Sep 11, 2016

#Streetfood in India is often perceived as being unhygienic and a major public health risk. This concern needs to be addressed through guidance and self compliance by the vendors themselves and effective enforcement involving the citizens.


Milk products have a limited shelf life, especially during monsoons because of the added humidity. Do not consume products from shops that don’t display them in a hygienic, temperature controlled environment


Trucks with Nepali gigner allowed to enter India

Permanent lifting of ban, however, not certain
Sep 11, 2016- Even as the Indian customs office allowed trucks loaded with Nepali ginger to enter its territory on Friday, it is not certain whether the move heralds a permanent end to the ban placed on entry of the Nepali spice to India.
On Friday, 16 trucks containing Nepali ginger entered India through the Kakadbhitta-Panitanki border point.
Indra Budhathoki, general secretary of Nepal Ginger Producers and Traders Association (NGPTA), claimed Indian customs officials informed him that the trucks were allowed to pass through the border, as the ban on the entry of Nepali ginger had been lifted by India.
But neither Nepali nor Indian government officials could confirm whether the ban had been permanently lifted. Nepali officials, who were following developments on the matter, could not be contacted on Saturday.
An Indian government official, who did not want to be named, on the other hand, acknowledged Friday’s entry of Nepali ginger to India,but could not confirm whether the move marked an end to the ban.
Indian customs had prevented Nepali ginger from entering its territory 13 days ago after the Indian Food Safety and Standards Authority said Nepali agro products were laced with pesticide called Aldicarb.
Indian authorities also said the ban was imposed to counter growing infiltration of Chinese ginger in Nepal, which were then finding their way to India.
Following the incident, the government had also formed a seven-member taskforce to prepare a detailed report on the problems encountered in ginger exports and make appropriate recommendations for their resolution.
India is the major market for Nepali ginger. Almost 94 percent of the shipments to India consist of fresh ginger and the rest are processed ginger. Ginger is grown on more than 23,826 hectares across the country. As per the statistics of the Ministry of Agricultural Development, the country produced 242,546 tonnes of ginger last fiscal year, 60 percent of which was exported.
Globally, Nepal is the third largest ginger producer after China and India. According to Nepal Ginger Profile 2016, which was produced jointly by the UK Aid-funded Samarth-Nepal Market Development Programme and the NGPTA, the ginger grown in Nepal is high in oil and oleoresin, and it can be sold to large industrial buyers in India and other countries if output is increased and quality is ensured.

DINAMALAR NEWS


காலாவதியான குளிர்பானம் அழிப்பு தேசிய நெடுஞ்சாலையோரம் காலி பிளாஸ்டிக் கப்புகள் குவிப்பு பொதுமக்கள் அதிர்ச்சி

தர் ம புரி, செப்.11:
தர் ம புரி அருகே சாலை யோ ரத் தில் காலா வ தி யான குளிர் பா னங் களை கொட்டி அழித் த வர் கள், காலி பிளாஸ் டிக் கப் பு களை அங் கேயே வீசி விட்டு சென் ற னர். இது தொ டர் பாக உணவு பாது காப்பு துறை அதி காரி எச் ச ரிக்கை விடுத் துள் ளார்.
தர் ம புரி அருகே பழைய தர் ம புரி வழி யாக பெங் க ளூரு தேசிய நெடுஞ் சாலை செல் கி றது. இந்த சாலை யை யொட்டி குண் ட லப் பட் டிக்கு செல் லும் சர் வீஸ் ரோடு செல் கி றது. இந்த சாலை யோ ரத் தில் குவி யல் குவி ய லாக குளிர் பான கப் பு கள் கிடந் தது. இத னைக் கண்டு அந்த வழி யாக சென்ற பொது மக் கள் மற் றும் வாகன ஓட் டி கள் அதிர்ச்சி அடைந் த னர். அரு கில் சென்று பார்த் த போது அனைத்து காலி யாக இருப் பது தெரிய வந் தது. காலா வ தி யான குளிர் பா னங் களை சாலை யோ ரம் கொட்டி விட்டு, காலி பிளாஸ் டிக் கப் பு களை உரிய முறை யில் அப் பு றப் ப டுத் தா மல் அங் கேயே போட்டு விட்டு சென் றி ருப் ப தும் கண் டு பி டிக் கப் பட் டது. ஒரு சில கப் பு க ளில் குளிர் பா னம் இருந் தது. அதன் மீது வாக னங் கள் ஏறிச் சென் ற தால் சாலை யில் குளிர் பா னம் பீய்ச்சி அடித் தது.
இது கு றித்த தக வ லின் பே ரில், தர் ம புரி மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை அலு வ லர் கள் கோபி நாத், கந் த சாமி, நாக ராஜ் ஆகி யோர் நேரில் ெசன்று விசா ரித் த னர். இதில், தர் ம பு ரி யைச் சேர்ந்த முக வர் ஒரு வர், காலா வதி குளிர் பா னத்தை அங்கு கொண்டு வந்து அழித் தி ருப் ப தும், காலி யான கப் பு களை பாது காப் பாக எடுத் துச் செல் லா மல் குவித்து வைத் தி ருப் ப தும் தெரிய வந் தது. இதை ய டுத்து, குளிர் பான நிறு வ னத் தின் முக வ ருக்கு எச் ச ரிக்கை விடுக் கப் பட் டது. உடனே, அவர் விரைந்து வந்து சாக்கு பைக ளில் கப் பு களை சேக ரித் துச் சென் றார்.
இது கு றித்து தர் ம புரி மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் பிருந்தா கூறி ய தா வது:
காலா வ தி யான பொருட் களை பொது இடத் தில் வைத்து அழிக் கக் கூ டாது. நீர் போன்ற காலா வ தி யான பொருட் களை கழி வு நீர் கால் வாய் பகு தி யில் வெளி யேற்றி அழிக்க வேண் டும். பிளாஸ் டிக் பாக் கெட் மற் றும் கப் பு களை தனி யாக சேக ரித்து அதற் கான இடத் தில் வைக்க வேண் டும். இவ் வாறு அவர் கூறி னார்.

வந்தவாசியில் உணவு பாதுகாப்பு துறை சோதனை 1 லட்சம் மதிப்பு குட்கா, புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் 2 குடோனுக்கு சீல்


வந் த வாசி, செப்.11:
வந் த வா சி யில் தடை செய் யப் பட்ட குட்கா, புகை யிலை பொருட் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட்டு குடோன் க ளுக்கு சீல் வைத்து உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் அதி ரடி நட வ டிக்கை மேற் கொண் ட னர்.
திரு வண் ணா மலை மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் க ளுக்கு நேற்று முன் தி னம் வந் த வா சி யில் உள்ள ஒரு கடை யில் தடை செய் யப் பட்ட குட்கா உள் ளிட்ட பொருட் கள் அதிக அள வில் வைத் தி ருப் ப தாக ரக சிய தக வல் கிடைத் தது. அதன் பே ரில், நேற்று மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் ராஜா தலை மை யில் வட் டார அலு வ லர் கள் சுப் பி ர மணி, ஏகாம் ப ரம் ஆகி யோர் கொண்ட குழு வி னர் அச் ச ர பாக் கம் சாலை யில் உள்ள ஒரு மொத்த விற் பனை கடை யில் திடீர் சோதனை மேற் கொண் ட னர். அப் போது, அந்த கடை யில் தடை செய் யப் பட்ட குட்கா, ஹான்ஸ் உள் ளிட்ட போதைப் பொருட் கள் பதுக் கி வைத்து விற் பனை செய் யப் பட் டது கண் டு பிடிக் கப் பட் டது.
மேலும் அந்த கடைக்கு சொந் த மான 2 குடோன் களை சோதனை செய் த தில் அங்கு வைக் கப் பட் டி ருந்த ₹1 லட் சம் மதிப் பி லான போதைப் பொருட்களை பறி மு தல் செய்த அலு வ லர் கள் அந்த 2 குடோன் க ளுக் கும் சீல் வைத் த னர். பறி மு தல் செய் யப் பட்ட பொருட் களை திரு வண் ணா ம லைக்கு கொண்டு சென் ற னர்.
கடை உரி மை யா ளர் மீது சட்ட நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என தெரி விக் கப் பட் டுள் ளது. தடை செய் யப் பட்ட பொருட் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட்டு குடோன் க ளுக்கு சீல் வைத்த சம் ப வம் வந் த வாசி பகு தி யில் பெரும் பர ப ரப்பை ஏற் ப டுத் தி யுள் ளது.

Milk quality control drive runs out of steam

Private dairies remain outside the ambit of dairy development department
Stripped of statutory powers for sampling and reprisal against quality compromises, the week-long intensive quality control drive being undertaken by the district dairy development department during Onam, when demand for milk and milk products surges, seems to have run out of steam.
Despite their depleted authority, dairy development officials in the district continue to collect on an average 30 milk samples from the market daily, test them at the department’s quality control lab at Kakkanad and sent the collated sample reports to the State Directorate of Dairy Development. These reports are in turn forwarded to the Commissionerate of Food Safety constituted under the Food Safety and Standards Act.
“Only food safety department is empowered to take action on those reports, which previously was the domain of dairy development department under the now defunct Milk and Milk Product Order and the Prevention of Food Adulteration Act. Now we can’t even collect milk samples statutory, which helped us to hold those compromising on quality and adulteration accountable for their act,” dairy department sources said.
Previously, multiple samples were collected with one sample kept sealed at the source and the second one sent for quality control tests. This way, if there were deviations from set standards, the violators could be taken to task as there was a sample of the same batch to prove it. With that authority taken away and given to food safety officials since 2011, dairy department officials now simply take samples from the market with no back up of sealed sample at source leaving room for those at fault to challenge the lab results easily.
Administration
The dairy department is now solely entrusted with the administration of primary milk cooperative societies registered under it and ensuring the quality of their milk which is collected and distributed by Milma. “Private dairies remain outside the ambit of the department as they cannot be visited by department officials,” the sources said.
Officials bemoan that despite having trained staff qualified in dairy technology unlike food safety officials and full fledged quality control labs, the department has been left with little authority to act. Repeated pleas to restore the past authority of the department had fallen on deaf ears.
The intensive quality control drive in the district will last till September 13. The department has also opened an information centre in association with the District Panchayat at Kakkanad from where the public can get milk samples tested within 20 minutes. Milk samples are mostly tested for fat and sugar and presence of adulterants and preservatives.