Jan 3, 2017

பிளாஸ்டிக் பேப்பரில் இட்லி, செய்தித்தாளில் பார்சல்..! ஏன் தவிர்க்க வேண்டும்?

இந்திய உணவுத் தரக்கட்டுப்பாடு ஆணையம், சமீபத்தில் அனைத்து மாநிலங்களுக்கும் அனுப்பிய அறிக்கையில், 'செய்தித் தாள்களில் உணவுப் பொருட்களை மடித்துத் தருவதற்கு தடை விதிக்க வேண்டும்' என்று அறிவுறுத்தியது. இதுகுறித்து நுகர்வோர் சங்க தரப்பிலும், மருத்துவத் தரப்பிலும் பேசினோம்.
சந்தான ராஜன், இயக்குநர், இந்திய நுகர்வோர் சங்கம்
''எழுத்துகள் அச்சு செய்யப்பட்ட காகிதத்தில் உணவுப் பொருட்களை வைத்துத் தரும்போது, காகிதத்தில் உள்ள மை உணவுப்பொருட்களில் ஒட்டிக்கொள்கிறது. இது பலருக்கும் வாடிக்கை ஆகிவிட்ட
ஒரு பழக்கம் ஆனாலும், இதில் பொதிந்துள்ள ஆபத்துகள் நிறைய. உடல்நலக் கோளாறுகளில் இருந்து அதிகபட்சமாக கேன்சர் வரை ஏற்படுத்தக்கூடியது என, ஆராய்ச்சியாளர்கள் உறுதிபடுத்தியுள்ளனர். இதனைத் தொடர்ந்தே இந்திய உணவுத் தரக்கட்டுப்பாடு ஆணையம், இதைத் தடை செய்யும் சுற்றறிக்கையை அனுப்பியுள்ளது.
டீக்கடைகள், சாலையோர கடைகள் என மொத்தம் ஒரு கோடி கடைகள் இந்தியாவில் உள்ளன. அரசு தரப்பில் இந்தக் கடைகளுக்கான தரக்கட்டுப்பாடு மற்றும் ஒழுங்கு விதிமுறைகள் கொண்டுவரப்பாட்டாலும், அதை அவர்கள் எந்தளவுக்குப் பின்பற்றுகிறார்கள் என்பது கேள்விக்குறி. இன்னொரு பக்கம், சுகாதாரமற்ற கடைகள், உணவுப் பொருட்களை மக்கள் வாங்காமல் புறக்கணிப்பதும், அரசின் நடவடிக்கை வெற்றி பெற அவசியமானது. அரசு, வணிகர்கள், பொதுமக்கள் என மூத்தரப்பும் சமூக அக்கறையுடன் செயல்படும்போதே இதற்குத் தீர்வு கிடைக்குமே தவிர, இது ஒரே நாளில் ஒழிக்கக்கூடிய விஷயமில்லை.''
கவுசல்யா, வாழ்கைமுறை நிபுணர்
''காகிதங்களில் மடித்துத் தரப்படும் உணவுப் பொருட்கள், விரைவில் அதன் தன்மையில் இருந்து சிதைந்துவிடும். உணவில் உள்ள ஈரத்தன்மையை காகிதம் ஈர்த்துவிடுவதால், செரிமானக் கோளாறு ஏற்படலாம். ஆபத்தான விஷயம் என்னவென்றால், காகிதத்தில் உள்ள கார்பன் மை உணவோடு சேரும்போது உணவு, நச்சுப்பொருளாக மாறும் நிலை ஏற்படுகிறது. அது வாந்தி, மலச்சிக்கல், வயிற்றுப் புண், வாயுத்தொல்லை, புற்றுநோய் போன்ற பாதிப்புகளை தரக்கூடியது. இந்தச் சூழலில், அரசின் இந்த நடவடிக்கை, வரவேற்கத்தக்கது."
டாக்டர் விஜயராகவன், புற்றுநோய் சிறப்பு மருத்துவர்
''பொதுவாக, இரண்டு முறைகளில் உணவுப் பொருட்கள் காகிதத்தில் வைத்துத் தரப்படுகின்றன. ஒன்று, நியூஸ் பேப்பர் மீது ப்ளாஸ்டிக் பேப்பர் வைத்து, இட்லி, தோசை மடித்துத் தரப்படுகிறது.
இதனால் பிளாஸ்டிக் மூலக்கூறுகள் உணவின் வழி உடலினுள் சென்று வியாதியை உண்டாக்குகின்றன. இரண்டாவது, பஜ்ஜி, போண்டா போன்ற பண்டங்கள் செய்தித்தாள், பத்திரிகை போன்ற எழுத்துகள் உள்ள காகிதத்தில் வைத்துத் தரப்படுகிறது. இதனால் அந்த எண்ணெய் காகிதத்தில் உள்ள மையைக் கரைத்து உணவுப் பொருட்களில் ஒட்டவைக்கிறது. வழக்கமாக அல்லது அடிக்கடி சாலையோரக் கடைகளில் சாப்பிடும்போது, 'modified carbohydrates' உருவாகி புற்றுநோய் ஏற்பட வாய்ப்புள்ளது.
காகிதம் மட்டுமல்ல, சாலையோரக் கடைகளில் பயன்படுத்தும் எண்ணெயும் புற்றுநோய்க்கான ஆபத்துக் காரணியே. பொதுவாக, பெரிய ஹோட்டல்களில் சமையலுக்கு ஒருமுறை பயன்படுத்திய எண்ணெயை மறுமுறை பயன்படுத்தமாட்டார்கள். அதை, இந்த சாலையோரக் கடைகளில் வாங்கிவைத்து உணவுப் பண்டங்கள் தயாரிக்கிறார்கள். அப்படி அந்த எண்ணெய் மீண்டும் சூடுபடுத்தப்படும்போதும், மற்றும் தரமற்ற மூலப் பொருட்கள், தூசி, அழுக்கு, கிருமி என சுற்றுச்சூழல் அசுத்தங்கள்... இவை அனைத்தும் சாலையோர கடைகளில் விற்கப்படும் உணவுப் பொருட்களை ஆரோக்கியத்துக்கு எதிராக ஆக்குகின்றன. அவற்றைச் சாப்பிடுவதால் உடலுக்குத் தேவையான சக்தி கிடைப்பதில்லை. மாறாக, நோய் எதிர்ப்புசக்தி குறைந்து, புற்றுநோய் உருவாகக் காரணமாகலாம்.''
உணவை சரியான நேரத்தில் எடுத்துக்கொள்ளாவிட்டால் பிரச்னை என்று சுகாதாரமற்ற இடங்களில் சாப்பிடுவதைத் தவிர்க்கவும். உடலின் மீது அக்கறைகொள்வோம். சாலையோர உணவுகளுக்கு 'பை' சொல்வோம்!

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS

 

Spitting on gutka ban

Despite a ban on all forms of chewable tobacco since 2013, pan masala, gutka and khaini are freely available across the state while police and health officials appear to turn a blind eye
Chennai: In May 2013, the Tamil Nadu government, after a round or litigations and setbacks, successfully managed to ban all forms of chewable tobacco products, after invoking relevant sections of Food Safety and Standards Act. As expected, a series of raids, both by the police and the Chennai Corporation health officials followed and several tonnes of banned products were seized. Soon however, and contrary to the aim of the ban, the availability, sales and consumption of pan masala, khaini and gutka in the state have only gone up. Moreover, traders, both wholesale and retail, are reportedly making more profit by clandestinely dealing with the product in the market. 
A reality check across Chennai reveals that almost all petty shops in the city are selling these products, albeit secretly. What used to be sold for Rs.5 a pack earlier, is now being sold at Rs.15 per pack. It has been reliably learnt that there has been only a marginal increase in the cost of production. 
The chewable tobacco market in India is estimated to be Rs.25,000 crore and among users, about 75 percent prefer chewable tobacco, while the remaining 25 per cent prefer cigarettes. “It is multi-billion dollar industry, with many prominent groups foraying into the field and rolling out pan masala products. Only a handful of states have banned these products, but nowhere has the ban been effective. Truckloads of products are being brought to the state on a daily basis,” a senior police official told DT Next.
Most of the production companies are based in the eastern belt of India, especially Gujarat. The powerful pan masala traders have a well-networked distribution system, even in states that have banned these products and they manage to push their products to the wholesalers in these states. “The traders who had been dealing with these products continue to do so, even after the ban. The profit margin has gone up by several hundred fold and they do not mind the risk involved,” the official added. 
Sources say the attitude of both the government health department officials and police is helping the trade flourish in Tamil Nadu. The Chennai City Commissioner of Police had flagged this issue in a letter to the Home Secretary recently, seeking action against officials who had been working hand- in- glove with the pan masala network in Chennai.
“Shockingly, there is a lack of proper monitoring at the entry check posts in the state to prevent smuggling of banned tobacco products. Most of the consignments are coming byroad and an effective screening could stop most of the consignment at the border itself. But it is never done for obvious reasons,” another police official said.
Money and muscle: 
North Chennai has been a hub of this banned tobacco market. Godowns located in the narrow streets here get the supply from places like Ahmedabad and there are distribution agents who pick up the consignment from these godowns and deliver the products to numerous petty shops in the city. “They come and deliver right here at the shop and no credit is allowed. We get Rs 3 to 5 per packet sold at our shop. There were so many brands available earlier, but now the number of brands has come down,” a petty shop owner said.
There is a reduction in the number of products on offer in Chennai market, indicating that only larger players, with a solid network and money power to ‘purchase’ the enforcement system are thriving. “In most cases, the policemen come to us and tell us that there will be raids to check for banned tobacco products on a specific date. They warn us to be careful. We shift the stock from the shops for two or three days and restart after the ‘raids’,” another petty shop owner said.
Many studies have suggested harmful effects of chewing tobacco and pan masala as they may contain carcinogens (agents that can cause cancer). Sources say most of the smaller production houses do not bother about the contents of their product, even if they contain highly harmful magnesium carbonate.
“In India, the market share for premium pan masala is only about 12 per cent; the rest are low quality products. Most often, these products pass quality testing standards, but no one knows what they really use in their products,” another senior official said.
CHEW ON THAT
  • State banned use of all forms of chewable tobacco and pan masala in May 2013.
  • 3,000 cases booked in 2016 by Chennai city police against illegal traders.
  • Post-ban, going rate for Rs. 2 and 5 packs have now increased to Rs 15 per pack.
  • Traders say the rates vary according to the intensity of the raid or lack of it.
  • Rs 25,000 crore is size of chewable tobacco industry in India.
  • 75% of total tobacco use in the country is in the form of chewable tobacco.
  • Smoking claims the remaining 25 per cent.
  • Only 12 per cent of the market belongs to the premium pan masala products.
  • 88% belong to smaller, unorganised players, with little or no quality assurance.
  • Even multi-national tobacco companies have considerable stakes in Indian pan masala market.
  • Main supply to Chennai come from manufacturing centres in places like Ahmedabad.
  • No checking at check posts, smuggling flourishes through road routes.
Stop order on sale of Appam at Sabarimala
Appam under preparation at the Travancore Devaswom Board plant at Sabarimala. 
Kerala Food Safety Department finds use of inferior quality rice
The Food Safety Department has directed the Travancore Devaswom Board to stop the sales and distribution of Appam prepared at its Sabarimala plant using the rice brought by devotees in the Irumudikkettu.
Assistant Commissioner of the Food Safety Department C.P. Ramachandran told The Hindu that the quality of the rice used for preparing the prasadom was not found up to the standards.
The Food Safety team had collected samples of the rice powder used for Appam preparation at the Sabarimala plant and it was found not fit for human consumption, department sources said.
Though the Kerala High Court had directed in 2015 the TDB not to reuse articles brought by the pilgrims in their Irumudikkettu, the board has been using the rice brought in Irumudikkettu for Appam preparation all these years, Mr. Ramachandran said.
He said the department was bound to action at the very sight of violation of the court order and use of inferior quality ingredients for prasadom preparation.
TDB member clarifies
TDB member K. Raghavan has said that the board would resume the Appam production with the concurrence of the court. He said the board would also take steps to procure rice for Appam preparation from agencies like RAIDCO on a war footing.
Food Stalls on CR’s Thane Platforms Likely to Get a Makeover
THANE: Soon, you may not have to worry about the quality of food when you stop at the stalls on CR’s suburban railway platforms for a quick bite. Besides, the stall staff would sport a more hygienic look and be more customer-friendly.
The Central Railway is planning to launch a pilot project to give a makeover to the 12 stalls, run by private contractors, at the Thane railway station. The 60-odd staff at the 12 stalls, who will sport a new bright colour uniform instead of the present khaki shirt, will also be provided gloves and head caps to ensure hygiene. Plans are also afoot to rework the food menu and introduce a cashless mode of payments at some stalls.
Central railway
If it’s successful, the project is likely to be proposed to be replicated across all the Mumbai suburban railway platforms of the Central Railway. At a meeting with stall owners at Thane station last week, the CR officials briefed them on the makeover plans. The bustling Thane station receives nearly 7 lakh footfalls daily and over 2,000 trains pass through it, but the stalls have been receiving poor patronage.
“At present, the railway stalls and canteens are mostly patronised by a certain section only while a majority of commuters hesitate to buy food items here being apprehensive of the quality. We are working towards changing this perception of commuters,” said Sanjay Gupta, Chief Commercial Inspector who conducted the meeting last week.
Stall owners
Stall owners say the initiative would also help their business. “The first phase in Thane involves changing the uniform along with an introduction of gloves, caps, etc to ensure hygiene. A plan to install point-of-sale machines and accepting e-wallet payments was also discussed and we are ready to adapt,” said Manoj Aggrawal, a stall owner.