Feb 9, 2016

Order dt.5.2.16 Extension of timeline upto 4.5.2016 for the FBO obtaining License/Registration



HIGHCOURT DIRECTS SECRETARY HEALTH TO APPEAR ON APPOINTMENT OF WHOLE TIME 'DESIGNATED OFFICERS'

Chndigarh
Punjab and Haryana Highcourt directs Secretary, Personnel and Secretary, Health and Family Welfare to appear before it in connection with appointment of whole time “Designated Officers” under the Food Safety Act.
During resumed hearing of a Quo Warranto Writ petition filed by Social activist, Kuldeep Khaira of Ludhiana, seeking the removal of 22 District Health Officers, who have been given charge of post of “Designated Officers” under the “Food Safety and Standards Act, 2006”-instead of making appointment of 27 whole time Designated Officers , one for each district (as required under Central Government Rules, of 2011), the Bench comprising Justice Rajesh Bindal took a very serious view of the delaying tactics on the part of State Government.
Despite granting repeated opportunities, the responded-State Government was not making appointment of Designated Officers under the pretext that it was in the process of framing Rules, which required not only consultation with PPSC, but required concurrence of Finance department, and were also required to be approved by Cabinet of Ministers.
On 17.12.2015, Smt. Raji P. Srivastava, IAS, Secretary to Punjab, Department of Personnel, and Mr. R.L. Mehta, OSD (Litigation), Health, had appeared before Justice Paramjeet Singh’s Bench, and had assured that they will make efforts for notifying the rules by issuing notification before the adjourned date.
Today, during resumed hearing, again the Law Officer of Punjab Government pleaded that rules could not be notified for want of clearance by the Cabinet. Taking a very serious view of the matter, the HC Bench directed that Secretary to Punjab, Department of Personnel, and Secretary, Health and Family Welfare, shall come present in the Court on 15.2.2016, in case rules are not notified before that date.

Food business operators informed to obtain licence

Kohima, February 8 (MExN): As per Regulation 2.1.1 and 2.1.2 of the Food Safety & Standards Regulation 2011, every business operators of food such as Pharmacies (selling food supplements, proprietary foods, etc.), Hotels, Restaurants, Provisions, Groceries, Home Based, Canteens of Schools, Colleges, Offices, etc. have to obtain Food Safety Licence/Registration from the office concerned.
Therefore, Food Business Operators of Kohima District whose Licence/Registration are valid up to March 31, 2016 are informed to renew before the stated date in order to avoid penalisation as per the Food Safety & Standards Act, Rules & Regulations. Newly established food business operators who have not obtained the stated Licence/Registration are also informed to obtain it.
There will not be any further reminders. Violators will be penalised as per the provision laid under the Food Safety & Standards Act 2006, Rules 2011 & Regulation 2011.
This was informed in a press release issued by Dr Avino Metha, Chief Medical Officer & Designated Officer, Kohima.

Food samples taken for analysis

Chandigarh: A team of food safety officers inspected the eateries of Sector 8 and took three samples -- two of tomato gravy and one of chaat.
These were taken and sent to Food Analysis Laboratories, Chandigarh for analysis and examination.
Two improvement notices were issued and one challan was issued. The food vendors were instructed to keep hygiene and quality standards as per food safety & standards Act, 2006.

Inspection the eateries of Sector 8

Chandigarh, 8th February, 2015: As per the action plan prepared by Dr. Rajinder K. Sharma, Designated Officer I/c Food Safety Administration, Chandigarh Health Department, Chandigarh , a joint team of Food Safety Officers Sh. Bharat Kanojia , Sh. Surinder Pal Singh & Sh. Bhaljinder Singh today inspected the eateries of Sector 8, Chandigarh and three samples namely two of Tomato gravy and one sample of Chaap were taken and sent to Food Analysis Laboratories, Chandigarh for analysis & examination.
Two improvement notices were issued and also one challan was issued under un-hygienic conditions.
The Food vendors were also instructed to keep hygiene and quality standards as per Food Safety & Standards Act, 2006.

உணவு பொருட்களில் கலப்படமா? கடைகளில் அதிகாரிகள் திடீர் ஆய்வு

திண் டுக் கல், பிப்.9:
திண் டுக் கல் லில் கோயில் விழா விற் காக போடப் பட் டுள்ள கடை க ளில் உணவு பொருட் க ளில் கலப் ப டம் செய் யப் ப டு வ தாக புகார் வந் தது. இத னால் அதி கா ரி கள் திடீர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
திண் டுக் கல் கோட்டை மாரி யம் மன் கோயில் திரு விழா, கடந்த வியா ழக் கிழமை துவங் கி யது. இங்கு திரு வி ழா விற் காக போடப் பட்ட கடை க ளில் அப் ப ளம், பஜ்ஜி, பக் கோடா உள் ளிட்ட பல் வேறு உணவு பொருட் கள் விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது.
இது சுகா தா ர மற்ற முறை யில் தயா ரிக்க படு வ தா க வும், கலப் ப டம் செய் யப் ப டு வ தாக உணவு பாது காப்பு துறை யி ன ருக்கு புகார் கள் வந் தது. இத னால் நேற்று உணவு பாது காப்பு துறை யின் மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் சாம் இ ளங்கோ தலை மை யில், அலு வ லர் செல் வம், மாந க ராட்சி துப் பு ரவு ஆய் வா ளர் சத் திய சுந் தர் ராஜ் மற் றும் மாந க ராட்சி ஊழி யர் கள் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
இது சுகா தா ர மற்ற முறை யில் தயா ரிக்க படு வ தா க வும், கலப் ப டம் செய் யப் ப டு வ தாக உணவு பாது காப்பு துறை யி ன ருக்கு புகார் கள் வந் தது. இத னால் நேற்று உணவு பாது காப்பு துறை யின் மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் சாம் இ ளங்கோ தலை மை யில், அலு வ லர் செல் வம், மாந க ராட்சி துப் பு ரவு ஆய் வா ளர் சத் திய சுந் தர் ராஜ் மற் றும் மாந க ராட்சி ஊழி யர் கள் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
கோயி லில் உள்ள 10 பல கார கடை க ளில் இருந்து விற் ப னைக்கு வைக் கப் பட் டி ருந்த அப் ப ளம், பஜ்ஜி ஆகி ய வற்றை ஆய்வு செய் த னர். எண்ெ ணய் மற் றும் மாவு பொருட் களை சோத னைக்கு எடுத் துச் சென் ற னர்.
மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் சாம் இ ளங்கோ கூறு கை யில், மக் கள் அதி கம் கூடும் இடங் க ளில் உணவு பொருட் கள் சுகா தா ர மற்ற முறை யி லும் தரம் இல் லா ம லும் விற் கப் ப டு வ தாக புகார் கள் வரு கி றது. பொது மக் க ளுக்கு பக்க விளை வு களை ஏற் ப டுத்த கூடிய உணவு பொருட் களை விற் பதை தடுக் கும் வகை யில் கடை க ளில் ஆய்வு நடத் தி னோம். உணவு பொருட் கள் மாதி ரிக்கு எடுத்து கொள் ளப் பட் டுள் ளது. இதில் தரம் குறைவு மற் றும் கலப் ப டம் இருப் பது தெரி ய வந் தால் கடை உரி மை யா ளர் கள் மீது அப ரா தம் மற் றும் சட்ட ரீதி யான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என் றார்.