Oct 16, 2015

Maggi factory workers rejoice as samples clear tests mandated by Bombay HC

NAINITAL: With Nestle India issuing a statement on Friday saying that Maggi samples had cleared the tests conducted by three laboratories as mandated by the Bombay High Court, and the organization will soon "commence production in their plants", the news was greeted with joy by the over 1,100 contractual workers and those associated with the production of the 2-minute noodle at the Nestle plant in Rudrapur. "It seems that our woes will come to an end soon. We were able to earn between Rs 8,000 to 12,000 per month while working in the factory. Since its closure, it has become very difficult to make ends meet," said Virendra Singh, a former contractual worker.
The 30-day extended ban on Maggi had ended in the first week of October, but no decision has been taken yet by the state government on extending or ending the ban in the state. Nestle representatives, when contacted, said that "they were in consultation with their legal cell about the sale of the product in the hill state." "In compliance with the orders of the honourable Bombay high court, we will now commence manufacture and will start selling only after the newly manufactured products are also cleared by the designated three laboratories. We are committed to reintroduce our beloved Maggi noodles at the earliest," said a company representative.
The news of Maggi production restarting was also welcomed by residents and shopkeepers. Sameer Saah, a resident of Nainital, said, "I have literally grown up eating Maggi. Because of the ongoing controversy, I have missed eating the noodles. Hopefully, we will have the product back on shelves in a better form soon."

Maggi clears lab tests, to begin manufacturing noodles soon

It’s official — your favourite instant noodles Maggi will be back soon.
Nestle India, maker of the country’s highly popular Maggi, on Friday announced all samples of recently-banned instant noodles have cleared the tests conducted by three laboratories as mandated by the Bombay High Court.
The move will now allow Maggi to be back on the shelves after it was banned over the presence of excess lead since June this year.
“All the 90 samples, covering six variants, tested by these laboratories are clear with lead much below the permissible limits,” Nestle India said in a statement. “In compliance with the orders of the Bombay High Court, we will now commence manufacture and will start selling only after the newly-manufactured products are also cleared by the designated three laboratories.”
The company said “it is committed to reintroduce Maggi into the retail market at the earliest”. However, analysts believe it could take up to six months to put back Maggi back on the shelves across India. “One of the challenges for Nestle is to fill up the pipeline again. From the day of production, it could take three to six months to reach out to the retailers in the far flung areas across India,” said Arvind Singhal, chairman of retail consultancy Technopak.
Various countries, including the US, the UK, Singapore, Australia and others have found Maggi noodles safe for consumption. Nestle claims to have conducted over 3,500 tests representing over 200 million packs in both national as well as international accredited laboratories with all the reports clear. “It is never easy to build the trust again… But an excellent communication plan and a crisp ad campaign could be a way out,” said Srinivas K Reddy, director, center for marketing excellence, Lee Kong Chian School of Business, Singapore Management University.
Retailers, however, reject the skepticism. “We missed Maggi because our customers missed it a lot,” said Darshana Shah, senior V-P, marketing, HyperCity, retail chain. “Despite the availability of many other brands, no brand was able to fill in the vacuum left by Maggi.”

உணவு பாதுகாப்பில் இந்தியா: சர்வதேச உணவுக் கொள்கை ஆராய்ச்சி நிறுவனம் தரும் அதிர்ச்சி!

“தனி ஒரு மனிதனுக்கு உணவில்லை எனில் இந்த ஜகத்தினை அழித்திடுவோம்” என்றார் பாரதி. இன்றும் ஒருவேளை உணவுக்கு வழியின்றி வறுமையில் வாடும் ஏழைகள் அதிகம். உயிர் வாழ உணவு அவசியம். அனைவருக்கும் உணவு கிடைப்பதை உறுதி செய்ய வேண்டியது அரசின் கடமை. இது மனித உரிமையும் கூட. பசியால் யாரும் வாடக்கூடாது, அனைவருக்கும் உணவு கிடைக்க வேண்டும் என்ற நோக்கத்தில் ஆண்டுதோறும் அக்.16-ம் தேதி, உலக உணவு தினமாக கடைபிடிக்கப்படுகிறது.
தொடக்கம்
1945 அக்டோபர் 16 -ம் நாளன்று ஐக்கிய நாடுகள் நிறுவனத்தின் ஐக்கிய நாடுகளின் உணவு மற்றும் வேளாண்மை அமைப்பு ஆரம்பிக்கப்பட்டது. இந்த நாளை நினைவு கூறும் வகையில்தான் நவம்பர் 1979 - ம் ஆண்டில் நடந்த 20-வது பொது மாநாட்டில் ஐ.நா, உலக உணவு தினத்தை அறிவித்தது. ஹங்கேரியின் முன்னாள் அமைச்சர் பால் ரொமானி என்பவரின் முயற்சியினால் தற்போது 192- க்கும் அதிகமான நாடுகளில் இந்நாள் கடைபிடிக்கப்படுகிறது.

இந்தியாவில் உணவு நிலை
உணவுப் பாதுகாப்பில் இந்தியா பின்தங்கிய நிலையில் உள்ளது. சர்வதேச உணவுக் கொள்கை ஆராய்ச்சி நிறுவனம் வெளியிட்ட புள்ளி விவரப்படி, உலக அளவில் பட்டினியால் பாதிக்கப்பட்டோர் தரப்பட்டியலில் இந்தியா அச்சுறுத்தலான நிலையில் இருப்பதாக தெரிவித்துள்ளது. 
ஊட்டச்சத்து குறைபாட்டினால் மகாராஷ்டிரா மாநிலத்தின் 3 மாவட்டங்களில் கடந்த 11 மாதங்களில் 1,274 குழந்தைகள் உயிரிழந்துள்ளனர். நந்தர்பர் மாவட்டத்தில் 662, பால்காரில் 418, தானேயில் 194 குழந்தைகள் என அதிர்ச்சி அளிக்கிறது புள்ளிவிவரங்கள். தானே மாவட்டத்தின் பிவாண்டி பகுதியில் சராசரி எடைக்கும் கீழ் உள்ள குழந்தைகளின் எண்ணிக்கை 2013-ம் ஆண்டு 286-ஆக இருந்தது. 
இந்தியாவில் ஊட்டச்சத்து குறைபாட்டினால் 19 கோடி பேர் பாதிக்கப்பட்டுள்ளதாக ஐ.நாவின் உணவு மற்றும் வேளாண் நிறுவனம் தெரிவித்துள்ளது. உலக நாடுகளில் மற்ற எந்த நாட்டை காட்டிலும், இந்தியாவில் அதிகப்படியாக மக்கள் ஊட்டச்சத்து குறைப்பாட்டால் பாதிக்கப்பட்டுள்ளதாக அந்நிறுவனம் தெரிவித்துள்ளது.


உலக அளவில் பசியோடு இருக்கும் மக்களின் எண்ணிக்கையானது, 2014-15 ஆண்டில் 795 மில்லியனாக குறைந்து உள்ளது. கடந்த 1990-92-ம் ஆண்டுகளில் பட்டினியாக இருக்கும் மக்களின் எண்ணிக்கையானது ஒரு பில்லியன் ஆகும். உலகில் உணவுப் பாதுகாப்பின்மை நிலைகுறித்து (‘தி ஸ்டேட் ஆப் புட் இன்செக்யூரிட்டி இன் தி வேல்ட் 2015’ ) ஐ.நா.வின் உணவு மற்றும் விவசாய அமைப்பு அறிக்கை சமர்ப்பித்து உள்ளது. இந்தியாவில் பட்டினி குறைந்து உள்ளது என்றும் குறிப்பிடப்பட்டு உள்ளது.
1990-92-ம் ஆண்டுகளில் பசியோடு இருந்த மக்களின் எண்ணிக்கை 210.1 மில்லியனாக இருந்தது. தற்போது 2014-15ல் 194.6 மில்லியனாக குறைந்து உள்ளது.
சர்வதேச விருது:
உலகளவில் அதிக உணவு உற்பத்திக்கு காரணமானவர்களை பாராட்டும் விதத்திலும், ஊக்குவிக்கும் விதத்திலும் சர்வதேச உணவு விருது, 1986 முதல் வழங்கப்படுகிறது. அமைதிக்கான நோபல் பரிசு வென்ற, நார்மன் போர்லாக் என்ற அமெரிக்கரின் முயற்சியால் இவ்விருது உருவாக்கப்பட்டது. இவ்விருது பெறுபவருக்கு 13 கோடி ரூபாய் வழங்கப்படுகிறது. இந்தியாவின் சார்பில் இதுவரை எம்.எஸ்.சுவாமிநாதன், வர்கீஸ் குரியன் உள்ளிட்ட ஆறு பேர் இவ்விருதை பெற்றுள்ளனர்.
விவசாயிகள் தங்கள் வறுமையினால் தற்கொலையை எதிர் கொண்டு வரும் சூழலில், இன்றும் நமக்கு கிடைத்த உணவை வீணடிக்கிறோம். அன்று முதல் இன்று வரை நம் மக்களில் பெரும்பாலானோர் விவசாயிகளையும் அவர்கள் படும் துயரத்தையும் எண்ணிப் பார்ப்பதில்லை. இனியாவது நமது நாட்டின் முதுகெலும்பாக இருக்கக்கூடிய விவசாயிகளை மதித்து, அவர்களால் கிடைக்கக்கூடிய உணவை வீணாக்காமல் அவர்களுக்கு நன்றி செலுத்துவோம்.

மேகி நூடுல்ஸ் பாஸ்: டிசம்பரில் மீண்டும் விற்பனைக்கு வருகிறது !

நிர்ணயிக்கப்பட்ட அளவை விட காரீயம் கூடுதலாக இருந்த காரணத்தினால்தான், மேகி நூடுல்ஸ்க்கு இந்தியாவில் தடை விதிக்கப்பட்டது.
சுவிட்சர்லாந்தை சேர்ந்த நெஸ்லே நிறுவனத்தின் தயாரிப்பான மேகி நுாடுல்ஸ், பல சர்வதேச நாடுகளில் விற்பனை செய்யப்பட்டு வந்தது. இந்தியாவில் தடை விதிக்கப்பட்டதையடுத்து, சுமார் 67 மில்லியன் அமெரிக்க டாலர்கள் மதிப்புள்ள மேகி நூடுல்ஸ் பாக்கெட்டுகள் அழிக்கப்பட்டன. 
இதற்கிடையே இந்த தடையை எதிர்த்து நெஸ்லே நிறுவனம் மும்பை உயர் நீதிமன்றத்தில் வழக்கு தொடர்ந்திருந்தது. மும்பை உயர் நீதிமன்றம், குறிப்பிட்ட ஆய்வகங்களில் மேகி நூடுல்சை ஆய்வு செய்து, விதிமுறைக்குட்பட்டு இருந்தால் விற்பனைக்கு அனுமதிக்கலாம் என உத்தரவிட்டிருந்தது.
இந்நிலையில், நெஸ்லே நிறுவனம் இன்று வெளியிட்டுள்ள அறிக்கையில்,'' மதிப்புக்குரிய மும்பை உயர் நீதிமன்றத்தின் அறிவுரைப்படி எங்களுக்கு ஒதுக்கப்பட்ட3 ஆய்வகங்களில் 6 வகை சுவை கொண்ட 90 ரக மேகி நூடுல்ஸ் பாக்கெட்டுகளை ஆய்வுக்கு அனுப்பியிருந்தோம். இதன் முடிவு அறிக்கை, தற்போது கிடைத்துள்ளது. அதில் அனுமதிக்கப்பட்ட அளவை விட, காரீயம் உள்ளிட்ட வேதிப் பொருட்கள் குறைவாகவே இடம் பெற்றுள்ளதாக கூறப்பட்டுள்ளது. 
இந்த ஆய்வு சர்வதேச மற்றும் இந்திய விதிமுறைகளுக்குட்பட்டு 3,500 முறை பரிசோதித்து பார்க்கப்பட்டுள்ளது. இங்கிலாந்து, சிங்கப்பூர், ஆஸ்திரேலியா ஆகிய நாடுகளில் பரிசோதனைக்கு அனுப்பப்பட்ட முடிவுகளும் கிடைத்துள்ளன. இந்தியாவில் தயாரிக்கப்படும் மேகி நூடுல்ஸ்கள் உண்பதற்கு ஏற்றவை என்று அறிக்கை வந்திருக்கிறது. 
மேலும் இனிமேல் தரக்கட்டுப்பாட்டு கொள்கையில் சமரசம் செய்து கொள்ளப்போவதில்லை. அதனால் இந்திய உணவு மற்றும் தரக்கட்டுப்பாட்டு கழகத்துடன் கைகோர்த்துக் கொண்டு இனி செயல்படப் போகிறோம்'' என கூறியுள்ளது. 
இந்த ஆண்டு டிசம்பர் மாதம் முதல் மேகி நூடுல்சை மீண்டும் விற்பனைக்கு கொண்டு வர நெஸ்லே நிறுவனம் திட்டமிட்டுள்ளது.

Test results find Maggi noodles safe; Nestlé shares surge 6.07%

All three laboratories mandated by the Bombay high court to test Maggi samples have cleared the noodles with lead much below the permissible limits
New Delhi: Nestlé India Ltd, the local arm of the Swiss packaged foods company Nestlé SA, on Friday said test results of Maggi noodles samples show that the noodles are safe.
“We have received test results from all three laboratories mandated by the Bombay high court (HC) to test Maggi noodles samples. All the 90 samples, covering six variants, tested by these laboratories are clear with lead much below the permissible limits,” the company said in a statement.
The Bombay HC, on 13 August, set aside a ban imposed by food regulator, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), on the sale of Maggi noodles and asked for retesting samples at three laboratories certified by the National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories in Pune, Hyderabad and Punjab.
Nestlé had moved the HC following the FSSAI order on 5 June asking the firm to immediately withdraw all nine variants of Maggi noodles, calling them “unsafe and hazardous” for human consumption.
Nestlé will now commence manufacturing the noodles. But, the freshly produced Maggi noodles will have to undergo tests as well. Nestlé India, in a statement, said the company will start “selling only after the newly manufactured products are also cleared by the designated three laboratories”.
However, the company did not indicate any time line for Maggi’s comeback. “We are committed to reintroduce our beloved Maggi noodles at the earliest,” it added.
“Nestlé India has always maintained that Maggi noodles are safe. It has conducted over 3,500 tests representing over 200 million packs in both national as well as international accredited laboratories and all reports are clear. In addition to these, various countries including the US, the UK, Singapore and Australia have found Maggi noodles manufactured in India safe for consumption,” the company said.
The company also said that it will continue to collaborate with FSSAI and other stakeholders.

HC directs Haryana not to enforce ban on tobacco sale

CHANDIGARH: In an interim relief to the tobacco manufacturing companies, the Punjab and Haryana high court on Wednesday ordered the Haryana government not to use coercive methods to implement its decision to ban sale of tobacco products in the state. Justice Paramjeet Singh of the HC passed these orders after examining the complete record of the state government on the basis of which Haryana had taken the decision.
With these orders, there would be no ban on sale and purchase of tobacco products in Haryana till November 28 when the case would come up for hearing again. The matter had reached the HC in the wake of a bunch of petitions filed by companies Dharampal Satyapal Limited (DS group) and Trimurti Fragrances Private Limited (producers of Zafrani Zarda), and Smokeless Tobacco Association - a registered body of chewing tobacco manufacturers, traders, dealers, suppliers of tobacco and related products.
The petitioners had challenged the September 3 orders through which the Haryana commissioner of food safety had imposed complete ban on manufacture and sale of chewable tobacco in the state. The counsel for the petitioners Mohan Jain had submitted that the Haryana government order was without jurisdiction as per the Food Safety and Standards Act, 2006, and was in conflict with the Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution) Act, 2003, which deals with the provisions of manufacture and sale of all types of tobacco.
Jain had submitted that while passing the order, the Haryana government had failed to take cognizance of the fact that tobacco in any food was prohibited by the above regulation, which made it very clear that tobacco was not a food product.
It was also argued that the petitioners couldn't be punished arbitrarily and be made to close their business of selling and manufacturing chewable tobacco on the basis of presumption that it caused damage to health of consumers without getting any corroborative evidence from any study being carried out by Haryana.
On September 3, the state food and drugs administration department had issued notification, under which, sale and purchase of tobacco products was prohibited for one year in the interest of public health. The ban also includes mix of other ingredients such as heavy metals, anti-caking agents except to the extent of specifically permitted as ingredients, silver leaf, binders, flavours, scents, fragrances, prohibited chemicals or any one of these ingredients.

Schools to be notified with the junk food guidelines

The country’s apex food regulator, FSSAI, has put up draft guidelines on its website intended to monitor the consumption of junk food by school children.
Under the draft guidelines, which were first submitted to the court last year, food high in fat, salt or sugar will not be sold within 50 metres of a school’s premises. This includes an array of food & beverages commonly consumed by school children including chips, ready-to-eat noodles, pizzas, burgers, sugar-sweetened carbonated and non-carbonated drinks, potato fries (commonly called French fries) and confectionery items.
The draft guidelines have also suggested creation of a canteen policy and school health education programmes to make students and parents aware about the ill-effects of unhealthy food habits. The guidelines if notified could bring about a paradigm shift in how food is consumed in schools in India. The move comes after the Delhi High Court had given the Food Safety & Standards Authority of India three months in a hearing to do so. This is a welcome move and has been hailed by many individuals and institutions.
The judgement was in response to a public interest suit moved in 2010 by a NGO which had raised the issue of easy availability of junk food and carbonated drinks to children and had sought a ban on these food items in schools.

Taking diet supplement is unhealthy


காலாவதி தேதி முடியாத காம்ப்ளானில் வண்டுகள்



வில் லி ய னூர், அக்.16: 
வில் லி ய னூ ரில் கார் டிரை வர் வாங் கிய காம்ப் ளான் காலா வதி தேதி முடி யாத நிலை யில் வண் டு கள் இருந் தது அதிர்ச் சியை ஏற் ப டுத் தி யுள் ளது. 
வில் லி ய னூர் அடுத்த கணு வாப் பேட்டையை சேர்ந் த வர் அருள்(30), கார் டிரை வர். கடந்த 10ம்தேதி இவர் வில் லி ய னூ ரில் உள்ள ஒரு மருந்து கடை யில் 450 கிராம் காம்ப் ளான் (ஜார்) வாங் கி யுள் ளார். 15 மாதங் கள் காலா வதி தேதி குறிப் பி டப் பட்டி ருந்த அதனை வீட்டில் கொடுத்து விட்டு வேலைக்கு சென்று விட்டார். அவ ரது மனைவி அந்த காம்ப் ளானை பிரித்து பார்த்த போது அதில் சிறு வண் டு கள் அதி க ள வில் இருந் ததை கண்டு அதிர்ச் சி ய டைந் தார். உடனே அதை அப் ப டியே வைத்து விட்டு அருள் வீட்டுக்கு வந்த போது அவ ரி டம் தெரி வித் தார். மறு நாள் அருள் அந்த காம்ப் ளானை எடுத் துக் கொண்டு அதனை வாங் கிய மருந்து கடைக்கு சென்று முறை யிட்டார். அதற்கு கடைக் கா ரர் கள் அவர் களுக்கு சப்ளை செய்த ஏஜென் சி யு டன் செல் போ னில் பேசி னர். இதை ய டுத்து அங்கு வந்த விற் பனை பிர தி நி தி கள் அந்த காம்ப் ளானை திரும்ப தரு மா றும், அதற்கு மாற் றாக வேறு தரு வ தா க வும் கூறி யுள் ள னர். இதனை ஏற்க மறுத்த அருள் வீடு திரும் பி னார். மேலும் அவர் கூறு கை யில், மக் களின் உயி ரோடு விளை யா டும் இந்த செய லுக்கு அரசு உரிய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும். உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் முறை யாக ஆய்வு செய்ய வேண் டும், என் றார். 
மேலும் நுகர் வோர் குறை தீர்ப்பு மன் றத் துக்கு செல் ல வி ருப் ப தா க வும் தெரி வித் துள் ளார்.

வெல்ல ஆலைகளில் டயர் பறிமுதல்

பர மத்தி வேலூர், அக். 16: 
நாமக் கல் மாவட்டம் பர மத்தி வேலூர் தாலுக் கா வில் 100க்கும் மேற் பட்ட கரும்பு ஆலை கொட்ட கை கள் உள் ளன. இந்த கொட்ட கை களில் வெல்ல பாகு தயா ரிக் கும் போது, பாகு விரை வில் கொதிப் ப தற் காக டயர் களை எரிப் ப தற்கு பயன் ப டுத் து வ தாக மாவட்ட கலெக் டர் தட் ச ணா மூர்த் திக்கு தக வல் கிடைத் தது. இதை ய டுத்து, மாவட்ட கலெக் டர் உத் த ர வின் பேரில் நாமக் கல் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை அதி காரி தமிழ் செல் வன் தலை மை யில், பர மத் தி வே லூர் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் மற் றும் அதி கா ரி கள் அடங் கிய குழு வி னர் நேற்று, பர மத் தி யில் உள்ள 50க்கும் மேற் பட்ட கரும்பு ஆலை கொட்ட கை களில் ஆய்வு செய் த னர். 
அப் போது பெரும் பா லான கொட்டை களில் எரிப் ப தற் காக டன் கணக் கில் டயர் களை அடுக்கி வைத் தி ருந் த னர். இந்த டயர் களில் தண் ணீ ரில் தேங்கி காணப் பட்டது. இதை ய டுத்து அதி கா ரி கள் அந்த டயர் களில் இருந்த தண் ணீரை வெளி யேற்றி, அவற்றை பறி மு தல் செய் த னர். டயர் களில் தேங் கும் தண் ணீ ரால் டெங்கு காய்ச் சலை பரப் பும் கொசுக் கள் உரு வா கும் அபா யம் உள் ளது. மேலும் டயர் களை எரிப் ப தால் காற்று மாசு ப டும் என ஆலை உரி மை யா ளர் களுக்கு அதி கா ரி கள் அறி வுரை கூறி னர். மேலும் மாதக் க ணக் கில் ஆலை யில் சுத் தம் செய் யா மல் வைத் தி ருக் கும் தண் ணீர் தொட்டி கள் உள் ளிட்ட வற்றை அடிக் கடி சுத் தம் செய்து, மூடி வைக்க வேண் டும் என வும் தெரி வித் த னர். 
ஆய் வின் போது, அதி க ள வில் டயர் களை அடுக்கி வைத் தி ருந்த 5 ஆலை களுக்கு ரூ. 10 ஆயி ரம் வீதம், ரூ. 50 ஆயி ரம் அப ரா தம் விதித் த னர். மீண் டும் ஆய் வுக்கு வரும் போது டயர் கள் பயன் ப டுத் து வது தெரிந் தால் சட்டப் படி கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என அதி கா ரி கள் எச் ச ரிக் கை வி டுத்து சென் ற னர்.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



The theme of the World Food Day 2015 will be “Social protection and Agriculture."