Oct 17, 2016

ஓசூரில் தயாராகும் தரமற்ற பிரியாணி: உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் குறட்டை

ஓசூர்: ஓசூரில், கலர் பொடி மற்றும் பல நாட்களுக்கு முன் வெட்டப்பட்ட கோழி இறைச்சியில், பிரியாணி தயார் செய்யப்படுவதால், அதை சாப்பிடும் மக்களுக்கு வயிறு உபாதைகள் ஏற்படுகிறது. ஆனால், இதையெல்லாம் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் கண்டுகொள்ளாமல் உள்ளனர்.
தொழில் நகரமான ஓசூரில், பிரியாணி கடைகளுக்கு பஞ்சமில்லை. தாலுகா அலுவலக சாலை, ராயக்கோட்டை சாலை, தேன்கனிக்கோட்டை சாலை, பெங்களூரு தேசிய நெடுஞ்சாலை மற்றும் நகரின் பல்வேறு பகுதிகளில், பல பெயர்களில் பிரியாணி கடைகள் புதிது, புதிதாக முளைத்து வருகின்றன. ஆனால், இந்த கடைகளில் தயாராகும், பிரியாணியின் தரம் மட்டும் கேள்விக்குறியாக உள்ளது. கோழி பிரியாணிக்கு பயன்படுத்தப்படும் இறைச்சி, பிரிட்ஜில் பல நாள் வைக்கப்பட்டு, பிரியாணிக்கு பயன்படுத்தப்படுகிறது. இதை அறிந்த, உணவு பாதுகாப்புத்துறை அலுவலர்களும், ஓட்டல் நிர்வாகம் மீது நடவடிக்கை எடுக்க தயக்கம் காட்டி வருகின்றனர். மேலும், ஓட்டல்களின் நிலையும் மிக மோசமாக உள்ளது. கடும் துர்நாற்றத்தின் பிடியில் அமர்ந்து தான் மக்கள் சாப்பிட வேண்டியுள்ளது. கோழியின் விலை தினமும் மாறும் என்பதால், பல ஹோட்டல் நிர்வாகம், விலை குறைந்த நாட்களில் கூடுதலாக கோழி இறைச்சிகளை வாங்கி, பிரிட்ஜில் இருப்பு வைத்து விடுகின்றன. இதை தான் பல்வேறு நாட்களுக்கு பிரியாணிக்கு பயன்படுத்துகின்றன. சிறிய ஓட்டல்களில் துவங்கி, பெரிய ஓட்டல்கள் வரை இதே நிலை தான் தொடர்கிறது. முதல் நாள் விற்பனையாகாமல் மீதமாகும் பிரியாணியில் இருந்து கோழி இறைச்சிகளை மட்டும் தனியாக எடுத்து, அடுத்த நாள் புதிதாக தயாரிக்கும் பிரியாணியில் கலக்கும் சம்பவங்களும் அதிகளவில் நடக்கிறது. இது போன்ற தரமற்ற முறையில் தயாராகும் பிரியாணியை சாப்பிடும் பொதுமக்களுக்கு, வயிறு உபாதைகள், வாந்தி, பேதி ஆகியவை ஏற்படுகிறது. அத்துடன், பிரியாணியில் கலர் கொண்டு வருவதற்காக, கலர் பொடி கலக்கப்படுவதால், பல நேரங்களில் பிரியாணி கசப்பு தன்மை அடைகிறது. மக்களுக்கு பல்வேறு விளைவுகளை ஏற்படுத்தும் பிரியாணி கடைகளை, உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் உடனடியாக ஆய்வு செய்ய வேண்டும் என கோரிக்கை எழுந்துள்ளது.

Govt plans to supply fortified foodgrains under PDS, mid-day meals: Ram Vilas Paswan

The government plans to supply fortified foodgrains under PDS and mid-day meals to address malnutrition and ensure nutritional security.
Government plans to supply fortified foodgrains under the Public Distribution System (PDS) and other social welfare programmes like mid-day meals to ensure nutritional security and address malnutrition, Food Minister Ram Vilas Paswan said on Sunday. He also said that food fortification -- a process of adding essential micro-nutrients -- should be made mandatory in rice, wheat flour, edible oil, milk and salt.
"We do not have shortage of foodgrains. The country has surplus wheat, rice and sugar despite that our position is not good on nutritional front," Paswan said at a summit on food fortification organised by food regulator FSSAI. "We are providing cheaper foodgrains to 100 crore people under food security law and other social welfare schemes. This has helped in ending hunger but it lacks nutritional elements.
There is a need that we give nutritional food to people," Paswan said, adding that the fortification is most cost effective way to add micro nutrients in food.
He said the government is serious on providing nutritional food to poor and would hold an inter-ministerial consultation in November first week to prepare a roadmap. "Initially, we are planning to provide fortified food in social welfare schemes such as mid-day meals and ICDS. In public distribution system, it will take some time," Paswan told PTI on the sidelines of an event. In PDS, he said, the government supply wheat, which cannot be fortified. However, the minister said that wheat flour can be fortified.
Expressing concern over the malnutrition in the country, Paswan said 42 % of the children are underweight and there is common deficiency of Vitamin A&D in people. He said there is a need to take strong action to deal with malnutrition. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has developed comprehensive standards for fortification in wheat flour, rice, edible oil, salt and milk. It has decided to make these standards operational at draft stage only.
As per this standards, fortification of salt can be done with iodine and iron; vegetable oil and milk with Vitamin A & D; wheat flour and rice with iron, folic acid, zinc, vitamin B12, vitamin A and some other micronutrients. "Fortification should be made mandatory in these five food items," Paswan said. The minister said the government is bringing a new Consumer Protection Act, with strict provisions for misleading advertisements and adulteration.

'Control of micro-nutrient deficiencies essential in fight

The control of micro-nutrient deficiencies is an "essential" part of the government's fight against malnutrition, Minister of State for Health Anupriya Patel today said as she asserted that food fortification is an "effective" strategy to meet nutritional needs of the people. 
"The control of micro-nutrient deficiencies is an essential part of the overarching effort of the government to fight hunger and malnutrition... Food fortification is a proven and effective strategy to meet the nutritional needs of a large number of people across various sections of society, including the poor and underprivileged as well as the vulnerable, such as pregnant women and young children.
"Fortification requires neither changes in existing food patterns, habits nor individual compliance. It is socio-culturally acceptable and does not alter the characteristics of the food. It can be introduced quickly and can produce nutritional benefits for populations in a short period of time," she said. 
"It is safe and cost effective, especially if advantage is taken of the existing technology and delivery platforms," Patel said at the inauguration of 'National Summit on Fortification of Food' here. 
Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister Ram Vilas Paswan was also present on the occasion. 
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has formulated a comprehensive regulation on fortification of foods, namely 'Food Safety and Standards (Fortification of Foods) Regulations, 2016'. 
The regulations set the standards for food fortification and encourage the production, manufacture, distribution, sale and consumption of fortified foods. 
The regulations also provide for specific role of FSSAI in promotion for food fortification and to make fortification mandatory. 
This sets the premise for the national summit on fortification of food. 
Laying emphasis on the need for food fortification, Patel said food fortification reinforces and supports existing nutrition improvement programmes and is part of a broader, integrated approach to prevent micro-nutrient deficiencies, thereby complementing other approaches to improve health and nutrition. 
She also released the standards on fortification of foods and launched the food fortification logo at the event.
"Nutrition is a major determinant of health. Macro- and micro- nutrients deficiency will lead to risk factors that may cause various diseases like TB, anaemia, etc. ICMR has planned to conduct health and nutrition survey to get first hand insights about nutritional values of the food consumed by the people of the country," said Soumya Swaminathan, Director General, Indian Council for Medical Research (ICMR). 
FSSAI is co-hosting the two-day summit in partnership with related central ministries and development partners. 
The summit will bring together experts from the nutrition and development communities as well as representatives from state governments, academics and technical supporters to discuss and debate various aspects including presenting in-depth analysis and impact assessments, important and case study examples of food fortification programmes and challenges.

Safe food lessons mooted for school curriculum

The ‘Ayur Ahara Vidyabhyasam’, a scheme to ensure the safety of food that was launched in Kozhikode last week, may find its way into the State’s school curriculum. The promoters of the scheme, Kerala Gandhi Smaraka Nidhi, had introduced the concept to Education Minister C. Ravindranath during his visit to the district on Saturday. The Minister said the State would seriously consider incorporating the ideals of the scheme during the impending curriculum revamp.
‘Ayur Ahara Vidyabhyasam’ or safe food education is a project to create awareness on healthy, tasty, yet safe food products to the common man through various methods.
The Gandhi Smaraka Nidhi had organised ‘Ayur Ahara Vidyarambham’, a programme to introduce the concept to school children on October 11 at BEM Higher Secondary School in the city. The organisers say there is a lack of awareness on the matter. By organising the programme on the day of ‘Vidyarambham’, the organisers wanted to initiate the children to the organic way of life as well.
Lifestyle diseases
The project also plans to create awareness on the various lifestyle diseases and how to ward them off through the right food.
“Wrong food is the main reason for lifestyle diseases such as obesity, diabetes and even cancer”, said Unnikrishnan Pantheeradi, secretary of the Gandhi Smaraka Nidhi, explaining how the inclusion of organic food products in the diet was necessary for good health. The organisers believe that since most children are unaware of the nutritious food around them, it was necessary to create awareness and promote such food products

உணவில் கலப்படம் செய்தால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் ஓட்டல், பேக்கரிகளுக்கு அரசு எச்சரிக்கை

சென்னை, அக். 17:
தீபா வளி விற் ப னையை அதி க ரிக் கும் பொருட்டு, உணவு பண் டங் க ளில் கலப் ப டம் மேற் கொண் டால், சம் பந் தப் பட்ட நிறு வ னம் மீது கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என உண வுப் பாது காப் புத் துறை எச் ச ரிக்கை விடுத் துள் ளது.
தீபா வளி பண் டிகை நெருங்கி வரு வதை முன் னிட்டு, சென் னை யில் ஆங் காங்கே தற் கா லிக ஸ்வீட்ஸ், காரம் விற் பனை கடை கள், பேக் கரி உள் ளிட் டவை பெருகி வரு கின் றன. குறிப் பாக புர சை வாக் கம், தி.நகர், சென்ட் ரல், எழும் பூர், வட ப ழனி, கோயம் பேடு உள் பட வர்த் தக ரீதி யான பகு தி க ளில் இது போன்ற கடை கள் பெருகி வரு கின் றன. ஆனால் இந்த தற் கா லிக கடை கள் அரசு அனு ம தித் துள்ள விதி மு றை களை பின் பற் றா மல், கழி வு நீர் கால் வாய் அரு கே யும், சாலை யோ ரம் என தள் ளு வண் டி யில் கடை களை அமைத்து விற் பனை செய்து வரு கின் ற னர்.
இவர் கள் மட் டு மின்றி ஒரு சில பேக் கரி, ஓட் டல் கள் உள் ளிட்ட நிறு வ னங் க ளும் தர மான பொருட் களை வாங் கு வது கிடை யாது உள் பட அரசு குறிப் பிட் டுள்ள பல் வேறு விதி களை மீறு வ தாக தொடர்ந்து புகார் எழுந் தது.
இந் நி லை யில், உணவு பாது காப் புத் துறை சார் பில், ஓட் டல், ஸ்வீட்ஸ், பேக் கரி உரி மை யா ளர் க ளுக் கான கூட் டம் நேற்று முன் தி னம் நடந் தது. இந்த கூட் டத் தில் உண வின் தரம், சமைக் கும் இடம், சமை யல் செய் யும் நபர் எப் படி இருக்க வேண் டும், உணவு பொருட் களை பார் சல் செய் யும் போது அதனை எவ் வாறு கையாள வேண் டும், அர சின் விதி மு றை கள் உள் பட பல் வேறு விஷ யங் கள் குறித்து விளக்கி கூறப் பட் டது. மேலும் தீபா வளி விற் ப னையை அதி க ரிக் கும் பொருட்டு உணவு பொருட் க ளில் கலப் ப டம் மேற் கொண் டால், சம் பந் தப் பட்ட நிறு வ னம் மீது கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என்று அதி கா ரி கள் எச் ச ரிக்கை விடுத் துள் ள னர்.
இதை ய டுத்து, உணவு பாது காப் புத் து றையை சேர்ந்த உய ர தி காரி ஒரு வர் கூறி ய தா வது : உணவு தயா ரித் தல் மற் றும் பரி மா று தல் பணி களை மேற் கொள் ப வர் கள் கையு றை கள் மற் றும் தலைக் க வ சம் அணிய வேண் டும், பணி யின் போது பணி யா ளர் கள் குட்கா, பாக்கு, வெற் றிலை, புகை யிலை, எச் சில் துப் பு தல் ஆகி ய வற்றை தவிர்க்க வேண் டும், ஒரு முறை பயன் ப டுத் திய எண் ணெய்யை மீண் டும், மீண் டும் சூடு ப டுத்தி உப யோ கிக்க கூடாது, சைவம் மற் றும் அசைவ உண வு கள் தனித் த னி யாக பிரித்து வைக்க வேண் டும், இனிப் பு க ளில் செயற் கை யான வண் ணங் களை 100 பிபி எம் அள வுக்கு மேல் சேர்க்க கூடாது, காரங் க ளில் செயற்கை வண் ணங் கள் சேர்க்க கூடாது.
நெய் மற் றும் இதர சமை யல் பொருட் கள் வாங் கி ய தற் கான பில்லை கைவ சம் வைத் தி ருக்க வேண் டும். இனிப்பு, கார வகை களை தயா ரிக்க பயன் ப டுத் தப் ப டும் நீரின் தரத் தினை அறி யும் பொருட்டு பகுப் பாய்வு சான் றி தழ் பெற்று இருக்க வேண் டும் உள் பட பல் வேறு அம் சங் கள் குறித்து ஓட் டல், பேக் கரி, ஸ்வீட்ஸ் மற் றும் இதர உணவு சம் பந் த மான தொழில் செய் ப வர் க ளுக்கு அறி வுரை வழங் கி யுள் ளோம்.
இதனை மீறு ப வர் கள் மீது கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என வும் எச் ச ரிக்கை விடுக் கப் பட் டுள் ளது. இவ் வாறு அவர் கூறி னார்.
1பணி யின் போது பணி யா ளர் கள் குட்கா, பாக்கு, வெற் றிலை, புகை யிலை, எச் சில் துப் பு தல் ஆகி ய வற்றை தவிர்க்க வேண் டும்.

2ஒரு முறை பயன் ப டுத் திய எண் ணெய்யை மீண் டும், மீண் டும் சூடு ப டுத்தி உப யோ கிக்க கூடாது.
3சைவம் மற் றும் அசைவ உண வு கள் தனித் த னி யாக பிரித்து வைக்க வேண் டும்.