Aug 18, 2015

TNAU to get integrated lab to test farm produce

By the end of this academic year, the Tamil Nadu Agricultural University will have a state-of-the-art laboratory to test fruits, vegetables and even end products made out of farm produce.
The products will be tested for quality, toxicity, microbial contaminants and nutritional value apart from testing pesticide residue.
The laboratory is being established at a total cost of Rs. 23.8 crore on 32,000 sq.ft. and construction has started. Funds have been allotted for procuring equipments for Rs. 18 crore.
“The problem we are facing is concerning tests for pesticide residues as per the Food Safety and Standards Act norms. The upcoming laboratory is established with futuristic plans to conduct tests to be carried out as per international standards, for export and for domestic consumption,” Vice-Chancellor of the university K. Ramasamy told The Hindu .
The facility will have two sets of equipment. The first set will be to render services to farmers and those who want to get agricultural produce and products tested. “The parallel laboratory will be established for giving hands-on training to students to ensure that the required manpower is made available,” he said. Students will be trained to collect samples, process them and analyse the value with international permissible limits. This will help the students become entrepreneurs to set up laboratories, when more certification laboratories would be required for certifying and labelling food products for export. The laboratory will also identify items that are not matching the food safety standards.
Products will be tested for toxicity, microbial contaminants and nutritional value

Panel mulls major changes in food safety rules

New Delhi: India's Food Safety and Standards Act may be amended after an expert committee suggested sweeping reforms in the process of granting licences to food product manufacturers.
The move coincides with the Maggi row which has put under limelight the role of Food Safety and Standards Authority of India in regulating the food sector and the level of compliance by FMCG companies.
Constituted in December 2014, the expert committee reviewed the FSS Act and has recently submitted its final report to the Health Ministry.
What may come as a major relief for the Food Business Operators (FBOs), the committee suggested easy and faster product approvals. If license is not issued within two months from the date of making the application or in case the application is not rejected, the company will be allowed to commence business, it said.
After the Maggi controversy, the product recall procedure and provisions have been questioned by the companies as the FSS Act has no provision for recall. Although the draft product recall regulation has been put on public domain for stakeholders comments, the committee has recommended that the food business operators are allowed to recall the food product from the market in case they have reasons for the food manufactured and distributed in unsafe.
Amendments in packaging and labeling have been another recurring consideration taken by FSSAI. The committee has suggested that industries should be given time to implement the changes and amendments in the rules for labeling and packaging should not be implemented with immediate effect as it leads to loss of the already distributed consignments in the market.
Shifting the onus of misbranding and mislabeling solely on the manufacturers and marketer and importers, the report suggests that retailers and sellers cannot be held liable for any damage to public health.
In an attempt to promote exports, the committee has recommended introduction of requisite provision in the Act or in Regulations, given the fact that the Act does not have one.

கிரில்டு ஃபுட் சாப்பிடலாமா?

கிரில்டு ஃபுட் சாப்பிடலாமா?
அசைவ உணவகங்களில் ஆவி பறக்க... சுடச்சுட... தட்டில் வைக்கப்படும் பச்சை, மஞ்சள், சிவப்பு நிற இறைச்சிகளின் சுவையும் நிறமும் நம்மைச் சுண்டி இழுக்கும். தீயில் நேரடியாகச் சுட்டும், தந்தூரி அடுப்புகளில், தணலில் காட்டப்பட்டும் தயாரிக்கப்படும் இந்த இறைச்சிகள், எண்ணெய் பளபளப்புடனும், எலுமிச்சை, வெங்காயம், வெள்ளரிக்காயால் அலங்கரிக்கப்பட்டு கொண்டுவரப்படும்போதே நாவில் எச்சில் ஊறும். தந்தூரி ரொட்டி, சிக்கன் மட்டும் அல்ல. இப்போது, பல்வேறு கிரில்டு உணவுகள் எல்லா நகரங்களிலும் கிடைக்கன்றன. எண்ணெயில் பொரிக்காமல், நெருப்பில் வாட்டிச் சாப்பிடுவது நல்லது என்ற கருத்தும் பரவலாக உள்ளது. உண்மையில், இது சரியா?

கிரில்டு உணவுகள் எப்படித் தயாராகின்றன?
இறைச்சியில் மசாலா தடவி, ஒருநாள் முழுவதும் அல்லது குறைந்தது ஆறு மணி நேரமாவது ஊறவைக்கின்றனர். இதனுடன், சாஸ், பதப்படுத்திகள், சுவையூட்டிகள் போன்ற அனைத்தையும் கலந்து , கிரில்டு பாக்ஸ் அல்லது தந்தூரி அடுப்பில் வேகவைக்கின்றனர். தீயில் 20 நிமிடங்களாவது சுட்டுஎடுக்கின்றனர். இறைச்சியை மட்டும் தீயில் சுட்டால், மோசமான விளைவுகள் அதிகம் இருக்காது. இறைச்சியுடன் எண்ணெய், மசாலா பொருட்கள், சுவை மற்றும் நிறத்துக்காகச் சேர்க்கப்படும் ரசாயனங்கள் நெருப்பில் வாட்டப்படும்போது, பாதிப்பை ஏற்படுத்துகின்றன.
இறைச்சிகள் தரமானவையா?
குறைவான விலையில் கிடைப்பதால், வெளிமாநிலங்களில் இருந்து முறையாகப் பதப்படுத்தப்படாத இறைச்சியைக்கூட வாங்கிப் பயன்படுத்துகின்றனர். மீதமாகும் இறைச்சியை ஃப்ரீஸரில் வைத்துப் பயன்படுத்துகின்றனர். ஃபிரஷ்ஷான இறைச்சியை வாங்கிச் சமைக்கும்போது பாதிப்பு இல்லை. ஆனால், முறையாகப் பதப்படுத்தப்படாத இறைச்சிகளால் பாதிப்புகள் ஏற்படுகின்றன. அசைவ ஹோட்டல்களில் 10, 15 முழுக் கோழிகள் கம்பியில் குத்தப்பட்டு கிரில் பாக்ஸில் சுழன்றுகொண்டே இருக்கின்றன. தவிர, மசாலாக்கள் தடவப்பட்ட நிலையில் இன்னும் நிறையக் கோழிகள், உள்ளே ஃப்ரீஸரில் வைக்கப்பட்டிருக்கின்றன. இவை அனைத்தும் ஒரே நாளில் தீர்ந்துவிடுவது இல்லை. எப்போது வெட்டப்பட்டது எனத் தெரியாத இறைச்சியைத்தான், நாம் வாங்கிச் சாப்பிடுகிறோம்.
என்னென்ன பாதிப்புகள் வரலாம்?
விதவிதமான சுவைகளில் உணவை ருசிப்பது தவறு இல்லை. ஆனால், இத்தகைய உணவுகள் முழுக்க முழுக்க சுவைக்காக மட்டுமே தயாரிக்கப்படுகின்றன. இதனால், உடலுக்குக் கேடு விளைவிக்கும் செயற்கை உப்பு மற்றும் நிறங்கள், சுவையூட்டிகள் சேர்க்கப்படுகின்றன. இதைச் சாப்பிடுவதால், முதலில் அல்சர் வரும். ரசாயனங்கள் கலக்கப்பட்டு பழைய இறைச்சியை சாப்பிடும்போது வயிறு தொடர்பான புற்றுநோயாக மாறுவதற்கான வாய்ப்புகள் அதிகரிக்கின்றன. எப்போதேனும் ஓரிரு முறை சாப்பிட்டால், பிரச்னை இல்லை. தொடர்ந்து ஆண்டுக்கணக்காக சாப்பிடும் பழக்கம்இருந்தால், அவர்களுக்குப் புற்றுநோய் வரலாம். இதயம், இதயக் குழாய்களில் அடைப்பு ஏற்படலாம். வயிற்றுப்போக்கு, ஒற்றைத் தலைவலி, வயிற்றுவலி மற்றும் எரிச்சல், புற்றுநோய் செல்கள் அதிகமாதல் போன்ற பிரச்னைகள் உருவாகும்.
தீயில் சுட்ட சோளம் நல்லது!
சோளத்தை சுட்டு விற்பார்கள். அதில் ரசாயனங்களோ, நிறங்களோ, செயற்கை உப்புகளோ, எண்ணெயோ சேர்ப்பது இல்லை. சோளத்தைச் சுட்ட பிறகுதான், சுவைக்காக உப்பு மற்றும் எலுமிச்சைச் சாறு சேர்க்கப்படுகின்றன. எனவே, இவற்றைச் சாப்பிடுவதால் எந்தவிதப் பாதிப்பும் ஏற்படாது.

FSSAI reviewing court's order, to decide on future course

The Bombay High Court had on August 13 quashed the orders of FSSAI and Maharashtra FDA banning nine variants of Maggi noodles in the country.
Food safety regulator FSSAI is reviewing the Bombay High Court order that last week quashed its order to ban Maggi, and has not yet decided if it will challenge the order in Supreme Court. 
The Bombay High Court had on August 13 quashed the orders of FSSAI and Maharashtra FDA banning nine variants of Maggi noodles in the country. 
The court had provided a conditional relief to the popular snack's manufacturerNestle India as it ordered a fresh test of samples in three independent laboratories across India.
"Nothing has been decided so far on approaching Supreme Court. As of now we are reviewing the court's order," a senior FSSAI official said. 
The court had said that if the fresh tests show that lead content was below permissible limit, then the company will be allowed to manufacture and sell Maggi again in the country.
When contacted a health ministry official said, "We are studying the order and will go by the rule book." Following the court's order, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) Chairman Ashish Bahuguna had said "Supreme Court option is neither ruled in nor ruled out."
Bahuguna also said that if he finds that the court had not taken regulator's submissions only then he will think of going to Supreme Court. FSSAI and FDA in first week of June had ordered the recall of Maggi noodles saying the samples of noodles tested by them contained 'lead beyond permissible limit'.

FSSAI may not appeal against Bombay High Court's order on Maggi

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) had banned the product on June 5 because of excessive lead content and mislabelling.

NEW DELHI: India's food regulator isn't likely to appeal against the Bombay High Courtdecision setting aside the ban on Maggi noodles, a top government official told ET, thus allowing the process stipulated by the division bench to proceed. In its ruling on August 13, the court said the Nestle India product has to be tested for lead content over the next six weeks at accredited laboratories in Hyderabad, Mohali and Jaipur. If the samples are found to be safe, Nestle can put Maggi noodles back on shelves.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) had banned the product on June 5 because of excessive lead content and mislabelling.
The order led to fierce criticism by some sections of the government, the most vocal of whom was food processing minister Harsimrat Kaur Badal, on the grounds that such moves would lead to a climate of fear and uncertainty and a freeze on investment.
This view appears to be holding sway, going by the statement of the official cited above. "The general view is that this decision should not be appealed against in the higher court," the official said. Another senior official said the high court order was a neutral one and therefore there was not much for appeal. "It's a neutral order...All it says is ban can be lifted only after the tests give an all-clear," the second official said. The final decision rests with FSSAI.
Desisting from an appeal will allow the case to be settled quickly, bringing to a close an issue that has brought negative publicity to the country's food administration regime, if the tests show the product is safe. Various overseas regulators have said Maggi noodles made in India is fit for consumption.
The Bombay High Court ruling was made on a petition filed by Nestle against the regulatory order.
The court said the regulator hadn't given the company enough opportunity to present its stand, which was a violation of natural justice. Some in government were of the view that effecting a ban was not the right way forward, especially in the manner in which it was carried out. The ban on Maggi noodles prompted many packaged food producers to withdraw similar products from the market fearing that they would be next. Food processing minister Badal said that an "inspector raj" had led to concerns among companies, stalling investment and threatening the government's Make-in-India programme.
The high court said any nationwide ban by FSSAI had to be justified by the regulator. The division bench said a showcause notice had not been issued before the ban and neither were samples tested at accredited laboratories, raising doubts over the results.
"We are very concerned with the public health and safety and hence those three laboratories will check, whether the lead content is within the permissible limits and will give its report to FSSAI within six weeks," the bench had said. "If the lead content is within the permissible limit of 2.5 ppm (parts per million), only then the company will be allowed to sell the product in the market."
The Narendra Modi government is seeking to drum up investment as it looks to generate jobs and boost economic growth. The Prime Minister is currently in the United Arab Emirates where he's seeking to encourage investors to put their money into India.
The government has said that it's trying to move away from the adversarial role adopted by the previous administration. Earlier this year, the government decided not to appeal against the transfer pricing case it lost to Vodafone in the Bombay High Court.
The ban on Maggi noodles and the voluntary withdrawal of other packaged food products are seen as having had an economic impact - in the index of industrial production data for June, the instant food category showed a decline of 42%. Meanwhile, a separate case against Nestle got underway at the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC) on Monday. The consumer affairs ministry is seeking damages of Rs 639.95 crore from the Swiss company for selling a "defective and hazardous" product.
Officials had said the Bombay High Court ruling wouldn't prevent the ministry from going ahead with its case. They said the basis of the case was different from the one in the high court. "We are fighting the case on grounds of unfair trade practices, sale of defective goods and sale of Maggi oats noodles to the public without product approval," said a Department of Consumer Affairs official.

தின்பண்டங்கள் விற்பனை ஜோர் தயாரிப்பு தேதி இல்லாத கடைக்காரர்களுக்கு எச்சரிக்கை

பழநி, ஆக.18:
பழநி பகு தி யில் தயா ரிப்பு தேதி இல் லாத தின் பண் டங் கள் விற் பனை ஜோராக நடந்து வரு கி றது.
பழநி கோயி லில் வரு டம் முழு வ தும் திரு விழா காலங் களில் லட் சக் க ணக் கான பக் தர் கள் வரு வது வழக் கம். இவ் வாறு வரும் பக் தர் களி டம் விற் பனை செய் வ தற் காக அடி வார பகு தி களில் ஏரா ள மான இடங் களில் தற் கா லிக சாலை யோர கடை கள் அமைக் கப் பட்டு விளை யாட்டு பொருட் கள், சிப்ஸ், கற் கண்டு, பேரீட்சை, அல்வா போன் றவை விற் பனை செய் யப் ப டு கின் றன.
சில கடை களில் கலப் பட மற் றும் தர மற்ற தின் பண் டங் கள் விற் பனை செய் யப் ப டு கின் றன. இது பற்றி பழநி உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் மோக ன ரங் கம் கூறி ய தா வது, பக் தர் களுக்கு தர மான, பாது காப் பான, கலப் ப ட மில் லாத, காலா வ தி யா காத உணவு பொருட் க ளையே விற் பனை செய்ய வேண் டும். உண வுப் பொ ருட் களை கையாள் வோ ருக்கு தொற் று நோய் எது மில்லை என உடல் ந லத் தகுதி சான்று கட்டா யம் பெற் றி ருத் தல் வேண் டும்.
உண வுப் பொருட் களை தயா ரிக்க பாது காக் கப் பட்ட குடி நீ ரையே பயன் ப டுத்த வேண் டும். அனு ம திக் கப் பட்ட இயற்றை அல் லது செயற்கை நிறங் களை சரி யான அள வில் மட்டுமே பயன் ப டுத்த வேண் டும். காலா வ தி யான எண் ணெய் கள் மற் றும் அனு ம திக் கப் ப டாத செயற்கை நிறங் களை பயன் ப டுத் தக் கூடாது. உண வுப் பொருட் களை தயா ரிக்க பயன் ப டும் நெய், வனஸ் பதி மற் றும் எண் ணெய் வகை களை வாடிக் கை யா ளர் கள் அறி யும் வகை யில் அறி விப்பு பல கை யில் தெரி யப் ப டுத்த வேண் டும்.
விற் ப னைக் கான உண வுப் பொ ருட் களை மூடிய நிலை யில், ஈக் கள், பூச் சி கள் மற் றும் தூசி கள் விழா த வாறு முறை யாக கண் ணாடி பெட்டி யி னுள் வைத்து விற் பனை செய்ய வேண் டும். தயா ரிப்பு தேதி, நிகர எடை, காலா வதி தேதி மற் றும் உண வுப் பொருட் களில் கலந் துள்ள கல வை கள் விப ரங் கள் குறிப் புச் சீட்டு வைத் தி ருக்க வேண் டும். எச் ச ரிக்கை ஏதா வது இருந் தால் அது கு றித்த விப ரங் களை குறிப் பிட வேண் டும்.
உண வுப் பொருட் களை சாக் க டை யின் மேல் வைத்து பொது மக் களுக்கு விற் பனை செய் யக் கூ டாது. மின ரல் ஆயில் போன்ற எண் ணெய் களை பேரிட் சை யில் தடவி விற் பனை செய் யக் கூ டாது. நகர்ப் ப கு தி யில் உண வுத் தொழில் செய் வ தற்கு உண வுப் பாது காப்பு மற் றும் மருந்து நிர் வா கத் து றை யி ன ரி டம் பதிவு அல் லது உரி மம் பெறு வது அவ சி யம். இவ் வி தி மு றை களை பின் பற் றாத கடைக் கா ரர் கள் மீது உரிய நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும். இவ் வாறு அவர் கூறி னார்.

DINAMANI NEWS



DINAMANI NEWS


DINAMALAR NEWS