் இழப்பீடு வழங்க வேண்டும் என நுகர்வோர் நீதிமன்றம் கடந்த ஆண்டு ஒரு வழக்கில் உத்தரவிட்டது.
உணவுப் பொருள் கலப்படத் தடுப்புத் துறைக்கு அனைத்து மாவட்டங்களிலும் அலுவலகங்கள் உள்ளன. கடுமையான சட்டமெல்லாம் இருக்கிறது. இந்தக் குற்றத்தை தடுக்க அரசு பெரு முயற்சி செய்ய வேண்டும்
கலப்பட டீ யை கண்டறிவது எப்படி?
மை உறிஞ்சும் தாளில் சிறிது தேயிலையை வைத்து, அதன் மீது சில துளி தண்ணீர் விட்டால், நல்ல தேயிலையின் 'ரெங்' மிக மெதுவாக தாளில் பரவும். கலப்பட தேயிலையின் 'ரெங்' தாறுமாறாய் ஓடும். இது ஈசியான வழி.
மற்றொரு வழி 
கண்ணாடி டம்ளரில் குளிர்ந்த நீரை ஊற்றி உங்கள் ஃபேவரைட் கடையின் தேயிலைத் தூளை ஃபிரெண்ட்லியாக வாங்கி, ஒரு சிட்டிகை விடுங்கள். உடனடியாகப் பொன் நிறமாக தண்ணீர் மாறினால் அதுதான் கலப்படத் தூள்! 
தேயிலைச் செடியின் நுனியில் இருக்கும் மென்மையான இரட்டை இலை, அதன் நடுவில் இருக்கும் ஒரு மொட்டு, இவற்றை ஒட்டிக் கீழே இருக்கும் லேசாக முற்றிய இலை ஒன்று… இதைப் பறித்து சுமார் எட்டு மணி நேரம் மிஷினில் வாட்டி, ரோலரில் அரைத்தால் அதுதான் ஒரிஜினல் தேயிலைத் தூள். 
இதைக் குளிர்ந்த நீரில் கொட்டினால், நீரின் நிறம் மாற பத்து நிமிடங்களுக்கும் மேல் ஆகும். 
எச்சரிக்கையாக இருங்கள். அல்லது வெளியே தேநீர் அருந்துவதை அடியோடு தவிர்த்து விடுங்கள்.

TIME TO CATCH UP


Catch the street vendor, too

Can you comment on how many foods have been rejected by FSSAI so far and why?
Companies like Tata Starbucks syrups, Amway Nutrilite range, Del Monte, Ferrero, General Mills, Kelloggs India, Oriflame, Ranbaxy and Mcain to name a few have been asked to withdraw some of their products from the market as they are still awaiting approval.
How do our regulations compare with those of other countries?
The Indian food safety authority has old redundant laws from the PFA act of 1954, and the industry has been pleading with FSSAI to harmonise them with CODEX standards which are approved by WHO and United Nations. There is an urgent need for international norms and practices to be adopted and the old redundant regimen should be done away with. Things seem to be finally moving in that direction now, for the PMO is said to have given a stricture to food safety authorities to adapt to the international practice of sampling.
What are the current trends in Indian food importing patterns?
The new mantra is gluten-free products, health food and speciality food items. The upscale markets have a great appetite for these categories which entail our importers to expand their portfolios.
What changes and modification do food importers seek to bring with FIFI. How you convene your voice to the government/policy-makers?
We at FIFI seek the opening up of the F&B sector with lowering of customs tariff, reducing non-tariff barriers, and updating of animal and plant quarantine laws. We also look for upgrading of airport infrastructure, especially for international dairy and meat products. In fact, we have recently given our suggestions on the draft of the FSS Act and also talking to various ministries on related matters.
Besides, our forum has been working closely with FSSAI since its inception to evolve better understanding of food laws and create a healthy trade environment for compliance. We also come out with a periodic report with risk-based analyses to educate the trade.
How are imported foods monitored in the country?
Any product entering Indian soil has to go through stringent norms before being allowed into the market. These also include proper lab tests. We would like a level plain field for all food and beverage products whether produced in India or abroad.
The introduction of FSSAI has brought some clarity on issue and is a reform appreciated by the industry. One must also understand that the quality of food products is also governed by factors like temperature, humidity and cleanliness. Consumers have to adhere to the storage conditions of the product to get the optimum quality.
nWhat changes and modification do food importers seek to bring with FIFI. How you convene your voice to the government/policy-makers?
We at FIFI seek the opening up of the F&B sector with lowering of customs tariff, reducing non-tariff barriers, and updating of animal and plant quarantine laws. We also look for upgrading of airport infrastructure, especially for international dairy and meat products. In fact, we have recently given our suggestions on the draft of the FSS Act and also talking to various ministries on related matters.
Besides, our forum has been working closely with FSSAI since its inception to evolve better understanding of food laws and create a healthy trade environment for compliance. We also come out with a periodic report with risk-based analyses to educate the trade.
What is the impact of adulterated food on the health of our citizens?
The cost of bad health is not only borne by the citizens but also has a negative impact on the health of the nation. Citizens are becoming more prone to adulterations because the most amazing aspect of food safety in India is that FSSAI does not wish to bring traditional foods under its ambit. Therefore, a sweetshop could be using rancid carcinogenic oil to fry its samosas, bhaturas or kachoris but nothing can be done about it because it falls under the category of traditional Indian food. Similarly, we have street vendors serving the most unhygienic food under highly unclean cooking conditions, but we never hear of FSSAI monitoring them. That’s because these small-time sweetshops and roadside eateries will not make as big news as say a big company or a multinational that has been caught adulterating its food.
Can we hope for better food safety standards in the country?
There is an expeditious need to update our food safety standards and create a healthy environment for consumers without any fear. FSSAI should have a joint committee with consumer groups, industry associations and technical people and discuss the various concerns of the trade. They also need to enhance their lab infrastructure with new innovative technologies. Besides, the FSSAI should also have a technical officer in their head office which would help create better understanding of the various concerns of the industry.

Students, teachers fall ill after eating school canteen food

GURGAON: More than 60 students and 10 teachers of Shiv Nadar School fell ill on Thursday after having lunch at the school cafeteria. 
Some students complained of uneasiness, dizziness and stomachache while boarding the bus to go home, around 3.30pm. A few also started vomiting. While some of them were rushed to the school's in-house dispensary for treatment, most of the students were taken to various private hospitals by their parents. Their condition is now stable. 
Students and teachers reportedly had sandwiches and dalia for breakfast, and rice, mixed vegetables, dal and rotis for lunch. A parent, who does not wish to be named, told TOI, "It appears to be a case of food poisoning. My son complained of dizziness and uneasiness as soon as he returned from school. He has recovered now. From now on, we plan to pack his breakfast and lunch." 
A teacher, on condition of anonymity, confirmed, " There seems to be an issue with the food, as I experienced severe stomachache an hour after lunch. Most of the students who complained of stomachache and vomiting are from Grade 1 to Grade 6." 
The case came to the fore when a parent sent an email to deputy commissioner T L Satyaprakash on Thursday night, following which he asked the health department to collect food samples from the school canteen. District food safety officer D K Sharma and his team collected samples from the school on Friday. " We inspected the kitchen and collected samples of rice, wheat flour, sauce, curd, sambar dal, and sent them to a laboratory," said Sharma. 
Satyaprakash said, " I have recommended that a committee be formed comprising three to four parents. We will take action as per the recommendations of the committee. We have requested the principal to consider recommendations of the parent teachers' association as well. Regarding the contamination, the food safety department is looking into the case." 
Some parents alleged 20 more students fell sick once again on Friday. While school authorities admitted that 60 students had fallen ill on Thursday, they refused to accept that any student complained of food poisoning on Friday. The school also rubbished claims that any teachers fell ill on Thursday. 
In a media statement, a school official said, " A private caterer, Caterman Private Ltd, is responsible for operating the kitchen in the school canteen. We always keep a check on the quality of food, and regularly get food samples tested in an accredited laboratory. Besides, a food committee comprising teachers also checks the food for quality before serving it to students." 
In an email sent to parents, the principal of Shiv Nadar School wrote, " It has been distressing for us to hear that the students have been unwell. We are investigating the matter and will file a report soon."

Of rotten apples and toxins in the food basket

The Maggi fiasco has shed light on other food adulterants crowding our plates
It’s been more than a month since the controversy erupted over Maggi noodles, following allegations on the presence of elevated levels of lead and flavour-enhancer Monosodium glutamate (MSG) in the product.
Far from being resolved, the controversy has left a trail of questions on packaged and natural foods, its contaminants and related health impact, and the systems in place to catch and recall faulty products.
Consumers may be bewildered by the different verdicts coming in from States and countries on the safety of Maggi noodles, even as India ordered the product off market-shelves. But as the story now unravels in the Courtroom, some clarity may emerge from this exercise.
Overshadowed by the regulatory proceedings though is another ingredient in the soup, with ramifications across the food basket.
Source of the matter
“What has not been nailed is how lead was found in the product,” says Amit Sengupta of Jan Swasthya Abhiyan. “Is it from the manufacturing process or raw materials used in the product? And doesn’t that raise the possibility of similar contaminants in other products as well?”
He tells us that heavy metals like mercury and lead, even in small dozes, are known to accumulate in the body affecting the intellectual development in children and the immune and nervous systems in adults.
“Industry and regulatory surveillance needs to be increased on other such contaminants as well, including pesticide residues, antibiotics used in food (poultry/ honey) etc.” “Processed food by its very nature concentrates contaminants and needs to be regulated, as it includes additives, preservatives, taste-enhancers etc,” explains Sengupta.
Resolving the noodle controversy and pinning down the lead-source becomes crucial in shining a light on practices involving other food products. Common lead sources include paint, plumbing, water, and even the flour-mills that grind the raw material for noodles, observe industry and regulatory experts.
Dangerous levels
On pesticide residue, a recent study by the Agriculture Ministry monitoring this nationally found 509 of the total 16,790 samples having pesticide residue above the Government-mandated permissible limit.
The samples included vegetables, fruits, spices, red chilli powder, curry leaves, rice, wheat, pulses, fish/marine products, meat and egg, tea, milk and surface water. “Though the contaminated samples accounted for 3 percent of the total, when it comes to food, such a risk should not to be taken,” says an agricultural expert.
“It is early stages for fruits and vegetables, but the Government needs to undertake sample studies from different regions to understand the existing lay of the land in terms of water and soil contamination etc,” says Sengupta. It can then make the broader changes in agricultural, storage and transportation practices from where contamination arises, he adds.
With packaged products, the responsibility lies with the manufacturer to ensure that food ingredients are free of contaminants, from source to the product sold to the consumer. 
Ubiquitous lead
Standing by the safety of its product, Maggi-maker Nestle gives a broad explanation on the lead presence.
“Lead occurs in the earth’s crust and is present in air, soil and dust,” the food-maker says. It goes on to add, “atmospheric lead from industrial pollution or leaded petrol can contaminate food through deposition on agricultural crop plants, soil lead can be the result of inappropriate applications of pesticides, fertilizers or sewage sludge.”
As a result, international standards allow limited levels of lead in various foods. “Low levels of lead in food may be unavoidable, because of the ubiquitous nature of lead in the modern industrial world. However, following good agricultural and manufacturing practices can help minimise lead contamination of foods,” it agrees.
“This being the ground reality, India needs infrastructure for an efficient product recall system, where a product can be recalled even on the suspicion of contamination,” says Amit Khurana, Programme Manager (Food safety and toxins), Centre for Science and Environment. “Lead is not any odd metal, it is a toxic metal on the lines of mercury,” he adds.

Sunfeast Yippee ban: ITC says not consulted, Gujarat FDCA contests view


This is second time in a month when a packaged food co has said that it was not informed or allowed to present its point of view when banning its product
A day after the Gujarat government banned Sunfeast Yippeenoodles and Bambino macaroni in the state, ITC, maker of the former, said it was not informed or allowed to present its position on the matter.
"We would like to categorically state that the company has not received any communication from the state authorities regarding the levels of lead in Sunfeast Yippee noodles being higher than the permissible limit," an ITC statement said. "We are deeply pained that no opportunity was given to the company to explain its position as required by law."
This is the second time in a month when a packaged food company has said it was not informed or allowed to present its point of view before its product was banned.
The Indian subsidiary of Swiss major Nestlé had indicated the same when taking the Food Safety & Standards Authority of India (FSSAI), the country's apex food regulator, to court last month, saying the ban and recall of its instant noodle Maggi was arbitrary and against the practice of natural justice.
It is unclear whether ITC move court over the decision of the Food and Drugs Control Administration (FDCA) of Gujarat to ban its noodles in the state.
When contacted, FDCA Commissioner HG Koshia said, "If we find a certain product is unfit for consumption we can ban its sale and distribution suo motu. We have already sent a communication to the company on the matter. No further sale or distribution of Sunfeast Yippee is to be allowed and company will have to withdraw the existing batches from the market."
According to Koshia, while checking various batches of noodles, the authority found certain samples of Yippee containing lead above the permissible limit. "Of the 133 samples of various brands of noodles tested, 33 failed the lead test. Of them, 28 samples were of Nestle's Maggi and the remaining of brands like Sunfeast Yippee and Bambino macaroni," he said.
Koshia added the proportion of lead in Sunfeast Yippee was higher than 3.4 particles per million (ppm). This was above the permissible limit of 2.5 ppm for lead, he said.
Denying this, ITC said it had carried out tests on 576 samples across 263 unique batches of Sunfeast Yippee in the recent past. Tests were conducted at FSSAI-approved laboratories in India as well as in Italy and Singapore.
"These tests have found that the lead content in all the samples was either not detected, or much below the prescribed limit under the food safety regulations. Given that such a large number of results undertaken in reputed laboratories in India and abroad have unanimously confirmed that the company's noodles are compliant with food safety regulations, it is surprising to find this allegation of higher lead content," the company added.

DINAMANI NEWS


Editorial: Testing FSSAI’s tests

UK/Singapore results show FSSAI in a very bad light
Even when the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) was making it appear Nestle’s Maggi noodles were India’s biggest food hazard, it looked more than a bit odd since there were conflicting reports from regulators in various states. The food regulators’ tests in Goa, Maharashtra and Kerala, for instance, found no problems with the noodles while Delhi, Uttarkhand and Gujarat found a problem in terms of the lead and MSG levels. All of this, however, pales now that food regulators in both Singapore and the UK have found Maggi products fine. Not surprising then, that food processing minister Harsimrat Kaur Badal has said that FSSAI was creating ‘an environment of fear’. After banning 9 variants of Maggi, FSSAI blacklisted over 500 products including a breakfast cereal from Kellogg’s and 33 items from Starbucks. While every country is free to come up with its own standards depending upon its average food basket, there is an urgent need to relook both the testing protocols as well as the actual capability of the FSSAI to deliver. In the Maggi case, for instance, there was the issue of whether the tastemaker had to be tested separately or whether the noodles should be prepared with the tastemaker and then tested since that is how it is consumed—the UK and Singapore regulators have used the latter method.
There is also the issue of whether FSSAI even has the capability of doing the job assigned to it. As Delhi-based lawyer Kunal Kishore pointed out in his column in FE (goo.gl/2YDBZv), many of the standards prescribed by FSSAI fall in a legal grey zone—indeed, there is even a Supreme Court case pending on FSSAI’s powers. With a budget of a mere R56 crore in FY14, FSSAI’s annual report itself says ‘enforcement of the FSS Act is difficult in the absence of a network of accredited food testing laboratories’. There are a total of 82 accredited laboratories across the country—of which, a mere 5 test the food in all of eastern India. Perhaps why, in a country the size of India, FSSAI managed to examine just 64,593 samples in FY12, found 8,247 to be ‘non-conforming’, launched 6,845 prosecutions and got just 764 convictions. All of which suggests that food safety standards in India are very strict, or that they are observed more in the breach—given the reality of how street food is prepared, the latter seems the more likely case. Now that the Maggi controversy and its aftermath have brought the issue to the fore, the government needs to re-examine the FSSAI structure and find ways to strengthen it and provide it with the necessary funds. Indeed, it is not just FSSAI, most regulatory/inspecting agencies in India are hugely understaffed and underfunded compared to their global peers.

Experts says Nestle will recover from Maggi hit

The revenue loss is likely to be around Rs 700 crore
The ban on sales of instant noodles Maggi is something that manufacturer Nestle India is going to forget in a hurry. 
Apart from a likely hit to the brand equity of Maggi, the revenue loss is likely to be around Rs 700 crore for the company.
“We expect one-time costs of Rs 420 crore and a revenue loss of Rs 700 crore, from around four months of Maggi sales in CY15. We expect Maggi to be back on shelves in three months from now, assuming timely Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) approvals,” broking firm Quant said in a recent note.
Going forward, we believe that Nestle should recover from this hit in CY16 and may gain further market share in the instant noodles division post re-launch, helped by its more stringent quality standards supported by an aggressive marketing campaign which competitors might find difficult to match, Quant added.
The FSSAI had on June 5, 2015, ordered Nestle India to withdraw and recall the nine approved variants of its Maggi Instant Noodles from the market having been found unsafe and hazardous for human consumption, and stop further production, processing, import, distribution and sale of the product with immediate effect. FSSAI had also asked Nestle to withdraw and recall Maggi Oats Masala Noodles with tastemaker for which risk/safety assessment has not been undertaken and product approval has not been granted.
According to a recent report by industry body Assocham, sale of instant noodles crashed as much as 90 per cent post the issues with Maggi. According to Assocham, instant noodles sales were around Rs 350 crore a month before the Maggi issue broke out and has dipped to around Rs 30 crore a month post the whole controversy. Brand consultants, however, believe that the issue is unlikely to have any long- term impact on the brand.
“If you look at the past, similar issues have cropped up with Cadbury and colas. But they have bounced back better than ever, and so, it should not be a difficult task for Maggi to recover lost market share after it is allowed to be sold in the Indian markets once again,” a brand consultant who did not wish to be quoted said.

Punjab has a big fat problem: Our cows no longer desi

Punjab CM Parkash Singh Badal asks food regulator to review 60-year-old rule stipulating higher fat content for Punjab milk, Union Agriculture Minister backs him.
Parkash Singh Badal, cow milk, Punjab cow milk, cow milk fat content, cow milk standards, Harsimrat Kaur Badal, FSSAI, punjab news, india news, nation newsLong before Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal publicly attacked the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for creating an environment of “fear” in the industry and called for streamlining of regulations, another Badal had taken up with the food regulator the need to review a 60-year-old regulation.
For more than two years now, Harsimrat Kaur’s father-in-law and Punjab Chief Minister Parkash Singh Badal has been trying to convince the regulator that cow milk standards need an urgent review.
The regulator’s Prevention of Food Adulteration Act of 1957 specifies that cow milk in Punjab must have a higher fat content of 4 per cent compared with 3.5 per cent in rest of India.
The Badal government’s argument is simple: in the last many decades, cross-bred cows have replaced the desi ones, and the former do not yield high fat milk.
After first demanding a review in January 2013 — many letters have since been exchanged among the state and Centre’s agriculture and health ministries — Badal raised the issue again recently in a meeting on skill development with Central ministries in Delhi.
In February this year, Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh subsequently wrote to his health counterpart J P Nadda, requesting him to direct the FSSAI to review cow milk standards and bring uniformity in fat content across the country.
In his letter, Radha Mohan Singh said, “The fact is that these standards were fixed long back when desi breeds of cattle with low milk yield and high fat content dominated. The cross breed cattle have higher milk yield and lower fat content. It is, therefore, necessary that this disparity is rectified and a uniform standard across the country is maintained.”
He informed Nadda that the issue has been taken up with FSSAI through his ministry’s Department of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries, through letters dated January 14, 2013, October 15, 2013, July 28, 2014 and October 27, 2014.
It is not just Punjab where cows have to deliver milk with 4 per cent fat. Even Chandigarh and Haryana cows have to meet this norm to meet FSSAI standards.
In Odisha and Mizoram, the food regulator has specified fat content of 3 per cent, lower than 3.5 per cent for the rest of India.
According to the Union Agriculture Ministry, the cross-bred cattle population in Punjab is about 6.83 lakh compared with 1.66 lakh indigenous cattle in 2007, which works out to 80 per cent of the population.
In fact, Punjab even undertook a study titled “Structural shifting the milk composition of cattle with increase in cross breed species in Punjab — Time to revise milk standards” in three districts of Bathinda, Gurdaspur and Ludhiana.The study revealed that average fat content of Holstein Friesian cross-bred cattle milk is 3.7 per cent. The results have been shared with the Central government.
The FSSAI has said it has to follow a set of eight steps before it can change the Food Safety and Standards Regulations 2011.

FC WEEKEND NEWS







பெங்களூரில் இருந்து கொண்டு வரப்பட்ட ₹15 லட்சம் மதிப்பிலான புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் வணிக வரித்துறை நடவடிக்கை

சேலம், ஜூலை 11:
பெங் க ளூ ரில் இருந்து தமி ழ கத் துக்கு மினி லாரி மூலம் கொண்டு வரப் பட்ட ₹15 லட் சம் மதிப் பி லான புகை யிலை பொருட் களை தொப் பூ ரில் வணிக வரித் து றை யி னர் பறி மு தல் செய் த னர்.
சேலம் கோட்ட வணிக வரித் துறை (செய லாக் கம்) இணை ஆணை யா ளர் ஞான கு மார், துணை ஆணை யா ளர் பத் மா வதி, வணிக வரித் துறை அலு வ லர் சண் மு கம் ஆகி யோர் கடந்த 8ம் தேதி இரவு 9 மணி ய ள வில் தொப் பூர் சோதனை சாவடி அருகே வாகன தணிக் கை யில் ஈடு பட்ட னர். அப் போது, அந்த வழி யாக வந்த மினி லா ரியை நிறுத் து மாறு சைகை காட்டி னர்.
ஆனால் மினி லா ரியை ஓட்டி வந்த டிரை வர், வாக னத்தை நிறுத் தா மல் சென் றார். இதை ய டுத்து, வணிக வரித் துறை அதி கா ரி கள் அந்த லாரியை தொடர்ந்து சென்று, தொப் பூர் கண வாய் பகு தி யில் மடக்கி பிடித் த னர்.
பின் னர், லாரியை நிறுத் தா மல் சென் றது தொடர் பாக டிரை வ ரி டம் விசா ரித் த னர். மேலும், லாரி யில் என்ன உள் ளது என கேட்ட னர். அதற்கு, வீட்டிற்கு தேவை யான சாமான் கள் இருப் ப தா க வும், அதை நாகர் கோ வி லுக்கு எடுத்து செல் வ தா க வும் டிரை வர் கூறி யுள் ளார். சந் தே க ம டைந்த அதி கா ரி கள் லாரியை சோதனை செய் த னர்.
இதில், 140 பெட்டி களில் அர சால் தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள் வைக் கப் பட்டி ருந் தது தெரி ய வந் தது. இதை ய டுத்து, சுமார் ₹15 லட் சம் மதிப் பி லான அந்த புகை யிலை பொருட் களை வணிக வரித் துறை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். மேலும் மினி லா ரியை ஓட்டி வந்த அம் பா ச முத் தி ரம் பகு தியை சேர்ந்த பாப நா சம் (40) என் ப வ ரி டம் இது குறித்து விசா ரணை நடத்தி வரு கின் ற னர்.
விசா ர ணை யில், பெங் க ளூ ரில் இருந்து புதுச் சே ரிக்கு புகை யிலை பொருட் களை எடுத்து சென் றது தெரிய வந் தது. இதை ய டுத்து, பறி மு தல் செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் களை, சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு நிய மன அலு வ லர் அனு ரா தா வி டம் அதி கா ரி கள் ஒப் ப டைத் த னர்.

DAILY THANTHI NEWS


MAALAI MALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



FSSAI briefs Parliamentary panel on Maggi controversy

Consumer Affairs Ministry officials informed the panel about the growing concerns of consumers regarding safety of packaged food products
Food safety regulator FSSAI on Friday briefed a Parliamentary panel about the Maggi controversy and regulation of toxic contents in packaged food items.
Senior officials of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) and Health Ministry made presentation before the Parliamentary Standing Committee on Food and Consumer Affairs, headed by Telugu Desam Party MP J C Divakar Reddy.
FSSAI informed about all actions taken by the regulator in last one month against companies selling sub-standard food products, sources said.Consumer Affairs Ministry officials informed the panel about the growing concerns of consumers regarding safety of packaged food products, they added. Last month, FSSAI had banned Nestle’s Maggi, saying it is “unsafe and hazardous” for human consumption after it found excessive levels of lead and taste enhancer monosodium glutamate (MSG). Consequently, Nestle had to recall Maggi from markets. With FSSAI cracking the whip further, HUL withdrew its Knorr Chinese noodles and Indo Nissin recalled its Top Ramen noodles, pending approval from the regulator. Meanwhile, the Consumer Affairs Ministry has decided to file a complaint with the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC) on the Maggi issue.

DINAMANI NEWS


கலப்பட புகார் எதிரொலி சேலம் மண்டியில் 8.5 டன் வெல்லம் பறிமுதல்


சேலம், ஜூலை 10:
சேலத் தில் உள்ள ஏல மண் டிக்கு விற் ப னைக்கு வந்த 8.5 டன் கலப் பட வெல் லத்தை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர்.
சேலம் சிவ தா பு ரம் செல் லும் வழி யில் உள்ள மூலப் பிள் ளை யார் கோயில் அருகே சேலம் மாவட்ட கரும்பு வெல்ல உற் பத் தி யா ளர் கள் சங் கத் திற்கு சொந் த மான ஏல மண்டி உள் ளது. இங்கு பல்ே வறு பகு தி களை சேர்ந்த வியா பா ரி கள், ஏல அடிப் ப டை யில் வெல் லத்தை வாங்கி செல் வர்.
வாரத் தில் ஞாயிற் றுக் கிழமை தவிர அனைத்து நாட் களி லும் ஏலம் நடக் கும். நேற்று காலை இங்கு கரும்பு உற் பத் தி யா ளர் கள், வெல் லம் உற் பத் தி யா ளர் கள், வெல்ல வியா பா ரி கள் பங் கேற்ற முத் த ரப்பு கூட்டம் சேலம் உணவு பாது காப் புத் துறை சேலம் மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா தலை மை யில் நடந் தது. இந்த கூட்டத் தில் வெல் லம் உற் பத் தி யா ளர் களுக்கு உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் பல் வேறு அறி வு ரை களை வழங் கி னர்.
இந்த கூட்டத் திற்கு பிறகு டாக் டர் அனு ராதா மற் றும் அதி கா ரி கள் மண் டி யில் விற் ப னைக்கு வந்த வெல் லத்தை சோத னை யிட்ட னர். உற் பத் தி யா ளர் கள் கொண்டு வந்த வெல் லத்தை ஆய்வு செய் த தில், உணவு பாது காப்பு சட்டத் தில் கூறப் பட்டுள்ள விதி மு றை களை மீறி, வெல் லத் தில் கலப் ப டம் செய் யப் பட்டி ருந் தது கண் டு பி டிக் கப் பட்டது.
சர்க் கரை அதி க ள வில் கலந் தும், வெளிர் மஞ் சள் நிறம் கிடைப் ப தற் காக, வேதிப் பொ ருட் களை கலந் தி ருப் ப தும் தெரி ய வந் தது. இவ் வாறு 7 வண் டி களில் கொண்டு வரப் பட்ட 8.5 டன் கலப் பட வெல் லத்தை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். பின் னர் அதில் மாதிரி எடுக் கப் பட்டு, சோத னைக் காக உடை யாப் பட்டி யில் உள்ள உணவு பகுப் பாய்வு கூடத் திற்கு அனுப்பி வைக் கப் பட்டது. இத னால் உற் பத் தி யா ளர் கள் அதிர்ச் சி ய டைந் த னர். பின் னர் உணவு பாது காப்பு சட்டத் தில் கூறப் பட்டுள்ள விதி மு றை களை பின் பற்றி உற் பத்தி செய் யப் பட்ட வெல் லத்தை மட்டுமே மண் டிக்கு கொண்டு வர வேண் டும் என உற் பத் தி யா ளர் களுக்கு அறி வு றுத் தப் பட்டது.
இது குறித்து உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா கூறி ய தா வது: வெல் லம் மண் டிக்கு கலப் பட வெல் லம் வரு வ தாக சென்னை உணவு பாது காப்பு துறை கமி ஷ ன ருக்கு புகார் சென் றது. அவ ரது உத் த ர வின் பேரில் இந்த சோதனை நடத் தப் பட்டது. வெல் லத்தை முழு வ து மாக கரும் புச் சாறு கொண் டு தான் தயா ரிக்க வேண் டும்.
கரும் புச் சா றுக்கு பதி லாக அதி க ளவு சர்க் கரை கலந்து வெல் லம் தயா ரிக் கின் ற னர். மேலும் வெளிர் மஞ் சள் நிறம் வரு வ தற் காக சூப் பர் பாஸ் பேட், சப் போ லைட் போன்ற வேதிப் பொ ருட் க ளை யும் உற் பத் தி யா ளர் கள் கலக் கின் ற னர்.
இந்த கலப் பட வெல் லத்தை சாப் பி டும் போது, வயிறு தொடர் பான உபா தை கள் ஏற் ப டும். தொடர்ந்து சாப் பி டும் போது புற்று நோயும் ஏற் ப ட லாம். கடந்த சில மாதங் கள் வரை உற் பத் தி யா ளர் கள் நல்ல முறை யில் வெல் லத்தை உற் பத்தி செய்து வந் த னர். தற் போது மீண் டும் கலப் ப டம் செய்ய ஆரம் பித் துள் ள னர். மேலும் சர்க் கரை அதி க ள வில் கலப் ப தால், கரும்பு விற் ப னை யா வ தில்லை என் றும் விவ சா யி களும் புகார் தெரி விக் கின் ற னர். இவ் வாறு டாக் டர் அனு ராதா கூறி னார்.
செவ் வாய் பேட்டை நகர வெல்ல வியா பா ரி கள் சங்க தலை வர் கென் னடி கூறி ய தா வது: மக் களுக்கு நல்ல வெல் லத்தை விற்க நாங் கள் தயா ராக இருக் கி றோம். ஆனால் இங்கு வியா பா ரி க ளால் தள் ளு படி செய் யப் ப டும் கலப் பட வெல் லத்தை, நாமக் கல் பிக் கி லி பா ளை யம், ஈரோடு சித் தோடு, தர் ம புரி பாலக் கோடு, திண் டுக் கல் உள் ளிட்ட இடங் களுக்கு கொண்டு சென்று உற் பத் தி யா ளர் கள் விற் பனை செய் கின் ற னர்.
சேலத்தை போல், அந் தந்த மாவட்ட அதி கா ரி களும் தீவிர சோதனை நடத்தி கலப் பட வெல் லத்தை பறி மு தல் செய்ய வேண் டும். அப் போது கலப் பட வெல் லத்தை தடுக்க முடி யும். இவ் வாறு கென் னடி கூறி னார்.
அதிகாரிகள் அதிரடி
உற் பத் தி யா ள ருக்கு நிபந் த னை கள்
* வெல் லத் தில் எக் கா ர ணத்தை கொண் டும் சர்க் கரை கலக் கக் கூ டாது.
* வெல் லம் சிப் பம் தைத்து கொண்டு தான் வர வேண் டும்.
* ஒவ் வொரு சிப் பத் தி லும் உற் பத் தி யா ளர் முக வரி போட்டு கொண்டு வர வேண் டும்.
* வெல் லம் கொண்டு வரும் டெம் போ வில் படுதா போட்டு மூடி கொண்டு வர வேண் டும்.
* இவை அனைத் தும் இருந் த தால் தான் வெல் லம் ஏலம் விடப் ப டும்.
இவ் வாறு ஏல மண் டி யில் உள்ள அறி விப்பு பல கை யில் நிபந் தனை பட்டி யல் ஒட்டப் பட்டுள் ளது.

உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் மீண்டும் எச்சரிக்கை:8,400 கிலோ கலப்பட வெல்லம் பறிமுதல்

சேலம்:சேலம், சிவதாபுரத்தில் உள்ள வெல்லமண்டிக்கு, நேற்று சர்க்கரை கலந்து உற்பத்தி செய்து, விற்பனைக்கு கொண்டு வரப்பட்ட, 8,400 கிலோ வெல்லம் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது. "கலப்பட வெல்லம் விற்பனைக்கு வந்தால், கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்' என, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் அனுராதா, வெல்ல ஆலை உரிமையாளர்களுக்கு எச்சரிக்கை விடுத்துள்ளார்.சேலம், சிவதாபுரம், மூலப்பிள்ளையார் கோவில் அருகில், வெல்லம் ஏல மண்டி உள்ளது. ஓமலூர், காமலாபுரம், வட்டக்காடு, ஒட்டத்தெரு, வெள்ளாளப்பட்டி, நாலுக்கால்பாலம், தீவட்டிப்பட்டி உள்ளிட்ட இடங்களில், 100க்கும் மேற்பட்ட வெல்ல ஆலைகள் உள்ளது.
இங்கு உற்பத்தி செய்யப்படும், வெல்லம், சிவதாபுரம் ஏல மண்டியில் ஏலம் விடப்படும். செவ்வாய்ப்பேட்டை மற்றும் சுற்று வட்டார பகுதிகளில் இருந்து வியாபாரிகள் வெல்லத்தை வாங்கி செல்வர்.
சேலத்தில் உள்ள பெரும்பாலான வெல்ல ஆலைகளில், சர்க்கரை கலந்து வெல்லம் உற்பத்தி செய்யப்படுவதாக, சென்னை உணவு பாதுகாப்பு துறை ஆணையருக்கு புகார் சென்றது.
சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் அனுராதா, நேற்று சிவதாபுரத்தில் உள்ள வெல்ல மண்டியில் திடீர் ரெய்டுக்கு சென்றார். ஆய்வின் போது, ஏழு வேனில், சர்க்கரை கலந்து உற்பத்தி செய்யப்பட்ட வெல்லம் இருப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. ஒவ்வொரு வண்டியிலும், தலா, 1,200 கிலோ, வெல்லம் வீதம், மொத்தம், 8,400 கிலோ பறிமுதல் செய்யப்பட்டது.
இதுகுறித்து சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் அனுராதா கூறியதாவது:
வெல்லம் தயாரிக்க கரும்பை மட்டுமே பயன்படுத்த வேண்டும். ஒரு டன் கரும்பில், 100 கிலோ வெல்லம் தயாரிக்க முடியும். ஆனால், ஆலை உரிமையாளர்கள், சர்க்கரையை கிலோ 20லிருந்து, 22 ரூபாயக்கு வாங்கி வந்து, வெல்லம் தயாரிக்கின்றனர். வெல்லத்தை கிலோ, 45ல் இருந்து, 50 ரூபாய் வரை, விற்பனை செய்கின்றனர்.
வெல்லத்தை தயாரிக்க 70 பிபிஎம் (பாஸ்பர் மில்லியம்) கெமிக்கல்லை பயன்படுத்தலாம். இதனால், உடலுக்கு தீங்கு ஏற்படாது. ஆனால், இவர்கள் சூப்பர் பாஸ்பேட் (உரம்), சஃபாலைட் (தொழிற்சாலை கெமிக்கல்) ஆகியவற்றை பயன்படுத்தி வெல்லம் தயாரிக்கின்றனர்.
வெல்லம், மஞ்சள் நிறத்தில் காட்சியளிக்க, ஒரு சில ரசாயனங்களை கலக்கின்றனர். இதை பயன்படுத்தும் மக்கள், உடல் நலம் பாதிக்கப்படும். ஓமலூர் பகுதியில் உள்ள பெரும்பாலான ஆலைகளில் இருந்து, வாகனங்களில் வெல்லத்தை கொண்டு வருபவர்கள், எந்தவித பாதுகாப்பு, சுகாதாரம் இல்லாமல் எடுத்து வருகின்றனர்.
சுகாதாரத்துறையில் பெறப்பட்ட அனுமதி, வெல்லம் உற்பத்தி செய்யப்பட்ட தேதி, அளவு உள்ளிட்ட எந்த விவரங்களும் இல்லாமல் எடுத்து வருகின்றனர். உணவு பாதுகாப்பு விதிமுறைக்குட்பட்டு, 100 சதவீதம், கரும்பு சாற்றிலிருந்து வெல்லத்தை தயாரிக்க அறிவுறுத்தப்பட்டுள்ளது. ஆலை உரிமையாளர்கள் தொடர்ந்து, இதே போல விதிமுறைக்கு புறம்பாக செயல்பட்டால், ஆலைகளுக்கு சீல் வைப்பது உள்ளிட்ட கடுமையான நடவடிக்கை மேற்கொள்ளப்படும்.இவ்வாறு, அவர் கூறினார்.

கலப்பட புகார் எதிரொலி சேலம் ஏல மண்டியில் விற்பனைக்கு வந்த 8.5 டன் வெல்லம் பறிமுதல்


சேலம், ஜூலை 9-
சேலம் சிவ தா பு ரம் செல் லும் வழி யில் உள்ள மூலப் பிள் ளை யார் கோயில் அருகே வெல்ல ஏல மண்டி உள் ளது. இங்கு வாரந் தோ றும் திங் கள், வியா ழக் கி ழ மை களில் ஏலம் நடக் கும்.
இன்று காலை நூற் றுக் க ணக் கான உற் பத் தி யா ளர் களும், வியா பா ரி களும் ஏலத் திற் காக வந் தி ருந் த னர். ஏலம் நடந்து கொண் டி ருந்த போது, மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா தலை மை யி லான அதி கா ரி கள் திடீ ரென மண் டி யில் சோத னை யிட்ட னர். உற் பத் தி யா ளர் கள் கொண்டு வந்த வெல் லத்தை ஆய்வு செய் த தில், உணவு பாது காப்பு சட்டத் தில் கூறப் பட்டுள்ள விதி மு றை களை மீறி, வெல் லத் தில் கலப் ப டம் செய் யப் பட்டி ருந் தது கண் டு பி டிக் கப் பட்டது. சர்க் கரை அதி க ள வில் கலந் தும், வெளிர் மஞ் சள் நிறம் கிடைப் ப தற் காக, வேதிப் பொ ருட் களை கலந் தி ருப் ப தும் தெரி ய வந் தது. இவ் வாறு 7 வண் டி களில் கொண்டு வரப் பட்ட 8.5 டன் கலப் பட வெல் லத்தை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். பின் னர் அதில் மாதிரி எடுக் கப் பட்டு, சோத னைக் காக உடை யாப் பட்டி யில் உள்ள உணவு பகுப் பாய்வு கூடத் திற்கு அனுப்பி வைக் கப் பட்டது. இத னால் உற் பத் தி யா ளர் கள் அதிர்ச் சி ய டைந் த னர். பின் னர் உணவு பாது காப்பு சட்டத் தில் கூறப் பட்டுள்ள விதி மு றை களை பின் பற்றி தயா ரிக் கப் பட்ட வெல் லத்தை மட்டுமே மண் டிக்கு கொண்டு வர வேண் டும் என உற் பத் தி யா ளர் களுக்கு அறி வு றுத் தப் பட்டது.
இது குறித்து உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா கூறு கை யில், வெல் லத் தில் கலப் ப டம் செய் வ தாக, சென்னை உணவு பாது காப்பு துறை கமி ஷ ன ருக்கு புகார் சென் றது. அவ ரது உத் த ர வின் பேரில் இந்த சோதனை நடத் தப் பட்டது. வெல் லத்தை முழு வ து மாக கரும் புச் சாறு கொண் டு தான் தயா ரிக்க வேண் டும். ஆனால் 75 சத வீத சர்க் க ரை யும், 25 சத வீத கரும் புச் சா றும் கலந்து வெல் லம் தயா ரிக் கப் ப டு கி றது. மேலும் வெளிர் மஞ் சள் நிறம் வரு வ தற் காக சூப் பர் பாஸ் பேட், சப்போ லைட் போன்ற வேதிப் பொ ருட் க ளை யும் உற் பத் தி யா ளர் கள் கலக் கின் ற னர்.
இந்த கலப் பட வெல் லத்தை சாப் பி டும் போது, வயிறு தொடர் பான உபா தை கள் ஏற் ப டும். தொடர்ந்து சாப் பி டும் போது புற்று நோயும் ஏற் ப ட லாம். கடந்த சில மாதங் கள் வரை உற் பத் தி யா ளர் கள் நல்ல முறை யில் வெல் லத்தை உற் பத்தி செய்து வந் த னர். தற் போது மீண் டும் கலப் ப டம் செய்ய ஆரம் பித் துள் ள னர். மேலும் சர்க் கரை அதி க ள வில் கலப் ப தால், கரும்பு விற் ப னை யா வ தில்லை என் றும் விவ சா யி களும் புகார் தெரி விக் கின் ற னர் என் றார்.
செவ் வாய் பேட்டை நகர வெல்ல வியா பா ரி கள் சங்க தலை வர் கென் னடி கூறு கை யில், மக் களுக்கு நல்ல வெல் லத்தை விற்க நாங் கள் தயா ராக இருக் கி றோம். ஆனால் இங்கு வியா பா ரி க ளால் தள் ளு படி செய் யப் ப டும் கலப் பட வெல் லத்தை, நாமக் கல் பிக் கி லி பா ளை யம், ஈரோடு சித் தோடு, தர் ம புரி, பாலக் கோடு, திண் டுக் கல் உள் ளிட்ட இடங் களுக்கு கொண்டு சென்று உற் பத் தி யா ளர் கள் விற் பனை செய் கின் ற னர். சேலத்தை போல், அந் தந்த மாவட்ட அதி கா ரி களும் தீவிர சோதனை நடத்தி கலப் பட வெல் லத்தை பறி மு தல் செய்ய வேண் டும் என் றார்.
விஷ மும், கலப் ப ட மும் ஒன் று தான்
அதி கா ரி கள் வெல் லத்தை பறி மு தல் செய்த போது, உற் பத் தி யா ளர் ஒரு வர், இந்த ஒரு முறை என்னை மன் னித்து விடுங் கள். இனி இது போன்ற தவறு நடக் காது என முறை யிட்டார். அதற்கு உணவு பாது காப்பு துறை அதி காரி அனு ராதா, கலப் ப டம் செய் வ தும், விஷத்தை கொடுத்து மக் களை கொல் வ தும் ஒன் று தான் என கோப மாக கூறி னார். அதன் பின் அந்த உற் பத் தி யா ளர் அங் கி ருந்து சென்று விட்டார்.

MAALAI MALAR NEWS



Adulterated jaggery seized


The officials of the Food Safety Department conducted surprise check in the jaggery market in the city on Thursday and seized adulterated items.
Jaggery auction is conducted in the market near Moolappilayar Temple every Monday and Thursday.
When the auction was in progress on Thursday morning, a team of officials, led by T. Anuradha, District Designated Officer, Food Safety Department, conducted surprise check.
The team inspected the jaggery being auctioned, and noticed that some of the stock was adulterated.
The manufacturers had mixed white sugar and some chemicals for getting the needed colour while producing the jaggery, in violation of Food Safety Act.
The officials seized 8.5 tonnes of adulterated jaggery and the samples were sent to the Food Testing Laboratory.
Dr. Anuradha addressing the producers and traders present at the auction centre told them to ensure that non-adulterated jaggery alone is brought for auctioning. The jaggery manufacturers should not involved in manufacturing adulterated items that are harmful for consumption, she said.
Dr. Anuradha said that complaints were received by the Food Safety Commissioner on the production of adulterated jaggery in the district, based on which the surprise inspection was conducted at the auction centre and the godown. The jaggery should be produced using only the sugarcane juice. But, some of the manufactures add white sugar.

FSSAI CEO seeks recall of Bombay HC order permitting Maggi export

MUMBAI: The Chief Executive Officer of FSSAI has moved to alter the taste of relief for Nestle India which was recently permitted by the Bombay high court to export its 2-minute Maggi noodles, still banned in India. 
In a plea served fresh on Thursday on lawyers for the state, the CEO of the Food Safety Standard Authority of India (FSSAI) who on June 5 had banned Maggi from store shelves across India, is now seeking a "recall, clarification or modification" of the June 30 HC order. Nestle India, a group company of the global food giant founded in 1866 in Vevey, Switzerland had petitioned the HC against the ban by FSSAI. 
The HC in a four-line order had said, "It is clarified that the petitioners (Nestle India Ltd) are permitted to export the items, which have been manufactured by them'' before adding, "It is further clarified that Nestle is permitted to carry on export activities.'' The HC bench headed by Justice V M Kanade had then fixed July 14 as the next hearing date and till then continued its earlier interim order declining to stay the ban but offering Nestle a 72-hour protection against coercive steps. 
The CEO Yudhvir Singh Malik, through his "authorised officer Ais Kumar", has now filed an application in the HC to question how permission for export could be granted without hearing him or seeking his stand. His application is likely to be heard on July 14, along with the main matter. 
On June 12, the HC had refused to stay the June 5 domestic ban on Maggi as well as the June 6 ban order of the Food Commissioner of Maharashtra issued after 30 samples in a lot of 72 tested positive in various labs countrywide for presence of lead beyond permissible limits. Nestle India has maintained that its products are safe for consumers and that tests conducted in its own labs, as well as labs abroad have established its safety. 
On June 30, Nestle India counsel Iqbal Chagla had however informed the HC that since June 5, 170 million packets of Maggi were incinerated out of 400 million packets or 27000 tons from the existing stock across the country The CEO, however, has now said that the June 30 HC order "is incomplete". In his application and affidavit affirmed on Wednesday, copies of which TOI has, he said, "The issue of permission to carry export activities was not taken up by the HC nor did the court enquire what stand the CEO had on the subject. The CEO was not asked to make any submissions during the hearing which his lawyer Mehmood Pracha attended on his behalf.'' "The order permitting export was passed without hearing the CEO of FSSAI.'' 
Pracha too in an affidavit recounted the proceedings of June 30 where he said the court had clarified that the 72-hour notice earlier ordered by the HC was only against coercive actions concerning recall of Maggi and other regulatory actions, the authority was permitted to take as per law. He said the order however "the clarification is not reflected in the June 30 order.'' He said he had clarified that the FSSAI and its CEO had "only asked Nestle to recall products found to be unsafe across the country. The company on its own was destroying the products without following due procedure.'' He said he had put a poser to the company that "if it felt their product (Maggi) is so safe... why don't they export them to other countries including the country of their origin which may be willing to accept these products despite them being declared unsafe in India.'' He added that the government authority was "not singling out Nestle.'' "Similar actions for similar defaults are being taken against other companies as well.''

Two-minute wake-up call


The Food Safety and Standards Authority of India ordered a nationwide ban on all variants of Maggi noodles on 5 June, leading to a massive food product recall — the biggest in the country so far. The recall was initiated after FSSAI authorities found lead beyond the permissible limit and monosodium glutamate without appropriate labelling in the popular two-minute noodles.
The food recall procedure involves removing a potentially harmful product from the market to ensure consumer safety and has been recognised as the most effective means of protecting public health globally. Earlier this year, the FSSAI had ordered the recall of several energy drinks, including Monster and Restless, due to non-compliance with safety standards. But this was not part of any systematic recall procedure in line with global practice.
Unlike Western countries such as the USA and European nations, India does not have an official recall policy, says Bejon Kumar Misra, an expert on consumer protection policy. Section 28 of the Food Safety and Standards Act, 2006, provide for recall of food products, but it does not specify necessary details, such as the role and responsibility of Food Business Operators, including manufacturers, retailers, importers and suppliers, timeline of the recall process, tracking of compliance and follow-up.
The absence of such critical guidelines explains why food companies such as Nestlé have acted less responsibly when it comes to safety standards. Despite excessive lead found in samples, Nestlé continues to maintain that Maggi noodles are safe and is contesting the recall order in court. This is in contrast to the recall of beef products in Europe by Nestlé in 2013 after finding horse DNA in two of its products. Unlike in India, the company took responsibility and apologised to consumers.
In some cases, recall has been voluntary — recall of Sunchips by Frito Lay’s and Special K red berries by Kellogg’s in the USA this year. Meanwhile, there have been 32 food recalls in Canada since March and 33 in the USA since April. “In general, food companies voluntarily perform recalls when approached by government agencies. However, there have been a few instances when they have not and the government has been forced to take legal action to remove the products from commerce,” says Tony Corbo, senior lobbyist at Food and Water Watch, a Washington-based consumer rights group.
The FSSAI had developed rules for recall in 2009, but there has been no update. None of the Authority’s officials were available for comment. In April this year, the apex food body issued a draft regulation, “Food Safety and Standards (Food Recall Procedure) Regulations, 2015, for public comments. It is open to the public for feedback till 1 August.
The draft is a comprehensive document on the recall process. Addressing the common interest of industry, government and consumers, it clearly mentions possible reasons or triggers for a food recall, methods of recall communication and role and responsibilities of FBOs. The draft puts the onus of recall largely on FBOs, with the food authority, Central and state, acting as a supervisory body to monitor progress.
As stated in the draft, a recall can be initiated due to any complaint or public health hazard identified by the manufacturer, consumer or food authority. With little variation, the proposed regulations are broadly in line with features of recall procedures adopted by several countries such as the USA, Canada and New Zealand.
While the draft incorporates most of international practices, it misses out on a few aspects that are integral to the international recall system. These include “recall classification”, which determines the level of hazard involved. Notably, the 2009 rules had such a provision. The latest draft also needs to be strengthened with respect to a safety alert system. The food authority should have a web-based facility to monitor the recall and keep consumers informed.
“The government recall mechanism needs to be more transparent,” says Devinder Sharma, a food and trade policy analyst. An example of such a transparent facility is Europe’s Rapid Alert System for Food and Feed. It details the list of product recalls that have taken place, product type, category, notification date, reasons of alert, hazards and action taken.
India urgently needs a comprehensive document on food recall and the FSSAI should finalise the proposed draft without much delay. “Product recall is a logical step in the regulatory system. Unfortunately, the Indian regulatory system is weak,” says politician Brinda Karat.
JP Dadhich, sub-regional representative, International Baby Food Action Network, a global network of organisations, welcomes the FSSAI move, saying it is a step in the right direction. “The challenge now is to finalise the guidelines quickly and implement them effectively,” he says.
Sharma notes that the recall of Maggi should serve as a wake-up call not only for the government but also the industry. Considering the huge number of food products available in the markets today, increasing cases of contamination and growing globalisation of food and food chains, India needs to have a system in place wherein an unsafe product can be timely put out of consumers’ reach, a system that can tell the end consumer in the remotest parts of the country about the risks associated with unsafe but available food.

Melamine limit in milk to be capped

PUNE: In a first for the country, the national food safety regulator has proposed to cap melamine content in milk and related products.
In a notification, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has proposed a permissible limit of 1mg of melamine in every kg of powdered infant formula, 0.15mg per kg in liquid infant formula and 2.5mg per kg in other foods. The regulator has also sought suggestions and objections from public on the same.
"The move comes under the Food Safety and Standards (contaminants, toxins and residues) Regulations, 2011, relating to residues. The move will help the implementing machinery like Food and Drug Administration (FDA) to keep check and take appropriate action if the limit exceeds the ceiling," said Dilip Sangat, assistant commissioner (food), FDA, Pune.
Shivkumar Kodgire, assistant commissioner (food), FDA, said, "The FSSAI has proposed that limits should be fixed for melamine as experts have expressed concerns about the presence of such chemicals in various milk products."
When added to food products, melamine can cause kidney stones and abnormalities leading to kidney failure.
In 2008, melamine was found in the products of 22 Chinese dairy companies and resulted in a global outcry about the standards of food safety in China
The Directorate General of Foreign Trade (DGFT) banned import of Chinese milk products in September 2008. The ban has been extended every year since then
The FSSAI has been created for laying down science-based standards for articles of food and to regulate their manufacturing, storage, distribution, sale and import to ensure the availability of safe and wholesome food for human consumption.

Crop Care Federation sends legal notice to Kerala Food Safety Commissioner

CCFI accuses the Kerala government of violating Food Safety and Standard Act, 2006 and requests state government to take action against the state food commissioner
Crop Care Federation of India (CCFAI), an association of crop protection product manufacturers, has sent a legal notice to Food Safety Commissioner of Kerala asking its department head, T V Anupama, to withdraw unfounded and unsubstantiated allegations levelled by her against Tamil Nadu farmers. Kerala government and its Food Safety Department had earlier accused Tamil Nadu farmers of supplying vegetables with excessivepesticides above the permissible levels.
CCFI also took stern notice of a recent statement made by Food Safety Commissioner of Kerala in an editorial story published under the headline “Kerala’s pesticide paranoia and organic farming campaign: Does the state have any real data?” in popular news portal ‘The News Minute’. As per the story Anupama said that according to her ‘observation’, vegetables sourced from Tamil Nadu were found with pesticides 5-10 times higher than the permissible levels.
After a detailed investigation CCFI is of the opinion that this claim is not just false, but also unsupported by any scientific proof. In fact, CCFI said that Anupama’s claims are contradictory to the observations of Dr Thomas Biju Mathew of Kerala Agricultural University who was head of the team that analysed vegetable samples allegedly from Tamil Nadu.
“Kerala government should investigate such malpractices and misuse of power by its officers. We urge the state government to take strict action against such irresponsible statement by its officers which have led to massive scare mongering among consumers in Kerala and financial loss for farmers in Tamil Nadu. We request the government to remove the Food Commissioner of Kerala, if found guilty, for her irresponsible act,” said Rajju Shroff, president, CCFI.
“CCFI has given the Food Safety Commission of Kerala an ultimatum of 15 days to withdraw its unfounded allegations after which the association will proceed with a criminal suit against the government and the food safety department under sections 500 (Punishment For Defamation), 504 (Intentional Insult with intent to provoke breach of the Peace), and 505 (Statements Conducing to Public Mischief) of the Indian Penal Code,” said CCFI in a press release.
Taking a strong objection to administrative overreach of Kerala Food Commissioner, S Ganesan, pubic & policy advisor to CCFI said Kerala government violated Food and Safety Standards Act 2006 by sending its team of officials to Tamil Nadu to visit farmers field for so called inspection; an act which was not permitted by the Food Safety Act thus making it arbitrary unlawful and questionable.
Ganesan added, “We regret to have to observe abuse of powers by Kerala Food Safety Authority with malafide motives. Their attempts to usurp timid farmers of Tamil Nadu is condemnable. This episode has unnecessarily tainted the image of vegetables supplied from Tamil Nadu to Kerala and has certainly impacted the Tamil Nadu farmers negatively.” CCFI also expressed doubts on the food safety officials’ claims of collecting 700 vegetable samples and has sought factual information about this.

Consumer health is paramount and companies must sell only healthy and safe food products: Ram Vilas Paswan

Ram Vilas Paswan said actions have rightly instilled the "fear" among those selling "sub-standard products".
A day after his Cabinet colleague Harsimrat Badal lambasted the Maggi crackdown for creating a fear psychosis in the food industry, Food Minister Ram Vilas Paswan today said these actions have rightly instilled the “fear” among those selling “sub-standard products”.
Paswan said consumer health is paramount and companies must sell only healthy and safe food products, even as he assured that the government was against any kind of “inspector raj”.
He was replying to a query about Badal’s comments yesterday that the recent action taken by the food safety regulator FSSAI, including against Maggi noodles of Nestle, has created an environment of fear and was discouraging innovations in the food sector.
Paswan, from BJP’s ally Lok Janshakti Party, is Minister for Food and Consumer Affairs, while another ally Akali Dal’s leader Harsimrat Kaur Badal is Minister for Food Processing.
“I don’t want to talk about the disadvantages of Maggi. But the recent crackdown on food items has definitely created fear in those companies which are manufacturing sub-standard food products in the country,” Paswan said.
“Now, those companies are fearing that the government is keeping a watch on them and can stake action,” he told reporters here at a media interaction organised by Press Club.
Asked specifically about Badal’s comments, Paswan said, “The Food Processing Minister has her own views and she will talk about the interest of her own ministry. What would be my objection to that? The government’s intention is to ensure that there is no panic in the market.

Consumer organisations upset over deadline extension for food business operators

Consumer organisations are disappointed over the extension of deadline by the Food Safety and Standard Authority of India for food business operators (FBOs) to obtain registration or licence under the Food Safety and Standards Act, according to president of Indian Consumer Rights Foundation A. Sankar.
He told The Hindu here on Wednesday that the deadline was first extended for six months until August 2012; then for 12 months till August 4 in 2013; for another six months up to February 4, 2014 and thereafter for one year up to February 4, 2015. It had been extended for six more months.
This unending deadline to register or to obtain licence by FBOs had compelled the consumer organisations to believe that this was done to send a message that State governments can be lenient in implementation of FSSA. Hence, the consumer organisations wanted the authorities concerned to direct the Food Safety and Standards Authority of India not to further extend the deadline for obtaining registration or licence.
District Designated FSSA Officer M. Jegadis Chandrabose said that out of 17, 659 FBOs, including 3, 963 government enterprises and 13, 696 private operators in the district, registration certificates had so far been provided to 7, 497 operators and licences to 542 operators. Since the deadline had been extended up to August 4, the officials were not forcing the operators, Dr. Chandrabose said.

After Maggi, Haldiram to be banned? Maharashtra government directs FDA to test products

Mumbai, July 9: After the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) banned the Maggi noodles across the country, other food products are also under scanner. The Maharashtra government on Wednesday directed its health regulator to check the products of Haldiram. The government asked the Food and Drug Administration (FDA) to collect and test sample of Haldiram products from market.
Minister of State for FDA Vidya Thakur said she has written to FDA Commissioner Harshdeep Kamble regarding collection of samples and their lab testing. She has also sought a report from FDA at the earliest. The government’s order came after the reports emerged that Haldiram’s packaged products have been banned in USA. The US FDA department banned many Haldiram’s items saying that Haldiram products such as the cookies, wafers and biscuits are not fit for consumption, they are ‘filthy, putrid or decomposed-otherwise unfit’. (Read also: United States Food and Drug Administration finds pesticides in Haldiram’s cookies, Wafers and biscuits!)
“This is a very serious matter. Since Haldiram products are manufactured in the state and consumed by a large number of people, it is necessary to find out if the snacks are fit for human consumption,” Thakur stated in the letter.
The Nestle’s noodles brand faced the heat and was recalled from markets after tests showed it contained lead beyond permissible limits. Will the Haldiram products also face ban in Maharashtra? Few sample have been already collected from Nagpur. Let’s wait for the reports.

When the cats are away



Lesser known instant noodle brands have been quick to respond to the absence of the biggies
In marketing parlance, retail stores give brands “the moment of truth”, or to put it in simpler words, the most important marketing opportunity for the brand to rise and shine in the consumer’s eyes.
Traditionally, brands put up attractive point of purchase (POP) displays to get the attention of customers at the retail point or displayed their products in the most attractive way they could. But the recent Maggi crisis has given way to a new mode of marketing – certificate-marketing. Now, some brands in the Rs. 3,000-crore instant noodle space display their product’s health certificate, that too on the racks of retail stores.
Last month, the FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India) directed Nestle India, the makers of Maggi instant noodles to “withdraw and recall all the nine approved variants of its Maggi Instant Noodles from the market having been found unsafe and hazardous for human consumption and stop further production, processing, import, distribution and sale of the said product with immediate effect.” Since then, even other brands like Hindustan Unilever’s Knorr Chinese Instant Noodles and Indo Nissin’s Top Ramen Noodles have been withdrawn from the market. Top Ramen was the third largest brand in the category after Maggi and ITC’s Sunfeast Yippee, in that order.
The flurry of activity in the last month has made the small players make a dash for shelf space in retail stores. One such player is Inbisco India, which markets the Joymee brand of instant noodles. In a communication to its trade partners, the brand claims to have become “an instant hit due to the special fried onion toppings”.
What makes Joymee’s retail strategy stand out from its competitors selling instant noodles is the fact that the brand has put up laminated “product quality certificates” in the rack where the instant noodles are sold. The certificate mentions that lead content in the masala of the noodles is well below permissible limits.
In a note to its trading partners, Joymee also notes that “no MSG is added in the Joymee Noodles product” although the pack makes no such claims. Despite repeated attempts, company executives were unavailable for comment.
Probably Joymee has decided to play safe with consumers as the FSSAI had directed Nestle India to rectify its label and remove the words “No added MSG” in order to comply with the related labelling regulations. According to the FSSAI order, MSG occurs naturally in ingredients such as hydrolysed vegetable protein, autolysed yeast, hydrolysed yeast, yeast extract, soya extracts, and protein isolate, as well as in tomatoes and cheese which sometimes form a part of the seasoning sachets.
“While FDA requires that these products be listed on the ingredient panel, the agency does not require the label to also specify that they naturally contain MSG. However, foods with any ingredient that naturally contains MSG cannot claim “No MSG” or “No Added MSG” on their packaging. MSG also cannot be listed as ‘spices and flavouring’”, says the FSSAI order.
To be one up on the competition, including some of the brands that are temporarily missing from the shelf, Joymee offers some value additions to the instant noodles preparation process as we know it. Apart from the sachet of seasoning that most instant noodles makers offer, Joymee also provides “fried onion toppings”. Will Joymee go on to create a niche for itself in the market, or will the return of the giants relegate it to the shadows? Only time will tell.
With inputs from K Raghavendra Rao and K Ram Kumar