Sep 6, 2016

During the monsoons, water borne diseases are a lot easier to catch as compared to air-borne diseases. One needs to be more careful when boiling water & storing it, to make sure it retains its purity.


The monsoons can be a tricky time for making and storing food, since there are a lot illnesses and bacteria in the environment. However there are certain tips that consumers can follow to ensure that their food stays fit for consumption



DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


பாத்திரத்தில் விற்பனை செய்யும் எண்ணெயை வாங்கக் கூடாது உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் தகவல்

சேலம், செப்.6:
சேலம் மாவட் டத் தில் வீடு க ளுக்கு நேர டி யாக பாத் தி ரத் தில் கொண்டு வந்து விற் பனை செய் யும் எண் ணெய் வகை களை பொது மக் கள் வாங்க கூடாது என்று உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் வலி யு றுத் தி னர்.
சேலம் மாவட் டத் தில் கலப் பட எண் ணெய் விற் பனை, அமோ க மாக நடந்து வரு கி றது. நல் லெண் ணெய், கடலை எண் ணெய் ஆகிய எண் ணெய் க ளில் ரைஸ் பி ரான் ஆயிலை கலந்து, ஒரி ஜி னல் நல் லெண் ணெய், கடலை எண் ணெய் என்று சிலர் விற் பனை செய்து வரு கின் ற னர். மேலும் வாச னைக் காக அந்த எண் ணெ யில் ஸ்பிரே கலந்து சிலர் விற் கின் ற னர். இது போன்ற கலப் பட எண் ணெய் பெரும் பா லும் கிரா மப் பு றங் க ளில் பாத் தி ரத் தில் வைத்து விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது. இதனை வாங்க வேண் டாம் என்று சேலம் உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் அறி வு றுத் தி யுள் ள னர்.
இது குறித்து சேலம் உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் கூறி ய தா வது:
சேலம் மாவட் டத் தில் கலப் பட எண் ணெய் விற் பனை அதி க ள வில் நடந்து வரு கி றது. நல் லெண் ணெய், கடலை எண் ணெ யில் ஒரி ஜி னல் எண் ணெய் 20 சத வீ த மும், ரைஸ் பி ரான் ஆயில் (தவிடு எண் ணெய்) 80 சத வீ தம் சேர்த்து ஒரி ஜி னில் நல் லெண் ணெய், கடலை எண் ணெய் என கூறி, கிரா மப் பு றங் க ளில் பாத் தி ரத் தில் வைத்து சிலர் வியா பா ரம் செய்து வரு கின் ற னர்.
சிலர் விளக் குக்கு பயன் ப டுத் தும் (தீபம் எண் ணெய்) எண் ணெயை நல் லெண் ணெய் ஸ்பிரே அடித்து ஒரி ஜி னல் நல் லெண் ணெய் என்று விற் பனை செய்து வரு கின் ற னர். ஒரி ஜி னல் நல் லெண் ணெய் ஒரு லிட் டர் ₹ 240 முதல் ₹280 வரை விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது. கலப் பட நல் லெண் ணெய் ₹100 முதல் ₹120க்கு விற் பனை செய் கின் ற னர். இவ் வ ளவு குறைந்த விலை யில் ஒரி ஜி னல் நல் லெண் ணெய் யாரும் விற் பனை செய்ய முடி யாது. குறைந்த விலை யில் எண் ணெய் தரு வ தாக கூறி, யாரும் விற் பனை செய் தா லும் அதை பொது மக் கள் வாங் கக் கூ டாது. குறிப் பாக பாத் தி ரத் தில் வைத்து விற் பனை செய் யும் எண் ணெய் வாங் கு வதை தவிர்க்க வேண் டும்.
இவ் வாறு உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் கூறி னர்.

செயற்கை தட்டுப்பாட்டை உருவாக்க திட்டம்? 50,000 மூட்டைகளில் ஜவ்வரிசி வெளிமாநில குடோன்களில் பதுக்கல் சிறு ஆலை உரிமையாளர்கள் பரபரப்பு புகார்

சேலம், செப்.6:
தமி ழ கத் தில் அதி கா ரி கள் துணை யு டன் பெரிய சேகோ பேக் டரி அதி பர் கள், திட் ட மிட்டு ஜவ் வ ரிசி தட் டுப் பாட்ைட உரு வாக் கு வ தா க வும், இதற் காக 50 ஆயி ரம் மூட் டை களை வெளி மா நில குடோன் க ளில் பதுக்கி வைத் தி ருப் ப தா க வும் பர ப ரப்பு புகார் எழுந் துள் ளது.
தமி ழ கத் தில் சேலம், விழுப் பு ரம், கட லூர், தர் ம புரி, பெரம் ப லூர் மற் றும் புதுக் கோட்ைட உள் ளிட்ட மாவட் டங் க ளில் மர வள்ளி கிழங்கு பிர தான பயி ராக பயி ரி டப் ப டு கி றது. மித மான மழை யில் கூட சாகு படி செய்ய முடி யும் என் பதே மர வள் ளி யின் சிறப்பு. 10 மாத பயி ரான மர வள்ளி பணப் ப யிர் என்று குறிப் பி டப் ப டு கி றது. சேகோ பேக் ட ரி க ளில் மர வள்ளி ஸ்டார்ச் மாவாக அரைக் கப் பட் டும், ஜவ் வ ரி சி யாக தயா ரிக் கப் பட் டும் வெளி மா நி லங் க ளுக்கு அனுப் பப் ப டு கி றது. சில வரு டங் க ளுக்கு முன்பு 73 கிலோ எடை கொண்ட ஜவ் வ ரிசி மூட்டை ₹800க்கு விற் கப் பட் டது. 2 வரு டங் க ளுக்கு முன்பு, தமி ழ கத் தில் இருந்து அனுப் பப் ப டும் ஜவ் வ ரி சி யில் கலப் ப டம் இருப் ப தாக கூறி, வட மா நில வியா பா ரி கள் வாங்க மறுத் த னர். இத னால் நூற் றுக் க ணக் கான டன் ஜவ் வ ரிசி ேதங் கி யது.
தற் போது மூட்டை ஜவ் வ ரிசி ₹200க்கு விற் கப் ப டும் நிலை உரு வா கி யுள் ளது. இதன் எதி ரொ லி யாக தமி ழ கத் தில் கடந்த சில வரு டங் க ளாக 25 லட் சம் ஏக் க ரில், பயி ரி டப் பட்ட மர வள் ளி யின் சாகு படி பரப்பு, நடப் பாண் டில் 6 லட் சம் ஏக் க ராக சுருங் கி யுள் ளது. இந் நி லை யில் ஜவ் வ ரிசி தயா ரிப் பில் ஈடு பட் டுள்ள பெரிய ஆலை அதி பர் கள், உண வுப் பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி க ளு டன் கூட் டணி அமைத்து செயற் கை யான தட் டுப் பாட்டை ஏற் ப டுத்த முயற்சி மேற் கொண் டுள் ள தாக குற் றச் சாட்டு எழுந் துள் ளது. இதன் பின் ன ணி யில் அதி கா ரி கள் கொடுத்த குடைச் சல் கார ண மாக தமி ழ கத் தில் செயல் பட்ட 250 சிறிய ஜவ் வ ரிசி ஆலை கள் மூடப் பட் டுள் ள தாக பர ப ரப்பு புகார் கூறப் ப டு கி றது.
இது கு றித்து தமிழ் நாடு சிறு சேகோ பேக் ட ரி கள் சங்க மாநில நிர் வா கி கள் கூறி ய தா வது:
தமி ழ கத் தில் மர வள்ளி கிழங்கு அரைத்து ஜவ் வ ரிசி தயா ரிக் கும் 425 சேகோ பேக் ட ரி கள் செயல் பட் டது. இதில் பெரிய பேக் ட ரி கள் 5, நடுத் தர பேக் ட ரி கள் 40, சிறிய பேக் ட ரி கள் 250. இந்த 250 சிறிய சேகோ ேபக் ட ரி க ளும், கடந்த ஒரு வரு ட மாக மூடிக் கி டக் கி றது. கிழங்கு மாவில் வெண் மைக் காக கலப் ப டம் செய் வ தாக கூறி, உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் சோதனை என்ற பெய ரில் ெகாடுத்த டார்ச் சரே இதற்கு கார ணம். ஆனால், அர சி யல் கட் சி க ளில் உள் ள வர் கள் நடத் தும் பெரிய ஆலை க ளில் மட் டும் எந்த சோத னை யும் நடக் க வில்லை. சிறிய பேக் ட ரி கள் மூடப் பட் ட தால் சாகு படி செய்த கிழங் கு களை, பெரிய ஆலை க ளுக்கு, அவர் கள் கேட் கும் விலைக்ேக கொடுக்க வேண் டிய கட் டா யம் விவ சா யி க ளுக்கு ஏற் பட் டுள் ளது. மர வள் ளியை சொற்ப விலைக்கு வாங்கி, ஜவ் வ ரிசி தயா ரித்து வெளி மா நில குடோன் க ளில் அடைத்து வைத் துள் ள னர். பெரிய ஆலை அதி பர் க ளும், உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி க ளும் கூட் டணி அமைத்து செயற் கை யான தட் டுப் பாட்டை உரு வாக்க திட் ட மிட் டுள் ள னர்.
சில மாதங் க ளுக்கு முன்பு நாமக் கல், வெண் ணந் தூர் போன்ற பகு தி க ளில் உள்ள குடோன் க ளில் 2 ஆயி ரம் மூட்ைட ஜவ் வ ரிசி பதுக்கி வைக் கப் பட் டி ருந் தது வணி க வ ரித் து றை யின் சோத னை யில் கண்டு பிடிக் கப் பட் டது. எங் க ளுக்கு கிடைத்த தக வல் க ளின் படி, வெளி மா நில குடோன் க ளில் 50 ஆயி ரத் திற் கும் மேற் பட்ட ஜவ் வ ரிசி மூட்ை ட கள் பதுக்கி வைக் கப் பட் டுள் ளது. எனவே, அதி கா ரி கள் இது குறித்து முழு மை யாக ஆய்வு செய் ய வேண் டும். இவ் வாறு நிர் வா கி கள் கூறி னர்.

சிவகாசியில் காலாவதியான பொருட்கள் விற்பனை கனஜோர்

சிவ காசி, செப். 6:
தமி ழ கத் தில் டீக் கடை, ஓட் டல், பேக் கரி மற் றும் உணவு பொருள் விற் ப னைக் கடை க ளில் திடீர் ஆய்வு நடத்த சுகா தா ரத் துறை ஆய் வா ளர் க ளுக்கு உத் த ர விட் டுள் ளது. இந்த ஆய் வின் போது கெட் டுப் போன கோழி இறைச்சி, ஆட்டு இறைச்சி, காலா வ தி யான உணவு பொருட் கள், கெட் டுப் போன குளிர் பா னங் கள், தேதி குறிப் பி டாத உணவு பொருட் கள், பிளாஸ் டிக் பை, பிளாஸ் டிக் கப் போன் றவை விற் பது தெரிந் த தால் தமிழ் நாடு பொது சுகா தார சட் டப் படி கடும் நட வ டிக்கை எடுக்க அரசு அறி வு றுத் தி யுள் ளது.
இந் நி லை யில், சிவ காசி பகு தி யில் பொது சுகா தார துறை அதி கா ரி கள் முறை யாக ஆய்வு நடத் தா த தால் கெட் டுப் போன ஆட்டு இறைச்சி, காலா வ தி யான உணவு பொருட் கள் விற் பனை அதி க ரித் துள் ளது. இதனால் டெங்கு, சிக் கன் குனியா போன்ற நோய் கள் பரவி வரு கின் றன.
சிவ காசி வட்ட சுகா தார பணி கள் துறை அதி காரி கூறு கை யில், ‘ 22 கடை க ளில் திடீர் ஆய்வு நடத் தப் பட் டு காலா வ தி யான உணவு பொருட் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட் டுள் ள து’ என் றார்.

THE RO WATER YOU ARE ORDERING MAY BE NON-POTABLE

Nagpur: 'RO and UV treated 100% pure and safe water' — this is how they try to reassure you. But the reality will leave you disgusted. The water sold by some manufacturing units in cans and coolers might be downright non-potable.
In dingy rooms and in basements, in shops and in houses — the city has hundreds, probably thousands, of water manufacturing units that are selling 'drinking' water in chilled cans and jars. The containers are unpackaged and unsealed, the units are unhygienic and unmonitored and the water not tested regularly. The units are operating without licences from Bureau of Indian Standards (BIS) or Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) which are mandatory for selling packaged drinking water.
TOI visited five-six such units and found shocking conditions in which water is stored and transported. More shockingly, there are no norms banning sale of unpackaged drinking water. BIS and FSSAI have stipulated guidelines only for manufacture and sale of packaged drinking water.
Whereas the BIS rules say that a water manufacturing unit must have sufficient space for a separate laboratory, raw water storage facility, packing area and loading and unloading points, most of these local units are running in a small room where water storage, Reverse Osmosis (RO) set-up, chilling and moreover washing dirty containers and refilling them are happening at the same time and same place.
Some unit owners say there are 1,000-1,500 units in the city, others say there are over 2,000. What is certain is all are without certification. The units work in a nexus so strong that as soon as TOI reached one of the shops on Wardha Road, the owner received a tip-off about our visit. The owner claimed that the water is treated with RO and also furnished one laboratory report of a water sample test she did some months back.
She sells an 18 litre can for Rs40 while the same quantity of packaged can costs Rs50-60. "Banks, hospitals, caterers, government offices and health clubs are my regular clientele. We try to ensure that we supply hygienic water, still we don't get a licence," she says even as a worker unloads dirty used cans from a mini-truck and starts washing them with water. No disinfectants are used or can be seen nearby. The caps of containers are soaked together in a bucket. Dry containers are piled nearby and look old and certainly not clean enough. Though this unit had a water harvesting system to collect rejected water, many others don't.
The units are functioning from places one can never imagine. Almost all stay hidden from direct sight giving the businesses a clandestine outlook. Though BIS norms clearly say that the units should not be in low-lying areas such as basements, a filthy one was found running in a dimly-lit basement of a building in Nandanvan where the rejected water was released unscientifically in a drainage line which was close to a well. According to officials of Central Ground Water Board, the discharged water can contaminate groundwater and nearby wells if it contains pollutants.
Hydrogeologist Vishal Doifode said that the rejected water contains many chemical elements. "If the RO membrane is in good condition, almost 50% of the water gets rejected after running through the high pressure pump. The reject water is highly concentrated with pollutants, sometimes even double than the original raw water," he added.
In the interiors of Manish Nagar, a unit was found operating hardly few meters away from a nullah. Like the other units, this one too is completely dependent on groundwater as a source. "Units should not be so close to sewer or drainage lines as the groundwater will be highly contaminated. Sometimes, RO is not used continuously to save expenses as a result of which contaminated water is supplied to consumers," confessed the owner of a Wardha Road-based unit.
Unpackaged water can be dangerous and play foul with public health. A party hosted by Abhishek Sinha, a resident of Parvati Nagar, is a perfect example. "We had ordered chilled cans from a nearby seller. After the party, my family and some guests suffered severe food poisoning," said Sinha.
When Sinha went to the unit to complain, the place turned out to be extremely unsanitary. "Our toilets were more clean," he described. Right from chief minister Devendra Fadnavis to Prime Minister Narendra Modi, Sinha since last two months has been writing to every authority, complaining about the unapproved units. But he is yet to receive a satisfactory reply from any one.
Various RTIs were filed in July this year but all in vain. While Maharashtra Pollution Control Board, Joint Director of Industries and MSEB did not reply, Food and Drug Administration (FDA) replied that no unit manufacturing packaged drinking water without the necessary certification was found. It also stated that FDA can take action against only those units which are selling packaged drinking water without licence.
With no rules in place for manufacturing and sale of unpackaged drinking water, it is unclear if it should be termed as illegal. However, those running packaged drinking water units are absolutely certain that unpackaged water is non-potable. "We invest Rs75 lakh to Rs1 crore for setting up a small plant. The product we sell comes with an expiry date and undergoes various scientific treatments like pre-filtration, RO, UV, ozonization and carbonization," they said. They added that their units are regularly inspected by FDA officials along with periodic testing of water samples. "It is compulsory for us to have a full-time microbiologist and chemist," they said.
It takes Rs3-4 lakh for setting up a plant for unpackaged drinking water. "These units use water chiller which is very harmful. It has been scientifically proved that the gases which chill water are extremely dangerous for human health," said Daifode.

FDA to keep an eye on food adulteration during festival

PUNE: Food and Drugs Administration (FDA) officials have begun drawing samples of various eatables to keep a check on adulteration during the Ganesh festival. Items such as khoya, mawa, barfi and other sweets are in huge demand during this period.
During a special drive between August 29 and September 1, officials seized substandard khoya, barfi, ghee and edible oil worth Rs 29 lakh.
"We have already held a meeting of sweet shop owners and warned them not to indulge in adulteration. We have formed special teams that will visit shops and mandals and draw samples that will be sent to the laboratory for further investigation. Action will be taken if the reports show adulteration or substandard quality," joint commissioner (food), FDA, S S Desai said. 
Ganesh mandals have been asked to keep details of food items they have purchased for prasad/mahaprashad, ensure hygienic conditions where the prasad is prepared, use clean and potable water for preparing it. They were also advised to try not to use milk or milk products in sweets and check if they are fresh and stored in a cool place.
The mandals have also been told to take details of devotees volunteering for giving prasad and provide them with badges carrying their names to keep anti-social elements at bay. FDA has also instructed the mandals to not accept prasad or other food items donated by strangers.
Sweets are purchased on a large scale during the Ganesh festival. "However, people should also ensure that the sweets are fresh. Moreover, sweets should be purchased only from shops registered with the FDA. The ones sold in the open should not be purchased, while those prepared from mawa must be consumed within 24 hours," Desai said.
One of the consignments recently seized by the FDA officials was coming from Gujarat and was being transported under unhygienic conditions, Desai added. "The sacks of khawa and barfi were being transported from Gujarat by inter-state buses," he said.

Brownies and mineral water, temple prasadam goes hip

CHENNAI: Welcome to Jaya Durga Peetam," reads a message on your phone when an authority behind the computer screen in the temple asks you for your name, contact number and nakshatram (star). You also receive a sealed bottle of mineral water. The personal e-invite is only one of the many tweaks the temple has made to meet modernity head-on.
The temple, that is home to 22 deities, has a keen eye for sanitation and health. The prasadam at the temple, according to the administration, is cooked with mineral water. "Our temple prasadam is certified by Food Safety and Standards Authority of India," claimed Dr K Sri Sridhar, a herbal oncologist, who heads the prayers at the temple.
The prasadam includes rice, pulses, vegetables, pickle, digestives, salad and dessert and comes in a cardboard box. On lucky days, you may even get brownies for dessert! The food is delivered to your place by a logistics company and comes packed with tissues, forks and spoons. However, the prasadam is delivered only to donors who make "non-monetary offering such as clothes to the deities or ingredients for prasadam," said Sridhar.
In one corner of the temple, devotees drop a coin into a groove in the wall, which is a customised vending machine that rolls prasadam boxes to you on dropping the temple's coin. According to members of the temple administration, the prasadam cannot be purchased. While food standards are strictly monitored, the health of the devotees is also given equal importance.
Dr Sridhar said, "I personally monitor the blood pressure of every devotee who wants to perform Angapradhakshanam in our temple. I have even advised a few against doing it." He added that a hair dryer is made available to devotees after Angapradhakshanam.
Updates about all events and festivals are available through their app, JayaDurgaPeetam. In the future, the temple may install a biometric prasadam-vending machine.

No norms defined for used oil:McDonald

JAIPUR: Reports of the recent laboratory tests on McDonald's cooking oil conducted by the health department showed that the samples of oil were unsafe for consumption. But, McDonald's pointed out that they were surprised at the results of the tests on oil-in-use as there are no standards defined for it by the authorities under the regulation. 
In June, health department's food inspectors had collected samples of oil and French fries from McDonald's outlets in the city. "The acid value of refined palmolein oil they were using was 10.08 NMT, which is quite high as it should be 0.5 NMT. Because of high acid value, the oil is unsafe for consumption," chief medical health officer (Jaipur I) Dr Narottam Sharma said.
Recently, McDonald's officials who had made a representation to the local food authorities in Jaipur, said, "Testing the oil-in-use against the standards for fresh oil would always create issues for the business operators...so it is important to establish the standards first for the industry to follow."
"We urge the authorities to expedite the process of defining the standards for oil-in-use which would help in removing ambiguity in front of the industry; and the local officials," said the official spokesperson of McDonald's in North & East.
He said that it is interesting to note that in an RTI response, the Food Safety Authority in India (FSSAI) has confirmed that there are no standards defined of used and fried vegetable oil under the current FSSAI regulation.
However, the health authorities claim that if the acid value of oil (in use) used for frying is higher than the prescribed limit, it causes health problems for consumers.

Central regulator makes safety documents on controversial GM mustard public

NEW DELHI: Days after approving safety documents of its sub-committee on genetically modified (GM) mustard, the central biotech regulator on Monday brought out its details in public domain and sought comments of stakeholders on the issue within 30 days.
Accordingly, all the stakeholders including biotech experts, environmentalists, farmers and even general public can send their comments to the regulator - Genetic Engineering Appraisal Committee ( GEAC) - by October 5.
The GEAC will take its final call on the issue only after analysing those comments.
Uploading the document, prepared by the sub-committee, on the environment ministry's website for a period of 30 days, the ministry in its note on Monday said, "The comments received will be reviewed by the sub-committee and GEAC prior to taking appropriate decision".
The ministry will receive comments (written submissions) through email in the prescribed format at mustard.mef@gov.in. "Submissions will be received up to the close of working hours (5.30 PM) on October 5", said the ministry.
The ministry also made available "full biosafety dossier submitted by the applicant" in the GEAC Secretariat at the ministry at V-232, Second Floor, Vayu Block, Indira Paryavaran Bhawan, Jorbagh, New Delhi-110 003.
"Any person interested in studying the same can access the dossier during working hours in person by prior appointment during the public consultation period", said the official note, released on Monday.
The move of the ministry is a step closer to the GEAC's final call on the fate of GM mustard in India. The environmentalists and anti-GM groups had been demanding the ministry to make all those documents including dossier on biosafety details public.
The GEAC under the Union environment ministry has been appraising the application, seeking environmental release commercialisation of the transgenic mustard hybrid (DMH-11) of the Delhi University's institution, for long.
If the decision of the regulator finally goes in favour of the commercial release of the GM mustard, it will be the first food crop to be cleared for cultivation in India. At present, only transgenic cotton (Bt Cotton) is allowed for commercial cultivation in the country.
Earlier during the UPA regime, the central regulator had cleared the BT brinjal for its environmental release, but the environment ministry had then put a moratorium on its commercialisation amid widespread protest against GM food crops.
The application on GM mustard was submitted by the Centre for Genetic Manipulation of Crop Plants (CGMCP) of the Delhi University's South Campus. The institution had applied for the approval of environmental release of Genetically Engineered mustard (Brassica juncea) hybrid DMH-11 and use of parental events (Varuna bn 3.6 and EH-2 modbs 2.99) for the development of new generation hybrids to the GEAC.
Latest CommentAnti-GM activists do not appear to be satisfied with the environment ministry''s 30-day deadline. They also questioned the ministry''s move where the stakeholders and general public will have to visi... Read MoreVishwa Mohan
The GEAC had then constituted a sub-committee of scientific experts to thoroughly examine the biosafety data submitted by the applicant.
"The sub-committee has examined the dossier on food safety, environmental safety, compliance etc. and has prepared a document - Assessment of Food and environmental safety (AFES) - for Environmental release of GE Mustard (Brassica juncea) hybrid DMH-11 and use of parental events (Varuna bn3.6 and EH2 modbs 2.99) for development of new generation hybrids", said the ministry while making the document prepared by the sub-committee public.