Apr 26, 2017

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


உணவு துறையில் கூண்டோடு மாறுதல்? : 'பொங்கும்' அலுவலர்கள்

சிவகங்கை: உணவு பாதுகாப்பு துறை துவங்கியது முதல் ஒரே இடத்தில் பணிபுரியும் ஊழியர்களை கூண்டோடு மாற்ற முடிவு செய்யப்பட்டு உள்ளது.
நுகர்வோர்களுக்கு பாதுகாக்கப்பட்ட உணவு பொருட்கள் வழங்குவதை உறுதி செய்யவும், கலப்படத்தை தடுக்கவும் நாடு முழுவதும் 2011 ஆக.,5 உணவு பாதுகாப்புத்துறை துவங்கப்பட்டது. 
தமிழகத்தில் இத்துறையில் 32 மாவட்ட நியமன அலுவலர்கள், 385 வட்டார உணவு 
பாதுகாப்பு அலுவலர்கள், 199 நகர் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் என, 616 பேர் நியமிக்கப்பட்டனர். இதில் மாவட்ட நியமன அலுவலர்களாக டாக்டர்களும், உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களாக உள்ளாட்சி அமைப்பு மற்றும் சுகாதாரத்துறை ஆய்வாளர்களும் நியமிக்கப்பட்டனர். 
தற்போது 100 க்கும் மேற்பட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் பணியிடங்கள் காலியாக 
உள்ளன.இத்துறை துவங்கியதில் இருந்தே, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் இடமாற்றம் செய்யப்படவில்லை. தற்போது, அவர்களை கூண்டோடு மாற்ற, உயர்அதிகாரிகள் முடிவு செய்துள்ளனர்.
உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் கூறியதாவது: நகரங்களில் உள்ளாட்சி அமைப்பு ஊழியர்களும், கிராமங்களில் சுகாதாரத்துறை ஊழியர்களும் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களாக உள்ளனர். 
அவர்களை மாறிமாறி இடம் மாற்று வதால் குழப்பம் ஏற்படும். மத்திய அரசு விதிமுறைப்படி, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களுக்கு மாவட்ட நியமன அலுவலராக பதவி உயர்வு அளிக்க வேண்டும். தமிழகத்தில் மாவட்ட நியமன அலுவலர்களாக டாக்டர்களை நியமிப்பதால், எங்களுக்கு பதவி உயர்வு 'கானல் நீராக' உள்ளது.இவ்வாறு கூறினர்.

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAMANI NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


Decernis and Food Safety and Standards Authority of India Announce Regulatory Cooperation

WASHINGTON, April 25, 2017 /PRNewswire/ -- Decernis LLC (http://www.decernis.com) and the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) announced a wide-ranging regulatory compliance partnership based upon shared content in a signing ceremony at FSSAI headquarters in Delhi, India on Friday, 24 March 2017. The partnership will provide FSSAI access to Decernis' cornerstone gComply reference product, which enables access to 90,000 regulations and standards across 207 countries. FSSAI will provide Decernis direct feeds of information and data for the Decernis Horizon Scanning and gComply platforms.
"Under this agreement, Decernis would facilitate access to various international regulations through a user-friendly online platform," states FSSAI CEO Pawan Agarwal. "As per the good regulatory practices, international practices are required to be taken into account while framing the national standards or guidelines."
"For over 15 years, Decernis has developed similar partnerships and client relationships with over 40 governmental entities. This cooperation ensures the accuracy of regulatory compliance information Decernis provides to its thousands of users globally," stated Kevin C. Kenny, Chief Operating Officer of Decernis LLC. "Decernis is very pleased to cooperate with FSSAI to improve safety for the food production supply chain, which will also support our clients that manufacture and process foods and beverages."
Decernis delivers global solutions for product compliance, safety, and risk management through smart technology, Intelligent Systems Technology, Big Data Analytics, and global expertise. Our horizon scanning, enterprise solutions, supply chain management and experts in global food, consumer, and industrial product safety support our clients in meeting complex market demands and key decisions. Decernis tracks regulatory developments in more than two hundred countries on a day-by-day basis.

Eating on roadside not a ‘smart’ idea

If you are unable to resist the urge to dig into spicy water-filled crispy pani puris, samosas, kachoris and gulp down delicious ice-golas, limbu sikanji and other juices, you are inviting trouble. High faecal contamination in junk food items is likely to affect your health.
The onset of May ushers in scare about outbreak of water-borne diseases in the Diamond City. Past experience shows that apart from the heat stroke, it is the water contamination and unhygienic ice-based items and other foods, which have been major cause for jaundice, cholera, etc.
The sale of ice, ice-creams, ice-dishes, fruit dishes and juices increases this time of the year as residents consume these items to beat the heat.
The common ingredient in cold food items is ice. Manufacturing of ice used by juice stalls, ice-gola and fruit vendors is done in unhygienic condition at the ice factories across the city. It is a tough challenge for Surat Municipal Corporation's health department to carry out regular checks at roadside eateries.
The bacterial pathogens commonly found in street eateries are Bacillus Cereus (causes vomiting and diarrhoea), Clostridium Perfringens (abdominal cramps and diarrhoea), Staphylococcus Aureus (vomiting, appetite loss, abdominal cramps and mild fever), and Salmonella species (typhoid, food poisoning, irritation and inflammation in gastrointestinal tract).
SMC's medical officer of health (MoH) Dr Ashish Naik told TOI, "With the onset of summer season and as a part of pre-monsoon drive, we carry out regular inspections and checking at roadside eateries. Recently, we did a week-long operation where more than 350 ice-golas outlets were shut and actions taken against dairies, sweet shops and food stalls. However, we do not collect water and food samples. Our teams are instructed to just close down roadside stalls if the food and other items are prepared under unhygienic conditions."
The presence of coliform in food items indicates absence of clean water as well as unhygienic conditions at the place where the food was prepared.
"E.coli ends up in food through faecal matter. The source could be contaminated water. At most of the street vendors, or even branded outlets, the quality of water and handling of food lack supervision. The civic body has to act tough under the Food Safety and Standards Act, 2006. Closing down ice-golawalas or roadside eateries for unhygienic conditions is not going to serve any purpose. They (roadside eateries) will again come up with a new set-up," says medico-legal expert Dr Vinesh Shah.

ER organises food safety training

Kolkata: Eastern Railway in collaboration with Food Safety & Standard Authority of India organised a food safety training where 16 Joint Food Safety Commissioners and 16 designated officers, mostly of railway medical officers participated from various Zones of Indian Railways and Workshops.
The orientation of the training programme was concentrated on the duties and responsibilities of the designated officers of Indian Railways regarding Food Safety, Food Safety & Standard Act, procedure of sampling of food, surveillance, monitoring and risk allowance, adjudication, packaging & labeling and also understanding and documentation of regulatory compliance. (EOIC)