Nov 7, 2015

பலகாரம் தயாரிக்கும் நிறுவனங்களில் உணவு பாதுகாப்புத்துறையினர் ஆய்வு


கிருஷ் ண கிரி, நவ.7:
கிருஷ் ண கி ரி யில் இனிப்பு, காரம் தயா ரிப்பு நிறு வ னங் க ளில் உணவு பாது காப் புத் து றை யி னர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
கிருஷ் ண கிரி மாவட்ட கலெக் டர் ராஜேஷ் உத் த ர வின் படி, தீபா வளி பண் டி கை யை யொட்டி இனிப்பு, காரம் தயா ரிப்பு நிறு வ னங் களை தமிழ் நாடு உணவு பாது காப்பு மற் றும் மருந்து நிர் வா கத் துறை யி னர் ஆய்வ செய்து வரு கின் ற னர். ஆய் வில், செயற்கை நிறங் கள் மற் றும் செயற்கை சுவை யூட் டி கள் ஆகி ய வற்றை இனிப்பு தயா ரிப் பில் பயன் ப டுத் தக் கூ டாது. ஏற் க னவே பயன் ப டுத் திய எண் ணையை மீண் டும் பயன் ப டுத் தக் கூ டாது. இனிப்பு பாக் கெட் டில் தயா ரிப்பு தேதி மற் றும் காலா வதி தேதி யினை குறிப் பிட வேண் டும். சுத் த மான குடி நீ ரினை உப யோ கிக்க வேண் டும் என்ற ஆணையை நிறு வ னத் தி ன ரி டம் தெரி வித் த னர்.
நேற்று உணவு பாது காப் புத் து றை யின் மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் கலை வாணி, உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் ராஜ சே கர், துள சி ரா மன், சுவா மி நா தன் ஆகி யோர் கிருஷ் ண கி ரி யில் உள்ள கேட் ரிங் மையங் கள், பேக் கரி கடை கள், சுவீட் கடை கள் ஆகி ய வற் றில் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
அப் போது, இனிப்பு, காரம் தயா ரிப் பில் ஈடு ப டு ப வர் கள் மற் றும் உணவு பொருள் விற் ப னை யா ளர் கள் அனை வ ரும் உரிய மருத் துவ சான்று பெற் றி ருக்க வேண் டும். கையுறை, தொப்பி, முக கவ சம், மேலுறை அணிய வேண் டும். உணவு கழி வு கள், வீணா கும் இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் குப்பை கூடை க ளில் வைத்து அப் பு றப் ப டுத்த வேண் டும். தயா ரிக் கும் இடங் க ளில் தேக்கி வைக் கக் கூ டாது. கரப் பான் பூச் சி கள், ஈ தொல்லை இல் லாத வண் ணம் உணவு பொருட் களை மூடி வைக்க வேண் டும் என அறி வு றுத் தி னர்.
மேலும் பொது மக் கள் செயற்கை நிறங் களை பயன் ப டுத்தி தயார் செய்த இனிப் பு களை வாங் கா ம லும், ஆரோக் கி ய மான உணவு பண் டங் களை வாங் கிட வேண் டும். அவ் வாறு வாங் கும் போது தயா ரிப்பு தேதி மற் றும் காலா வதி தேதி உள் ளதா என பார்த்து வாங்க வேண் டும் என்று மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் தெரி வித் துள் ளார்.

தரமற்ற உணவுவிற்பனை செய்பவர்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் ஆய்வுக்கூட்டத்தில் வருவாய் அதிகாரி எச்சரிக்கை


நாகர் கோ வில், நவ. 7:
குமரி மாவட்ட உண வுப் பொ ருள் வழங் கல் மற் றும் நுகர் வோர் பாது காப் புத் துறை ஆய் வு கூட் டம் கலெக் டர் அலு வ ல கத் தில் வரு வாய் துறை அதி காரி உத ய கு மார் தலை மை யில் நடந் தது.
கூட் டத் தில் உத ய கு மார் பெசி யது: மாவட் டத் தில் பர வ லாக அனைத்து பகு தி க ளி லும் பண் டிகை மற் றும் திரு விழா காலங் க ளி லும் சனி, ஞாயிறு கிழ மை க ளி லும் ரோட் டோ ரங் க ளி லும், பொது இடங் க ளி லும் ஆடு, மாடு, பன்றி மற் றும் கோழி கள் வெட்டி சுகா தா ர மற்ற முறை யில் விற் பனை செய் யப் ப டு வதை தடுக்க வேண் டும். பண் டிகை காலத் தில் தர மற்ற உண வுப் பொ ருட் கள் விற் பனை செய் யப் ப டு கி ற தா?, ஓட் டல் க ளில் தர மற்ற உணவு விற் பனை செய் யப் ப டு கி ற தா? என ஆய்வு செய்து நட வ டிக்கை மேற் கொள்ள வேண் டும். தடை செய் யப் பட்ட போதைப் பொருட் கள் விற் பனை செய் ப வர் கள் மீது கடு மை யான நட வ டிக்கை மேற் கொள் ளப் ப டும். மக் க ளுக்கு இடை யூறு ஏற் ப டுத் து ப வர் கள் மீது உணவு பாது காப்பு மற் றும் தரங் கள் சட் டம் மற் றும் விதி கள் படி நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும். இவ் வாறு உத ய கு மார் பேசி னார்

FSDA raids sweet shops, milk dairies


Meerut: To check adulteration during the festive season, the Food Safety and Drugs Administration (FSDA) authorities raided restaurants, sweet shops and milk dairies in Sadar bazaar on Friday. 
The shops were identified by Cantt health officer Lt Col Atul Puthia and the raiding team headed by VK Verma comprised four persons. 
While one quintal of tomato sauce, 10 kg each mustard oil and sambhar and 1 kg tamarind sauce were destroyed by FSDA officials, as many as 11 samples including mawa, mustard oil, tomato sauce were collected from the shops and sent to a laboratory in Lucknow. The report is likely to come in 20 days. 
Giving information, chief food safety officer JP Singh, said, "A total of 11 samples were collected in the raid. These included one sample of kalaakand from Bengal Sweets in Bombay Bazaar, one sample each of milk and maawa from Raman Dairy on Hanuman Chowk, one sample each of chilli sauce, tomato sauce and paneer from China Town on Hanuman Chowk, one sample each of curd from Bansal Dairy and Ravi Prakash Arora Dairy in Rajban, one sample of paneer from Sohni Dairy and one sample each of milk cake from Vipin Kumar's shop and Chacha Ji Ki Puraani Dukaan in Rajban." 
The FSDA officials not only collected samples but also destroyed substandard items during the raid. 
"During the raid, we destroyed substandard products which emitted foul stench and looked adulterated. About 1 kg tamarind sauce was destroyed at Bengal Sweets. Black-coloured mustard oil, which was being used repeatedly and sambhar which was one day old were also destroyed at Bengal Sweets. One quintal tomato sauce was also destroyed at China Town restaurant. Prima facie it looked like it had food colour, which is prohibited in the preparation of sauce," added Singh. 
On the directions of district magistrate Pankaj Yadav, FSDA officials will continue to conduct raids during the festive season.

Maggi in Bengal: Needed 180 food safety officers, only 42 at work

Lead was never found in the samples of Nestle’s Maggi tested in the laboratories of Bengal.
Even as the Food Safety Commission in West Bengal announced the sale of Nestle’s Maggi noodles in the market at the end of this month after clearing safety norms, it also raised concern over the inadequate number of food safety officers (FSOs) in the state.
“We have a requirement of about 180 FSOs against the present strength of 42. Of those 23 are under the Kolkata Municipal Corporation area and the remaining for the rest of the state,” state Food Safety Commissioner Godhuli Mukherjee said.
Sources in the food safety department said that recruitment of FSOs are done through the health recruitment board, which recruits more doctors than FSOs.
Mukherjee said they had put in a requisition for FSOs and process of recruitment was already on.
“The current government has been a lot more proactive in hiring FSOs. There is a process in which they are recruited in a government set-up. For 200 vacancies, there are at least 2 lakh applications which need to be scanned before finalising the recruits,” she said.
Sources in the department said there were three private (NABL-accredited) and two public food labs in the state with two food analysts and FSOs working under them.
Meanwhile, Mukherjee confirmed that they would allow sale of Maggi noodles lead soon, while confirming that lead was never found in the samples of Nestle’s instant noodles tested in the laboratories of Bengal.
“Maggi had been taken off the market following the court order and once it clears the safety norms it would be back at the shops,” Mukherjee said.
She added that the focus at present was largely on packaged drinking water and milk meeting the safety standards. “Those are two most essential things in life. Water is consumed by everyone and milk is consumed by infants, which could be fatal if they go unchecked,” she said.
It was found out that samples of certain packaged milk had been sent to the lab for a test.
She also said even after sale of Maggi resumes, routine sample tests would be periodically conducted.
“Within our limited resources, routine tests will be done of food items, including Maggi,” Mukherjee added.
In June, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) had banned Maggi noodle products saying it was “unsafe and hazardous” for consumption after finding lead levels beyond permissible limits. The company had withdrawn the instant noodle brand from the market.

Maggi noodles likely to be available in select stores by Diwali

Distributors are expected to be in action by November 9
Last-minute shoppers still have a chance to include Maggi noodles in their Diwali gift hampers. It is learnt that the instant snack will hit stores across some of the big cities including Delhi-NCR (national capital region), Bengaluru and Kolkata on November 10, a day ahead of Diwali.
The Indian subsidiary of the $100-billion Swiss food major Nestle is bringing Maggi back into the market after a gap of five months.
The Food Safety and Standards Authority of India had in June banned the product, calling it "hazardous'' after a few laboratories detected traces of monosodium glutamate and excessive lead in some Maggi samples.
Nestle India has not announced the date of re-launch and is keeping its rollout strategy a secret.
But sources said distributors are expected to be in action by November 9, so that the first phase of relaunch in select markets could take place on November 10.
"It will be a highly targeted supply in the first phase, as the company would choose the markets and sub-markets carefully for a smooth relaunch,'' a source close to the company said. The formal launch and announcements would follow later.
There are indications of Nestle global head Paul Bulcke flying down to India later this month to reassure consumers about the safety of the product. Bulcke had addressed a press conference in New Delhi on June 5 to announce a pan-India recall of the product after it had failed safety tests in some states. "People's trust was shaken,'' Bulcke had said while recalling the product, but he reiterated that the product was safe.
The same day, FSSAI had ordered shutdown of Maggi noodles manufacturing and its withdrawal from store shelves across India.
When asked whether the instant noodles was being relaunched in some of the big markets on November 10, a Nestle India spokesperson said, "Now that the orders of the Bombay High Court have been complied with, we will make our best endeavour to commence the sale of Maggi Noodles Masala within this month as well as continue engaging with states where permissions are needed or specific directions may be necessary."
The comeback of the brand, which at an estimated Rs 2,500-crore annual revenue and 26 per cent of the total India pie, is currently being led by Maarten Geraets, general manager, foods, Nestle India. But, sources say Shivani Hegde, who established the brand in India in the 80s and who's now heading the Sri Lanka operations, is being consulted for every important move linked to the relaunch.
Meanwhile, retail industry expects a big-bang impact of the relaunch. Devendra Chawla, group president, food and fast-moving consumer goods, Future Group, told Business Standard that Maggi noodles commands ample trust and has now passed all the tests. "It should be back with a bang''.
Walmart India Chief Executive Krish Iyer said, "Our kirana partners and other members are as excited about this as are our merchants and store associates.'' According to Arvind Singhal, founder, Technopak, Nestle India is sure to convert a fiasco to its advantage.

Maggi Coming Soon, But Trust Is No Instant Affair

QUEEN’S ROAD: Three testing labs — in Jaipur, Punjab and Hyderabad — have cleared Maggi samples, paving the way for the return of the instant noodles brand. City Express spoke to shopkeepers and customers ahead of the product arriving on shop shelves.
Lead Fear
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) banned the sale of Maggi across India citing tests that said the instant noodles contained “unsafe and hazardous” amounts of lead. Children are especially vulnerable to lead poisoning and it can cause behaviorial problem and hamper the development of brain. In adults too, lead damages brain and heart, weakens bones and teeth. Maggi recently cleared tests in three laboratories designated by the Bombay High Court and so some states have allowe its return. Karnataka is among the first to allow its sale again.
(With inputs from Akhila Damodaran and Manjusha Naik)
I stay alone, and Maggi was something I could prepare whenever I felt lazy or did not have the time to cook. After news broke about lead in it, I replaced it with Top Ramen and other instant foods. I will definitely stock up on Maggi again.
— Dipangshu Das, MNC employee
Even after Maggi
becomes available, I don’t think I will be able to bring myself to eat it. It has got a bad image, and that will stick in my mind. Earlier, I used to eat it every other day. I have replaced Maggi with sandwich and cornflakes. It will be difficult for the company to regain its reputation.
— Sneha Nambiar, student
I took my baby steps in cooking with Maggi, and it won’t hurt to eat it sometimes.
— Swati Appuswamy recruiter
I have always loved Maggi. Even when it was banned, I was quite sure it would be back soon. I am not sure if the product is healthy to be consumed, but I don’t really care. I am planning to buy it in huge quantities.
— Reshma Jagadish, entrepreneur
Most of us didn’t know of the harmful content in Maggi. All we needed was instant food that tasted good, and Maggi suited the bill. Our elders keep saying Maggi is bad, but we lead busy lives and they need to understand it from our point of view. Considering the unhygienic food served to us at the paying-guest accommodation, I support Maggi and will accept it happily.
.— Ivana Sarkar, sales executive